Wat is het Purium dieet?

Wat is het Purium dieet?
Purium dieet

bodymindspirit / Debbie Burkoff


 • Wat kun je eten?
 • Voors en tegens
 • Is het Purium dieet een gezonde keuze voor jou?

Bij bodymindspirit geloven we dat er geen one-size-fits-all benadering is voor een gezonde levensstijl. Succesvolle eetplannen moeten worden geïndividualiseerd en rekening houden met de hele persoon. Voordat u met een nieuw dieetplan begint, raadpleegt u uw zorgverlener of een geregistreerde diëtist, vooral als u een onderliggende gezondheidstoestand heeft.

Het Purium dieet is een 10- of 30-daagse reiniging die belooft je energie te verhogen, de slaap te verbeteren en je metabolisme te resetten. Voorstanders van het programma beweren dat het u kan helpen tot 20 pond te verliezen.

Purium werd in 2004 mede opgericht door David Sandoval en Amy Venner-Hamdi. Hoewel beiden in de voedings- en wellnessruimte hebben gewerkt, is geen van beide een geregistreerde diëtist of gecertificeerde voedingsdeskundige.

Purium is een multi-level marketingbedrijf dat shakes, supplementen, poeders en andere producten verkoopt die verband houden met dieet, detoxen en gewichtsverlies. Maaltijdvervangende shakes, supplementen en minimale groenten en fruit vormen het “Ten-Day Cleansing” -programma, een verkorte versie van het “30-Day Ultimate Lifestyle Transformation” -plan.

Hoewel beide diëten alleen bedoeld zijn om een bepaalde duur mee te gaan, zal geen van beide waarschijnlijk duurzaam gewichtsverlies bevorderen. Ze leren ook geen gezonde eet- en leefgewoonten.

Wat experts zeggen

“Het Purium-dieet is een zeer caloriearm plan dat snel gewichtsverlies belooft. Het bestaat uit slechts 600 calorieën per dag, waarvan experts waarschuwen dat het niet gezond of duurzaam is. Zelfs gedurende slechts 10 dagen kunnen mensen bijwerkingen ervaren zoals vermoeidheid en prikkelbaarheid. “
Chrissy Carroll, RD, MPH

Wat kun je eten?

Degenen die het 10-daagse plan volgen, kunnen verwachten drie shakes per dag, supplementen om de paar uur en een zure kersendrank aan het einde van de dag te consumeren. Het plan staat ook kleine porties ‘flexfood’ toe. U kunt dagelijks tot 72 gram water drinken, samen met enkele andere goedgekeurde dranken. Het 30-dagenplan is vergelijkbaar, met de uitzondering dat slechts twee van de drie maaltijden op Purium zijn gebaseerd.

Wat u moet weten

De Purium 10-daagse reiniging voor gewichtsverlies beweert het hormoon adiponectine te activeren om vet te verbranden, spieren op te bouwen en het lichaam te helpen bij het ontgiften en reinigen van het spijsverteringskanaal.

Volgens Purium overspoelen de shakes en supplementen het lichaam met voedzame, caloriearme superfoods, waardoor verslavingen aan voedingsmiddelen met suiker, zout, koolhydraten en chemicaliën worden doorbroken. Op de 10-daagse reiniging consumeer je ongeveer 600 calorieën per dag.

De maaltijdvervangende shakes en supplementen worden met tussenpozen van twee uur uitgespreid. Dit is hoe een typisch schema op het 10-daagse plan eruit kan zien als je om 7 uur ’s ochtends wakker wordt. Flexvoedsel of -dranken kunnen met elk van deze drie intervallen worden geconsumeerd.

 • 7 uur: 2 tabletten Super Amino 23 en water
 • 9 uur: Power Shake (met 20 oz. water); 2 capsules Biome Medic; 1-2 capsules Super CleansR
 • 11 uur: 5 tabletten Super Amino 23 en water
 • 13 uur: Power Shake (met 20 oz. water); 2 capsules Biome Medic; 1-2 capsules Super CleansR
 • 15 uur: 5 tabletten Super Amino 23 en water
 • 17 uur: Power Shake (met 20 oz. water)
 • 30 tot 60 minuten voor het slapengaan: Apothe-Cherry (met 8-10 oz. water)

Fitnessactiviteiten worden in dit plan niet gepromoot. In feite, volgens de instructies, moet lichaamsbeweging worden beperkt tot licht wandelen en yoga. De instructies raden ook aan om elke nacht een goede nachtrust te krijgen terwijl je op het plan bent. Volgers kunnen er ook voor kiezen om een extra flexfood-servering of een maaltijd te nuttigen als ze in de verleiding komen om het programma te verlaten.

Purium biedt inspirerende tips per sms, telefoongesprekken in ondersteuningsgroepstijl en een Facebook-groep voor mensen die deze plannen volgen. Ze zijn allemaal optioneel.

Wat te eten

 • Purium producten

 • Bepaalde groenten en fruit

 • Bepaalde smaakstoffen

 • Bepaalde dranken

Wat niet te eten

 • Granen en zetmeel

 • Vlees, eieren, zuivelproducten

 • Cafeïne en alcohol

Purium Producten

Zowel de 10-daagse als de 30-daagse verpakking bevatten een Power Shake-poeder, Apothe-Cherry geconcentreerd scherp kersensap, Super Amino 23 aminozuursupplementen, Biome Medic-supplementen voor darmondersteuning en SuperCleansR supplementen om te helpen “reinigen” van het spijsverteringskanaal.

Groenten en fruit

Drie porties van een “flex food” of “flex beverage” zijn toegestaan per dag. Flexfoods omvatten avocado, appel, watermeloen, komkommers, broccoli, bloemkool, kimchi en zomerpompoen. Voor de meeste hiervan is de portiegrootte één kopje.

Smaakstoffen

Breng je flexfood op smaak met biologische tropische olie, vers geperste citroen, Himalaya zeezout, rauwe honing of verse kruiden en specerijen.

Flex Dranken

Deze kunnen alleen worden geconsumeerd of gemengd met Power Shake-poeder, maar ze tellen mee voor de drie dagelijkse porties voedsel of drank: hennep-, amandel-, kokos- of havermelk; kombucha; biologische groentebouillon; cafeïnevrije kruidenthee; kokoswater; en Purium groene dranken.

Vlees, Eieren, Zuivelproducten

Puriumprogramma’s zijn veganistisch en er zijn geen dierlijke producten toegestaan. De instructies raden aan om vlees, zuivel en bewerkte voedingsmiddelen twee tot drie dagen te vermijden voordat u met de reiniging begint.

Cafeïne en alcohol

Cafeïne en alcohol zijn niet toegestaan op het programma, en Purium raadt aan om zich hiervan terug te trekken in de dagen voorafgaand aan het starten van je reiniging (of drie tot vijf dagen eerder voor koffie).

Elk voedsel dat niet op de lijst met flexfoods staat, is verboden terrein. Dat omvat alle granen, bewerkte voedingsmiddelen en fruit en groenten, waaronder bananen, aardappelen, maïs en winterpompoen.

Voors en tegens

Pros

 • Gestructureerd plan

 • Gewichtsverlies op korte termijn

Tegens

 • Kosten

 • Extreem laag in calorieën

 • Leert geen gezonde gewoonten

 • Niet ondersteund door evidence-based onderzoek

Pros

Het snelle gewichtsverlies en de all-inclusive verpakking van Purium-dieetplannen lijkt misschien aantrekkelijk. Maar wees je bewust van de nadelen van dit programma.

 • Gestructureerd plan: Op dit eetplan wordt alles voor je voorgeschreven en opgezet. Er zijn weinig andere beslissingen te nemen dan welke smaak shake je wilt of welk flexvoedsel je wilt eten (en zelfs in die gevallen zijn je opties vrij beperkt).
 • Gewichtsverlies op korte termijn: Door je calorieën ernstig te beperken tot slechts 600 per dag, ben je bijna gegarandeerd om af te vallen.

Yasmine Ali, MD

Diëten die minder dan 1.200 calorieën per dag bevatten, bieden niet genoeg energie of voeding voor de noodzakelijke, biologische basisfuncties van een volwassen mens.

– Yasmine Ali, MD

Tegens

Als u dit plan overweegt, moet u zich bewust zijn van de vele zorgen die ermee gepaard gaan.

 • Kosten: Het 10-daagse pakket verkoopt voor ongeveer $ 279 en het 30-daagse plan is $ 439. U kunt echter een korting ontvangen wanneer u zich aanmeldt voor een beloningsprogramma en punten verdient. Hoewel alles georganiseerd en gepland is, komt het nog steeds neer op ongeveer $ 11 per dag, volgens de website van Purium.
 • Zeer beperkend“Diëten die minder dan 1.200 calorieën per dag bevatten, bieden niet genoeg energie of voeding voor de noodzakelijke, biologische basisfuncties van een volwassen mens,” zegt preventieve cardioloog Yasmine Ali, MD, MSCI, FACC, FACP. ” Bovendien stuurt ernstige caloriebeperking het lichaam in de hongermodus, waardoor mensen gewicht vasthouden in plaats van het te blijven verliezen. Deze diëten werken meestal averechts om die reden, maar ook vanwege het feit dat ze gewoon niet duurzaam zijn.”
 • Leert geen gezonde gewoonten: Wanneer u maaltijdvervangende shakes drinkt en supplementen neemt voor het grootste deel van uw dagelijkse voedselinname, is er geen mogelijkheid om gezonde eetgewoonten, slimme kookvaardigheden of portiecontrole te leren. Al deze zijn belangrijk voor het behoud van gewichtsverlies.

Hoewel de reinigings- en transformatieprogramma’s van Purium gewichtsverlies, ontgifting en andere voordelen beloven, ontbreekt hoogwaardig bewijs om deze voordelen te ondersteunen.

Is het Purium dieet een gezonde keuze voor jou?

In vergelijking met federale richtlijnen voor een gezond, uitgebalanceerd dieet, schiet het Purium-dieet tekort. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) stelt voor om elke dag een uitgebalanceerde mix van fruit, groenten, eiwitten, granen en magere zuivelproducten en gezonde vetten te eten. Gezondheidsexperts merken ook op dat het beter is om voedingsstoffen uit voedingsmiddelen te halen versus supplementen. Op het Purium-dieet is het grootste deel van het eiwit dat je consumeert afkomstig van poedervormige shakemix en het enige andere vaste voedsel dat je eet, zijn fruit en groenten.

Het Purium-plan is ook gevaarlijk laag in calorieën (ongeveer 600 per dag) in vergelijking met de aanbeveling van de USDA van 1.600 tot 2.200 calorieën per dag voor femannen en 2.200 ti 3.200 calorieën per dag voor mannen. De USDA beveelt een vermindering van 500 calorieën per dag aan voor een duurzaam gewichtsverlies van 1 tot 2 pond per week. De dagelijkse caloriebehoeften variëren echter afhankelijk van uw leeftijd, geslacht en activiteitsniveau. Gebruik deze calculator om een caloriedoel te bepalen dat bij u past.

Hoewel het kan beweren volledige voeding te bieden, voldoet het Purium-dieet niet aan deskundig advies voor gezond eten.

Gezondheidsvoordelen

Gewichtsverlies op korte termijn is waarschijnlijk op het Purium dieet. Het kan echter snel terugkeren zodra u terugkeert naar een normaal dieet. Gezondheidsexperts adviseren over het algemeen dat ernstige caloriebeperking van maaltijdvervangende shakes geen gezonde oplossing is voor gewichtsbeheersing op de lange termijn.

Gezondheidsrisico

Het Purium-dieet beweert dat zijn producten helpen om het lichaam te “ontgiften”. Deze bewering is echter niet geworteld in de wetenschap. De National Institutes of Health (NIH) legt uit dat hoewel onderzoek ontbreekt, er niet genoeg bewijs is om aan te tonen dat deze programma’s een echt “detox” -voordeel bieden. En ze kunnen op korte termijn slechts enkele beperkte voordelen voor gewichtsverlies bieden.

Bovendien kan ernstige caloriebeperking leiden tot vermoeidheid en duizeligheid en zelfs het metabolisme van het lichaam vertragen. Zeer caloriearme diëten (minder dan 1.200 calorieën per dag) mogen alleen onder medisch toezicht worden gevolgd. Degenen die een Purium-plan voor een langere tijd volgen, kunnen zichzelf in gevaar brengen voor tekorten aan voedingsstoffen.

“Detoxen” en “reinigingen” worden niet aanbevolen voor iedereen die een eetstoornis heeft gehad of het risico loopt een eetstoornis te ontwikkelen, omdat deze programma’s geen gezonde relatie met voedsel cultiveren.

Een woord van bodymindspirit

De meeste gezondheidsexperts zijn het erover eens dat “detox” -programma’s voor gewichtsverlies die hele voedselgroepen elimineren of uw calorie-inname ernstig beperken, over het algemeen niet succesvol zijn voor gezondheid op lange termijn of gewichtsverlies. Veel van deze programma’s worden niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs en kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Deze programma’s worden over het algemeen het best gevolgd onder toezicht van een zorgverlener.

Als uw doel gewichtsverlies is, overweeg dan om een afspraak te maken met een geregistreerde diëtist en een personal trainer om een plan samen te stellen voor duurzaam, gezond gewichtsverlies in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging.

Vergeet niet dat het volgen van een dieet op lange of korte termijn misschien niet nodig voor u is en dat veel diëten die er zijn gewoon niet werken, vooral op lange termijn. Hoewel we geen rage dieettrends of niet-duurzame methoden voor gewichtsverlies onderschrijven, presenteren we de feiten zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen die het beste werkt voor uw voedingsbehoeften, genetische blauwdruk, budget en doelen.

Als je doel gewichtsverlies is, onthoud dan dat afvallen niet noodzakelijkerwijs hetzelfde is als je gezondste zelf zijn, en er zijn veel andere manieren om gezondheid na te streven. Lichaamsbeweging, slaap en andere levensstijlfactoren spelen ook een belangrijke rol in uw algehele gezondheid. Het beste dieet is altijd het dieet dat in balans is en past bij uw levensstijl.

Bij bodymindspirit geloven we dat er geen one-size-fits-all benadering is voor een gezonde levensstijl. Succesvolle eetplannen moeten worden geïndividualiseerd en rekening houden met de hele persoon. Voordat u met een nieuw dieetplan begint, raadpleegt u uw zorgverlener of een geregistreerde diëtist, vooral als u een onderliggende gezondheidstoestand heeft.

“Het Purium-dieet is een zeer caloriearm plan dat snel gewichtsverlies belooft. Het bestaat uit slechts 600 calorieën per dag, waarvan experts waarschuwen dat het niet gezond of duurzaam is. Zelfs gedurende slechts 10 dagen kunnen mensen bijwerkingen ervaren zoals vermoeidheid en prikkelbaarheid. “
Chrissy Carroll, RD, MPH

Purium biedt inspirerende tips per sms, telefoongesprekken in ondersteuningsgroepstijl en een Facebook-groep voor mensen die deze plannen volgen. Ze zijn allemaal optioneel.

Elk voedsel dat niet op de lijst met flexfoods staat, is verboden terrein. Dat omvat alle granen, bewerkte voedingsmiddelen en fruit en groenten, waaronder bananen, aardappelen, maïs en winterpompoen.

Diëten die minder dan 1.200 calorieën per dag bevatten, bieden niet genoeg energie of voeding voor de noodzakelijke, biologische basisfuncties van een volwassen mens.

Hoewel de reinigings- en transformatieprogramma’s van Purium gewichtsverlies, ontgifting en andere voordelen beloven, ontbreekt hoogwaardig bewijs om deze voordelen te ondersteunen.

Hoewel het kan beweren volledige voeding te bieden, voldoet het Purium-dieet niet aan deskundig advies voor gezond eten.

“Detoxen” en “reinigingen” worden niet aanbevolen voor iedereen die een eetstoornis heeft gehad of risico loopt op het ontwikkelen van een eetstoornis, omdat deze programmen cultiveren geen gezonde relatie met voedsel.