Rundvlees lever voedingsfeiten en voordelen voor de gezondheid

Rundvlees lever voedingsfeiten en voordelen voor de gezondheid
Runderlever

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Runderlever is een orgaanvlees dat afkomstig is van vee. De populariteit van lever is door de jaren heen gevarieerd met andere stukken rundvlees (zoals flank steak, ribeye en andere stukken) die vaker centraal staan. Maar runderlever geniet nu van een moment van populariteit omdat het een favoriet is geworden onder degenen die een paleodieet, koolhydraatarme diëten of carnivore diëten volgen.

Lever is budgetvriendelijk en zit vol voedingsstoffen. Het zit boordevol eiwitten en micronutriënten, waaronder vitamine B12, vitamine A, riboflavine, koper en ijzer. Hoewel het een sterke smaak heeft die voor sommigen moeilijk te verdragen kan zijn, kan dit voedsel een voedingsrijke toevoeging aan uw dieet zijn.

Rundvlees Lever Nutrition Feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 4 ounces (113g) rauwe runderlever.

 • Calorieën: 153
 • Vet: 4,1 g
 • Natrium: 78 mg
 • Koolhydraten: 4,4 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 33F
 • Ijzer: 5,54 mg
 • Kalium: 354 mg
 • Zink: 4,52 mg
 • Selenium: 44,9mcg
 • Vitamine A: 5620mcg
 • Vitamine B12: 67mcg
 • Folaat: 328mcg
 • Choline: 376 mg
 • Retinol: 5590mcg
 • Vitamine D: 1,36mcg
 • Vitamine K: 3,5 mcg

Koolhydraten

Er zijn zeer weinig koolhydraten in runderlever met een enkele portie van 4 ounce die slechts 4,4 g koolhydraten levert. Er is geen vezel of natuurlijk voorkomende suiker in runderlever, volgens USDA-gegevens.

De geschatte glycemische belasting van een enkele portie runderlever is 3. Glycemische belasting houdt rekening met de portiegrootte bij het schatten van de impact van een voedingsmiddel op de bloedsuikerspiegel.

Vetten

Er zijn ongeveer 4,1 g vet in een enkele portie runderlever. Dit omvat verschillende soorten vet. Een portie van het vlees bevat 1,4 g verzadigd vet, 0,54 g enkelvoudig onverzadigd vet en 0,53 g meervoudig onverzadigd vet.

Eiwit

Een enkele portie runderlever levert 23 g eiwit.

Vitaminen en Mineralen

Runderlever is een krachtpatser op het gebied van micronutriënten. Het biedt 59,3mcg vitamine B12 of 988% van uw aanbevolen dagelijkse inname. Het biedt 9,8 mg koper, of 488% of uw aanbevolen inname, 6582 (731%) vitamine A RAE en 2,8 mg riboflavine (162%). Het is ook een uitstekende bron van niacine, vitamine B6, folaat, pantotheenzuur, ijzer, fosfor, zink en selenium. Het is een goede bron van thiamine en mangaan.

Gezondheidsvoordelen

Omdat het boordevol voedingsstoffen zit en relatief weinig vet bevat (vooral voor een rundvleesproduct), wordt runderlever geassocieerd met een aantal gezondheidsvoordelen.

Verminderd risico op bloedarmoede

De aanzienlijke hoeveelheid vitamine B12 en ijzer in runderlever kan nuttig zijn voor mensen die risico lopen op bloedarmoede. Als u bloedarmoede heeft, heeft uw bloed een lager niveau van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam. Ze geven ook koolstofdioxide terug van het lichaam naar de longen. Mensen met bloedarmoede melden vaak dat ze zich moe of zwak voelen en kunnen pijn op de borst, kortademigheid, constipatie, verlies van eetlust en gewichtsverlies ervaren.

Vitamine B12 is nodig voor de vorming van rode bloedcellen. IJzer wordt in het lichaam gebruikt om hemoglobine en myoglobine belangrijke eiwitten te maken die worden aangetroffen in rode bloedcellen die nodig zijn voor zuurstoftransport.

Verminderd risico op vitamine A-tekort

Vitamine A-tekort komt vaak voor in ontwikkelingslanden, vooral bij kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. In de VS komt vitamine A-tekort niet vaak voor, behalve in bepaalde populaties zoals die met cystische fibrose. Geschat wordt dat ongeveer 15% -40% van de patiënten met cystische fibrose niet genoeg krijgt van deze vitale voedingsstof.

Mensen met vitamine A-tekort lopen een hoger risico op bloedarmoede, chronische diarree en xerophthalmia (nachtblindess). Een enkele portie runderlever bevat meer dan 700% van de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine A voor volwassenen.

Verminderd risico op bepaalde vormen van kanker

Vitamine A is belangrijk voor het reguleren van celgroei en differentiatie in het lichaam. Er zijn aanwijzingen dat een verhoogde consumptie van vitamine A in bepaalde populaties kan helpen het risico op longkanker en prostaatkanker te verminderen. Maar er is meer onderzoek nodig om de associatie volledig te begrijpen.

Betere gezondheid van het oog

De substantiële voedingsstoffen in runderlever zoals vitamine A, ijzer, zink en koper, worden geassocieerd met een verminderd risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD), een aandoening die aanzienlijk verlies van het gezichtsvermogen veroorzaakt, vooral bij oudere volwassenen.

Verschillende grote gerandomiseerde klinische onderzoeken vonden dat het nemen van een supplement met die voedingsstoffen samen met vitamine E en vitamine C geassocieerd was met een 25% verminderd risico op AMD.Degenen die risico lopen op de aandoening moeten met hun zorgverlener praten over de vraag of het al dan niet krijgen van de voedingsstoffen uit voedsel of het nemen van een supplement het beste voor hen is.

Verminderd risico op andere ziekten

Het koper in runderlever kan u helpen bepaalde aandoeningen te voorkomen, waaronder hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer. Koper speelt verschillende belangrijke rollen in het lichaam, waaronder het behoud van gezonde bloedvaten, zenuwstelsel en immuunsysteem.

Er zijn aanwijzingen dat mensen met hogere niveaus van koper in het lichaam een lager risico op alzheimer hebben. Er is ook beperkt bewijs dat het krijgen van meer koper in het dieet of uit supplementen het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. Maar er is meer onderzoek nodig om deze associaties te bevestigen.

Allergieën

Er zijn enkele beperkte meldingen van vleesallergie, maar ze komen niet vaak voor. Het is echter mogelijk om een reactie van een tekenbeet te hebben die IgE-gemedieerde reacties op rood vlees kan veroorzaken.Het is niet bekend of leverconsumptie deze effecten zou veroorzaken.

Als u allergiesymptomen opmerkt na het eten van runderlever, neem dan contact op met uw zorgverlener voor persoonlijk advies.

Bijwerkingen

Ten minste één onderzoek heeft de consumptie van rauwe runderlever in verband gebracht met een aandoening die toxocariasis wordt genoemd bij patiënten met eosinofilie (een witte bloedcelaandoening). Onderzoekers ontdekten dat rauwe koeienlever een belangrijke oorzaak van infectie was bij deze mensen. Degenen die de aandoening hebben of er risico op lopen, moeten met hun zorgverlener praten voordat ze runderlever consumeren en ervoor zorgen dat het vlees op de juiste manier wordt gekookt voordat ze het eten.

Misschien wilt u ook met uw zorgverlener praten als u runderlever consumeert en supplementen of multivitaminen neemt. Er zijn enkele nadelige effecten geassocieerd met overmatige consumptie van bepaalde vitaminen en mineralen.

Van vitamine A is bijvoorbeeld bekend dat het interageert met medicijnen zoals Orlistat (te vinden in afslankmedicijnen alli en Xenical) en synthetische retinoïden die kunnen worden aangetroffen in medicijnen voor psoriasis. Gezondheidsexperts adviseren dat u uw vitamine A-status met een zorgverlener moet bespreken als u een van deze medicijnen gebruikt.

Het krijgen van te veel ijzer kan ook problematisch zijn. Het is echter niet waarschijnlijk dat je er te veel van krijgt door alleen lever te consumeren. Een portie van 4 ounce levert ongeveer 5,54 mg ijzer. De bovengrens is 45 mg voor volwassenen. Maar als u ook een supplement of multivitamine neemt die ijzer bevat, kunt u te veel krijgen, afhankelijk van hoeveel het supplement bevat. Hoge doses ijzer kunnen maagklachten, constipatie, misselijkheid, buikpijn, braken, flauwvallen en andere problemen veroorzaken. Het kan ook interfereren met medicijnen.

Overmatig koperverbruik kan ook problemen veroorzaken als het regelmatig gebeurt. De bovengrens voor koper is 10.000 mcg (10 mg) volgens NIH-gegevens. Een portie runderlever bevat 11 mg koper. Als u een multivitamine neemt, kunt u zelfs meer koper consumeren. Als u runderlever eet, praat dan regelmatig met uw zorgverlener over het handhaven van de juiste koperniveaus en of het al dan niet nemen van een multivitamine wordt aanbevolen.

Variëteiten

Runderlever is te vinden in sommige supermarkten, maar het kan nodig zijn om naar een slager te gaan om het te krijgen of zelfs van tevoren te bestellen. Omdat het vlees niet vaak in de VS wordt geconsumeerd, hebben sommige winkels het niet op voorraad, tenzij daarom wordt gevraagd. Runderlever kan ook online worden besteld, hoewel veel koks adviseren om het persoonlijk te kopen, zodat het product dat u krijgt vers is.

Wanneer het het beste is

Er is geen specifieke tijd van het jaar waarin runderlever beter is.

Opslag en voedselveiligheid

Volgens de USDA moet runderlever binnen één tot twee dagen na aankoop worden geconsumeerd. Bewaar het orgaanvlees in de koelkast nadat je het van de slager mee naar huis hebt genomen. Als je het niet binnen een paar dagen gaat consumeren, vries het dan in. Bewaren in luchtdichte plasticfolie. Wanneer het goed wordt ingevroren, moet het 3-4 maanden vers blijven.

Hoe zich voor te bereiden

Veel mensen worstelen met de smaak van runderlever. Het orgaanvlees wordt vaak beschreven als een intense, ijzersmaak. Het wordt ook vaak beschreven als bitter, maar sommige koks weken runderlever in melk om de bitterheid uit het vlees te halen.

Runderlever kan worden gemalen en alleen worden gebruikt of gemengd met ander vlees. Je kunt gewoon gehaktvoedsel maken, zoals hamburgers met het mengsel.

Een van de meest voorkomende recepten voor dit orgaanvlees is lever en uien. Meestal wordt het vlees gebakken in olie of boter met knoflook, uien en spek. De meeste experts suggereren dat je lever niet te gaar maakt, omdat het moeilijk kan worden. Velen geven er de voorkeur aan om runderlever te koken totdat het roze is aan de binnenkant. De USDA beveelt aan dat u alle orgaan- en variëteitsvlees (inclusief lever) tot 160 ° F kookt.

 • Calorieën: 153
 • Vet: 4,1 g
 • Natrium: 78 mg
 • Koolhydraten: 4,4 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 33F
 • Ijzer: 5,54 mg
 • Kalium: 354 mg
 • Zink: 4,52 mg
 • Selenium: 44,9mcg
 • Vitamine A: 5620mcg
 • Vitamine B12: 67mcg
 • Folaat: 328mcg
 • Choline: 376 mg
 • Retinol: 5590mcg
 • Vitamine D: 1,36mcg
 • Vitamine K: 3,5 mcg