5 Voordelen van elektrolytdranken

5 Voordelen van elektrolytdranken
Meisje drinkt gearomatiseerd water

mihailomilovanovic / Getty Images


 • Verbeter atletische prestaties
 • Rehydrateer tijdens ziekte
 • Herstel bevorderen en beschadigd weefsel opnieuw opbouwen
 • Behoud cellulaire gezondheid
 • Help hitteberoerte te voorkomen
 • Veelgestelde vragen
 • Volgende in Electrolyte Drinks Guide

  De beste vorm van elektrolyten, volgens experts

Het is geen geheim dat gehydrateerd blijven essentieel is voor een goede gezondheid. Of het nu gaat om het voeden van je trainingen of het herstellen van de griep, je lichaam heeft meer nodig dan alleen water. Voer elektrolyten in – essentiële mineralen die nodig zijn voor basisfuncties in het leven, zoals het balanceren van pH-waarden, het reguleren van de vochtbalans, spiercontracties en meer.

Natrium, kalium, calcium, fosfor, chloride en magnesium zijn slechts enkele van de verschillende elektrolyten die nodig zijn via voedsel en vloeistoffen voor uw lichaam om gezond te blijven en goed te functioneren.

Een van de meest effectieve manieren om elektrolyten te krijgen is via elektrolytdranken. Deze dranken bevatten voornamelijk water, elektrolyten (meestal natrium en kalium) en toegevoegde suikers, afhankelijk van de kwaliteit van het product.

Elektrolytendranken zijn bedoeld om je lichaam te hydrateren en mineralen, koolhydraten en andere voedingsstoffen aan te vullen die verloren zijn gegaan tijdens fysieke activiteit of ziekte. Lees verder om de top vijf voordelen van elektrolytdranken te ontdekken, zodat u beter uitgerust bent om uw elektrolyten in balans te houden en uitdroging te voorkomen.

Verbeter atletische prestaties

Met elektrolyten doordrenkte wateren of sportdranken komen ten goede aan atleten, hardlopers en andere sportliefhebbers. Ze helpen je lichaam van brandstof te voorzien voor een training en vullen vloeistoffen, energie en elektrolyten aan die tijdens het sporten zijn uitgeput.

Voor atleten hebben elektrolytdranken de voorkeur boven gewoon water omdat elektrolyten worden uitgescheiden via zweet (voornamelijk natrium, chloride en kalium). Het aanvullen van elektrolyten, samen met koolhydraten, tijdens het sporten wordt essentieel om de prestaties te optimaliseren wanneer trainingsperiodes langer zijn dan 60 tot 90 minuten.

Natrium is een essentieel elektrolyt voor atleten om aan te vullen, omdat dit mineraal helpt de vochtinname te stimuleren en vochtretentie te bevorderen. Onderzoek toont ook een verband aan tussen zoutverlies en krampen. Aanbevelingen voor natriuminname zijn 300 tot 600 milligram per uur of 1,7 tot 2,9 gram zout tijdens een trainingssessie.

Kalium, zoals natrium, helpt bij het reguleren van vloeistoffen in het lichaam, samen met eiwit- en koolhydraatsynthese. Chloride helpt bij de zuurbalans en elektrolytenbalans in het bloed.

Het is vermeldenswaard dat alleen atleten en actieve personen die langer dan 60 tot 90 minuten trainen, regelmatig elektrolytsportdranken moeten consumeren, omdat deze dranken meestal koolhydraten, toegevoegde suikers en extra calorieën bevatten naast elektrolyten. Dit zal belangrijker zijn voor duurtraining versus krachttraining.

“Het hebben van een voldoende hoeveelheid elektrolyten kan spierkrampen en spasmen voorkomen die uw prestatiedoelen aanzienlijk kunnen beïnvloeden,” zegt Trista Best, RD, een geregistreerde diëtist bij Balance One Supplements. “Het voorkomen van uitdroging en onbalans van elektrolyten vóór het sporten is de beste manier om top atletische prestaties te garanderen. Toch zouden ze net zo goed deel moeten uitmaken van je herstelproces.”

Rehydrateer tijdens ziekte

Of het nu de griep, een maagvirus of een andere ziekte is, op de hoogte blijven van hydratatie en het aanvullen van elektrolyten als je ziek bent, is essentieel om je lichaam zo snel mogelijk weer in topvorm te helpen. Elektrolytendranken zijn gemakkelijk te verteren voor je lichaam en absorberen snel elektrolyten en voedingsstoffen die verloren gaan door braken en diarree.

Ook spelen elektrolyten een belangrijke rol in het immuunsysteem. Kalium, chloride, calcium en natrium werken bijvoorbeeld synergetisch om gezonde apoptose te bevorderen – het proces dat uw lichaam gebruikt om beschadigde cellen te vernietigen voordat ze muteren.

Als je griep hebt en koorts, braken of diarree (of een combinatie van de drie) hebt, loop je een hoger risico op uitdroging”, zegt Kelsey Lorencz, RDN, een geregistreerde diëtist en voedingsadviseur voor Zenmaster Wellness. “Het snel verliezen van vloeistoffen kan ook leiden tot elektrolytenonevenwichtigheden, omdat je ook dingen zoals natrium en kalium verliest, samen met die vloeistof. Nippen aan een elektrolytdrank kan waardevolle vloeistof en elektrolyten vervangen, waardoor je je sneller beter voelt.”

Herstel bevorderen en beschadigd weefsel opnieuw opbouwen

Bij het herstellen na een intensieve training, blessure of operatie, is het van vitaal belang om elektrolyten aan te vullen voor genezing en hydratatie. Sommige elektrolyten, zoals calcium, zijn bijvoorbeeld van cruciaal belang voor de bloedstolling en de gezondheid van de botten.

Elektrolyten (met name natrium) helpen bij het handhaven van een goede waterbalans binnen en buiten de cellen van uw lichaam door middel van een proces dat osmose wordt genoemd. Daarom is het van vitaal belang om elektrolytenonevenwichtigheden en uitdroging na een operatie of letsel te voorkomen door elektrolytdranken te consumeren.

“Elektrolyten bevinden zich in meerdere delen van het lichaam, waaronder weefsels,” legt Best uit. “Wanneer weefsels beschadigd zijn, treedt een onbalans op die moet worden hersteld voor een adequate genezing. Dit betekent dat er een voldoende hoeveelheid elektrolyten aanwezig moet zijn om het genezingsproces opnieuw in evenwicht te brengen en te beginnen. Dat is de reden waarom chirurgische patiënten vaak intraveneuze (IV) vloeistoffen hebben die elektrolyten bevatten voor, tijdens en na de operatie. ”

Behoud cellulaire gezondheid

Een ander voordeel van het water in elektrolytdranken is dat ze voedingsstoffen naar de cellen van je lichaam transporteren en er afvalstoffen uit verwijderen. De functie van water is essentieel om uw cellen in leven te houden en voor de algehele gezondheid.

Het helpt ook de organen en weefsels van uw lichaam te beschermen en vervoert voedingsstoffen en zuurstof naar cellen. Bovendien vermindert het de belasting van uw nieren en lever door afvalproducten weg te spoelen.

Help hitteberoerte te voorkomen

Bij blootstelling aan warme omgevingen koelt je lichaam af door warmte af te geven via je huid en te zweten. Elektrolyten gaan verloren door zweet (voornamelijk natrium en chloride, en kleine hoeveelheden kalium, magnesium en calcium).

Het is van cruciaal belang om vloeistoffen te consumeren en elektrolyten aan te vullen tijdens langdurige blootstelling aan hete omgevingen (zoals hardlopen in de hitte). Het is ook van cruciaal belang wanneer je voor het eerst begint te trainen in hitte om langzaam te gaan, zodat het lichaam kan acclimatiseren. Anders riskeer je een hitteberoerte en uitputting. Het consumeren van elektrolytdranken kan u helpen koel en gehydrateerd te blijven en mogelijk levensbedreigende hitteberoerte te voorkomen.

Uitgedroogd zijn kan je kansen op een hitteberoerte in warme omstandigheden vergroten,” zegt Lorencz. “Je bloedvolume kan snel afnemen door vocht- en elektrolytenverlies door zweten, dus gehydrateerd blijven met water en elektrolytdranken kan mogelijk je leven redden als je werkt of speelt in warme omstandigheden.”

Een woord van bodymindspirit

Elektrolytdranken zijn uitstekende opties om te tanken voor het sporten, gehydrateerd te blijven en elektrolyten aan te vullen die verloren zijn gegaan tijdens een grote training. Verschillende elektrolyten – waaronder natrium, kalium, calcium, fosfor, chloride en magnesium – zijn van cruciaal belang voor veel lichaamsfuncties en de algehele gezondheid.

De voordelen van elektrolytdranken omvatten verbeterde atletische prestaties, rehydratatie tijdens ziekte, beter herstel, gezonde celfunctie en preventie van hitteberoerte. Het overmatig consumeren van deze dranken, of het dagelijks drinken van elektrolyten wanneer u geen onbalans heeft, kan echter een negatieve invloed hebben op uw gezondheid. Zoals altijd, praat met een zorgverlener over eventuele vragen of zorgen met betrekking tot elektrolyten en hydratatie.

Veelgestelde vragen


 • Is het OK om elke dag elektrolyten te drinken?

  Het dagelijks consumeren van elektrolytendranken kan schadelijk zijn als u geen elektrolytenaanvulling nodig heeft van fysieke activiteit, ziekte of een andere onbalans. Overmatige inname van mineralen (met name natrium) kan uw risico op hoge bloeddruk verhogen. Langdurige ongecontroleerde hoge bloeddruk kan leiden tot nierschade.

  Hoge natriuminname kan ook leiden tot nierstenen en een hoger risico op hartaandoeningen en sommige vormen van kanker. Bovendien kan te veel natrium (hypernatriëmie genoemd) duizeligheid, braken en diarree veroorzaken.


 • Wat zijn de symptomen van lage elektrolyten?

  Veel voorkomende symptomen van lage elektrolyten zijn neurologische symptomen zoals verwarring, prikkelbaarheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Andere symptomen zijn gastro-intestinale bijwerkingen, zoals misselijkheid, braken, diarree en constipatie. Weinig elektrolyten kan ook je spieren beïnvloeden, waardoor spierspasmen, krampen, zwakte en onregelmatige hartslag ontstaan.


 • Hoe kan ik mijn elektrolyten snel vervangen?

  De snelheid waarmee u elektrolyten kunt aanvullen, hangt af van de activiteit die u doet en hoeveel elektrolyten u hebt verloren. U kunt milde uitdrogingssymptomen – waaronder dorst, donkergekleurde urine, droge mond, vermoeidheid en duizeligheid – binnen 45 minuten oplossen door water samen met natrium en andere elektrolyten te consumeren. Elektrolyt-geïnfundeerde dranken zijn een van de beste manieren om uw elektrolyten aan te vullen. Mogelijk hebt u koolhydraten nodig die zijn opgenomen in de elektrolytenmix als u langer dan 60 tot 90 minuten traint, vooral als het duurtraining is.