Smeerwortel Thee voordelen en bijwerkingen

Smeerwortel Thee voordelen en bijwerkingen
Smeerwortelthee

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Smeerwortelthee is een kruidenthee met een lange geschiedenis van gebruik. Smeerwortelblad- en smeerwortelproducten hebben echter bezorgdheid gewekt bij gezondheidsagentschappen omdat smeerwortel chemicaliën bevat die pyrrolizidine-alkaloïden (PA’s) worden genoemd en die schadelijk kunnen zijn. Om deze reden is het slim om voorzichtig te zijn bij het drinken van smeerwortelthee of het gebruik van andere smeerwortelproducten.

Wat is Smeerwortelthee?

Smeerwortelthee wordt gemaakt met behulp van de bladeren van de Symphytum officinale of gewone smeerwortelplant. De overblijvende plant is inheems in Europa, maar groeit ook op grote schaal in West-Azië, Noord-Amerika en Australië. De smeerwortelplant heeft een zwarte, raapachtige wortel en bladeren worden vaak beschreven als harig, stekelig en breed. De plant draagt ook kleine paarse of crèmekleurige bloemen.

Smeerwortel is ook bekend als ass ear, zwarte wortel, blackwort, blauwe plek, schorseneren, gladde wortel of muurkruid.

Smeerwortelthee heeft een lange geschiedenis van gebruik als een behandeling voor pijn en pijn. Traditioneel genoemd gebreid been of Boneset, werd de thee naar verluidt gebruikt door oude Grieken en Romeinen om verwondingen te genezen na een slechte val of ongeluk. In de afgelopen jaren gebruiken de meeste consumenten vanwege veiligheidsoverwegingen echter alleen smeerwortel uit de eerste plaats.

Hoewel je thuis smeerwortelthee kunt maken, adviseren gezondheidsexperts niet dat je de thee drinkt. Om die reden maken sommige fans van de kruidenbehandeling smeerwortelthee, laten het afkoelen en brengen het topisch aan op de huid of op delen van het lichaam waar pijn en pijn aanwezig is.

Smeerwortel thee Voordelen voor de gezondheid

Smeerwortelwortel en smeerwortelbladvoordelen worden op grote schaal gepromoot vanwege de lange gebruiksgeschiedenis van het kruid. Deze geruchten voordelen omvatten:

 • wondgenezing
 • verlichting van overmatige menstruatie
 • littekenreductie
 • brandwond
 • behandeling van bronchitis
 • behandeling voor reumatoïde artritis
 • behandeling voor huiduitslag of insectenbeten
 • behandeling van botbreuken, verstuikingen, verrekkingen
 • verlichting van algemene pijnen en kwalen
 • verbeterde tandheelkundige gezondheid (sterkere tanden)
 • betere bloedcirculatie
 • gladdere huid
 • acne behandeling
 • kankerpreventie

Het is niet duidelijk of smeerwortel deze voordelen daadwerkelijk kan bieden. Geen sterk wetenschappelijk bewijs heeft deze voordelen bij mensen bevestigd. Volgens Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) bevatten smeerwortel en smeerwortelbladeren krachtige stoffen die van invloed kunnen zijn op uw gezondheid. Deze omvatten allantoïne, rozemarijnzuur en pyrrolizidine-alkaloïden volgens gepubliceerde studies.

De Therapeutic Research Center Natural Medicine Database meldt dat smeerwortel die topisch wordt aangebracht, effectief kan zijn voor de behandeling van rugpijn, artrose of verstuikingen. MSKCC, samen met andere gerespecteerde gezondheidsagentschappen, raden echter af om smeerwortel te gebruiken vanwege ernstige gezondheidsproblemen.

Smeerwortel thee risico’s en bijwerkingen

De Natural Medicine Database suggereert dat smeerwortel mogelijk veilig is voor de meeste mensen wanneer het minder dan 10 dagen in kleine hoeveelheden op de ongebroken huid wordt aangebracht. Maar ze voegen eraan toe dat smeerwortel waarschijnlijk onveilig is wanneer het via de mond wordt ingenomen of wanneer het op een kapotte huid wordt aangebracht. Ze adviseren ook zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven om het niet topisch of via de mond te gebruiken.

In 2001 adviseerde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) supplementfabrikanten om producten met smeerwortel van de markt te verwijderen. In rapporten ingediend bij de Poisonous Plant Database, verklaarde het bureau dat “regelmatig gebruik van smeerwortel als onderdeel van het dieet of voor medicinale doeleinden een potentieel gezondheidsrisico kan zijn als gevolg van de aanwezigheid van natuurlijk voorkomende pyrrolizidine-alkaloïden.”

Meer specifiek bevat smeerwortel verbindingen die giftig zijn voor de lever en leverschade en / of kanker kunnen veroorzaken.

Een woord van bodymindspirit

Als je een val, een gebroken bot hebt meegemaakt of last hebt van spierpijn en pijn, kun je in de verleiding komen om te profiteren van smeerwortelvoordelen. Er is een mogelijkheid dat het gebruik van smeerwortel op uw huid enige verlichting kan bieden, maar er is ook een mogelijkheid dat het helemaal geen verlichting zal bieden en het kan schade veroorzaken.

Om die redenen kan het slimmer zijn om samen met uw zorgverlener een veiligere oplossing te bedenken. Er zijn veel behandelingen voor rugpijn en spierpijn die worden ondersteund door wetenschappelijke studies en minder bijwerkingen hebben.