Proberen om overlevenden te helpen, een bureau voor huiselijk geweld richt zich op

Janna Rivas glimlachte naar de drie mannen op het computerscherm voor haar.

“Dus wie wil ons vandaag beginnen met hun check-in?” vroeg ze vrolijk.

Even sprak niemand. Toen stak een man met lang haar zijn hand op.

“Ik check vandaag zeker met vreugde in, dankbaar om hier weer een week te zijn”, zei hij, pauzerend alsof hij op zoek was naar de juiste woorden.

“En een beetje schaamte tegelijkertijd, dat ik dit moet doen”, vervolgde hij. “Ik wou dat ik deze aanpak had geleerd voordat het een noodzaak was.”

Het was week vier van Positive Solutions, een programma van maximaal een jaar dat tot doel heeft mensen die verantwoordelijk zijn voor huiselijk geweld te helpen hun gedragspatronen te veranderen en gezonde relaties op te bouwen.

Gerund door Monarch Services, een interventie- en preventiebureau voor huiselijk geweld in Santa Cruz County, moedigt het programma deelnemers aan om zich af te stemmen op hun emoties, geweldloze communicatievaardigheden te oefenen en negatieve ervaringen uit de kindertijd te identificeren die hen ertoe kunnen hebben gebracht emoties op een gewelddadige manier te uiten.

Het programma weerspiegelt een groeiende beweging onder voorstanders van antigeweld, instanties voor huiselijk geweld en zelfs wetgevers om effectieve manieren te vinden om de cyclus van misbruik te doorbreken.

Ze beweren dat het aanpakken van huiselijk geweld uitsluitend via het strafrechtsysteem, zoals door de politie erbij te betrekken of mensen op te sluiten, het probleem niet oplost of genezing bevordert, en zelfs extra schade kan veroorzaken.

Maar meer holistische, trauma-geïnformeerde benaderingen zoals Positive Solutions kunnen mensen een kans geven om de diepere redenen voor hun gedrag te verwerken en hen een kans te geven om te veranderen.

“t geeft je alleen koude rillingen”, zegt Rivas, programmamanager bij Monarch Services. “Je kijkt naar mensen die zichzelf en elkaar verwerken en vergeven. Deze jongens knikken en zeggen: ‘Ja, dat is mij ook overkomen. Je bent niet de enige.'”

Sinds 1994 heeft Californië mensen die zijn veroordeeld voor huiselijk geweld en een proeftijd hebben gekregen, verplicht om deel te nemen aan wat bekend staat als een “batterer intervention program” gecertificeerd door de reclasseringsafdeling van hun provincie.

Voorstanders van geweldpreventie en onderzoekers hebben zich echter lang afgevraagd of deze programma’s effectief zijn, onder verwijzing naar hoge uitvalpercentages en weinig bewijs dat ze mensen ervan weerhouden te recidiveren. Uit een rapport uit 2005 van de procureur-generaal van Californië bleek dat de uitvalpercentages in sommige provincies oplopen tot 89 procent.

Een kritiek op deze traditionele programma’s is dat ze onder toezicht staan van het strafrechtsysteem en als zodanig de neiging hebben om een bestraffende in plaats van een helende benadering te volgen. De stijl van veel programma’s is gezaghebbend en didactisch, zeiden critici, en versterkt vaak gevoelens van schaamte, waardoor deelnemers vervreemden.

“Je bent gewoon een andere persoon die hen vertelt wat ze moeten doen,” zei Dalia Ochoa, een facilitator voor Positive Solutions die “batterer intervention” -lessen gaf op een reclasseringsafdeling voordat ze bij Monarch Services kwam.

Mensen van kleur, die volgens onderzoek oververtegenwoordigd zijn in door de rechtbank opgelegde batterer-interventieprogramma’s vanwege maatschappelijke ongelijkheden, wantrouwen ook vaak interventies in verband met het strafrechtsysteem vanwege ervaringen met politie-intimidatie en brutaliteit in hun gemeenschappen, aldus experts.

De staatsauditor van Californië is gepland om later dit jaar een audit uit te brengen over de effectiviteit van de interventieprogramma’s voor huiselijk geweld in Californië, op aandringen van assembleelid Timothy Grayson (D-Concord). En zes provincies (Napa, San Luis Obispo, Santa Clara, Santa Cruz, Santa Barbara en Yolo) testen alternatieve programma’s die experimenteren met verschillende lengtes en soorten klassen, met behulp van financiering van een wetsvoorstel van de Assemblee dat in 2018 is aangenomen. De pandemie vertraagde sommige van de pilots en het zal meer tijd kosten om de uitkomst te bepalen, volgens een rapport van de California State Association of Counties.

Ondertussen neemt een handvol lokale non-profitorganisaties het roer over.

Het verband tussen jeugdtrauma en huiselijk geweld

Werken met mensen die verantwoordelijk zijn voor huiselijk geweld is nieuw voor Monarch Services. Sinds de oprichting in 1977 heeft het bureau zich gericht op het dienen van overlevenden van intiem partnermisbruik door hen noodopvang, crisisinterventie en juridische diensten te bieden.

Op het eerste gezicht leek het idee om degenen te helpen die geweld hebben gepleegd, die sommigen traditioneel als “slechte” mensen beschouwden, een anathema voor de missie van de organisatie, zei co-uitvoerend directeur Kalyne Foster Renda. Maar drie jaar geleden, tijdens overleg met overlevenden over een nieuwe strategische visie voor het bureau, zijn medewerkers heard herhaaldelijk hetzelfde verzoek.

“Ik wou dat er een programma was dat mijn partner kon helpen”, vertelden overlevenden aan Foster Renda. “‘Ik wil bij ze blijven.’ Of: ‘mijn kinderen gaan tijd doorbrengen met mijn ex-partner en ik maak me zorgen over het geweld.’ Het bleef maar komen.”

Het Monarch Services-team begon de staat af te speuren naar een programma dat ze konden implementeren. De meesten, zoals Monarch Services in het verleden, hielden vast aan de overtuiging dat ze alleen de slachtoffers van geweld moesten helpen.

Toen kwamen medewerkers van het agentschap The Center in Placerville tegen, een interventie- en preventieorganisatie voor huiselijk geweld die ongeveer vijf jaar geleden het Positive Solutions-programma ontwikkelde en nu in een bepaalde week met ongeveer 90 mannen en vrouwen werkt. Ze gingen het programma in actie observeren.

“We werden weggeblazen door de persoonlijke verantwoordelijkheid die mensen toonden, de steun die binnen de groep plaatsvond – dat is echt de sleutel tot dit programma, is dat mensen elkaar verantwoordelijk houden,” zei Foster Renda.

“Ze zorgen voor kwetsbaarheid, en er is echt een druk op mensen om eerlijk te zijn en hun spullen te bezitten en effectief te kunnen communiceren, op een niet-schadelijke manier. We dachten: ‘Oké, dit ziet er geweldig uit.'”

Uitvoerend directeur Matt Huckabay van The Center zei dat zijn bureau Positive Solutions ontwikkelde na het onderzoeken van honderden mensen die in een relatie hadden gezeten met huiselijk geweld en merkte op dat bijna allemaal hoge niveaus van misbruik of verwaarlozing als kinderen hadden ervaren.

Door dit trauma tijdens de wekelijkse sessies van het programma bloot te leggen, beginnen mensen de impact ervan op hun gedrag als volwassenen beter te begrijpen, waardoor de deur naar genezing en verandering wordt geopend, zei Huckabay.

Het programma leert deelnemers ook om hun volledige scala aan emoties aan te boren en te leren hoe ze deze kunnen uiten. Vooral mannen hebben als kinderen vaak geleerd om elke andere emotie dan woede te onderdrukken, zei Huckabay. Als ze zijn opgegroeid in gewelddadige huishoudens, is het gebruikelijk dat ze te maken hebben gehad met fysiek geweld of verlies van genegenheid van een verzorger als ze emoties zoals verdriet of pijn vertoonden.

“Ze leerden al heel vroeg om kwetsbaarheid (en) uitingen van emoties te verbinden met fysieke pijn (en) afwezigheid van liefde,” zei hij.

“Een deel van het succes van het programma is echt het creëren van een ruimte voor mannen om heel, heel kwetsbaar te worden. Om hun gevoelens van pijn, van schaamte, hun verdriet, hun verdriet te uiten en om de verwerking van die emoties toe te staan waar het wordt gezien als een kracht, niet als een zwakte.”

Het identificeren van onderdrukte emoties en ervaringen

Oorspronkelijk ontworpen als een persoonlijk programma, houdt Monarch Services momenteel vergaderingen op Zoom vanwege de pandemie.

Elke Positive Solutions sessie duurt twee uur, met twee getrainde facilitators. Het begint met een check-in, waarbij deelnemers kiezen uit een van de vijf “kern” emoties om uit te drukken hoe ze zich voelen – vreugde / geluk, schaamte, schuld, woede of verdriet – en uit te leggen waarom. Ze worden ook gevraagd om iets te noteren waar ze dankbaar voor zijn.

Na het bespreken van eventuele problemen die zich voordoen, introduceren de facilitators een onderwerp voor discussie, zoals macht en controle in een gewelddadige relatie, culturele normen rond mannelijkheid of de intergenerationele cyclus van geweld. In de meest recente sessie was het onderwerp “Doe altijd je best”, een van “De vier overeenkomsten” uit het beroemde boek met die naam van Don Miguel Ruiz.

Deelnemers worden aangemoedigd om te identificeren hoe deze problemen in hun eigen leven zijn opgedoken. De rol van de facilitators is om het gesprek te begeleiden, vragen te stellen om dieper te graven en nieuwe manieren voor te stellen om situaties met conflicten aan te pakken of te herkaderen.

Ze proberen echter het gesprek niet te domineren of op te treden als leraren of experts. Integendeel, deelnemers worden aangemoedigd om elkaar te ondersteunen en te begeleiden.

“We zijn allemaal op een helende reis, we hebben allemaal een trauma, we hebben allemaal dingen om van te leren en te groeien,” zei Rivas. “Daarom zijn we ‘cofacilitators’. We hebben middelen om te delen, we hebben de training om te bepalen waar we wat dieper naartoe moeten gaan, maar de groep zal een onderwerp hebben en het zal stromen op basis van wat er naar voren komt. “

Ochoa vertelde hoe een man onthulde dat zowel zijn moeder als een stiefvader hem als kind sloegen, en hoe hij ook regelmatig had gezien hoe zijn stiefvader zijn moeder sloeg. Een andere deelnemer begon het programma met de mededeling dat zijn jeugd goed was, maar een paar weken later deelde de klas ervaringen van seksueel misbruik.

Aan het einde van elke les wordt deelnemers gevraagd om een “stretch” te kiezen – iets praktisch dat ze de komende week zullen doen om de vaardigheden die ze hebben geleerd te implementeren. De week erna rapporteren ze aan de groep hoe het is gegaan.

Tijdens de recente Positive Solutions-sessie, een man deelde de resultaten van zijn meest recente “stretch” – het starten van een gesprek met zijn vrouw over de mogelijkheid om weer samen te gaan wonen. Hij kreeg niet het antwoord dat hij wilde, zei hij, maar herkende het punt waarop hun dialoog dreigde te escaleren tot een gevecht en was in staat om in plaats daarvan weg te lopen van de situatie.

Een andere deelnemer vertelde hoe hij voor zijn stretch had geprobeerd stappen te bedenken die hij kon nemen om te voorkomen dat hij iets kwetsends zei als hij boos werd. Rivas adviseerde hem om te beginnen met diep adem te halen en verbinding te maken met hoe zijn lichaam voelt om te proberen de echte reden te identificeren waarom hij van streek is voordat hij spreekt. “Is het verdriet, pijn, schaamte?” vroeg ze.

“Ik wed dat als je het echte ding zou zeggen dat je voelde of dacht, zonder oordeel of verdediging of proberen gelijk te hebben, het waarschijnlijk een stuk dichter bij een hartgerichte reactie zou zijn,” vertelde ze hem.

Tot nu toe heeft Monarch Services met 10 mannen, waaronder het huidige cohort, in Positive Solutions gewerkt. Het begon met twee pilotprogramma’s van 16 weken voordat het volledige programma in maart werd gelanceerd. Rivas en Ochoa zeiden dat ze hopen de deelname in het komende jaar te laten groeien. De feedback van de deelnemers is zeer positief. Sommigen hebben de voogdij over hun kinderen teruggekregen of werk gekregen. Uit het bekijken van oproepen om hulp aan het bureau en arrestatierecords, lijkt het erop dat niemand is overgegaan tot recidive, zeiden ze.

Het Centrum in Placerville heeft ondertussen meer bewijs dat het programma werkt. Van de 75 mensen die de cursus de afgelopen twee jaar in El Dorado County voltooiden, werd er slechts één binnen een jaar na het voltooien van het programma opnieuw veroordeeld voor huiselijk geweld, zei Huckabay.

Studies van andere interventieprogramma’s voor huiselijk geweld laten over het algemeen veel lagere slagingspercentages zien, met ergens tussen 14 procent en 62 procent van de mannen die recidiveren na het voltooien van een programma, volgens een rapport dat meerdere studies van batterer-interventieprogramma’s beoordeelt.

Jesse James Jarvie, 31, uit Santa Cruz zit momenteel in het programma bij Monarch Services. Jarvie scheidde vorig jaar van zijn vrouw en moest een cursus over huiselijk geweld volgen als onderdeel van een contactverbod tegen hem.

Hij koos voor Positive Solutions op aanbeveling van een advocaat, en ook omdat hij zich aangetrokken voelde tot de focus van de klas op het vinden van de oorzaak van het probleem. Jarvie zei dat hij opgroeide in een verbaal mishandelend huishouden en zich pas realiseerde toen hij de les deed dat verbaal geweld – niet alleen fysiek geweld – ook geldt als huiselijk geweld.

“Voor mij was het zo van: ‘Oh, dat is normaal om ruzie te maken en dingen te zeggen die je niet meent, en je dan te verontschuldigen’,” zei hij.

“Ik dacht letterlijk dat ruzie maken en vechten en gemene dingen zeggen gewoon bij het huwelijk in het algemeen hoorde. Maar het is niet OK … Daar ben ik me nu van bewust.”

‘Verantwoordelijk gehouden om op nieuwe manieren te verschijnen’

Positive Solutions accepteert verwijzingen van reclasseringsafdelingen, rechtbanken en bureaus voor kinder- en gezinsdiensten. Maar de aanpak is anders, omdat het gericht is op genezing en de praktische toepassing van leren. Het programma benadrukt het houden van deelnemers “verantwoordelijk voor het verschijnen op nieuwe manieren”, zei Huckabay.

“Gedragsverandering vereist meer dan alleen onderwijs,” voegde Huckabay eraan toe. “Onderwijs is er een stukje van, maar dan moet er wel een hele component zijn van: ‘Wat doe ik nu? Welke nieuwe tools krijg ik? Waar zijn de nieuwe tools? Hoe gebruik ik ze?'”

Monarch Services probeert ook andere kritiek op traditionele interventieprogramma’s aan te pakken: dat ze niet gemakkelijk toegankelijk zijn voor mensen die op zoek zijn naar hulp bij het beheersen van schadelijk gedrag voordat het escaleert tot het punt van arrestatie. Ze kunnen ook gemiddeld $ 25 per week kosten gedurende een jaar – wat een financiële ontbering kan veroorzaken voor deelnemers, van wie velen een beperkt inkomen hebben.

Zowel Monarch Services als The Center verwelkomen deelnemers die op vrijwillige basis aanwezig willen zijn, niet omdat ze daartoe door de rechtbank zijn gemandateerd. Bij Monarch Services is het programma gratis. Het centrum laadt op op basis van een glijdende schaal, maar wendt niemand af. Beide organisaties zijn afhankelijk van externe donaties om de programma’s te financieren.

Best practices identificeren

Advocaten en wetgevers proberen nog steeds precies uit te zoeken hoe interventieprogramma’s voor daders van huiselijk geweld effectiever kunnen worden gemaakt.

Een overzicht van het onderzoek naar “batterer’s intervention” -programma’s door UC Berkeley wees uit dat ze over het algemeen “niet bijzonder effectief zijn gebleken, noch moedigen ze individuen aan om interventie te zoeken voorafgaand aan arrestatie.”

Meer “trauma-geïnformeerde, hele persoonsinterventies” zouden succesvoller kunnen zijn, schreven de onderzoekers. Overige kritieks van traditionele interventieprogramma’s voor huiselijk geweld omvatten dat ze vaak niet beschikbaar of onwelkom zijn voor niet-Engelstaligen, LGBTQ-mensen of mensen die op het platteland wonen.

Het gebrek aan financiering van Californië voor programma’s voor mensen die verantwoordelijk zijn voor huiselijk geweld is een belangrijke barrière om de programma’s toegankelijker te maken, aldus het rapport. De staat biedt geen financiering voor deze programma’s. Providers worden verondersteld hun geld te verdienen met de kosten die ze deelnemers in rekening brengen, maar velen kunnen deze kosten niet betalen en haken af. De vergoedingen ontmoedigen mensen ook om vrijwillig deel te nemen aan de programma’s als een preventieve maatregel, wat effectiever zou kunnen zijn dan wachten tot iemand verplicht is om deel te nemen vanwege een aanloop met de politie of rechtbanken, aldus het rapport.

De onderzoekers, die vijf staten buiten Californië bestudeerden met innovatieve benaderingen om huiselijk geweld aan te pakken, identificeerden best practices, waaronder het belasten van volksgezondheidsafdelingen voor het toezicht op interventieprogrammering voor mensen die schade veroorzaken, in plaats van het strafrechtsysteem. Programma’s moeten ook worden afgestemd op de culturele en taalkundige behoeften van elke gemeenschap.

“Door deze verschuiving kan Californië genezing verheffen, gemeenschappen versterken en de naald verplaatsen naar het realiseren van transformatieve rechtvaardigheid,” schreven de auteurs.

Michael Cochrane, co-voorzitter van de Association of Batterers Intervention Programs, die programma’s in Los Angeles vertegenwoordigt, zei dat een probleem is dat de normen variëren van provincie tot provincie en van programma tot programma.

Hij zei dat er concurrerende filosofieën zijn tussen aanbieders over welke aanpak het beste is – hij schatte dat ongeveer de helft de voorkeur geeft aan de traditionele, didactische benadering, die hij vergeleek met school.

Anderen, waaronder hijzelf, geven de voorkeur aan een “trauma-gebaseerde” benadering, waaronder het verdiepen in jeugdtrauma’s. Hij had nog nooit van Positive Solutions gehoord, maar zei dat het programma klonk als het laatste.

“Alle huiselijk geweld is generatiegebonden”, zei hij. “Ik heb meer succes gezien als je kunt uitsplitsen hoe ze zijn gekomen waar ze zijn.”

De Alliance for Boys and Men of Color, een in Californië gevestigd netwerk van honderden gemeenschaps- en belangenbehartigingsorganisaties, roept de staat ook op om af te stappen van reacties op huiselijk geweld die zijn gebaseerd op het strafrechtsysteem.

De organisatie geeft de voorkeur aan een herstelrechtbenadering, waarbij meestal wordt samengewerkt met de persoon die schade heeft veroorzaakt, de overlevende, familie en leden van de gemeenschap.

Meer holistische ondersteuning voor mensen die schade hebben veroorzaakt, zijn ook nodig, zoals werktraining, behandeling van middelengebruik en financiële hulp, zei Eric Morrsion-Smith, de uitvoerend directeur van de alliantie. Andere ideeën zijn het aanbieden van een hulplijn voor mensen die worstelen met misbruik, die in sommige landen al beschikbaar is.

Terug bij de Positive Solutions-sessie sloten de deelnemers af door uit te drukken hoe ze zich nu voelden en waar ze dankbaar voor waren. Een man zei dat hij de sessie beëindigde met gemengde gevoelens – zowel woede als vreugde.

Tijdens de sessie had hij verteld hoe boos hij was dat zijn vervreemde echtgenoot niet met hem wilde praten.

Rivas wees er zachtjes op dat hij zijn voormalige partner niet kon dwingen om te doen wat hij wilde, en dat ze misschien niet met hem praatte omdat hij haar in het verleden een onveilig gevoel had gegeven.

Bij nader inzien zei de man dat hij besefte dat hij onredelijk was.

“Ik kijk uit met wat woede over mijn innerlijke stem,” zei hij. “Ik heb zoiets van: ‘Woah. Waarom heb ik deze noodzaak om haar te controleren? En waarom (doet)… mijn innerlijke stem zegt dat ze me moet vergeven om gelukkig te zijn?'”

Maar ook: “Ik voel het geluk, de vreugde, omdat ik weet dat ik dat kan veranderen”, zei hij. “Ik ben blij dat ik me bewust ben van waar ik aan moet werken, en ik ben vandaag weer dankbaar voor deze groep, voor deze echt diepe dingen.”

Als u of iemand die u kent te maken heeft met huiselijk geweld, neem dan contact op met de Nationaal Meldpunt Huiselijk Geweld op 1-800-799-7233 voor ondersteuning en verwijzingen, of sms “START” naar 88788.