Selderij Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Selderij Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Selderij geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Oorspronkelijk gebruikt als een geneeskrachtig kruid, is selderij nu een veel voorkomend ingrediënt in keukens over de hele wereld. Selderijstengels zijn rijk aan cellulose, een complex koolhydraat dat voorkomt in de celwand van planten en dat eetbaar is, maar onverteerbaar voor mensen. Gezien het hoge watergehalte van selderij, kun je je afvragen of het überhaupt de moeite waard is om te eten. Gelukkig biedt selderij verschillende micronutriënten, waardoor het een waardevolle aanvulling is op elke maaltijd.

Selderij Voeding Feiten

Eén middelgrote (7 1/2″ tot 8″ lange) selderijstengel (40 g) bevat 5,6 calorieën, 1,2 g koolhydraten en 0,3 g eiwit. De voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 5.6
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 32 mg
 • Koolhydraten: 1,2 g
 • Vezel: 0,6 g
 • Suikers: 0,5 g
 • Eiwit: 0,3 g
 • Kalium: 104 mg
 • Natrium: 32 mg
 • Fosfor: 9,6 mg
 • Kalium: 104 mg
 • Vitamine A: 8,8mcg
 • Folaat: 14,4 mcg
 • Vitamine K: 11,7mcg

Koolhydraten

Selderij is een populaire keuze op koolhydraatarme diëten omdat het zeer laag is in calorieën en koolhydraten. Een hele kop gehakte selderij bevat slechts 3 gram koolhydraten, waarvan meer dan de helft afkomstig is van vezels. Er zit ook 1,4 gram natuurlijke suiker in een kopje selderij.

Rauwe selderij heeft een lage glycemische index van 35. Koken verhoogt de glycemische index van selderij dramatisch tot een waarde van 85.

Vetten

Selderij is van nature vetvrij, met zeer minimale hoeveelheden vetzuren.

Eiwit

Selderij is eiwitarm, met minder dan 1 gram per kopje.

Vitaminen en Mineralen

Ondanks het lage caloriegehalte biedt selderij verschillende micronutriënten. Het bevat kalium, folaat, choline, vitamine A en vitamine K. Selderij biedt ook wat natuurlijk natrium en fluoride.

Calorieën

Een middelgrote selderijstengel heeft minder dan 6 calorieën. Selderij wordt vaak een “voedsel met negatieve calorieën” genoemd, maar deze term kan een beetje misleidend zijn. De calorieën die het lichaam verbrandt bij het verteren van een voedingsmiddel wordt het thermische effect genoemd. Selderij is zeer laag in calorieën, maar verbrandt energie (calorieën) tijdens de spijsvertering vanwege het vezelgehalte. De energie die wordt verbrand door het verteren van selderij is echter waarschijnlijk niet groter dan de energie die het levert.

Samenvatting

Selderij is een caloriearme en kaliumrijke groente die ook vezels en folaat in elke portie biedt.

Gezondheidsvoordelen

De voordelen van het eten van selderij komen van het hoge watergehalte, vezels en micronutriënten. De bouillon en de bladeren van selderij kunnen worden toegevoegd aan soepen, salades en andere maaltijden, waardoor het een goede keuze is vanwege de potentiële gezondheidsvoordelen. Dit is wat je moet weten over selderij.

Hulpmiddelen bij diabetespreventie en -beheer

In één onderzoek bleek een dosis van 250 mg selderijbladextract die drie keer per dag vóór de maaltijd werd ingenomen, de bloedsuikerspiegel te verlagen bij oudere volwassenen met pre-diabetes. Deze beperkte studie werd echter slechts gedurende een periode van 12 dagen uitgevoerd op 16 deelnemers.

De flavonoïden in selderij (apigenine, luteoline en fenolen) zijn beschermend tegen oxidatieve schade aan de bètacellen van de alvleesklier. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het produceren van insuline en het reguleren van glucosespiegels.

Apigenine, in het bijzonder, kan helpen de progressie van diabetes te vertragen door cataract, retinopathie (blindheid) en neuropathie (verminderde sensaties in handen en voeten) te voorkomen. Selderij is ook rijk aan quercetine, een krachtige antioxidant die de glucoseopname in de lever verhoogt en stimuleert de insulinesecretie om te helpen voorkomen dat diabetes vordert.

Ondersteunt de gezondheid van het hart

Voedingspatronen die rijk zijn aan groenten worden geassocieerd met lagere percentages hartaandoeningen. Selderij is een bijzonder goede keuze, gezien het hoge gehalte aan kalium (verlaagt de bloeddruk), vezels (verlaagt het cholesterolgehalte) en folaat (voorkomt ontstekingen).

Selderij biedt wel wat natuurlijk natrium, dat moet worden beperkt in een hart-gezond dieet. Maar het is rijk aan polyfenolen die ontstekingsremmend en beschermend zijn tegen cardiovasculaire ziekte.

Beschermt het gezichtsvermogen

De vitamines in selderij zijn krachtige antioxidanten die leeftijdsgebonden maculaire degeneratie helpen voorkomen, een veel voorkomende oorzaak van verlies van het gezichtsvermogen. Samen met vitamine E en C biedt selderij twee vormen van vitamine A die worden geassocieerd met een beter gezichtsvermogen. Luteïne en zeaxanthine zijn gespecialiseerde carotenoïden die zich ophopen in het netvlies voor geconcentreerde bescherming.

Ondersteunt gewichtsverlies

Het hoge vezel- en watergehalte van selderij, gecombineerd met de bevredigende crunch en het lage aantal calorieën, betekent dat u grotere hoeveelheden voedsel kunt vullen zonder overmatige calorieën in te nemen. Dat maakt selderij en de meeste andere niet-zetmeelrijke groenten nuttig voor gewichtsverlies.

Sommige mensen genieten van selderij als een koolhydraatarme optie voor mensen met een keto-dieet, die een gebrek aan verse producten kunnen missen vanwege koolhydraatbeperkingen. Selderij bevat veel vitamines en mineralen die kunnen ontbreken op een keto-dieet en goed combineren met vetrijk voedsel zoals kaas en notenpasta’s die populair zijn voor dit dieet.

Vermindert het risico op geboorteafwijkingen

Selderij is een goede bron van folaat, wat cruciaal is tijdens de vroege stadia van de foetale ontwikkeling. Om het risico op neurale buisdefecten en vroeggeboorte te minimaliseren, worden folaatsupplementen aanbevolen voor alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het eten van bladgroenten, zoals selderij, kan ook helpen bij het leveren van het folaat dat nodig is voor een gezonde zwangerschap.

Bestrijdt schade door vrije radicalen

Selderij kan worden beschouwd als een superfood om de eenvoudige reden dat het verschillende gezonde plantaardige stoffen bevat. Selderij bevat antioxidanten die vechten tegen de schade veroorzaakt door vrije radicalen die bekend staan als oxidatieve stress.

Oxidatieve stress veroorzaakt cellulaire en orgaanschade en hoewel het onvermijdelijk kan zijn, kunnen bepaalde voedingsmiddelen die antioxidanten bevatten helpen. Dat komt omdat antioxidanten kunnen voorkomen dat vrije radicalen weefsels en cellen beschadigen.

Selderij bevat verbindingen waaronder cafeïnezuur, p-coumarinezuur, ferulazuur, apigenine, luteoline, tannine, saponine en kaempferol. Deze verbindingen bieden de groente indrukwekkende antioxiderende eigenschappen om vrije radicalen te helpen verwijderen.

Allergieën

Selderijallergieën kunnen jeuk in de mond en zwelling van de keel, tong en lippen veroorzaken. Ademhalings- of huidproblemen zijn ook gemeld. Selderijallergieën worden vaak geassocieerd met pollenallergieën en kunnen worden veroorzaakt door gekookte en rauwe selderij, evenals selderijkruiden. Als u een allergie voor selderij vermoedt, raadpleeg dan een allergoloog voor een diagnose.

Pollen voedsel syndroom, of soms bekend als orale allergie syndroom, komt meestal voor bij degenen die momenteel allergisch zijn voor pollen die hooikoorts ervaren. Eiwitpollen zijn vergelijkbaar met pollen in sommige rauwe groenten zoals selderij. Deze gelijkenis kan ervoor zorgen dat het immuunsysteem reageert op selderij alsof het stuifmeel is. Het is minder waarschijnlijk dat het optreedt als het voedsel wordt gekookt.

Bijwerkingen

Een kopje gehakte selderij heeft ongeveer 30 microgram vitamine K, wat essentieel is voor de bloedstolling. Als gevolg hiervan kan selderij interfereren met bloedverdunnende medicijnen die bedoeld zijn om stolsels te voorkomen.

Het is meestal niet nodig of raadzaam om groene groenten te vermijden bij het nemen van bloedverdunners, maar eerder om een consistente inname te handhaven, zodat medicatie dienovereenkomstig kan worden gedoseerd. Praat met uw arts als u bloedverdunners gebruikt om meer te weten te komen over de rol van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine K.

Foliumzuur kan interfereren met de effectiviteit van methotrexaat, een medicijn dat wordt voorgeschreven om auto-immuunziekten en kanker te behandelen. Hoewel dit meestal meer een zorg is voor folaatsupplementen in plaats van voedingsmiddelen met een hoog folaatgehalte (zoals selderij), kan het geen kwaad om uw inname van groene groenten via de voeding te bespreken met uw arts of geregistreerde diëtist terwijl u deze medicatie gebruikt.

Selderij is een bron van oxalaten, die bijdragen aan bepaalde soorten nierstenen. Als u gevoelig bent voor nierstenen, neem dan contact op met een arts of geregistreerde diëtist om te bepalen of u uw selderij-inname moet beperken.

Variëteiten

Apium graveolens | Var. graveolens variëteit is het soort dat wordt gekweekt en gegeten vanwege zijn zachte stengel. Er zijn verschillende soorten selderij, waaronder Conga, Merengo, Tango en Samba. De liefste en tedere hiervan is Tango. In Noord-Amerika is selderij die voor commercieel gebruik wordt geproduceerd voornamelijk de cultivar genaamd ‘Pascal’ selderij.

Wanneer het het beste is

Selderij is het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. Zoek naar selderijstengels die knapperig en groen zijn. Ze moeten vrij zijn van tekenen van droogte, bruine vlekken, scheuren of slapte. Als u op zoek bent naar lokale selderij die in seizoen, controleer boerenmarkten in de herfst, winter en lente, want selderij is een koud weergewas.

Opslag en voedselveiligheid

Bewaar verpakte bleekselderij ongewassen in de groentefrieier van de koelkast gedurende één tot twee weken. Onder optimale omstandigheden kan selderij tot zeven weken worden bewaard van 0-2 ° C (32-36 ° F). Spoel grondig af onder stromend water voordat u snijdt of eet. Kijk uit voor vuil dat tussen de ribben zit. De onderste punt van de wortel en de bovenkant van de stengel kunnen worden afgesneden en weggegooid of worden gebruikt om groentebouillon te maken.

Hoe zich voor te bereiden

Hoewel de meeste mensen selderijbladeren weggooien, zijn ze eetbaar en kunnen ze een goede aanvulling zijn op soep, pesto en smoothies of sappen. Hak selderijblaadjes om toe te voegen aan salades, sandwiches en gekookte gerechten.

Rauw of gekookt, selderij voegt textuur, kleur, smaak en voedingsstoffen toe aan maaltijden en snacks. Stoof, stoom of sauteer selderij en serveer het met vlees zoals kalkoen, kip en gebraad. Snijd selderij in blokjes en plaats het in bijgerechten zoals vulling. Dip selderij in pindakaas, hummus, yoghurtdip, tonijn of kipsalade. De natuurlijke crunch van selderij maakt het een gezonde vervanger voor chips of crackers.

 • Calorieën: 5.6
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 32 mg
 • Koolhydraten: 1,2 g
 • Vezel: 0,6 g
 • Suikers: 0,5 g
 • Eiwit: 0,3 g
 • Kalium: 104 mg
 • Natrium: 32 mg
 • Fosfor: 9,6 mg
 • Kalium: 104 mg
 • Vitamine A: 8,8mcg
 • Folaat: 14,4 mcg
 • Vitamine K: 11,7mcg

Selderij is een caloriearme en kaliumrijke groente die ook vezels en folaat in elke portie biedt.