Deze innovatieve woningbouwprojecten verhogen de betaalbaarheid op grote schaal

Search

De Verenigde Naties melden dat 1,6 miljard mensen in ontoereikende huisvestingsomstandigheden leven, terwijl bij de laatste telling meer dan 100 miljoen mensen helemaal geen huisvesting hebben. Het is een groot aantal dat helpers proberen te verkleinen door een verscheidenheid aan internationale betaalbare huisvestingsinspanningen.

Het Institute of Global Homelessness (IGH) is een van de eerste internationale organisaties die zijn inspanningen richt op dakloosheid als een wereldwijd fenomeen, en werkt vooral om mensen te helpen die op straat of in daklozenopvang leven.

IGH gelooft dat een innovatieve mix van programma-interventies, goed gecoördineerde lokale systemen en effectief beleid internationaal kan worden geschaald, verbonden en versneld om dakloosheid op het wereldtoneel te verminderen en te beëindigen.

“Onze visie is een wereld waarin iedereen een thuis heeft dat zekerheid, veiligheid, autonomie en kansen biedt”, luidt het op de website van IGH.

Illustratie van planeet aarde
Aarde / Illustratie door Johnathan Huang for Good Good Good

Aangezien elk land, elke stad en elke gemeenschap een andere geschiedenis, kader en bevolking heeft om te overwegen, hebben organisaties zoals de Verenigde Naties en IGH hun werk voor hen gedaan.

Door in te zoomen op individuele regio’s kunnen we waardevolle inzichten krijgen in oplossingen en systemen die buiten onze Amerikaanse perspectieven hebben gewerkt. Hier zijn een paar voorbeelden van internationale betaalbare woningen die ons kunnen inspireren en als casestudy voor de toekomst kunnen dienen.

Innovatieve betaalbare huisvestingsoplossingen

Housing &Development Board Appartementen

Unieke betaalbare huisvestingsoplossing
Housing &Development Board Flats / Illustratie door Johnathan Huang for Good Good Good

Locatie: Singapore

Singapore staat bekend als een van ’s werelds beste als het gaat om sociale huisvesting. Meer dan 80% van de bevolking woont momenteel in door de overheid bestuurde en ontwikkelde woningen, wat betekent dat de overheid het grootste deel van het land bezit en inflatie en vastgoedbeheer beheert met slim beleid.

Deze sociale woningen zitten vol met gemengde inkomensgemeenschappen en geven prioriteit aan “kampong” (sociale cohesie). Appartementsblokken gebruiken “lege dekken”, of lege ruimtes op de begane grond, en gemeenschappelijke gangen, om diverse huurders te integreren en te verbinden.

Aannemers worden ook financieel gestimuleerd door de overheid om goede structuren te bouwen en onberispelijke omstandigheden voor bewoners te handhaven. Bovendien geeft Singapore prioriteit aan ouderen via een Senior Priority Scheme dat senioren in centrale en vertrouwde omgevingen huisvest.

Savonnerie Heymans Volkshuisvesting

Locatie: België

In België kunnen sociale woningen worden aangeboden door gemeenten, overheidsbedrijven, coöperaties of non-profitorganisaties. De Savonnerie Heymans, een project uit Brussel, was een gezamenlijk initiatief van het sociaal dienstencentrum van de stad en een particulier architectenbureau.

De Woningbouwproject Savonnerie Heymans paste het gebruik van een oude zeepfabriek creatief aan om 42 energiezuinige woningen te creëren. Het staat bekend om zijn diverse bevolking en levendige dorpse gemeenschap, met een aantal gedeelde faciliteiten, waaronder een gamebibliotheek, mini-bostuin, speeltuinen en een 3D-aangelegd park.

Ésta es tu Casa Programma

Locatie: Mexico

In Mexico worden veel gezinnen met een laag inkomen geconfronteerd met een zelfhulpbenadering van sociale huisvesting, waarbij gezinnen een belangrijke rol spelen bij het bouwen van hun eigen huis.

Het Ésta es tu Casa (“Dit is uw huis”) werd echter geïntroduceerd om huishoudens met een inkomen van minder dan vijf keer het minimumloon te helpen bij het bouwen en verbeteren van hun huizen. Het initiatief heeft de sociale woningbouw een boost gegeven en bevat nu duurzaamheidsprioriteiten.

Toren Hatert

Unieke betaalbare huisvestingsoplossing
Tower Hatert / Illustratie door Johnathan Huang for Good Good

Locatie: Nederland

Er zijn ongeveer 2,4 miljoen sociale huurprojecten in Nederland en de Nederlandse sociale huursector bezit ongeveer 31% van alle woningvoorraad. In grote steden als Amsterdam ligt dat percentage boven de 50%.

In Nijmegen is Toren Hatert slechts één voorbeeld van doordacht ontworpen sociale woningbouw. Het 13 verdiepingen tellende gebouw is gebouwd in 2011 en herbergt 72 appartementen en een gezondheidscentrum op de begane grond.

De unieke architectuur lijkt op een blad, omdat niet-uitgelijnde balkons ervoor zorgen dat elke eenheid voldoende natuurlijk licht krijgt en het gebouw is gemaakt met FSC-gecertificeerde houten planken en aluminium panelen.