Wanneer lichaamsbeweging een ongezonde obsessie wordt

Wanneer lichaamsbeweging een ongezonde obsessie wordt
oefening obsessie

Johner Images / Getty Images


 • Inspanningsverslaving versus plezier
 • Dwangmatige oefening versus drugsverslaving
 • Hulp en behandeling krijgen

Sommige sporters hebben last van een ongezonde verslaving aan beweging. Dit kan om verschillende redenen ontstaan, waaronder een obsessie met perfectie of winnen, het vermijden van andere aspecten van het leven en het verslaafd voelen aan de fysiologische veranderingen veroorzaakt door lichaamsbeweging.

Verslavende sporters kunnen extreme training gebruiken als een manier om calorieën te besteden en lichaamsgewicht te behouden of te verliezen in een poging om de prestaties te verbeteren of een gewenste lichaamsvorm of gewicht te bereiken. Ze rechtvaardigen hun gedrag vaak door te geloven dat een serieuze atleet nooit te hard of te lang aan zijn sport kan werken.

Ongemak, pijn of zelfs letsel zullen een trainingsverslaafde niet van training weerhouden. Bijna alle dwangmatige sporters lijden aan het overtrainingssyndroom. Ze leven vaak met spierspanningen, pijn, stressfracturen en andere chronische, overbelastingsblessures, zoals tendinitis.

Wanneer ze worden geconfronteerd met deze overmatige oefening, kunnen ze erop staan dat als ze niet zo hard zouden werken, hun prestaties zouden lijden. Ze hebben ook de neiging om zich vast te klampen aan de valse overtuiging dat zelfs de kleinste pauze van de training ervoor zal zorgen dat ze aankomen en niet in staat zijn om op hetzelfde niveau te concurreren.

In sommige gevallen kan inspanningsobsessie een gevolg zijn van een subtiele vorm van een eetstoornis. Het wordt gebruikt als een poging om gewicht te beheersen of te verliezen, of om een bepaalde lichaamsvorm of -grootte te bereiken.

Inspanningsverslaving versus plezier

Er zijn verschillen tussen inspanningsverslaving en een liefde voor bewegen. Het is niet omdat iemand vaak traint, dat hij verslaafd is.

Een studie gepubliceerd in de Internationaal tijdschrift voor milieuonderzoek en volksgezondheid vertrouwt op deze factoren om te bepalen of inspanningsverslaving al dan niet aanwezig is:

 • Tolerantie: Je voelt de behoefte om de hoeveelheid beweging die je doet te verhogen om je dezelfde “high” te voelen als voorheen.
 • Terugtrekking: Als u niet traint, ervaart u nadelige bijwerkingen zoals angst, prikkelbaarheid, rusteloosheid en slaapstoornissen.
 • Gebrek aan controle: Je kunt de hoeveelheid beweging die je zelf doet niet verminderen of stoppen.
 • Intentie-effecten: Je merkt dat je consequent de hoeveelheid oefening overdrijft die je misschien hebt gepland.
 • Tijd: Je besteedt veel van je tijd aan het nadenken over, plannen, voorbereiden, deelnemen aan en herstellen van lichaamsbeweging. Het interfereert met andere aspecten van je leven.
 • Vermindering van andere activiteitenAndere gebieden van je leven lijden onder je lichaamsbeweging, zoals je sociale leven, relaties, werk of andere hobby’s.
 • Voortzetting: Je blijft sporten, ook al ben je je ervan bewust dat dit fysieke, psychologische en interpersoonlijke problemen veroorzaakt.

Extra waarschuwingssignalen

Dit gedrag kan erop wijzen dat lichaamsbeweging momenteel een verslaving is of dreigt er een te worden.

 • U lijdt aan symptomen van het overtrainingssyndroom.
 • Je dwingt jezelf om te sporten, zelfs als je je niet goed voelt.
 • Je sport zelden voor de lol.
 • Elke keer dat je traint, ga je zo snel of zo hard als je kunt.
 • Je ervaart ernstige stress en angst als je een training mist.
 • Je mist familieverplichtingen omdat je moet sporten.
 • Je berekent hoeveel je moet bewegen op basis van hoeveel je eet.
 • Je sport liever dan dat je met vrienden samenkomt.
 • Je kunt niet ontspannen omdat je denkt dat je geen calorieën verbrandt.
 • Je maakt je zorgen dat je aankomt als je het sporten een dag overslaat.

Dwangmatige lichaamsbeweging is net zo gevaarlijk als voedselbeperking, binging en purging, en het gebruik van dieetpillen en laxeermiddelen. Het kan leiden tot eetstoornissen, waaronder anorexia en boulimia, evenals een aantal ernstige fysieke complicaties, waaronder nierfalen, hartaanval en de dood.

Overeenkomsten met drugsverslaving

Dwangmatige lichaamsbeweging kan vergelijkbaar gedrag veroorzaken als drugsverslaving. De sporter vindt geen plezier meer in bewegen, maar voelt het nodig. Het is geen keuze meer. In plaats daarvan is het een verplichting geworden.

Hoewel lichaamsbeweging een tijdelijk gevoel van welzijn of euforie kan geven, heeft de atleet steeds meer beweging nodig om deze toestand te bereiken. Als ze gedwongen worden om een training te missen, zullen ze overweldigende gevoelens van schuld en angst melden, vergelijkbaar met terugtrekkingssymptOms.

Hoewel sommige onderzoekers melden dat overmatige lichaamsbeweging ervoor zorgt dat het lichaam endorfines produceert (hormonen die worden afgescheiden door de hypofyse die pijn blokkeren, angst verminderen en gevoelens van euforie creëren), is er nog steeds discussie over de vraag of men fysiologisch verslaafd kan raken aan lichaamsbeweging.

Endorfines zijn echter chemisch vergelijkbaar met de zeer verslavende drug morfine, dus verslaving aan lichaamsbeweging is niet buiten het bereik van de mogelijkheid. Voor veel sporters blijkt dwangmatig sporten psychologisch verslavend te zijn. Dergelijke atleten melden dat het verminderen van hun hoeveelheid lichaamsbeweging plotseling vaak resulteert in aanvallen van ernstige depressie.

Behandeling voor dwangmatige oefeningen

Inspanningsverslaving en andere eetstoornissen zijn ernstig en kunnen levensbedreigend worden als ze niet worden behandeld. Het identificeren van het type eetstoornis is essentieel om de juiste hulp te krijgen. Als je vermoedt dat je verslaafd bent aan lichaamsbeweging en niet alleen kunt stoppen, zoek dan hulp.

Dwangmatige oefening is een ernstig gezondheidsprobleem dat vaak de tussenkomst vereist van iemand die dicht bij de atleet staat, zoals een coach, teamgenoot of familielid die deze waarschuwingssignalen herkent en de atleet helpt professionele hulp te zoeken.

Als u vermoedt dat iemand in uw omgeving dwangmatig traint, kunt u helpen door meer te weten te komen over deze aandoening en openlijk met de atleet te praten over het krijgen van de juiste professionele hulp.

Een woord van bodymindspirit

Een liefde voor bewegen is een gezonde passie, maar soms kan het zich ontwikkelen tot meer dan dat. Als u merkt dat lichaamsbeweging een verplichting is geworden die uw leven verstoort, neem dan contact op voor hulp (uw arts is een goede plek om te beginnen. Er zijn behandelingsopties beschikbaar om u te helpen herstellen en balans in uw leven te vinden.

In sommige gevallen kan inspanningsobsessie een gevolg zijn van een subtiele vorm van een eetstoornis. Het wordt gebruikt als een poging om gewicht te beheersen of te verliezen, of om een bepaalde lichaamsvorm of -grootte te bereiken.

Als u vermoedt dat iemand in uw omgeving dwangmatig traint, kunt u helpen door meer te weten te komen over deze aandoening en openlijk met de atleet te praten over het krijgen van de juiste professionele hulp.