Gecertificeerde glutenvrije producten

Gecertificeerde glutenvrije producten
Persoon die een brood glutenvrij brood ophaalt

kameleon beelden / Getty Images


Voor mensen met coeliakie is het niet eten van gluten een must. Elke inname van het eiwit in tarwe, rogge, gerst en sommige haver leidt tot schade aan de dunne darm. Dit maakt glutenvrije certificering cruciaal voor mensen met coeliakie. Mensen met gedocumenteerde of vermoedelijke glutengevoeligheid hebben ook baat bij voedingsmiddelen die goed zijn geëtiketteerd.

Fabrikanten die inspelen op de groeiende glutenvrije consumentenmarkt streven steeds vaker naar glutenvrije certificering voor hun producten. Deze certificering kan het keurmerk bieden dat sommige consumenten willen bij het selecteren van glutenvrij voedsel.

Drie organisaties – de Gluten-Free Certification Organization (GFCO) van de Gluten Intolerance Group, BRC Global Standards (BRCGS, voorheen de Allergen Control Group) en NSF International – certificeren momenteel producten en bedrijven als glutenvrij.

Glutenvrije etikettering

De Amerikaanse Food and Drug Administration vereist dat glutenvrije gelabelde voedingsmiddelen minder dan 20 delen per miljoen (ppm) gluten bevatten. Onafhankelijke certificeringsprogramma’s van derden stellen hun eigen normen vast op of onder 20 ppm en testen ook op verschillende niveaus van sporengluten in de voedingsmiddelen en faciliteiten die ze certificeren.

  • GFCO is een topcertificeringsprogramma voor de verificatie van kwaliteit, integriteit en zuiverheid van glutenvrije producten. Een programma van de Gluten Intolerance Group (GIG), het inspecteert zowel producten als productiefaciliteiten voor gluten GFCO test voedingsmiddelen om ervoor te zorgen dat ze minder dan 10 ppm gluten bevatten. De meeste GFCO-gecertificeerde voedingsmiddelen testen echter veel lager, waarbij velen geen detecteerbare gluten hebben.
  • BRCGS Glutenvrij certificeringsprogramma (GFCP) zorgt ervoor dat producten voldoen aan de wettelijke vereisten van het land waarin het product wordt verkocht, dat in de Verenigde Staten minder dan 20 ppm is, maar in Australië en Nieuw-Zeeland niet detecteerbaar is.
  • NSF is een externe organisatie die certificering biedt voor een aantal verschillende producten. Het glutenvrije certificeringsproces inspecteert faciliteiten en producten om ervoor te zorgen dat ze minder dan 15 ppm gluten bevatten.

Inspecties, Ingrediënten reviews

Fabrikanten moeten verschillende andere hindernissen nemen voordat ze het goedkeuringszegel van een programma ontvangen. Dit is waar glutenvrije certificering veel verder gaat dan de wettelijke vereisten van de FDA voor iets om een “glutenvrije” aanduiding te dragen.

De GFCO vereist bijvoorbeeld jaarlijkse certificering, een proces dat een beoordeling van ingrediënten, producttests en een planteninspectie omvat. Het vereist ook productbeoordelingen, inspecties ter plaatse, testen en doorlopende nalevingsactiviteiten, waaronder willekeurige tests. Zodra een fabrikant certificering ontvangt, stellen de programma’s de producten in kwestie in staat om een keurmerk te tonen.

Het aanvragen en ontvangen van glutenvrije certificering van een van de organisaties kan een fabrikant veel geld kosten, omdat ze worden gefactureerd voor de vereiste audits, inspecties van faciliteiten en tests. Daarom zijn bedrijven die deze certificering zoeken over het algemeen behoorlijk toegewijd aan het bedienen van de glutenvrije markt.

Vertrouwen op gecertificeerde glutenvrije voedingsmiddelen

Als een levensmiddel een “Gecertificeerd glutenvrij” -zegel op het etiket draagt, moet het volgens de wet minder dan 20 deel per miljoen gluten bevatten. Voor de meeste mensen met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid betekent dit meestal dat het veilig kan worden gegeten.

Als een fabrikant de moeite en kosten heeft genomen om zijn producten glutenvrij te laten certificeren, is het zeer waarschijnlijk dat de fabrikant zich strikt aan die glutenvrije normen zal houden zodra de inspecteurs naar huis zijn gegaan, maar het is geen 100% zekerheid.

Veel fabrikanten die het proces doorlopen en certificering ontvangen, zijn meestal kleinere organisaties die zich specifiek richten op degenen die geen gluten kunnen eten en vaak eigendom zijn van mensen met coeliakie of die mensen met coeliakie of glutengevoeligheid in hun familie hebben, en dus zijn ze uiterst gemotiveerd om veilig voedsel te bieden.

Sommige mensen zijn echter extreem gevoelig voor zelfs minuscule sporen van gluten, en zelfs voedingsmiddelen met het officiële GFCO-logo – “Gecertificeerd glutenvrij” met een GF in een cirkel – zijn mogelijk niet volkomen veilig.

Wat betekent dit voor jou?

In de praktijk moet u certificati gebruikenop als richtlijn – een ander hulpmiddel waarmee u potentiële nieuwe producten kunt beoordelen. Maar gebruik uiteindelijk altijd de reactie van je eigen lichaam op het product als het eindoordeel over iets nieuws.

Voor mensen die gemakkelijk “glutenvrij” zijn door voedingsmiddelen die glutenvrij zijn gelabeld, is het vasthouden aan voedingsmiddelen die van nature glutenvrij zijn, zoals hele groenten, vers fruit, peulvruchten, eiwitten en niet-glutenvrije granen verwerkt in een glutenvrije faciliteit, de veiligste gok. U kunt ook uw eigen gebakken goederen maken met behulp van glutenvrij meel gemalen in een glutenvrije faciliteit.