Plant een boom door te bladeren: Q &A met Pieter van Midwood van Ecosia

Search

Ecosia is een zoekmachine die zijn advertentie-inkomsten gebruikt om boomplantprojecten te financieren.

— Sinds de lancering in 2009 heeft het bedrijf de aanplant van meer dan 124 miljoen bomen gefinancierd.

Alleen al in maart 2021 verdiende het in Berlijn gevestigde bedrijf bijna 2 miljoen euro ($ 2,4 miljoen), waarvan meer dan 40% rechtstreeks naar het planten van bomen in 14 landen op vijf continenten ging, volgens hun financiële rapporten.

Mongabay sprak met Ecosia’s chief tree-planting officer, Pieter van Midwood, om meer te weten te komen over het bedrijfsmodel van Ecosia, de aanpak van het planten van bomen en de herbebossingssector.

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van een Google-zoekopdracht. Maar hoe zit het met Ecosia, de zoekmachine die zijn advertentie-inkomsten gebruikt om bomen te planten? Kan een klik het verschil maken?

Mongabay sprak met Ecosia’s chief tree-planting officer, Pieter van Midwood, om meer te weten te komen over het bedrijfsmodel van Ecosia, de aanpak van het planten van bomen en de herbebossingssector.

Het in Berlijn gevestigde bedrijf Ecosia werd in 2009 gelanceerd. Het heeft sindsdien de aanplant van meer dan 125 miljoen bomen gefinancierd. Alleen al in maart 2021 bracht Ecosia bijna 2 miljoen euro (2,4 miljoen dollar) binnen, volgens het maandelijkse financiële rapport. Meer dan 40% van het geld ging rechtstreeks naar het planten van bomen in 14 landen, waaronder Burkina Faso, Brazilië en Indonesië.

“Opgemerkt moet worden dat Ecosia met dit doel is opgericht,” zei Van Midwood, “om financiering te mobiliseren voor restauratie – en elk initiatief dat we in ons bedrijf bespreken, wordt geleid door de vraag hoe het ons zal helpen om nog meer bomen te planten.”

De advertenties op Ecosia worden geleverd door Bing en Ecosia verdient inkomsten wanneer een gebruiker op een advertentie klikt. Sommige, lucratievere zoekwoordadvertenties zijn waardevoller voor Ecosia dan andere. Omdat niet elke gebruiker op een advertentie klikt elke keer dat ze zoeken, verdient Ecosia gemiddeld 0,5 cent (Euro) per zoekopdracht, dus het kost ongeveer 45 zoekopdrachten om het planten van één boom te financieren.

Een screenshot van de zoekpagina van Ecosia
Screenshot van de zoekpagina van Ecosia genomen op 18 mei 2021.

Ecosia financiert boomplantinspanningen in gebieden waar de biodiversiteit in gevaar is en waar de lokale gemeenschap kan deelnemen aan en profiteren van de projecten. En terwijl Ecosia het geld brengt, doet een netwerk van meer dan 50 partnerorganisaties het werk ter plaatse van het kweken van zaailingen, het planten van bomen en het onderhouden van herbeboste percelen.

“[Ecosia is] eenvoudig. Ze zijn ter zake, vriendelijk en ze geloven in wat je doet. En als je je uitstekende werk blijft doen, denk ik dat je gewoon meer bomen krijgt,” vertelde Laury Cullen, directeur van het Institute for Ecological Research (IPÊ), een van de partners van Ecosia in het Atlantische Woud van Brazilië, aan Mongabay.

“Ze proberen ons elk jaar te bezoeken… Ik denk dat dat de allerbeste manier is om aan je donor te melden dat je de juiste dingen doet.  Ze kunnen je werk op het terrein zien en niet alleen de papieren rapporten.”

Het planten van bomen is de afgelopen jaren een hot topic geworden, met veel groepen, bedrijven en overheden die zich inspannen om bomen te planten om koolstofemissies te compenseren en de klimaatverandering aan te pakken. Maar bomen gaan over meer dan klimaat, zegt Van Midwood.

“Nu wil iedereen bomen planten, soms voor het goede, maar ook, denk ik, soms om de verkeerde redenen,” zei hij. “Als we bomen gaan zien als een wondermiddel om klimaatverandering op te lossen, weet je, dit is een ongelooflijk gevaarlijke ontwikkeling … we kunnen het ons echt niet veroorloven om ons alleen op bomen te concentreren, we moeten ook de uitstoot verminderen.”

“Bomen zijn heel inspirerende dingen. We moeten ze niet alleen zien als een manier om koolstof op te slaan.”

Pieter van Midwoud besprak deze kwesties en meer tijdens een interview met Mongabay-stafschrijver Liz Kimbrough. Dit interview is licht bewerkt voor stijl en duidelijkheid.

Peter poseert en glimlacht voor de camera met gekruiste armen
Pieter van Midwoud, Chief Tree Planting Officer van Ecosia. Foto met dank aan Ecosia.

Vertel me over je achtergrond en je huidige rol bij Ecosia.

Pieter van Midwoud: Ik heb een M.Sc. in bos- en natuurbehoud van Wageningen University &Research in Nederland. Na mijn studie werkte ik in de ontwikkeling en het beheer van koolstofstandaarden voor holistische herbebossingsprojecten.

In 2016 kwam ik bij Ecosia, de zoekmachine die bomen plant, als hun eerste boomplantambtenaar.

Sindsdien heb ik samen met mijn team gewerkt aan het creëren en ontwikkelen van een portfolio van 60 herbebossingsprojecten over de hele wereld. We hebben een gestandaardiseerde manier van sourcen, ontwikkelen, impl ontwikkeldhetementeren en monitoren van onze projecten, dat is volgens mij vrij uniek in zijn relatief eenvoudige maar consistente aanpak, waardoor allerlei verschillende projecten en opstellingen met ons kunnen samenwerken.

Wat is er uniek aan ecosia’s benadering van het planten van bomen?

Pieter van Midwoud: Ecosia is een zoekmachine die zijn winst uit advertentie-inkomsten gebruikt om bomen te planten. Dankzij zoekopdrachten van onze 15 miljoen wereldwijde gebruikers hebben we sinds de oprichting van Ecosia in 2009 meer dan 124 miljoen bomen kunnen financieren.

Opgemerkt moet worden dat Ecosia met dit doel is opgericht – om financiering te mobiliseren voor restauratie – en elk initiatief dat we in ons bedrijf bespreken, wordt geleid door de vraag hoe het ons zal helpen om nog meer bomen te planten.

Voor het daadwerkelijk planten van die bomen werken we momenteel samen met zo’n 50 verschillende partners. We hebben veel van deze partners geholpen om hun werk ter plaatse te professionaliseren en op te schalen, wat resulteerde in een levendige en zeer resultaatgerichte groep organisaties. Samen met hen planten we meer dan 800 verschillende boomsoorten, waarvan ongeveer 10% wordt bedreigd (of erger), volgens de Rode Lijst van de IUCN.

We willen onze partners triggeren om niet na te denken over hoeveel bomen ze willen planten, maar over welke ingrepen nodig zijn om ervoor te zorgen dat er na drie jaar meer bomen groeien. Daarom pionieren we met het gebruik van zaadballen, direct zaaien, natuurlijke regeneratie en zelfs brandbestrijding. Wat is ook de goede aanpak in de sociaaleconomische context om bomen terug te brengen.

Alle plantlocaties worden aan ons gemeld en op een goede dag hebben we meer dan 100 locaties aan ons gemeld met GPS-coördinaten en foto’s van waar bomen zijn geplant. We monitoren de bomen gedurende drie jaar en vanaf eind mei van dit jaar starten we met maandelijkse monitoring met behulp van Planet Dove 3-meter resolutie [satellite imagery], waar we NDVI vergelijken [normalized difference vegetation index] ontwikkeling ten opzichte van peer sites en referentiegebieden. We willen voorop lopen in de restauratie en de sector inspireren.

Een groep mensen die bomen plant
Leden van de gemeenschap planten bomen in het Atlantische woud van Brazilië

Hoe kiest Ecosia projecten om te financieren? Hoe stel je vast dat een project legitiem is?

Pieter van Midwoud: Projecten zijn van toepassing op Ecosia via ons online formulier, maar we vragen onze partners ook naar andere projecten en sourcen ze via ons netwerk.

Als onderdeel van onze due diligence nemen we het projectvoorstel uitgebreid door en stellen we altijd wijzigingen voor op basis van onze ervaring met anderen. Tijdens deze gesprekken krijg je een gevoel voor hoe serieus de potentiële partner is. Daarnaast doen we referentiegesprekken en algemene controle in onze netwerken en online.

Dan beginnen we meestal met een kleiner eenjarig contract, zodat zowel de partner als Ecosia ervaren hoe de samenwerking in de praktijk werkt. Als reizen het toelaat, bezoeken we het project om het werk ter plaatse te zien, of we vragen lokaal ingebedde auditors in ons netwerk om het project namens ons te bezoeken.

Onze contracten met de partners hebben duidelijk gedefinieerde mijlpalen en betalingen die betrekking hebben op die mijlpalen. Daarnaast hebben we WhatsApp-groepen met al onze projecten, waarmee ze regelmatig verhalen en informatie uit het veld delen.

Vaak belanden deze foto’s binnen het uur op onze social media kanalen, zodat geïnteresseerde volgers ook zien wat er in het veld gebeurt.

Welk advies zou je geven aan degenen die willen investeren in het planten van bomen?

Pieter van Midwoud: Op zijn minst: als je iemand betaalt voor het planten van bomen, vraag dan naar de locaties waar die bomen zijn geplant. Bij Ecosia hebben we een polygoon (shapefile) nodig voor gebieden waarop meer dan 200 bomen zijn geplant.

Je moet ook vragen hoeveel bomen en welke soorten er in het gebied zijn geplant.

Als u echter echt serieus geld wilt investeren in het planten van bomen, zorg er dan voor dat u samenwerkt met een organisatie die expertise heeft in het ontwerpen, implementeren en bewaken van deze projecten. Zoals je zou doen met elke andere zakelijke onderneming.

Een vrouw die in een boomkwekerij werkt
Lokale boomkwekerijen leveren zaailingen voor herbebossingsprojecten in Brazilië. Foto door IPÊ — Instituto de Pesquisas Ecológicas, partner van Ecosia.

Wat zijn uw gedachten over de boomplanningssector in het algemeen

Pieter van Midwoud: Door de sterke vraag die er momenteel is, ontwikkelt de sector zich snel, inclusief alle successen en fouten die daarbij horen. Ik zie groepen die zich voorbereiden om het geld zo efficiënt mogelijk uit deze markt te melken en anderen die het heel serieus nemen. impact die ze willen hebben, maar die eigenlijk geen idee hebben van cijfers en technieken en gewoon dingen zeggen die ze redelijk vinden.

Maar: bomen planten is niet eenvoudig. Zelfs het planten van een enkele boom is hard werken, en als je het wilt schalen, moet je heel goed de afhankelijkheden, infrastructuur, enzovoort begrijpen die ermee gepaard gaan. En het planten van bomen is geen technische activiteit alleen; de helft van de levensduur van het werk hangt af van het ontwerpen ervan binnen het juiste lokale sociaaleconomische kader.

Al die kleine individuele onderdelen goed krijgen en dan het project laten vliegen, en goed laten vliegen, is eigenlijk dicht bij raketwetenschap. En zelfs raketwetenschap heeft het voordeel dat er geen mensen op de maan wonen die bij het project betrokken hoeven te worden.

Ik ben ook sceptisch over de sterke focus op de koolstofvastleggingskracht van bomen. Ja, bomen absorberen koolstofdioxide, maar lokaal is hun streven naar biodiversiteit, hun waarde voor mensen, hun rol in het aanpassen van de landbouw aan klimaatverandering veel belangrijker.

Ik vind het prima als koolstofmarkten goede projecten helpen om werkelijkheid te worden, maar het waarderen van bomen alleen vanwege koolstof betekent ook het afkeuren van bomen wanneer de hype van “bomen en koolstof” voorbij is, wat ongelooflijk dom en gevaarlijk zou zijn.

Dit interview door Liz Kimbrough werd oorspronkelijk gepubliceerd op Mongabay.