4 jaar later: hoe de hoop gecreëerd door de Parkland Shooting-activisten voortleeft

Search

Vier jaar geleden, op 14 februari 2018, kostte een massale schietpartij op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida, het leven aan 17 mensen en verwondde nog eens 17 mensen.

Datzelfde jaar waren er in totaal 105 incidenten van geweervuur op schoolterreinen in de Verenigde Staten. Hoewel deze schietpartij op school zeker niet het eerste geval van vuurwapengeweld op scholen was – en helaas niet het laatste was – waren studenten uit Parkland er zeker van dat ze hun boodschap zouden overbrengen na deze tragische, gruwelijke gebeurtenis: genoeg is genoeg.

Studenten waren er snel bij om te mobiliseren en actie te eisen van gekozen functionarissen en organiseerden een officiële non-profitorganisatie: March For Our Lives. Oprichters zijn studenten als X González, Cameron Kasky, David Hogg, Jackie Corin, en nu zijn er honderden lokale MFOL-afdelingen ontstaan, die vechten om de epidemie van wapengeweld in Amerika te beëindigen. Het doel: stop schietpartijen op scholen en alle wapengeweld in Amerika.

Hoewel veel van deze oprichters carrières binnen en buiten de politiek en belangenbehartiging voortzetten, blijft hun nalatenschap een belangrijk keerpunt in de afrekening van de wapenveiligheidsbeweging. Op deze pijnlijke verjaardag eren we de hoop, het momentum en de impact die door de Parkland-activisten zijn aangespoord.

4 manieren waarop Parkland-activisten en de #NeverAgain-beweging Amerika hebben beïnvloed

Nieuwe wapenwetten aangenomen in 50 staten in 2018

Nadat studenten in het vroege voorjaar van 2018 waren gemobiliseerd, zagen wetgevers ongekend succes in wapenwetgeving. Staten van kust tot kust ondernamen actie, culminerend in 50 wetten, elk verschillend per staat. Sommige van deze wetten omvatten beperkte toegang tot wapens, het verbieden van bump stocks, het uitbreiden van achtergrondcontroles en het toestaan van autoriteiten om potentieel gewelddadige mensen tijdelijk te ontwapenen.

In Florida, dat werd opgeschrikt door de tragedie en de daaropvolgende beweging van de Parkland-schietpartij, verhoogden wetgevers de minimumleeftijd om een vuurwapen te kopen tot 21 en verlengden de wachttijd tot drie dagen.

Hoewel wapenhervorming op staatsniveau slaagde, was het voor activisten op dit moment moeilijk om federale steun te vinden, vanwege de partijdige patstelling tijdens de trump-regering. Toch – ze gaven niet op.

Het Amerikaanse Capitool bevindt zich bovenop een helderblauwe lucht.
Het Huis van Afgevaardigden heeft een handvol wetsvoorstellen voor wapenveiligheid aangenomen, maar geen enkele is wet geworden.

Het Huis heeft wetsvoorstellen aangenomen om de wapenwetten in 2019 en 2021 te versterken

Hoewel federale steun moeilijk te krijgen was, bleef de strijd voor wapenwetten bestaan. Een federaal verbod op bump stocks, waarbij de wapens als “machinegeweren” worden geclassificeerd en het bezit ervan als een misdrijf wordt beschouwd, werd in maart 2019 van kracht, met meer wetgeving om te volgen.

Het Huis heeft ook een wetsvoorstel aangenomen om de wapenwetten in 2019 te versterken, genaamd de Bipartisan Background Checks Act van 2019. Dit wetsvoorstel had tot doel het federale achtergrondcontrolesysteem voor vuurwapenaankopen te verbreden. Terwijl het vastliep in de Senaat, verzamelden activisten zich terwijl wetgevers vooruitgang bleven boeken.

In 2021 heeft het Huis opnieuw wetsvoorstellen aangenomen die achtergrondcontroles vereisen op alle wapenverkopen en -overdrachten. De wetsvoorstellen haalden opnieuw niet de Senaat om in de wet te worden opgenomen, maar wetgevers drongen erop aan dat de kwestie van topprioriteit zou zijn bij de tussentijdse verkiezingen van 2022.

Chuck Schumer, de leider van de meerderheid in de Senaat, zei: “Een stemming is wat we nodig hebben. Geen gedachten en gebeden.”

Jongeren gemobiliseerd door middel van juridische belangenbehartiging

Hoewel wetgevende actie noodzakelijk is in de strijd om wapengeweld te beëindigen, hebben MFOL-activisten ook gemobiliseerd door middel van juridische belangenbehartiging, waarbij een door jongeren geleid team wordt ingeschakeld dat in verschillende zaken in de VS briefs indient.

Met de steun van MFOL dienen jongeren Amicus Curiae-briefings in – meestal samen met partnerorganisaties zoals Everytown for Gun Safety, Giffords Law Center to Prevent Gun Violence, Global Exchange, Newtown Action Alliance en het Violence Policy Center – waarin de verhalen worden benadrukt van mensen die getroffen zijn door wapengeweld.

Een aantal van deze zaken worden behandeld door staats- of federale hooggerechtshoven. De briefings gemaakt door MFOL-activisten zijn online te lezen.

Een groep jongerenbetogers scandeert terwijl ze borden vasthouden over wapengeweld.
Jongerendemonstranten verzamelen zich in Minnesota voor de March For Our Lives. Foto met dank aan Fibonacci Blue

Jeugdactivisme schoot omhoog door #MFOL en de #NeverAgain Beweging

Ondanks onvermoeibare en voortdurende inspanningen om wapenwetten te beïnvloeden, is de bepalende mijlpaal van de MFOL-beweging de sociale beweging.

De allereerste March For Our Lives vond plaats op 24 maart 2018, iets meer dan een maand na de schietpartij in Parkland. Vox meldt dat ongeveer 1,2 milliop mensen marcheerden wereldwijd, met ongeveer 450 afzonderlijke marsen georganiseerd in de VS, waardoor het een van de grootste jeugdprotesten in Amerika is sinds de Vietnamoorlog.

MFOL-leiders drongen er ook bij studenten op aan om deel te nemen aan een landelijke schooluitloop een maand na de mars, waar studenten van ongeveer 2.800 scholen deelnamen. Daar stopte het momentum niet. In de zomer van 2018 toerde het MFOL-team door het land en registreerde jongeren om te stemmen.

Tijdens deze tour leerden leiders meer over wapengeweld en breidden ze hun belangenbehartiging uit om de intersectionaliteit van wapengeweld in veel gemarginaliseerde gemeenschappen te omarmen. Ze registreerden ook nieuwe kiezers in het hele land en bereikten ongeveer 50.000 mensen via deze evenementen.

Deze betrokkenheid van jongeren werd geactualiseerd in de tussentijdse verkiezingen van 2018. Het U.S. Census Bureau rapporteerde een recordsprong van 79% in de opkomst van jongeren tussen de verkiezingsseizoenen 2014 en 2018 – 2018 bracht het hoogste percentage van de opkomst van jongeren ooit. Een recordaantal van 46 door de NRA gesteunde kandidaten verloor hun verkiezingen in november.

De MFOL werd gesteund door de #NeverAgain-beweging, een organisatie die mensenrechtenzaken steunt en strijdt tegen genocide.

Tegenwoordig versterkt MFOL bovendien campagnes zoals Peace Without Police en Aid &Alliance, die wederzijdse hulp en BIPOC-ervaringen met wapengeweld centraal stellen.

Volgens een rapport van ABC News in november 2021 hoopt MFOL te draaien naar gesprekken en acties die witheid afleiden van het gesprek rond wapengeweld.

Het artikel luidt: “Hoewel wapenbeheersing de belangrijkste missie van de groep blijft, zeiden de studenten dat ze kwesties als racisme, armoede en ontrechting van kiezers als met elkaar verweven beschouwen en extra inspanningen hebben gericht op gemeenschappen van kleur die zijn getroffen door wapengeweld.”

MFOL was zeker niet de eerste groep die het vuur bij jonge activisten aanwakkerde, maar hun strijd was universeel onder alle studenten in Amerika, een generatie onderbroken door de historische Columbine-schietpartij en regelmatige actieve schietoefeningen in de gangen van hun middelbare scholen. Hun strijd zal voortwoekeren.

MFOL mede-oprichter Matt Deitsch sprak in 2019 met de New Yorker en citeerde Marjory Stoneman Douglas, de naamgenoot van de school, zelf: “Wees een last als het telt.”

Misschien vind je dit ook interessant:

19 dingen die u kunt doen om wapengeweld te stoppen

De beste citaten over wapengeweld om verandering te inspireren

Hoe school shootings te stoppen

Header afbeelding met dank aan Erik Drost (CC DOOR 2.0)