Pink’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Pink is een Amerikaanse zangeres en actrice die vooral bekend is van haar liedjes als Sucker in een Deep End en Suikertaart. Ze begon als lid van de meidengroep. Keuze. Later tekende ze een contract bij LaFace Records als soloartiest. Pink is een van de meest succesvolle popsterren van haar generatie. Ze heeft meer dan 60 miljoen albums over de hele wereld verkocht.

Alecia Beth Moore (Pink) werd geboren op 8 september 1979 in Doylestown, Pennsylvania. Haar vader was een vietnamveteraan en haar moeder was verpleegster. Nadat haar ouders uit elkaar gingen toen ze jong was, woonde ze bij haar moeder. Toen pink opgroeide, was hij echter een problematisch kind; ze viel uiteindelijk uit met haar moeder en verhuisde op haar 15e.

Pink ontwikkelde haar muzikale vaardigheden al op jonge leeftijd. Ze begon met het schrijven van liedjes op 12-jarige leeftijd en sloot zich aan bij een rapgroep, School van denken, die haar muziekcarrière op 13-jarige leeftijd inluidde. Ze kreeg haar artiestennaam, “Roze” want wanneer haar leeftijdsgenoten haar belachelijk maakten, werd ze roze van verlegenheid. Ondanks haar malafide levensstijl was Pink vastbesloten om muziekartiest te worden. Ze moest klusjes doen om zichzelf te onderhouden tijdens het optreden met de band, Keuze.

In 2008 bracht Pink haar vijfde studioalbum uit, Funhouse. Het album ging door naar de hitlijsten aan de top van ARIA. Er stonden verschillende hitsingles op het album, waaronder En dus, die ze schreef met songwriter platenproducers, Shellback en Max Martin. Het nummer werd vervolgens online gelekt, wat resulteerde in wijdverspreide bekendheid en succes van fans.

Pink’s zangstijl weerspiegelt haar liefde voor muziek en haar carrière werd beïnvloed door verschillende succesvolle zangers, van Janis Joplin tot Whitney Houston. Ze groeide ook op met het luisteren naar Madonna, die ze als moeder beschouwde.

Ze leerde al op jonge leeftijd zingen en haar eigen teksten schrijven. Pink’s vader, Jim Moore, is ook een getalenteerde zanger en songwriter. Hij schreef het nummer Ik heb de regen gezien, die op het album is opgenomen, Ik ben niet dood. De twee hebben het nummer ook live uitgevoerd.

Roze uitgebracht Ik ben niet dood, haar vierde studioalbum, in 2006 en het bevat de single Domme Meisjes, een nummer dat zich richt op beroemdheden als Britney Spears en Paris Hilton, die denken dat ze dun moeten zijn of de nieuwste handtas moeten hebben om sexy te zijn. Het verkocht wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren.

In februari 2010 werd Pink beschouwd als een van de populairste popsterren van die tijd. Haar favoriete nummer is Ga aan de slag met het feest.

Pink trouwde in 2006 met professioneel racer Carey Hart en verwelkomde haar eerste kind, Willow Sage, in juni 2011. Pink en Carey gingen later uit elkaar. Hun relatie was problematisch, maar de zangeres zegt dat haar kinderen de bron waren van haar geluk en tevredenheid.

Naast muziek is Pink ook verschenen in films als Charlie’s Angels: Volgas (2003), Bedankt voor het delen (2012), en stemde Gloria in de animatiefilm Happy Feet Twee (2011). Ze wordt “pop royalty” genoemd vanwege haar acrobatische stunts op het podium en hese stem. Pink heeft drie Grammy Awards, een MTV Video Music Award en een Daytime Award in de wacht gesleept. Ze kreeg de BMI President’s Award voor “haar uitstekende prestatie in songwriting en wereldwijde impact op de popcultuur en de entertainmentindustrie.”