5 voordelen van collageen en waarom het belangrijk is

5 voordelen van collageen en waarom het belangrijk is
persoon die collageenpoeder toevoegt aan zijn ochtendkoffie

Beo88 / Getty Afbeeldingen


 • Kan stijfheid verminderen
 • Kan de elasticiteit van de huid verbeteren
 • Kan de botdichtheid verhogen
 • Kan gewrichtspijn verminderen
 • Kan helpen bij het behoud van droge spieren
 • Veelgestelde vragen

Je hebt waarschijnlijk gehoord over de positieve rol van collageen bij het handhaven van de elasticiteit en hydratatie van je huid – een paar van de vele voordelen die het biedt. In feite heeft je lichaam 28 verschillende soorten collageen, waarbij 90% type I, II, III of IV is, volgens Jordan Hill, MCD, RD, CSSD Top Nutrition Coaching Registered Dietitian &Matching Specialist. En als het belangrijkste eiwit in je lichaam vertegenwoordigt collageen 30% van alle eiwitten.

“Collageen is het bouwsteenmolecuul dat structurele ondersteuning biedt aan de huid, botten, pezen en organen, en is het hoofdbestanddeel van bindweefsel”, legt Mariano Busso, MD, een board-gecertificeerde dermatoloog gevestigd in Beverly Hills en Miami uit. “Vooral de huid wordt dunner omdat een verlies aan collageenverlies bijdraagt aan een doorgezakte huid.”

Veroudering brengt op natuurlijke wijze de veelbetekenende tekenen met zich mee dat de toevoer van collageen van uw lichaam is gedaald. Hoewel onvermijdelijk, zijn er factoren die dit proces kunnen versnellen, zoals een niet-uitgebalanceerd dieet en tekorten aan micronutriënten. Maar je huid is niet alles wat baat heeft, omdat collageen gewrichtspijn en gastro-intestinale problemen, langzaam spierherstel, botdichtheidsdegradatie en versnelde veroudering kan verminderen, zegt Hill.

Onderzoek blijft specifieke voordelen van collageen in uw lichaam identificeren, of het nu gaat om voeding of suppletie. Lees verder voor meer informatie.

Kan stijfheid verminderen

Volgens Dr. Busso, hoe ouder je wordt, hoe minder “vettig” je gewrichten zijn, maar collageen kan dit helpen tegengaan. Hij vergelijkt collageen met een smeermiddel omdat het betrekking heeft op uw gewrichten op dezelfde manier dat olie helpt bij het verminderen van wrijving door corrosie.

Wanneer collageen in je lichaam veroudert, ondergaat het chemische veranderingen in die zin dat de moleculaire structuur van het collageenpeptide stijver wordt. Dit resulteert in verminderde mobiliteit en flexibiliteit in de spieren en gewrichten, evenals de verharding van de slagaders, legt Dr. Busso uit.

Een studie wees uit dat het gebruik van collageenpeptiden gedurende een periode van negen dagen hielp bij het versnellen van het herstel van de spierfunctie en het verminderen van spierpijn na veeleisende lichaamsbeweging.

Kan de elasticiteit van de huid verbeteren

Collageen moet worden gereduceerd tot aminozuren voor darmabsorptie en synthese, zegt Dr. Busso, met voedsel als een van de beste opties. Over het algemeen kunnen bepaalde voedingsmiddelen je huid voeden, maar vooral die rijk aan eiwitten zoals vlees, kippeneieren, bottenbouillon en vis.

Vitamine C is ook essentieel bij de productie van collageen, dus voedsel dat rijk is aan vitamine C draagt bij aan de collageensynthese, zoals citrusvruchten en bessen, voegt Dr. Busso toe.

“Omdat je altijd huid verliest, helpt collageen bij het regenereren en opnieuw groeien van een nieuwere en gezondere huid, wat ook kan helpen om vocht vast te houden en te voorkomen dat je een ruwe droge, fragmentarische huid ontwikkelt,” zegt hij.

Kan de botdichtheid verhogen

Botverlies begint rond de leeftijd van 30 jaar, vooral bij vrouwen, en daalt met een snelheid van 0,5% per jaar, en nog eens met 2% of meer na de menopauze, volgens Hill.

“Op 65-jarige leeftijd zal het botverlies van een vrouw met 1% per jaar afnemen, wat betekent dat je een groter risico loopt op osteoporose, botbreuken en botbreuken,” zegt. Voor mannen zijn botverliespercentages gelijk aan die van een vrouw op 65-jarige leeftijd.

Collageen in de vorm van collageenpeptidesupplementen (verkrijgbaar in poeder- en pilvormen) kan echter de botmineraaldichtheid verhogen en de snelheid van botafbraak verminderen, zoals bewezen in een onderzoek uit 2018 in Duitsland, zegt Hill.

Het onderzoek onder 131 postmenopauzale vrouwen met verminderde botmineraaldichtheid wees uit dat de groep die orale collageenpeptiden in de loop van een jaar nam, de botmineraaldichtheid (BMD) in hun wervelkolom verbeterde met 3% en 6,7% in hun femurhals, in vergelijking met de placebogroep die een afname van BMD in zowel de wervelkolom als de femurhals ervoer.

Kan gewrichtspijn verminderen

Een systemische beoordeling van verschillende onderzoeken wees uit dat collageen in de vorm van collageenhydrolysaatsupplementen (COL), ook verkrijgbaar in poeder- en pilvorm, helpt bij het verminderen van gewrichtspijn, schetst Hill. Men denkt dat dit te wijten is aan de stimulerende effecten van collageen op bindweefsels, structuur en load-bearing vaardigheden.

Elk van de vijf studies die de effecten van COL op het verminderen van gewrichtspijn onderzochten, vond het succesvol. In feite verbeterde activiteitsgerelateerd gewrichtsongemakken tot het punt waarop alternatieve therapieën om pijn te beheersen aanzienlijk minder nodig waren. Er zijn echter meer studies nodig om te begrijpen welke dosering nodig is en in welk tijdsbestek voor de beste resultaten.

Kan helpen bij het behoud van droge spieren

Hoewel krachttraining een hoofdrol speelt bij het behoud van droge spieren, kan collageen je ook een boost geven. Een studie uit 2015 wees uit dat collageenpeptiden de voordelen van een weerstandstrainingsprogramma van drie maanden bij oudere mannelijke proefpersonen met sarcopenie (natuurlijk verlies van spiermassa) verder verbeterden.

Er werd verondersteld dat dit te wijten is aan collageenbevattende arginine en glycine, die bekend staan om de synthese van creatine in je lichaam. In vergelijking met placebo-vrijwilligers ervoeren degenen die het collageensupplement namen een hogere toename van de spierkracht, evenals een grotere vermindering van de vetmassa.

Het is belangrijk op te merken dat deze studie ook eiwitsuppletie na de training omvatte als onderdeel van het experiment, dat mogelijk verbeterde resultaten heeft.

Een woord van bodymindspirit

Collageen heeft veel voordelen, waaronder het handhaven van de elasticiteit van de huid en het op afstand houden van gewrichtspijn. Hoewel het aanvullen met extra collageen buiten uw normale dieet geen noodzaak is, kan het uw huid, spieren, botten en gewrichten een boost geven.

Houd er rekening mee dat collageensupplementen niet worden gereguleerd door de FDA en geen vervanging mogen zijn voor voedzaam eten en regelmatige lichaamsbeweging. Voordat u begint met het nemen van supplementen, overweeg dan om met een zorgverlener zoals een geregistreerde diëtist te praten voor advies over hoe u langzaam meer collageen kunt introduceren.

Veelgestelde vragen


 • Is het beter om collageen uit voedsel te halen?

  Collageen in supplementen is in studies goed opgenomen door het lichaam, omdat het eiwit al is afgebroken om de biologische beschikbaarheid te vergroten. Omdat dergelijke supplementen echter niet door de FDA zijn gereguleerd en uw dieet alleen voldoende is om aan uw collageeninnamebehoeften te voldoen, kan de ‘veiligere’ optie zijn om uw collageen uit voedsel te consumeren.


 • Is het OK om elke dag collageensupplementen te nemen?

  Studies hebben aangetoond dat collageensuppletie veilig is en zonder nadelige effecten tijdens kortdurend gebruik. Langdurig gebruik moet echter nog in detail worden onderzocht. Houd er rekening mee dat collageensuppletie een ongereguleerde industrie is, dus het is het beste om voorzichtig te werk te gaan. Voordat u begint met enige vorm van suppletie, praat met een diëtist of een andere zorgverlener voor begeleiding.


 • Wat zijn de beste natuurlijke bronnen van collageen?

  De meest natuurlijke bronnen van collageen zijn afkomstig van voedingsmiddelen, voornamelijk hele voedingsmiddelen, omdat je lichaam deze voedingsstoffen kan gebruiken voor de productie van collageen. Deze omvatten bottenbouillons, vis en schaaldieren, eiwitten, bladgroenten en een verscheidenheid aan bessen.