Paranoten Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Paranoten Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Paranoten, geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

De paranoot (Bertholletia excelsa) is een grote noot die vol zit met gezonde vetten en krachtige micronutriënten. Hoewel de naam anders aangeeft, worden de meeste paranoten in de Verenigde Staten eigenlijk geïmporteerd uit Bolivia.Als je meestal geen paranoten eet, zijn hier enkele interessante feiten die je kunnen aanmoedigen om ze eens te proberen.

Paranoten Voedingsfeiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 1 ounce (28g) gedroogde paranoten (ongeveer 6 noten).

 • Calorieën: 187
 • Vet: 19g
 • Natrium: 0,9 mg
 • Koolhydraten: 3,3 g
 • Vezel: 2,1 g
 • Suikers: 0,7 g
 • Eiwit: 4g

Koolhydraten

Paranoten leveren 3,3 gram koolhydraten per portie. Het grootste deel hiervan komt van vezels (2,1 gram) met minder dan 1 gram natuurlijke suiker.

Vetten

De meeste calorieën in paranoten komen uit vet met ongeveer 19 gram per portie. De meeste vetzuren in paranoten zijn hart-gezond. Van de 19 gram zijn er ongeveer 7 gram enkelvoudig onverzadigde vetten, 7 gram meervoudig onverzadigde vetten en 4,6 gram verzadigde vetten.

Eiwit

Paranoten bevatten 4 gram eiwit per portie.

Vitaminen en Mineralen

Paranoten zijn een uitstekende bron van selenium en leveren bijna 1.000% van de dagelijkse waarde in slechts 6-8 noten. Paranoten bieden ook calcium, magnesium, fosfor, kalium, zink en vitamine E.

Gezondheidsvoordelen

Paranoten bieden veel van dezelfde gezondheidsvoordelen die worden geassocieerd met andere noten, samen met specifieke effecten die verband houden met hun unieke voedingsprofiel.

Aids Diabetes Management

Het onverzadigde vetgehalte van paranoten is beschermend tegen de progressie van diabetes. Een meta-analyse van 102 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken wees uit dat het vervangen van koolhydraten en verzadigde vetten door meervoudig onverzadigde of enkelvoudig onverzadigde vetten de hemoglobine A1c-niveaus verlaagt (een belangrijke indicator voor glycemische controle). In plaats van vetrijk vlees en kazen of suikerhoudende gebakjes, zijn paranoten een gezond alternatief om het verlangen tussen de maaltijden te bevredigen.

Bevordert de gezondheid van het hart

Hogere plasma selenium niveaus zijn geassocieerd met een lager risico op coronaire hartziekten. Een recente studie toonde aan dat binnen 3 uur na inname van paranoten de seleniumspiegels in het plasma toenemen. Dit effect duurt maximaal 24 uur.

Bovendien daalden de serum LDL-niveaus en stegen de HDL-niveaus toen ze negen uur na inname van paranoten werden getest. Over het algemeen is aangetoond dat noten verschillende voordelen voor de gezondheid van het hart bieden. Deze studie toont aan dat paranoten vooral effectief kunnen zijn in zaken van het hart.

Helpt immuniteit

Een ons paranoten levert iets meer dan 1 milligram zink. De gemiddelde volwassene heeft 8-11 milligram per dag nodig, dus paranoten kunnen gemakkelijk 10% van deze vereiste dekken. Zinktekorten veroorzaken stoornissen van het immuunsysteem omdat zink nodig is voor de activering van T-lymfocyten.

Slechte zinkstatus wordt geassocieerd met hogere percentages longontsteking en andere infecties.Paranoten zijn een nuttige bron van zink, vooral voor vegetariërs die zink niet consumeren via dierlijk voedsel.

Ondersteunt schildklierfunctie

Selenium concentreert zich in de schildklier waar het helpt bij de hormoonsynthese.Studies hebben aangetoond dat serum selenium voor vrouwen het risico op struma vermindert, ondanks de aanwezigheid van een jodiumtekort. Andere studies suggereren dat selenium de progressie van schildklieraandoeningen vertraagt, waardoor een hogere gerapporteerde kwaliteit van leven wordt geproduceerd. Hoewel er geen officiële aanbevelingen voor suppletie zijn, kan het eten van paranoten helpen voorkomen dat seleniumniveaus dalen.

Onderhoudt sterke botten

Samen met calcium zijn paranoten een goede bron van magnesium, een essentieel mineraal voor de botdichtheid. In een portie paranoten krijg je 105 milligram magnesium binnen. Dit komt overeen met 25%-33% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor de meeste volwassenen.

Van magnesium is bekend dat het betrokken is bij botvorming en het gedrag van botregulerende cellen. Studies bij zowel mannen als vrouwen hebben aangetoond dat hogere magnesiuminnames leiden tot grotere botmineraaldichtheden.

Allergieën

Paranotenallergieën zijn gemeld en kunnen al dan niet worden geassocieerd met andere boomnootallergieën, afhankelijk van het individu.Paranotenallergieën kunnen ernstig en levensbedreigend zijn en verschijnen meestal voor het eerst op jonge leeftijd. Meer milde symptomen van paranotenallergieën kunnen rhinitis, huiduitslag of astma zijn. Als u vermoedt dat u of uw kind een allergie voor paranoten heeft, raadpleeg dan een allergoloog voor een evaluatie.

Bijwerkingen

Hoewel het selenium in paranoten met mate gunstig is, is het gemakkelijk om het aanvaardbare bovenste innameniveau van 400 microgram met een enkele portie te overschrijden.Voedingssupplementen leiden vaker tot toxiciteit dan voedsel, maar regelmatige consumptie van paranoten kan ook leiden tot deze ongewenste effecten. Symptomen van te veel selenium zijn broos haar en nagels, of ernstiger, neurologische symptomen, ademnood, nierfalen of tremoren.

Variëteiten

Paranoten zijn te vinden in de meeste supermarkten die worden verkocht als droog geroosterd, gesneden, rauw (in de schaal of gepeld), geblancheerd of geroosterd en met of zonder toegevoegd zout. Koop paranoten alleen of als onderdeel van gemengde noten.

Wanneer het het beste is

Terwijl geroosterde paranoten het hele jaar door te vinden zijn, zijn verse paranoten in de schaal het beste tijdens de herfst en vroege winter. Schud paranotendoppen om hun conditie te bepalen. Als je gerammel hoort, is de noot binnenin verschrompeld en uitgedroogd.

Opslag en voedselveiligheid

Paranoten kunnen in of uit de schaal worden bewaard. Ze gaan langer mee in de koelkast of vriezer wanneer ze in een luchtdichte container worden bewaard.Vermijd noten die ranzig zijn gaan ruiken of zacht zijn geworden. Geroosterde, gezouten noten hebben een langere houdbaarheid dan vers, maar bevatten ook meer natrium.

Hoe zich voor te bereiden

Paranoten kunnen rauw of geroosterd worden gegeten. Veel mensen beschrijven ze als een textuur die vergelijkbaar is met kokosnoot. Je kunt paranoten roosteren op de kookplaat of in de oven.

 • Als je de kookplaatmethode gebruikt, doe dan een laag noten in een zware koekenpan en rooster gedurende 5-10 minuten op middelhoog vuur en zorg ervoor dat de pan in beweging blijft, zodat de noten niet verbranden.
 • Om paranoten in de oven te roosteren, verwarm je het voor op 350 graden Fahrenheit. Leg noten in een enkele laag op een bakplaat en rooster 5-10 minuten.

Strooi geroosterde of rauwe paranoten op een salade voor een boost van eiwitten en gezonde vetten. Je kunt de pijnboompitten in pesto ook vervangen door paranoten of ze mengen en zeven om paranotenmelk te maken.

 • Calorieën: 187
 • Vet: 19g
 • Natrium: 0,9 mg
 • Koolhydraten: 3,3 g
 • Vezel: 2,1 g
 • Suikers: 0,7 g
 • Eiwit: 4g