Positieve nieuwsverhalen over geestelijke gezondheid (2022)

Het stigma rond geestelijke gezondheid is nog steeds hartverscheurend aanwezig in ons dagelijks leven – maar het afgelopen jaar hebben we meer vooruitgang geboekt dan ooit tevoren bij het doorbreken van dat stigma.

Aan het begin van het jaar deelde Meghan Markle dapper met Oprah dat ze worstelde met zelfmoordgedachten. In de zomer trok Simone Biles zich terug uit de Olympische Spelen van Tokio om zich te concentreren op haar mentale gezondheid. Later trok Naomi Osaka zich terug uit de French Open vanwege geestelijke gezondheid en deelde dapper haar worsteling met depressie. Deze gevallen zetten allemaal het belang van geestelijke gezondheid op een mondiaal podium – en de wereld kwam samen om het belang van de zorg voor onze geestelijke gezondheid te erkennen, net zoals we fysieke gezondheid zouden doen.

En het waren niet alleen celebrity-momenten die de naald van vooruitgang in het doorbreken van het stigma op de geestelijke gezondheid bewogen – staten en schooldistricten erkenden de noodzaak onder studenten in lockdown, North Carolina werd de nieuwste staat om een respijtcentrum te openen als een alternatief voor ziekenhuisopname voor mensen die worstelen met hun geestelijke gezondheid.

We hebben nog een lange weg te gaan om een beter, meer empathisch begrip van geestelijke gezondheid te bereiken – maar we hebben het afgelopen jaar veel vooruitgang geboekt:

Meghan Markle hielp het stigma rond geestelijke gezondheid te doorbreken en deelde dapper haar worsteling met zelfmoordgedachten in haar interview met Oprah

In een interview stelde Meghan zich dapper open voor Oprah over haar worsteling met de geestelijke gezondheid en dat ze zelfmoord overwoog.

“Ik wist dat als ik het niet zou zeggen, ik het zou doen. Ik wilde gewoon niet meer leven. En dat was een heel duidelijke en echte en angstaanjagende constante gedachte,” vertelde ze aan Oprah. “Er zijn zoveel mensen die bang zijn om te zeggen dat ze hulp nodig hebben.”

Meghan hielp het stigma rond geestelijke gezondheid verder te doorbreken en benadrukte het belang van en de moed die nodig is om om hulp te vragen. Ze moedigde ook mededogen en empathie voor anderen aan – ongeacht hoe dingen er aan de buitenkant uitzien.

“[It’s] zo belangrijk voor mensen om te onthouden … je hebt geen idee wat er voor iemand achter gesloten deuren aan de hand is. Geen idee. Zelfs de mensen die glimlachen en de helderste lichten schijnen. Je moet compassie hebben voor wat er eigenlijk aan de hand is. Dat vergt zoveel moed om toe te geven dat je hulp nodig hebt.”

Japan heeft een “minister van eenzaamheid” aangesteld om het land te helpen sociaal isolement en eenzaamheid aan te pakken

Dit verhaal bevat statistieken over zelfmoord in Japan. Als dat een uitdagend onderwerp voor je is, scroll dan gerust voorbij! 💜

In een poging om eenzaamheid en sociaal isolement te verminderen, benoemde Japan in februari een ‘minister van eenzaamheid’.

Japan heeft een geschiedenis van hoge zelfmoordcijfers en zelfmoord is de belangrijkste doodsoorzaak bij mannen van 20-44 jaar in het land. De tarieven dalen gestaag sinds 2003, maar in 2020 begon de rente weer te stijgen. Afgelopen oktober stierven in Japan in heel 2020 meer mensen aan zelfmoord dan aan COVID-19.

Premier Yoshihide Suga benoemde Tetsushi Sakamoto om toezicht te houden op het overheidsbeleid om eenzaamheid en isolatie aan te pakken. De minister zal vooral toezien op de coördinatie van de inspanningen tussen verschillende ministeries die het probleem samen met een taskforce willen aanpakken.

“Vrouwen lijden meer onder isolement [than men are], en het aantal zelfmoorden is in een stijgende trend,” vertelde Suga Sakamoto op een persconferentie waarin de nieuwe rol werd aangekondigd, volgens de Japan Times. “Ik hoop dat u problemen zult identificeren en beleidsmaatregelen uitgebreid zult promoten.”

Eenzaamheid en isolatie hebben niet alleen invloed op de geestelijke gezondheid, maar ook op de fysieke gezondheid: volgens de rapportage van Insider in 2018 kan eenzaamheid leiden tot depressie, ontsteking in het lichaam, verhoogd risico op hartaandoeningen en een vroeg risico op overlijden.

Het Verenigd Koninkrijk was het eerste land dat in 2018 een minister van eenzaamheid benoemde, nadat uit een rapport uit 2017 van de Jo Cox Foundation bleek dat meer dan negen miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk zeiden dat ze zich vaak of altijd eenzaam voelden.

Hoewel het nog te vroeg is om te weten of deze initiatieven effectief zullen zijn, zijn we hoopvol over regeringen die innoveren terwijl ze nieuwe oplossingen creëren voor problemen die lang zijn genegeerd.

De angst voor lockdowns trotserend, zagen zelfmoorden in de VS de grootste jaarlijkse daling in decennia in 2020

Dit verhaal bevat statistieken over zelfmoord in de VS. Als dat een moeilijk onderwerp voor je is, scroll dan gerust voorbij! 💜

Vorig jaar daalde het aantal Amerikaanse zelfmoorden met bijna 6% – de grootste jaarlijkse daling in ten minste vier decennia, volgens vroege overheidsgegevens.

De daling van het aantal zelfmoordenfies verwachtingen van de impact van lockdowns op de geestelijke gezondheid en (terechte) angst dat ze een toename van zelfmoorden zouden veroorzaken.

Dr. Christine Moutier, chief medical officer van de American Foundation for Suicide Prevention, vertelde de Associated Press dat hoewel het moeilijk is om precies te bepalen wat de daling heeft veroorzaakt, het een combinatie van factoren kan zijn geweest, zoals een toename van de beschikbaarheid van telegezondheidsdiensten, initiatieven die al van kracht zijn om het Amerikaanse zelfmoordcijfer te verminderen … en een fenomeen dat vaak al vroeg wordt gezien tijdens oorlogen en andere natuurrampen.

“Er is een heroïekfase in elke rampperiode, waarin we ons verenigen en veel boodschappen van steun uiten dat we hier samen in zitten,” zei Dr. Moutier.

De VS heeft een verwoestende recente geschiedenis met zelfmoordcijfers, waardoor het vaak de top-tien van belangrijkste doodsoorzaken haalt. Het aantal zelfmoorden in de VS steeg gestaag van 2000 tot 2018, toen het het hoogste percentage sinds 1941 bereikte. Het daalde licht in 2019, en vervolgens verder vorig jaar. In 2020 meldde CDC dat het aantal daalde tot onder de 45.000, het laagste aantal Amerikaanse zelfmoorddoden sinds 2015.

Het vervult ons met zoveel hoop dat de inspanningen van organisaties in het hele land, plus al onze individuele inspanningen om samen te komen te midden van de onmiskenbare impact van lockdowns op de geestelijke gezondheid, hebben geleid tot een afname van zelfmoorden.

We hebben elkaar nodig.

Deze vrouw zette bemoedigende tekens op in haar gemeenschap en startte een wereldwijde beweging

Over de hele wereld zijn mysterieuze tekens opgedoken in de tuinen van mensen. Ze zeggen dingen als: “Geef niet op.” “Je bent liefde waard.” “Je fouten definiëren je niet.” Deze week laten we je in de Sounds Good-podcast kennismaken met de vrouw achter deze berichten en de nu wereldwijde beweging: Amy Wolff.

Op een weekend in 2017 plaatsten Amy Wolff en haar familie anoniem borden in werven rond hun kleine stadje Newberg, Oregon. Ze hadden net gehoord van zelfmoordcijfers in hun stad en wilden een manier vinden om leden van de gemeenschap aan te moedigen. Ze wisten niet dat hun project zou veranderen in een wereldwijde beweging op Good Morning America, Yahoo, de Washington Post, NowThis en talloze andere media.

Binnen enkele dagen heeft Amy Don’t Give Up Signs opgenomen als een non-profitorganisatie en producten (die de organisatie tegen kostprijs verkoopt) zijn nu verzonden naar alle 50 Amerikaanse staten en 26 landen, waaronder de Filippijnen, Rwanda, Costa Rica en Zambia.

Nu dient de beweging als meer dan als een reactie op zelfmoord – het troost ook kankerpatiënten, degenen die het verlies van een geliefde doorstaan en degenen die herstellen van seksueel geweld en mensen inspireren om de moed te hebben om gewelddadige relaties te verlaten of verslaving te overwinnen. (PS: misschien vind je deze andere podcasts over geestelijke gezondheid en ADHD-podcasts leuk)

Wetgevers in ten minste 8 staten geven miljoenen meer uit aan geestelijke gezondheidszorg

Nu bereiden beleidsmakers in Colorado zich voor om veel uit te geven aan diensten voor geestelijke gezondheid en stoornissen in het gebruik van middelen, dankzij het federale COVID-19-hulppakket van maart, de gigantische American Rescue Plan Act.

Wetgevers stemden dit voorjaar om $ 550 miljoen uit te geven die Colorado ontving onder de wet op gedragsgezondheidsdiensten. Dat komt bovenop subsidies voor dergelijke diensten die de wet voor de staat heeft gereserveerd, evenals noodfondsen die zijn toegewezen aan Colorado-scholen die kunnen worden besteed aan inspanningen om de geestelijke gezondheid van studenten te verbeteren.

Het extra geld dat door de wetgever is geautoriseerd en alleen al subsidies blokkeren, tellen op tot meer dan een derde van wat de staat doorgaans elk jaar uitgeeft aan gedragsgezondheid, zei Robert Werthwein, directeur van het Office of Behavioral Health van de staat.

Colorado heeft zich ertoe verbonden om alle kinderen en tieners 3 gratis therapiesessies te geven om de pandemie het hoofd te bieden

Een nieuw, tweepartijenwetsvoorstel in het Colorado House geeft iedereen in de staat 18 jaar oud en onder een gratis screening van de geestelijke gezondheid, en maximaal 3 daaropvolgende sessies met een professional in de geestelijke gezondheidszorg. Het doel van het wetsvoorstel is om kinderen te helpen omgaan met de impact van het coronavirus.

“We weten dat kinderen die de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, gezonder en succesvoller zijn op school,” vertelde staatsvertegenwoordiger Dafna Michaelson Jenet, een sponsor van het wetsvoorstel, aan de Colorado Sun.

Michaelson Jenet begon eerder dit jaar met het voorstellen van de wetgeving, en toen de regering van gouverneur Jared Polis een soortgelijk voorstel aankondigde, kwamen wetgevers samen om het nieuwste wetsvoorstel te vormen. Het omvat een eenmalige toewijzing van $ 9 miljoen, om providers te vergoeden voor hun tijd, en wordt gefinancierd door een hangende stimuleringswet voor het coronavirus.

Children’s Hospital Colorado zei dat het een piek in de geestelijke gezondheid heeft gezienated bezoeken en ouders in Colorado hebben psychische problemen bij hun kinderen gemeld omdat ze tijdens de pandemie geïsoleerd zijn van vrienden.

Het wetsvoorstel lijkt snel door te gaan en Michaelson Jenet zei dat ze hoopt dat de screenings al voor het einde van het huidige schooljaar kunnen beginnen.

Het krijgen van geestelijke gezondheidsondersteuning is zo belangrijk, en de pandemie heeft die behoefte alleen maar verergerd. We vieren de wetgevers van Colorado voor het verwijderen van barrières om toegang middelen voor geestelijke gezondheid een prioriteit voor de jongeren!

Meditatie-app Calm bood aan boetes te betalen voor tennissers die Grand Slam-persevenementen oversloegen

Naomi Osaka trok zich terug uit de French Open om prioriteit te geven aan haar mentale gezondheid. Eerder in de week kreeg ze een boete van $ 15.000 voor het overslaan van een persconferentie na de wedstrijd, zei ze dat ze aan depressie leed en besloot het persevenement over te slaan “om zelfzorg uit te oefenen”.

Na haar terugtrekking uit het Grand Slam-evenement kondigde de meditatie-app Calm aan boetes te gaan betalen voor tennissers die Grand Slam-persevenementen overslaan.

Om de beslissing van Osaka te ondersteunen, zei het bedrijf dat ze $ 15.000 zouden doneren aan de Franse liefdadigheidsinstelling voor jeugdsport Laureus, “een organisatie die ongelooflijk werk doet op het gebied van geestelijke gezondheid om het leven van jonge mensen te transformeren door de kracht van sport.”

Calm voegde eraan toe dat het “groter was dan welke speler dan ook”, en kondigde aan dat het ook de boete zou betalen van elke Grand Slam-tennisser die besluit zich af te melden voor een mediaoptreden vanwege hun mentale gezondheid.

“Geestelijke gezondheid is gezondheid”, twitterde Calm.

Hoewel het hartverscheurend was om veel van de reacties op osaka’s aankondiging te zien, staan we achter haar voor het prioriteren van haar geestelijke gezondheid – en hopen dat het slechts het begin is voor meer atleten en organisaties (sport, zaken en alle anderen!) die hetzelfde doen. We zijn blij om te zien dat Calm opstapt om het een optie te maken voor tennissers.

North Carolina heeft zojuist zijn eerste peer-run ‘respijtcentrum’ geopend als alternatief voor ziekenhuisopname voor mensen in psychische nood

Een bureau voor geestelijke gezondheidszorg in Charlotte, gerund door mensen met geleefde ervaring, heeft zojuist het eerste peer-run “respijtcentrum” van North Carolina geopend als een alternatief voor het landen op de eerste hulp voor mensen met psychische problemen.

“Retreat @ the Plaza” opende begin augustus in Charlotte en wordt gerund door Promise Resource Network. Het is het eerste peer-run respijthuis in North Carolina, wat betekent dat het volledig wordt bemand door mensen die psychische aandoeningen, psychiatrische ziekenhuisopnames, dakloosheid, opsluiting, middelengebruik of een combinatie hiervan hebben meegemaakt.

De peer-run respijtfaciliteit is gratis voor deelnemers en is ontworpen als een volledig vrijwillig alternatief voor mensen die anders geestelijke gezondheidszorg zouden zoeken via de eerste hulp en mogelijk onvrijwillig in een ziekenhuis zouden worden opgenomen.

Studenten in Illinois kunnen nu elk schooljaar tot 5 ‘dagen voor geestelijke gezondheid’ opnemen

In een nieuwe wet, die unaniem werd aangenomen in de Senaat en het Huis van Illinois voordat ze door de gouverneur werden ondertekend, kunnen alle studenten in Illinois nu elk schooljaar tot 5 verontschuldigde dagen voor geestelijke gezondheid opnemen.

Het wetsvoorstel wijzigde de huidige schoolcode om mentale en gedragsgezondheid op te nemen als een geldige reden om school te missen.

“Het is van cruciaal belang dat scholen ondersteuning bieden aan studenten die worstelen met hun geestelijke gezondheid”, zei een van de sponsors van het wetsvoorstel, vertegenwoordiger Barbara Hernandez, in een verklaring. “Net zoals we een student met verkoudheid of koorts zouden toestaan om thuis te blijven van school, zouden studenten dezelfde behandeling moeten kunnen krijgen voor dagen dat ze een pauze nodig hebben voor hun geestelijke gezondheid.”

De wet moedigt scholen ook aan om studenten te verbinden met middelen voor geestelijke gezondheid.

Vooral na meerdere schooljaren waarin steeds meer studenten (en mensen in het algemeen) hebben opgemerkt dat ze worstelen met hun geestelijke gezondheid, vieren we dit nieuws uit Illinois. We zijn hoopvol dat deze stap alleen zal blijven helpen om het stigma rond geestelijke gezondheid te doorbreken en het met zorg te behandelen, net zoals we fysieke gezondheid zouden doen.

Als jij of iemand die je kent in een crisis verkeert, bel dan de National Suicide Prevention Lifeline op 800-273-8255, sms HOME naar 741741 sms’en met een getrainde Crisis Text Line counselor, of verken onze middelen voor geestelijke gezondheid.

Misschien vind je dit ook interessant: