Snijbiet Voedingsinformatie en gezondheidsvoordelen

Snijbiet Voedingsinformatie en gezondheidsvoordelen
Snijbiet, geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Snijbiet en andere bladgroenten zijn voedingskrachtpatsers: ze zijn zeer laag in calorieën, koolhydraten, suikers en vet, maar rijk aan vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Dankzij deze voedingsstoffen heeft snijbiet veel gezondheidsvoordelen en is het een waardevolle aanvulling op uw dieet. Snijbiet en andere snijbietvariëteiten zijn gemakkelijk te koken, veelzijdig en direct verkrijgbaar.

Snijbiet Voedingswaarden

Een kopje rauwe snijbiet levert iets minder dan 7 calorieën, 0,7 g eiwit, 1,4 g koolhydraten en 0,1 g vet. Snijbiet is een uitstekende bron van vezels, vitamine A, C en K en magnesium. De voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 6.8
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 77 mg
 • Koolhydraten: 1,4 g
 • Vezel: 0,6 g
 • Suikers: 0,4 g
 • Eiwit: 0,7 g
 • Vitamine K: 299mcg
 • Ijzer: 0,6 mg

Koolhydraten

Een portie snijbiet van 1 kop bevat 1,4 gram koolhydraten; bijna de helft van die hoeveelheid is vezel. Zoals met de meeste niet-zetmeelrijke groenten, is er geen wetenschappelijke studie van de glycemische index van snijbiet. De geschatte glycemische belasting is echter zeer laag (ongeveer 2). Alles onder de 10 wordt als laag beschouwd.

Vet

Als groene bladgroente heeft snijbiet een verwaarloosbare hoeveelheid vet (bijna allemaal onverzadigd).

Eiwit

Snijbiet is ook geen goede bron van eiwitten, dus je zult andere voedingsmiddelen moeten consumeren om genoeg van deze macronutriënt in je dieet te krijgen.

Vitaminen en Mineralen

Bladgroenten zoals snijbiet zitten boordevol voedingsstoffen. Snijbiet is een uitstekende bron van vezels, vitamine K (slechts één groot blad heeft vier keer de dagelijkse behoefte), vitamine A, vitamine C, ijzer, kalium, magnesium en mangaan. Het is een goede bron van vitamine E, koper, choline, calcium en riboflavine.

Calorieën

Rauwe snijbiet heeft 6,8 calorieën per kopje. Ongeveer 63% van de calorieën zijn afkomstig van koolhydraten, 29% van eiwitten en 8% van vet. Snijbiet wordt beschouwd als een caloriearm voedsel.

Samenvatting

Snijbiet is een voedingsstofrijke, hoogvolumevoeding die weinig calorieën, vet, natrium en cholesterol bevat. Het biedt veel vitamines en mineralen zoals vitamine K, ijzer, kalium, magnesium en vitamine E.

Gezondheidsvoordelen

Net als boerenkool, spinazie en andere donkere bladgroenten is snijbiet zeer voedzaam en wordt het vaak als een superfood beschouwd. Een rapport van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) over “powerhouse” -groenten gaf snijbiet een score van 89,27 (van de 100) in nutriëntendichtheid.

Dat betekent dat het grote hoeveelheden heeft, per calorie, van 17 “voedingsstoffen van belang voor de volksgezondheid”: kalium, vezels, eiwitten, calcium, ijzer, thiamine, riboflavine, niacine, folaat, zink en vitamine A, B6, B12, C, D, E en K. Het rapport zegt dat deze krachtige voedingsmiddelen beschermend kunnen zijn tegen chronische ziekten, zoals kanker en hartaandoeningen.

Reparaties Celschade

Een deel van die bescherming kan afkomstig zijn van de antioxidanten in snijbiet, die het lichaam helpen ontstekingen en celschade te bestrijden. Dit kan op zijn beurt helpen de progressie van sommige ziekten en infecties te voorkomen of te vertragen.

Vermindert het risico op hart- en vaatziekten

Onderzoek toont een verband aan tussen de consumptie van groene bladgroenten en een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Mensen die meer van deze groenten consumeerden, hadden meer dan 15% minder kans op hart- en vaatziekten.

Vertraagt cognitieve achteruitgang

Een studie van bijna 1.000 oudere mensen (leeftijd 58 tot 99) vond dat degenen die meer bladgroenten aten, zelfs slechts één portie per dag, een langzamere cognitieve achteruitgang hadden als gevolg van veroudering. Mensen die gemiddeld 1,3 porties per dag consumeerden, vertoonden een hersengezondheid die vergelijkbaar is met mensen die 11 jaar jonger zijn.

Laag in FODMAP’s

Mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) en de ziekte van Crohn vinden soms verlichting van spijsverteringssymptomen wanneer ze een fodmap-arm dieet volgen. Snijbiet is een van de groenten die op dit dieet is toegestaan.

Biedt zuivelvrij calcium

Calcium is een essentieel mineraal dat helpt bij het opbouwen en beschermen van botten en gebit. Voor mensen die geen zuivelproducten kunnen eten, biedt snijbiet een alternatieve bron van calcium. Een kopje rauwe snijbiet bevat 18,4 mg calcium (ongeveer 2% van de dagelijkse aanbevolen inname).

Is snijbiet gezonder gekookt of rauw?

Snijbiet is voedzaam, ongeacht hoe je het bereidt, maar het koken van snijbiet kan het watergehalte verminderen en de voedingsstoffen concentreren.

Allergieën

Hoewel het ongebruikelijk is, zijn allergieën voor snijbiet gemeld. Bovendien, als u hooikoorts heeft veroorzaakt door bijvoetpollen, kunt u het orale allergiesyndroom (OAS) ervaren bij het consumeren van snijbiet.

Symptomen zijn onder meer jeuk of zwelling rond de mond. Deze verdwijnen meestal wanneer u stopt met het eten van snijbiet. Zelden kan OAS overgaan tot anafylaxie. Ken de symptomen van anafylaxie en zoek onmiddellijk behandeling als u ze ervaart.

Bijwerkingen

Snijbiet is rijk aan vitamine K, wat helpt bij het reguleren van de bloedstolling. Mensen die bepaalde bloedverdunners nemen, zoals Coumadin (warfarine), moeten consistente hoeveelheden vitamine K consumeren. Als u bloedverdunners gebruikt, bespreek dan uw dieet met uw arts. De juiste hoeveelheid vitamine K in de voeding varieert van persoon tot persoon.

Als u gevoelig bent voor nierstenen, praat dan met uw arts over het consumeren van snijbiet. Het is rijk aan oxalaten, wat calciumophoping kan veroorzaken die kan leiden tot nierstenen.

Variëteiten

Lange tijd was de enige beschikbare variëteit snijbiet snijbiet. Sommige nieuwere variëteiten, zoals rode snijbiet en regenboog snijbiet, zijn iets minder bitter van smaak. Ze zijn iets harder dan spinazie, maar kunnen toch heel snel op het fornuis worden gekookt. De stengels zijn ook eetbaar, rauw of gekookt, en de gehakte stelen kunnen kleur toevoegen aan een gerecht.

Wanneer het het beste is

In de VS is snijbiet in het seizoen in de late zomer en vroege herfst (hoewel je meestal het hele jaar door geïmporteerde snijbiet kunt kopen). Zoek naar frisse, niet verwelkte, donkergroene bladeren en stevige stengels.

Opslag en voedselveiligheid

Bewaar verse snijbiet in een open (niet-afgesloten) plastic zak in de koelkast voor maximaal een week. Gekookte snijbiet is ook enkele dagen houdbaar in een gesloten container in uw koelkast.

Hoe zich voor te bereiden

Eet snijbietblaadjes vers in een salade of smoothie, of voeg toe aan soepen samen met of in plaats van andere stevige groenten zoals boerenkool. Naast recepten die specifiek om snijbiet vragen, kan het in veel gerechten worden gebruikt als vervanging voor spinazie. Je kunt het ook verwelken of bakken met een beetje olijfolie, knoflook en zout voor een snel, gemakkelijk, vitaminerijk bijgerecht.

 • Calorieën: 6.8
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 77 mg
 • Koolhydraten: 1,4 g
 • Vezel: 0,6 g
 • Suikers: 0,4 g
 • Eiwit: 0,7 g
 • Vitamine K: 299mcg
 • Ijzer: 0,6 mg

Snijbiet is een voedingsstofrijke, hoogvolumevoeding die weinig calorieën, vet, natrium en cholesterol bevat. Het biedt veel vitamines en mineralen zoals vitamine K, ijzer, kalium, magnesium en vitamine E.

Snijbiet is voedzaam, ongeacht hoe je het bereidt, maar het koken van snijbiet kan het watergehalte verminderen en de voedingsstoffen concentreren.