Rode paprika voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Rode paprika voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
rode paprika voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
bodymindspirit / Alexandra Shytsman

 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer ze het beste zijn
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Rijk aan vitamine C, rode paprika’s zijn niet alleen lekker, maar kunnen ook het risico op bepaalde chronische of verouderingsgerelateerde gezondheidsproblemen verminderen. Rode paprika’s (ook wel paprika’s genoemd) leveren een groot volume voedsel met weinig calorieën, koolhydraten of vet, en ze hebben de meeste voedingsstoffen van alle paprika’s.

Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar in supermarkten en zijn een caloriearme groente, heerlijk gegeten gekookt of rauw in salades, soepen, stoofschotels en meer.

Rode Paprika Voedingsfeiten

Een kopje gehakte, rauwe rode paprika (149 g) levert 39 calorieën, 1,5 g eiwit, 9 g koolhydraten en 0,5 g vet. Rode paprika’s zijn een uitstekende bron van vitamine C en vitamine A. De volgende voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 39
 • Vet: 0,5 g
 • Natrium: 6 mg
 • Koolhydraten: 9g
 • Vezel: 3,1 g
 • Suikers: 6,3 g
 • Eiwit: 1,5 g
 • Ascorbinezuur: 190 mg
 • Kalium: 314,4 mg
 • Vitamine A: 233,9mcg
 • Vitamine E: 2,4 mg
 • Vitamine K: 7,3mcg

Koolhydraten

De niet-vezel koolhydraten in rode paprika’s zijn meestal glucose en fructose, die beide van nature voorkomende suikers zijn. Rauwe groene paprika’s hebben iets minder koolhydraten en minder vezels dan hun rode tegenhangers, met 6,9 g koolhydraten en 2,5 g vezels per kopje.

De glycemische index van paprika’s is niet onderzocht. Ze worden verondersteld geen effect te hebben op uw bloedsuikerspiegel vanwege hun lage koolhydraatgehalte.

Vet

Paprika’s zijn zeer laag in vet, en het grootste deel van dat vet is gezond meervoudig onverzadigd vet.

Eiwit

Zoals typisch is voor groenten, hebben paprika’s slechts een kleine hoeveelheid eiwit. Voor een uitgebalanceerd dieet, zorg ervoor dat u eiwitbronnen zoals peulvruchten, noten, zuivel, vlees of vis in uw dieet opneemt.

Vitaminen en Mineralen

Rode paprika’s zitten boordevol voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine A en vitamine B6. Vitamine C, misschien wel een van de bekendste antioxidanten, biedt een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen: ondersteuning van de immuunfunctie, het vergemakkelijken van celherstel, het helpen bij de absorptie van folaat en het helpen bij de productie van collageen voor gezonde botten, huid en haar.

Vitamine C vergemakkelijkt ook de ijzerabsorptie, dus het kan helpen bloedarmoede door ijzertekort te voorkomen (door de ijzervoorraden van het lichaam op te bouwen) of helpen bij het herstel van milde bloedarmoede. Rode paprika’s bevatten ook wat ijzer.

Rode paprika’s leveren andere belangrijke antioxidanten die cellen helpen beschermen tegen oxidatieve schade. Deze omvatten carotenoïden zoals lycopeen, bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine.

Paprika’s zijn ook een bron van vitamine E, vitamine K, folaat, kalium en mangaan. Een grote rode paprika levert 1,3 milligram mangaan en draagt 55% bij aan 75% van uw dagelijkse behoeften voor dat mineraal.

Calorieën

Een kopje gehakte, rauwe rode paprika (149 g) levert 39 calorieën, waarvan 77% afkomstig is van koolhydraten, 13% van eiwitten en 10% van vet.

Samenvatting

Paprika’s zijn een caloriearme, vetarme bron van koolhydraten, waaronder vezels, evenals vele voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine A, kalium, magnesium, zink en vitamine E.

Gezondheidsvoordelen

Dankzij de vitamines, mineralen en antioxidanten die ze leveren, kunnen rode paprika’s een beschermende rol spelen door bepaalde gezondheidsproblemen te voorkomen of te vertragen.

Kan het risico op kanker verlagen

Onderzoekers bestuderen de associatie tussen het risico op kanker en de inname van carotenoïde-rijk voedsel, zoals paprika’s.

Kan de gezondheid van het hart verbeteren

Rode pepers lijken het cardiovasculaire risico te verminderen door krachtige antioxiderende effecten uit te oefenen – de antioxidanten in de paprika temperen de activiteit van vrije radicalen die cellulaire schade veroorzaken. Vrije radicalen zijn direct betrokken bij het ontwikkelen van veel menselijke kwalen, waaronder kanker, hart- en vaatziekten, neurale aandoeningen, diabetes en artritis.

Onderzoek toont aan dat de vrije radicalen bestrijdende antioxidanten in rode paprika’s bij verschillende temperaturen worden geactiveerd:

 • Op 35oC (95)oF), de fenolen en flavonoïden in rode pepers kunnen vrije radicalen ontwapenen die verband houden met hart- en vaatziekten.
 • Op 50oC (122)oF), dezelfde antioxidanten kunnen een vrije radicaal ontwapenen die verband houdt met bepaalde soorten kanker.
 • Op 65oC (149)oF), fenol en flavonoïde concentraties waren het hoogst.

Deze bevindingen suggereren dat rauwe paprika’s hartbeschermend zijn, maar gekookte paprika’s kunnen sterkere antioxiderende effecten uitoefenen. Deze studie werd echter uitgevoerd in een laboratorium, niet bij mensen. Meer onderzoek is nodig om te begrijpen hoe deze voedingsstoffen zich gedragen bij mensen.

Kan het gezichtsvermogen beschermen

Maculaire degeneratie is de belangrijkste oorzaak van verlies van het gezichtsvermogen in de Verenigde Staten, die meer dan 10 miljoen Amerikanen treft. Het treedt op wanneer het centrale deel van het netvlies, bekend als de macula, begint te verslechteren. De macula bestaat voornamelijk uit een carotenoïde, bekend als zeaxanthine, die wordt aangetroffen in sinaasappels, mandarijnen en groenten zoals rode paprika’s.

Sommige onderzoeken tonen aan dat een verhoogde inname van zeaxanthine in de voeding kan helpen de integriteit van de macula te behouden. Zeaxanthine is een belangrijk bestanddeel van oranje paprika’s, maar wordt ook in hoge concentraties aangetroffen in rode paprika’s.

De American Academy of Ophthalmology beveelt aan om aan te vullen met 2 mg zeaxanthine per dag voor mensen met gevorderde maculaire degeneratie.

Kan de gezondheid van de botten bevorderen

Het hoge mangaangehalte in paprika’s kan ook helpen botverlies te voorkomen, omdat sporenelementen zoals mangaan (aanwezig in rode paprika’s), koper en zink kenmerkend laag zijn bij mensen met de ziekte.

Allergieën

Peper voedselallergieën zijn zeldzaam. 50% tot 60% van de mensen die allergisch zijn voor latex kan echter het latex-fruitsyndroom hebben en kruisreacties hebben op eiwitten in paprika’s die vergelijkbaar zijn met die in latex. Je kunt een tinteling of jeuk in je mond voelen na het eten van paprika’s. Evenzo kunnen mensen met pollenallergieën kruisreacties hebben op bepaalde voedingsmiddelen.

In zeldzame gevallen kan dit ernstiger zijn en keelzwelling of anafylaxie veroorzaken. Mensen met dit syndroom kunnen ook gevoelig zijn voor ander fruit, waaronder avocado, banaan, kastanje, vijg en kiwi. Praat met uw arts over hoe u uw dieet kunt beheren als u een latexallergie heeft.

Bijwerkingen

Sommige mensen vinden dat het eten van paprika’s spijsverteringssymptomen veroorzaakt, zoals gas. Deze effecten worden echter vaker geassocieerd met groene paprika’s in plaats van rode.

Variëteiten

Paprika’s (Capsicum annuum |) er in verschillende kleuren, waaronder groen, rood, geel, paars, oranje, wit en zelfs bruin, en in maten van mini tot softbalformaat. Rode paprika’s zijn meestal de zoetste van het stel.

Paprika’s van alle kleuren zijn, wetenschappelijk gezien, dezelfde plant. Hun kleur wordt bepaald door hoe lang ze aan de wijnstok blijven, eerst groen, gevolgd door rood of een andere kleur. Rode paprika’s bevatten de meeste voedingsstoffen, waardoor ze de gezondste keuze zijn onder paprika’s.

Paprika’s kunnen ook bevroren worden gekocht, geroosterd in blik of potten, of gedroogd en gemalen (zoals in paprika). Merk op dat geroosterde rode paprika’s in potten vaak een grote hoeveelheid natrium en vet kunnen bevatten als ze in olie worden bewaard.

Wanneer ze het beste zijn

Hoewel de meeste paprikavariëteiten, vooral groene, meestal het hele jaar door beschikbaar zijn, zijn rode paprika’s het verst in de zomer en herfst. Kies verse paprika’s die felgekleurd en mollig zijn met een gladde, onbevlekte huid – hoe intenser de kleur, hoe beter. De levendigheid van kleur is een indicator van rijpheid, smaak en een hoge concentratie voedingsstoffen.

Vermijd paprika’s met zachte plekken, inkepingen, rimpels of putjes. Je zult ook op zoek willen gaan naar een felgroene stengel, die frisheid aangeeft.

Opslag en voedselveiligheid

Bewaar paprika’s in hun geheel in de koelkast. Ze zouden op deze manier ongeveer een week moeten duren. Eenmaal gewassen en gesneden, zullen ze sneller verslechteren en moeten ze binnen een paar dagen worden gebruikt. Je kunt ze in hun geheel invriezen of in stukken snijden en in een luchtdichte container doen.

Hoe zich voor te bereiden

Rode paprika’s kunnen dienen als een geweldige snack of een aanvulling op maaltijden. Eet ze zoals ze zijn of met je favoriete dip, of snijd ze in plakjes en voeg ze toe aan eieren, salades of sandwiches.

Paprika’s kunnen worden gevuld met vlees, bonen en volle granen; gebakken, gegrild, gebakken, gepureerd voor soepen en dips; of gebruikt in chilipepers, stoofschotels, sauzen en specerijen. Je kunt paprikazaden eten, maar de meeste mensen snijden de zaden en de kern weg voordat ze consumeren, omdat de textuur en smaak meestal niet aantrekkelijk zijn.

 • Calorieën: 39
 • Vet: 0,5 g
 • Natrium: 6 mg
 • Koolhydraten: 9g
 • Vezel: 3,1 g
 • Suikers: 6,3 g
 • Eiwit: 1,5 g
 • Ascorbinezuur: 190 mg
 • Kalium: 314,4 mg
 • Vitamine A: 233,9mcg
 • Vitamine E: 2,4 mg
 • Vitamine K: 7,3mcg

Paprika’s zijn een caloriearme, vetarme bron van koolhydraten, waaronder vezels, evenals vele voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine A, kalium, magnesium, zink en vitamine E.