Patsy Cline’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Patsy Cline was een van de eerste vrouwelijke muzikanten die doorbrak in de countrymuziekscene. Haar tweede single, “I Fall to Pieces”, haalde de Top 20 en was een van de eerste nummers voor een vrouwelijke artiest die goud werd gecertificeerd. Haar nummers staan op het Greatest Hits album en zijn enkele van de best verkochte countryplaten aller tijden.

Patsy Cline werd geboren als Virginia Patterson Hensley op 8 september 1932 in Winchester, Virginia, en ze begon al op jonge leeftijd met zingen. Ze was zich al bewust van haar muzikale talent voordat ze op de lagere school zat. Cline zong met haar moeder in de plaatselijke baptistenkerk. Haar familie gaf haar een piano voor haar achtste verjaardag en Patsy begon het instrument te leren bespelen. Tegen de tijd dat ze veertien was, trad ze op voor de lokale radio. Ze deed auditie voor een baan bij het lokale radiostation en haar prestaties werden als uitstekend beschouwd. Toen ze vijftien was, gingen haar ouders uit elkaar en verliet haar vader het gezin.

Cline’s professionele carrière begon met optredens op een lokaal radiostation, WINC. Ze trad ook op in een lokale band onder leiding van Bill Peer; dit leidde tot optredens op Connie B, Gay’s Town en Country radioshows en een contract met het Four Star Records label. Ze behaalde kleine successen met haar eerste singles en begon een carrière als nationale ster.

Gedurende deze tijd scheidde Cline van haar man Gerald en trouwde met Charles Dick, met wie ze twee kinderen kreeg. De twee scheidden later. Patsy sloot zich uiteindelijk aan bij de Grand Ole Opry en begon liedjes op te nemen. Haar eerste single, “I Fall to Pieces”, bereikte de top van de country charts en de 12e plaats in de hitlijsten.

Cline kreeg in juni 1961 een auto-ongeluk, waardoor ze een maand in het ziekenhuis lag. Nadat ze hersteld was van haar ongeluk, keerde Cline terug naar Grand Ole Opry en nam haar single “Crazy” op, geschreven door countrylegende Willie Nelson. De single werd een hit en stond bovenaan de hitlijsten op nummer 2. “Crazy” en “She’s Got You” waren haar grootste pophits aller tijden.

De vliegtuigcrash die Patsy Cline het leven kostte, was een tragisch ongeluk. Ze reisde in een privévliegtuig met twee andere countrysterren toen ze stierf. Het vliegtuig was onderweg naar Nashville van een benefietconcert in Kansas City. Na de show gingen Cline en haar reisgenoten aan boord van de Piper PA-24 Comanche en gingen op weg naar Nashville. De twee andere countrysterren aan boord waren Hawkshaw Hawkins en Randy Hughes. Tijdens de vlucht raakte de piloot gedesoriënteerd en het vliegtuig kwam tot stilstand terwijl het door de wolken vloog. Het stortte neer in de bossen bij Camden, Tennessee.

Cline was een pionier in countrymuziek en liep voorop voor vrouwen in het genre. Ze was de eerste vrouwelijke artiest die te zien was in de country music hall of fame. Patsy is ook de eerste vrouwelijke countrymuziekartiest die optreedt in Carnegie Hall in New York. Ondanks haar enorme succes stond ze bekend om haar bescheiden persoonlijkheid. Patsy’s muziek verkocht miljoenen platen, zelfs na haar dood.