Selderijsap Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Selderijsap Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Selderij Sap

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Selderijsap Voedingsfeiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Selderijsap is populair geworden als een gezondheidstonicum dat voordelen voor gewichtsverlies kan bieden, energie kan stimuleren tijdens trainingen en zelfs het uiterlijk van uw huid kan verbeteren. Maar de voeding van selderijsap varieert sterk, afhankelijk van de ingrediënten in je drankje. Sommige recepten voor selderijsap en producten die in winkels worden verkocht, bevatten meer dan alleen selderij.

Selderijsap Voedingsfeiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor één kopje (8 ounces of 236g) selderijsap.

 • Calorieën: 33
 • Vet: 0,4 g
 • Natrium: 189 mg
 • Koolhydraten: 7g
 • Vezel: 4g
 • Suikers: 3g
 • Eiwit: 2g

Koolhydraten

Het aantal koolhydraten in selderijsap hangt af van het merk dat je koopt of het recept dat je gebruikt om het te maken. Veel commercieel bereide selderijsapdranken zijn eigenlijk mengsels gemaakt van verschillende soorten sap.

Veel single-serving selderijsapdranken die online beschikbaar zijn, zijn bijvoorbeeld appel, komkommer, koriander, spinazie en citroenen of limoenen. Deze groenten en fruit voegen zoetheid en smaak toe aan de drank, die flauw en bitter kan zijn als selderij het enige ingrediënt is. Een groene selderijsapmix geproduceerd door The Foundation of Juice bevat 120 calorieën en 29 gram koolhydraten, 23 gram suiker en minder dan een gram vezels.

De koolhydraten in selderijsap of selderijsapmengsels komen voornamelijk van natuurlijk voorkomende suiker. Er zit 3 gram suiker in een kopje selderijsap. Als basis voor vergelijking bevat een kopje rauwe selderij 2 gram suiker, volgens USDA-bronnen. Omdat het sap wordt gemaakt van verschillende kopjes selderij, zal je suikerinname hoger zijn als je sap drinkt.

U kunt ook profiteren van vezels wanneer u selderijsap drinkt, maar de hoeveelheid vezels hangt af van hoe de drank wordt gemaakt. USDA-gegevens geven aan dat selderijsap 4 gram vezels levert, maar veel sapmachines verwijderen de pulp van groenten en fruit om de drank te maken. Vezels zitten in dit dikke pulpachtige deel van de drank.

De glycemische index van selderij is nul. De geschatte glycemische belasting (GL) van rauwe selderij is ook nul. Glycemische belasting houdt rekening met de portiegrootte van een bepaald voedsel of drank om de impact van het voedsel op uw bloedsuikerspiegel te schatten. Het wordt beschouwd als nuttiger dan alleen het gebruik van glycemische index voor mensen die voedingsmiddelen kiezen op basis van hun effecten op de bloedglucose. De geschatte glycemische lading van selderijsap kan iets hoger zijn dan voor selderij, omdat de vezel kan worden verwijderd, afhankelijk van hoe het wordt gemaakt.

Vetten

Er zit geen vet in selderij of in selderijsap. Zelfs als je selderijsap commercieel wordt gemaakt met andere ingrediënten, is het niet waarschijnlijk dat je dik wordt van het drinken van de drank, omdat de meeste groenten en fruit die worden gecombineerd met selderij nul gram vet bevatten.

Eiwit

Er kan tot twee gram eiwit in een enkele portie selderijsap thuis of commercieel gemaakt zijn.

Vitaminen en Mineralen

Hele rauwe selderij bevat bepaalde vitaminen en mineralen. Dus het sap zal hoogstwaarschijnlijk deze micronutriënten leveren wanneer je het drinkt. Als de drank een mix is, zult u waarschijnlijk profiteren van extra vitamines en mineralen, afhankelijk van de ingrediënten.

Een portie gewoon selderijsap levert maar liefst 99 procent van uw aanbevolen dagelijkse inname van vitamine K, een in vet oplosbare vitamine die helpt bij bloedstollingsfuncties in het lichaam. U zult ook profiteren van 14 mg vitamine C, of 19 procent van uw totale aanbevolen dagelijkse inname als u een dieet van 2.000 calorieën per dag consumeert. En je krijgt 16 procent van je dagelijkse aanbevolen inname van vitamine B6 in een enkele portie selderijsap van één kopje.

U profiteert van 0,2 gram riboflavine of 15 procent van uw dagelijkse doel en u krijgt 9 procent van uw aanbevolen inname van vitamine A.

Opmerkelijke mineralen in selderijsap zijn calcium (99 mg of 10 procent van uw aanbevolen dagelijkse inname) en kalium (670 mg of 14 procent van de dagelijkse behoeften). Het sap biedt ook kleine hoeveelheden koper, magnesium, ijzer en fosfor.

Over het algemeen is het eten van hele groenten en fruit beter voor je lichaam dan het consumeren van sap. Hele vruchten en groenten bevatten meestal minder suiker en meer vezels dan het drinken van sap. Als u echter probeert uw inname van bepaalde vitamines (zoals vitamine K) te verhogen, kan het sap een hogere concentratie bieden dan het eten van een enkele portie van het voedsel.

Calorieën

Een portie selderijsap van een kopje heeft 33 calorieën. Hoewel selderij erg weinig calorieën bevat, bevat het wel sommige calorieën. Sommige van deze calorieën zijn in de vorm van koolhydraten en vezels. Vezels worden niet door het lichaam opgenomen. Maar je haalt ook calorieën uit suiker en eiwitten.

Gezondheidsvoordelen

Fans van selderijsap zeggen dat de drank een alleskunner is die talloze gezondheids- en schoonheidsvoordelen kan bieden.

Beroemdheden die de drank promoten, zeggen bijvoorbeeld dat het helpt bij het afvallen, de energie tijdens trainingen verhoogt en je huid helpt er stralend en gezond uit te zien. Er is enig onderzoek om deze claims te ondersteunen, hoewel experts voorzichtig zijn met het aanbevelen van een enkele drank als een doe-het-allemaal antwoord op goede voeding.

Stimuleert het immuunsysteem

Selderijsap zorgt voor een gezonde dosis vitamine C. Ons lichaam synthetiseert geen vitamine C, dus het eten van voedingsmiddelen met vitamine C (L-ascorbinezuur) is essentieel voor het immuunsysteem, een goede botstructuur, kraakbeen, spieren en bloedvaten. Vitamine C helpt ook bij de opname van ijzer en bevordert wondgenezing.

Vitamine C kan ook belangrijkere medische voordelen bieden, hoewel wetenschappers nog steeds de omvang van de voordelen onderzoeken. Volgens de National Institutes of Health onderzoekt “lopend onderzoek of vitamine C, door de schadelijke effecten van vrije radicalen te beperken door zijn antioxiderende activiteit, de ontwikkeling van bepaalde kankers, hart- en vaatziekten en andere ziekten waarbij oxidatieve stress een oorzakelijke rol speelt, kan helpen voorkomen of vertragen.”

Hulpmiddelen bij gewichtsverlies

De vezels in selderij en selderijsap kunnen uw inspanningen voor gewichtsverlies stimuleren. Vezels helpen je lichaam zich vol en tevreden te voelen, zodat je hersenloos of onnodig snacken vermijdt. Vezels stimuleren ook de spijsvertering en kunnen een gezonder cholesterolgehalte bevorderen.

Helpt bij bloedstolling

Het grootste gezondheidsvoordeel van selderijsap komt van vitamine K, een belangrijke vitamine die helpt bij de bloedstolling. Hoewel iedereen baat heeft bij bloedstollingsfuncties, wordt mensen die bloedverdunners gebruiken geadviseerd om voldoende vitamine K binnen te krijgen.

Ondersteunt gezonde botten

Vitamine K is ook belangrijk voor gezonde botten. Mensen die niet genoeg vitamine K binnenkrijgen, lopen een hoger risico op osteoporose. Een portie selderijsap bevat 69mcg per portie van de vitamine, wat helpt om een gezonde botontwikkeling te ondersteunen.

Kan helpen bij het verlagen van cholesterol

Een dierstudie uit 2015 observeerde de effecten van selderijbladextract en concludeerde dat matige consumptie van selderijbladextract de onsystolische bloeddruk en cholesterol kan verlagen en een potentiële behandeling voor hypertensie kan zijn.

Allergieën

Selderijallergieën zijn mogelijk. Selderijallergie wordt geassocieerd met allergie voor berkenpollen en ook allergie voor bijvoetpollen. Rauwe selderij, gekookte selderij en selderijkruid hebben allemaal reacties veroorzaakt, hoewel sommige mensen mogelijk niet reageren op gekookte selderij.  Symptomen zijn meestal gelokaliseerd in het mondgebied en ernstige reacties zijn zeldzaam.

Bijwerkingen

Medische bronnen adviseren voorzichtigheid bij het drinken van selderijsap en het nemen van paracetamol (zoals Tylenol) omdat de drank de effecten van de medicatie kan verlengen. Ook moeten patiënten die sedativa, levothyroxine, lithium of medicijnen gebruiken die de gevoeligheid voor zonlicht verhogen, met hun zorgverlener praten voordat ze selderijsap drinken, omdat selderij kan interageren met hun medicatie.

Variëteiten

Voorverpakt selderijsap kan worden gemengd met ander fruit, groenten of kruiden, dus zorg er altijd voor dat u de ingrediëntenlijst controleert om te zien wat er in uw drankje zit.

Wanneer het het beste is

Selderijsap is het hele jaar door verkrijgbaar bij supermarkten. Selderijbundels zijn ook op elk moment van het jaar beschikbaar, maar selderij zelf groeit het beste in de herfst-, winter- en lentemaanden.

Opslag en voedselveiligheid

Wanneer je bleekselderij mee naar huis neemt, haal je het uit de plastic zak. Veel experts raden aan om de groente goed in folie te wikkelen en in de koelkast te bewaren om het vers en knapperig te houden. Niet cut de selderij totdat je klaar bent om het te gebruiken, omdat het snijden ervan het bederf zal versnellen. Als je selderij snijdt om met dips te eten, dompel de stengels dan onder in water in een luchtdichte container.

Hoe zich voor te bereiden

Bijna elke supermarkt verkoopt selderij. Veel winkels verkopen voorgesneden, voorgewassen, verpakte selderij voor het gemak. Dit is echter misschien niet de meest economische keuze als u selderij gebruikt voor sap. Aangezien je de hele steel gebruikt voor de drank, is er geen reden om extra te betalen om het te laten verwijderen.

Zoek naar selderij die knapperig, heldergroen en vrij van vlekken is.

Er zijn verschillende recepten en variaties op selderijsap, maar de meeste volgen dezelfde basisstappen.

 1. Begin met 3-5 verse rauwe selderijstengels. Spoel en hak in drieën, houd de bladeren intact
 2. Voeg de groente toe aan een blender met een halve tot een volle kop water.
 3. Mix op hoog gedurende 20-30 seconden.

Als je wilt, kun je het selderijsap door een zeef persen om een soepeler drankje te krijgen. Serveer over ijs met een schijfje citroen of limoen.

Voeg desgewenst ingrediënten toe zoals boerenkool, komkommer, appel, koriander, spinazie of citrusvruchten voor de smaak.

 • Calorieën: 33
 • Vet: 0,4 g
 • Natrium: 189 mg
 • Koolhydraten: 7g
 • Vezel: 4g
 • Suikers: 3g
 • Eiwit: 2g