Peru’s inheemse stammen gebruiken technische hulpmiddelen om ontbossing in de Amazone te volgen

Leden van bijna 40 inheemse gemeenschappen in het noorden van Peru kregen training om smartphone-kaartapps te gebruiken die vroege ontbossingswaarschuwingen ontvangen.

BOGOTA, 12 juli (Thomson Reuters Foundation) – Peruaanse inheemse groepen die zijn uitgerust met teledetectietechnologie en satellietgebaseerde waarschuwingen hebben geholpen om bosverlies in de Amazone te volgen en te melden, omdat drugshandel ontbossing aanwakkert, bleek uit onderzoek dat maandag werd gepubliceerd.

Leden van bijna 40 inheemse gemeenschappen in de noordelijke grensregio Loreto in Peru werden getraind om smartphone-kaartapps te gebruiken die vroege ontbossingswaarschuwingen ontvangen van satellietgegevens in een project dat in 2018 van start ging.

Met behulp van gegevens van maart 2018 tot februari 2020 ontdekten onderzoekers dat het verlies aan boombedekking in het eerste jaar gemiddeld met 8,4 hectare (21 hectare) per gemeenschap daalde in vergelijking met andere gemeenschappen die niet bij het project betrokken waren.

In het tweede jaar van het project was de ontbossing 3,3 hectare (acht hectare) lager, bleek uit een peer-reviewed studie gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

“Als onze resultaten elders standhouden, zouden ze suggereren dat vergelijkbare op de gemeenschap gebaseerde monitoringprogramma’s die door inheemse volkeren in de Amazone worden geïmplementeerd, kunnen bijdragen aan duurzaam bosbeheer op grotere schaal,” zei Jacob Kopas, co-auteur van de studie, in een verklaring.

Ontbossing in het Amazone-regenwoud van Peru wordt grotendeels gevoed door illegale goudwinning en houtkap, evenals boskap om cocagewassen te planten – het ruwe ingrediënt voor cocaïne.

Peru is ’s werelds op een na grootste cocaïneproducent na Colombia, dat een grens deelt met de regio Loreto.

“Het bos is zeer hard getroffen door drugshandel,” zei Francisco Hernandez, een leider van de inheemse Ticuna-bevolking, een van de gemeenschappen die aan het project deelnamen.

“Technologie heeft ons veel geholpen om precieze informatie te verzamelen over waar ontbossing plaatsvindt die exacte coördinaten geeft over illegale activiteiten die plaatsvinden, die vervolgens wordt doorgegeven aan gerechtelijke autoriteiten,” vertelde hij de Thomson Reuters Foundation.

Ontbossingswaarschuwingen:

Eens per maand reisden koeriers langs de Amazone en zijn zijrivieren om USB-drives met informatie over vermoedelijke ontbossing aan de afgelegen gemeenschappen te leveren.

De informatie werd vervolgens gedownload naar smartphone-apps, die vertegenwoordigers van de gemeenschap gebruikten om meldingen van ontbossing te verifiëren tijdens hun reguliere maandelijkse patrouilles.

Eenmaal bevestigd, werden de politie en andere autoriteiten gewaarschuwd, waardoor ze actie konden ondernemen om verdere opruiming te stoppen.

Toen satellietbeelden veranderingen in de bosbedekking in het Amazone-regenwoud registreerden, detecteerde een algoritme ontwikkeld door glad van de Universiteit van Maryland – Global Land Analysis and Discovery LAB – de veranderingen en gaf ontbossingswaarschuwingen.

De waarschuwingen, beschikbaar via Global Forest Watch, een online platform, en de forest watcher mobiele app, werden ook verzonden naar de gemeenschappen die aan het project deelnamen.

“Wat heb je aan deze informatie als het alleen wordt gezien door een stel academici en mensen in glazen gebouwen?” zei Tom Bewick, Peru country director voor Rainforest Foundation US (RFUS), een organisatie voor de bescherming van regenwoud en rechten die de studie en methodologie heeft vergemakkelijkt.

“Het hele punt is om de ontbossingsinformatie in handen te geven van degenen die het meest getroffen zijn door de gevolgen ervan,” zei Bewick.

Het beschermen van het Amazone-regenwoud, waar miljoenen inheemse mensen wonen, wordt beschouwd als de sleutel tot de strijd tegen klimaatverandering vanwege de enorme hoeveelheden koolstofdioxide die het absorbeert.

“In het komende decennium, als er niets verandert, zullen inheemse volkeren in het Amazonebekken naar verwachting 4,4 miljoen hectare (10,8 miljoen hectare) regenwoud verliezen, meestal aan buitenstaanders die hun territorium binnendringen om bomen te kappen,” zei Cameron Ellis, senior geograaf bij RFUS.

(Verslag door Anastasia Moloney; Montage door Helen Popper; Met dank aan de Thomson Reuters Foundation, de liefdadigheidstak van Thomson Reuters, die het leven van mensen over de hele wereld behandelt die worstelen om vrij of eerlijk te leven. Bezoeken http://news.trust.org)

Lees meer over inheemse activisten die een verschil maken en meer goed nieuws over inheemse gemeenschappen.