Snoop Dogg’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

De Amerikaanse rapper Snoop Dogg werd geboren als Calvin Cordozar Broadus Jr. op 20 oktober 1971 in Long Beach, Californië. Hij kreeg de bijnaam “Snoopy” van zijn ouders vanwege zijn liefde en gelijkenis voor de Grondnoten stripfiguur. In zijn jeugd zong en speelde Snoop Dogg piano in de kerk, en hij begon te rappen in de zesde klas, een activiteit die hij vaak op school deed. Na zijn middelbare school in 1993 en een paar jaar bezig te zijn geweest met zijn frequente aanvaringen met de wet, vormde Snoop een muzikale groep, genaamd 213, samen met twee neven en een vriend. De groep nam verschillende zelfgemaakte tapes op. Een van Snoop’s freestyle solo’s trok de aandacht van de beroemde platenproducer Dr. Dre, die zo onder de indruk was dat hij Snoop vroeg om auditie te doen voor zijn label.

Na een bijdrage aan Dr. Dre’s debuutsingle en album in 1992, bracht Snoop Dogg zijn debuutalbum uit in 1993, Doggystyle, onder Death Row Records. Het album was een groot succes, bleef enkele weken bovenaan de hitlijsten staan en verkocht meer dan 800.000 exemplaren in de eerste week – iets ongehoords voor een debutant. Hoewel de kritische recensies gemengd waren, wordt de plaat nu beschouwd als een van de belangrijkste albums van de jaren ’90, en Snoop Dogg werd geprezen om zijn vrij zachte zang en muzikale aanpak, in tegenstelling tot de meestal luide en gewelddadige stijl van rappers in die tijd.

In juli 1995 richtte Snoop Dogg Doggy Style Records, Inc. op, een dochteronderneming van Death Row Records, gevestigd in Californië. Het jaar daarop bracht hij zijn tweede album uit, Tha Doggfather, met een uitgesproken zachtere benadering van zijn vorige muziekstijl. Het album deed het goed, maar niet zo goed als zijn voorganger. Ook toenemende contractuele druk, royalty-kwesties en labelbekendheid leidden ertoe dat hij Death Row Records verliet. In 1998 tekende Snoop bij No Limit Records en ging zijn derde studioalbum in première. Da Game moet worden verkocht, niet te vertellen datzelfde jaar. Hij bracht nog twee albums uit met No Limit: Top Dogg in 1999 en Tha Laatste maaltijd in 2000. Op dit punt in zijn carrière liet Snoop zijn ‘gangster’-persona achter.

In 2002 bracht Snoop Dogg een nieuw album uit, Betaalde tha Kosten om da Bo$$ te zijn, onder Priority/Capitol/EMI Records. Twee jaar later kreeg hij een contract bij Geffen Records/Star Trak Entertainment. Met hen produceerde hij drie albums: R&G (Rhythm &Gangsta): Het Meesterwerk (2004), Tha Blauw Tapijt Behandeling (2006), en Ego Trippin’ (2008). In 2004 herenigde hij zich met zijn 213 voormalige bandleden, Warren G en Nate Dogg, om het enige studioalbum van de band uit te brengen, De harde weg. Snoop’s tiende studioalbum, Malice ’n Wonderland (2009) werd geproduceerd door Priority Records, gevolgd door Doggumentary in 2011. In 2012 kondigde Snoop aan dat hij “Snoop Lion” zou worden, na een reis naar Jamaica en in contact te komen met de Rastafari-cultuur. Een film, waarin hij de reggae- en Rastafari-cultuur verkende, en een album, beide onder de naam Gereïncarneerd, kwam uit in maart 2013. Snoop heeft nog verschillende platen uitgebracht, allemaal onder de naam Snoop Dogg: Struik (2015,) Coolaid (2016,) Neva Links (2017,) Bijbel van liefde (2018,) Ik wil me bedanken (2019,) Vanaf tha Streets 2 tha Suites (2021,) en Bodr (2022.)

Naast zijn muzikale carrière en samenwerkingen met andere artiesten, is Snoop ook verschenen in films en tv-shows (met name sketch-comedy Doggy Fizzle Televizzle, variétéshow Dogg in het donker, en realityshow Snoop Dogg’s Father Hood,) documentaires en videogames. Met zeventien Grammy Awards-nominaties en vele andere onderscheidingen gedurende zijn carrière, heeft Snoop wereldwijd meer dan 35 miljoen exemplaren verkocht en is de ontvanger van een Primetime Emmy Award voor zijn optreden op de Pepsi Super Bowl LVI Halftime Show in 2022.