Brandy Nutrition Feiten en Gezondheidstips

Brandy Nutrition Feiten en Gezondheidstips
Brandewijn

Alexandra Shytsman / bodymindspirit


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Bijwerkingen
 • Allergieën
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid

Brandewijn is een gedistilleerde drank die meestal wordt gemaakt van druiven. In eenvoudige bewoordingen is brandewijn gedistilleerde wijn. De naam brandewijn komt van het Nederlandse woord “brandewijn” wat ‘verbrande wijn’ betekent. Brandewijn kan ook worden gemaakt van ander fruit, waaronder perziken, abrikozen of appels.

Brandewijn staat bekend om zijn kenmerkende karamelkleur die kan optreden als gevolg van veroudering in eiken vaten of het kan het gevolg zijn van kleuring toegevoegd door de fabrikant. Deze populaire after-dinner drank heeft een smaak die vaak wordt beschreven als eikenachtig of fruitig met een zachte zoetheid.

Brandewijn kan worden opgenomen in een gezond dieetplan wanneer het met mate wordt geconsumeerd. Maar deze drank biedt geen substantiële vitamines of mineralen en is beperkt in de gezondheidsvoordelen (indien aanwezig) die het biedt.

Brandy Nutrition Feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor één shot (42 g of 1,5 gram) brandewijn.

 • Calorieën: 97
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0,42 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g
 • Alcohol: 14g

Koolhydraten

Een enkele portie brandewijn wordt beschouwd als een 1,5-ounce shot (ook wel een jigger genoemd). Er zitten geen koolhydraten in een shot brandewijn, geen suiker en geen vezels.

Aangezien brandewijn geen koolhydraten bevat, wordt aangenomen dat de geschatte glycemische index van brandewijn nul is. De glycemische index is een relatieve rangschikking van voedsel die schat hoe de koolhydraten in voedsel uw bloedsuikerspiegel beïnvloeden.

Vetten

Er zit geen vet in brandewijn.

Eiwit

Brandewijn bevat geen eiwitten.

Alcohol

Brandewijn (80 proof) levert 14 gram alcohol. Elke gram alcohol levert 7 calorieën. Daarom zijn alle calorieën in brandewijn afkomstig van alcohol, ervan uitgaande dat het netjes of op ijs wordt geconsumeerd.

Als je meer alcohol consumeert, consumeer je meer alcohol en meer calorieën. Gedistilleerde drank die 100 proof is, bevat 17,8 gram alcohol en biedt 124 calorieën per portie van één shot (1,5 ounce).

Vitaminen en Mineralen

Hoewel er sporenmineralen in brandewijn zitten, krijg je geen substantiële micronutriënten binnen wanneer je het consumeert.

Gezondheidsvoordelen

Omdat brandewijn wordt gedistilleerd uit druiven (en ander fruit), zijn er enkele vermeende gezondheidsvoordelen van brandewijn geassocieerd met de micronutriënten in die vruchten. Er zijn ook enkele rapporten dat het verouderingsproces gezondheidsvoordelen kan opleveren in brandewijn. Hoogwaardig menselijk onderzoek ter ondersteuning van brandewijnconsumptie voor gezondheidsvoordelen is echter beperkt.

Bovendien beveelt de USDA niet aan dat volwassenen die momenteel geen alcohol drinken, beginnen te drinken, zelfs voor mogelijke gezondheidsvoordelen.

Astma Management

Er zijn enkele rapporten dat brandewijnconsumptie kan helpen bij de behandeling van astma. Gepubliceerd onderzoek naar dit voordeel is echter zeer beperkt en behoorlijk gedateerd. Een vaak geciteerde studie dateert uit een uitgave uit 1863 van een medisch tijdschrift in Boston.

Een meer recente studie werd gepubliceerd in 1983 waarin brandewijn werd vergeleken met andere vormen van alcohol bij het beheer van astma. Die onderzoekers merkten op dat in de meeste gevallen het drinken van alcohol de aandoening erger maakte.

Toch maakten cognac en whisky bij ongeveer 23,2% van de patiënten (39 in totaal) het beter, vooral wanneer de symptomen ernstig werden gemeld. Maar er waren verstorende factoren (zoals leeftijd en ernst van de aandoening) die deze resultaten kunnen hebben beïnvloed.

Antioxidant potentieel

Er wordt algemeen gemeld dat een shot brandewijn hetzelfde antioxidantpotentieel heeft als een volledige dagvoorraad vitamine C.

De informatie is afkomstig van een enkele studie uitgevoerd door twee onderzoekers aan de Monash University in Victoria, Australië in 2005. Terwijl de studie werd gepubliceerd in WetenschapDaily (een mediapublicatie die wetenschappelijk nieuws rapporteert), details van de studie werden niet verstrekt in een medisch tijdschrift, waardoor het moeilijk was om de bevindingen te evalueren.

Er zijn een paar andere onderzoeksresultaten geweest die het antioxidantpotentieel van brandewijn ondersteunen, maar geen van de studies beveelt aan om de drank voor dit doel te consumeren.

Stressvermindering

Alcohol wordt vaak geconsumeerd om stress te verminderen en er is onderzoek om dit voordeel te ondersteunen. Studies die dateren uit de jaren 1980 hebben aangetoond dat matig alcoholgebruik kan helpen bij stressverlichting.

Meer recente studies hebben ook aangetoond dat de consumptie van een matige dosis alcohol u kan helpen sneller terug te komen van stressvolle situaties.

Het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism meldt dat de relatie tussen stress en alcohol complex is. Je wenden tot alcohol om stress te beheersen, kan een aanzienlijke tol eisen van lichaam en geest.

Cardiovasculaire gezondheid

Brandewijn werd in de 19e en vroege 20e eeuw door artsen gebruikt om de cardiale output te verhogen. Sommigen geloven nog steeds dat brandewijn dat voordeel kan bieden.

Studies hebben zelfs aangetoond dat lichte tot matige alcoholinname (tot één drankje per dag voor vrouwen en één of twee drankjes voor mannen) geassocieerd is met een lager risico op totale mortaliteit, coronaire hartziekte, congestief hartfalen en beroerte.

Alcoholonderzoekers, waaronder de auteurs van de Mayo Clinic Proceedings 2014, adviseren echter snel dat hogere niveaus van alcoholgebruik geassocieerd zijn met een hoger risico op nadelige cardiovasculaire gebeurtenissen.

Diabetes preventie en beheer

In sommige studies wordt matig drinken ook geassocieerd met een verminderd risico op diabetes type 2. Maar wetenschappers zeggen ook dat de relatie tussen alcohol- en glucosecontrole complex is bij mensen met diabetes.

Onderzoekers merken op dat de algehele voedingsstatus belangrijk is bij het overwegen van de effecten van alcohol op de regulatie van insuline en glucosemetabolisme. Onderzoeksresultaten zijn niet overtuigend geweest over de voordelen en risico’s van alcoholgebruik bij mensen met diabetes type 2.

Gezondheid van de botten

Een studie uitgevoerd in Zuid-Korea toonde aan dat lichte alcoholinname (één of twee glazen 2-3 keer per week) verband hield met een betere botmineraaldichtheid bij postmenopauzale vrouwen. Niet-drinkers en zware drinkers hadden een iets hoger risico op osteoporose dan lichte drinkers in die studie.

In een grootschalig onderzoek dat is uitgevoerd voor het National Institute for Alcohol Abuse and Alcoholism, adviseren experts echter dat chronisch, zwaar alcoholgebruik bij vrouwen de gezondheid van de botten in gevaar brengt en het risico op osteoporose verhoogt.

De effecten zijn vooral opvallend bij jonge mensen, maar chronisch alcoholgebruik op volwassen leeftijd kan ook de gezondheid van de botten schaden. Andere recente studies hebben deze bevindingen bevestigd.

Bijwerkingen

Hoewel matig drinken enkele voordelen kan bieden, zijn er aanzienlijke nadelen als u te veel drinkt. Deze moeten worden overwogen als u ervoor kiest om brandewijn in uw dieet op te nemen.

De USDA-voedingsrichtlijnen 2020-2025 bieden richtlijnen voor alcoholgebruik. Volgens hun aanbevelingen kan matig alcoholgebruik worden opgenomen in de calorielimieten van de meeste gezonde eetpatronen, maar de frequentie en hoeveelheid zijn van belang.

Volgens de USDA, als alcohol wordt geconsumeerd, moet het met mate zijn – tot één drankje per dag voor vrouwen en maximaal twee drankjes per dag voor mannen – en alleen door volwassenen van de wettelijke drinkleeftijd.

Een standaard drankje wordt beschouwd als:

 • 12 ons bier
 • 5 ons wijn
 • 1,5 gram brandewijn, cognac of gedistilleerde drank (80 proof)

Gezondheidsexperts raden niet aan om te beginnen met drinken als je momenteel niet drinkt. Omdat alcoholische dranken geen onderdeel zijn van de USDA-voedselpatronen, moet er rekening mee worden gehouden dat als u ervoor kiest om alcohol te consumeren, rekening moet worden gehouden met de calorieën in uw drankje, zodat u redelijke calorielimieten handhaaft.

De National Institutes of Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) biedt dezelfde richtlijnen voor matig drinken. De NIAAA adviseert dat u uzelf een hoger risico op schadelijke gevolgen of nadelige gezondheidseffecten geeft als u de aanbevolen consumptieniveaus overschrijdt. Er zijn verschillende opmerkelijke nadelige effecten.

Alcoholgebruik Stoornis

Een van de belangrijkste gevolgen voor de gezondheid van het consumeren van te veel alcohol is een aandoening die alcoholgebruiksstoornis (AUD) wordt genoemd. Binge drinken (meestal 4 drankjes voor vrouwen en 5 drankjes voor mannen in ongeveer 2 uur) of zwaar alcoholgebruik (meer dan 4 drankjes op elke dag voor mannen of meer dan 3 drankjes voor vrouwen) brengt u ook een hoger risico op de aandoening.

Tekenen van AUD omvatten (maar zijn niet beperkt tot) meer drinken dan je van plan was, niet in staat zijn om te bezuinigen of blijven drinken ondanks problemen in relaties. De aandoening kan worden geclassificeerd als mild, matig of ernstig.

Verhoogde stress of eenzaamheid

Isolatie en stress – inclusief massastress (stress ervaren door een grote gemeenschap) zijn twee factoren die door onderzoekers zijn bestudeerd als ze betrekking hebben op alcoholgebruik.

Het is mogelijk dat terwijl isolatie en stress de dwang om te veel te drinken kunnen verhogen, overmatig drinken tijdens stress of isolatie kan leiden tot Verhoogd angst en mogelijk verhoogde eenzaamheid.

“Hoewel alcohol de reactie van de hersenen en het lichaam op stress tijdelijk dempt, keren gevoelens van stress en angst niet alleen terug, maar verergeren ze ook, zodra de alcohol is uitgewerkt. Na verloop van tijd kan overmatig alcoholgebruik aanpassingen in de hersenen veroorzaken die de stressrespons intensiveren. Als gevolg hiervan kan het drinken van alcohol om ermee om te gaan problemen verergeren en kan men uiteindelijk drinken om het probleem op te lossen dat alcohol heeft veroorzaakt. “

—George Koob, PhD, directeur van NIAAA

Wetenschappers weten ook dat langdurig, zwaar drinken verhoogde angst en een verminderd vermogen om met stress om te gaan kan veroorzaken als gevolg van de verhoogde afgifte van stresshormonen. Volgens de NIAAA kan een langdurige zware drinker meer angst ervaren (dan iemand die nooit heeft gedronken of die slechts matig dronk) in een stressvolle situatie.

Verminderde immuungezondheid

Een studie gepubliceerd in Alcohol Research Current Reviews gemeld dat er een vastgesteld verband is tussen overmatig alcoholgebruik en immuungerelateerd gezondheidsproblemen, zoals een verhoogd risico op longontsteking.

Ze suggereren dat alcohol immuunroutes verstoort die het vermogen van het lichaam om zich te verdedigen tegen infecties aantasten, bijdraagt aan orgaanschade geassocieerd met alcoholgebruik en het herstel van weefselbeschadiging belemmert.

Verhoogd risico op hartaandoeningen en beroertes

Gepubliceerde rapporten hebben aangetoond dat overmatig alcoholgebruik de derde belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden in de Verenigde Staten is.

In het bijzonder is zwaar alcoholgebruik een van de meest voorkomende oorzaken van reversibele hypertensie, het is goed voor ongeveer een derde van alle gevallen van niet-ischemische gedilateerde cardiomyopathie, het is een frequente oorzaak van atriumfibrilleren en het verhoogt het risico op ischemische en hemorragische beroerte.

Obesitas

Alcohol biedt geen voedingswaarde en bevat 7 calorieën per gram (in tegenstelling tot 4 calorieën per gram voor eiwitten en koolhydraten). Het is dus geen verrassing dat drinken wordt geassocieerd met ongezonde gewichtstoename en obesitas. Maar de dosis is belangrijk.

Auteurs van een onderzoek vonden dat lichte tot matige alcoholinname niet geassocieerd is met vetaanwinst, maar zwaar drinken is vaker gerelateerd aan gewichtstoename. Ze zeggen dat experimenteel bewijs gemengd is en matige inname van alcohol niet leidt tot gewichtstoename op de korte termijn. Maar alcoholinname kan bij sommige personen een risicofactor zijn voor obesitas.

Contra-indicaties

Er zijn sommige mensen die helemaal geen alcohol zouden moeten consumeren – in welke hoeveelheid dan ook. Sommige voorgeschreven en vrij verkrijgbare medicijnen veroorzaken bijvoorbeeld slaperigheid en mogen niet worden gemengd met alcohol.

Meestal zal een etiket op uw receptfles aangeven of alcoholgebruik veilig is bij het innemen van de medicatie. Neem contact op met uw zorgverlener voor persoonlijk advies.

Als u van plan bent om te rijden of machines te bedienen, moet u het drinken van alcohol vermijden. Mensen met coeliakie of glutengevoeligheid moeten de fabrikant controleren om er zeker van te zijn dat hun drank naar keuze veilig is om te consumeren.

De National Institutes of Health stelt ook dat vrouwen die zwanger zijn geen alcohol mogen drinken. Volgens gezondheidsexperts kan “prenatale blootstelling aan alcohol leiden tot hersenbeschadiging en andere ernstige problemen bij de baby. De effecten staan bekend als foetale alcoholspectrumstoornissen of FASD en kunnen resulteren in levenslange fysieke, cognitieve en gedragsproblemen. “

Allergieën

Volgens de American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology zijn er gemelde gevallen van alcoholallergie. Symptomen kunnen zijn: huiduitslag, zwelling of keelvernauwing. Als u gerelateerde of ongebruikelijke symptomen ervaart na het consumeren van brandewijn, neem dan contact op met uw zorgverlener voor persoonlijk advies.

Ook hebben sommige mensen allergieën voor druiven en ander fruit. Als u een fruitallergie heeft, neem dan contact op met de brandewijnfabrikant om er zeker van te zijn dat de drank die u kiest niet met dat fruit is gemaakt.

Variëteiten

Er zijn verschillende soorten brandewijn. Amerikaanse brandewijn wordt meestal geproduceerd aan de westkust in een van de wijnproducerende regio’s. Gearomatiseerde brandewijnen – gemaakt van gefermenteerd vruchtensap – zijn ook populair en op grote schaal verkrijgbaar.

Cognac is een ander type brandewijn dat is bekend. Het wordt geproduceerd in de Cognac regio in Frankrijk, gemaakt van witte druiven en twee keer gedistilleerd. Cognacs zijn meestal duurder dan cognac, hoewel sommige redelijk geprijsde flessen beschikbaar zijn.

Er zijn andere soorten brandewijn, waaronder Armagnac, Spaanse brandewijn en Pisco gemaakt in Zuid-Amerika.

Bij het kopen van brandewijn kunt u initialen op het etiket van de fles zien die aangeven hoe het is verouderd. VS geeft aan dat het “heel bijzonder” is en minstens twee jaar heeft gerijpt. VSOP (heel bijzondere oude bleke) brandewijn is minimaal vier jaar gerijpt en XO (extra oud) is minimaal zes jaar gerijpt.

Opslag en voedselveiligheid

Bewaar cognac altijd rechtop in een koele donkere ruimte uit de buurt van licht en warmte. Het mag niet worden gekoeld.

Ongeopend blijft cognac jarenlang goed. Maar het begint te verslechteren zodra het in contact komt met zuurstof, dus veel brandewijnmakers adviseren dat je het binnen een jaar na opening drinkt.

 • Calorieën: 97
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0,42 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g
 • Alcohol: 14g

Het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism meldt dat de relatie tussen stress en alcohol complex is. Je wenden tot alcohol om stress te beheersen, kan een aanzienlijke tol eisen van lichaam en geest.

Volgens de USDA, als alcohol wordt geconsumeerd, moet het met mate zijn – tot één drankje per dag voor vrouwen en maximaal twee drankjes per dag voor mannen – en alleen door volwassenen van de wettelijke drinkleeftijd.

“Hoewel alcohol de reactie van de hersenen en het lichaam op stress tijdelijk dempt, keren gevoelens van stress en angst niet alleen terug, maar verergeren ze ook, zodra de alcohol is uitgewerkt. Na verloop van tijd kan overmatig alcoholgebruik aanpassingen in de hersenen veroorzaken die de stressrespons intensiveren. Als gevolg hiervan kan het drinken van alcohol om ermee om te gaan problemen verergeren en kan men uiteindelijk drinken om het probleem op te lossen dat alcohol heeft veroorzaakt. “

—George Koob, PhD, directeur van NIAAA