De studenten van de Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida, hebben zich in het centrum van een nationaal gesprek over wapens bevonden na de massale schietpartij van 14 februari die 17 levens eiste op hun middelbare school.

Deze studenten kregen nationale aandacht voor hun zeer publieke oproepen tot hervorming van de wapenbeheersing. Maar ze willen gebruik maken van het werk van degenen die lang voor hen hebben gewerkt om zich een wereld zonder wapengeweld voor te stellen en te creëren.

“Degenen die te maken hebben met wapengeweld op een niveau dat we nog maar net hebben gezien van onze gated communities, hebben nog nooit in hun hele leven hun stem gehoord zoals we dat alleen al in deze paar weken hebben gedaan”, tweette Emma González, een studentenactivist van de middelbare school in Florida.

De Parkland-studenten erkennen dat het tragisch is dat hun gemeenschap in Florida onverwacht en abrupt rekening moest houden met de realiteit van wapengeweld, terwijl wapengeweld gewoon niets nieuws is voor andere gemeenschappen.

Begin maart ontmoetten de studenten van Parkland middelbare scholieren uit Chicago om wapengeweld en de effecten ervan op hun gemeenschappen te bespreken. De Parkland-studenten gebruiken hun nieuw ontdekte nationale platforms om mee te doen en het werk te benadrukken dat zwarte studenten in Chicago al jaren leiden.

“Jonge zwarte mensen vechten al jaren om levens te redden door middel van wapenhervormingswetten zonder de steun en energie die aan de Stoneman Douglas-studenten wordt gegeven”, schreef Teen Vogue-columnist Lincoln Anthony Blades.

Het activisme dat deze studenten hebben geïnspireerd, is landelijk gegaan. Duizenden mensen kwamen opdagen voor de door studenten geleide March for Our Lives-demonstratie in maart.

Er waren meer dan 800 evenementen in het hele land vol mensen die opriepen tot een oplossing voor wapengeweld. Jongeren zijn meestal het minst politiek geëngageerd, maar dit was een van de grootste door studenten geleide protesten sinds het tijdperk van de Vietnamoorlog.

Misschien vind je dit ook interessant:

Je kunt meer te weten komen over de hartverscheurende statistieken over schoolschieten in de Verenigde Staten – en hoe je je gekozen functionarissen kunt bellen (met een script) om verandering te creëren in de strijd tegen wapengeweld – in onze Good Good Good Guide

Je kunt citaten lezen over het voorkomen van wapengeweld – in onze Good Good Good roundup

Je kunt lezen over de acties die de Parkland-studenten hebben ondernomen om positieve verandering te creëren in ons hoofdartikel

Een versie van dit verhaal verscheen oorspronkelijk in nummer 04 van de Goodnewspaper in mei 2018. De Goodnewspaper is onze maandelijkse gedrukte krant vol met goed nieuws.

Je kunt lid worden van duizenden abonnees die toegang krijgen tot meer exclusieve verhalen zoals deze, onze privécommunityruimte, een gratis inspirerende poster en nog veel meer. Word vandaag nog abonnee.