Broodfruit Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Broodfruit Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Broodvrucht voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Broodvruchten (Artocarpus altilis) is de vrucht van de broodfruitboom, hoewel het vaak een groente wordt genoemd wanneer het wordt geconsumeerd voordat het volledig rijp is. Het komt uit dezelfde familie als jackfruit en moerbei. Broodfruit is een belangrijk hoofdgewas op de eilanden van Oceanië en is dat al millennia.

Net als bananen en bakbananen kan de broodvrucht rijp worden genoten als een zoete vrucht of onderrijp als een minder zoete groente. Wanneer broodvrucht als groente wordt geconsumeerd, wordt het geplukt terwijl het zetmeelrijk is en vervolgens gekookt of geroosterd in een ondergrondse oven met hete rotsen. Sommige mensen genieten ervan gevuld met kokosnoot en geroosterd, gesneden en gebakken in palmsuiker of siroop tot het knapperig en bruin is, of gekookt met kokosnoot en suiker.

Dit zetmeelrijke voedsel is rijk aan koolhydraten en vezels terwijl het weinig vet bevat, waardoor het een goede aanvulling is op gezonde eetplannen. Het bevat verschillende vitale voedingsstoffen zoals B-vitamines, kalium, vitamine C en is een fantastische bron van koolhydraten en vezels. Lees hieronder meer over broodfruitvoeding.

Broodvrucht voeding

Een kopje rauw broodfruit (220 g) levert 227 calorieën, 2,4 g eiwit, 60 g koolhydraten en 0,5 g vet. Het eiwit in broodfruit is afkomstig van essentiële aminozuren die het lichaam niet alleen kan produceren. Broodfruit is ook een uitstekende bron van kalium, vitamine C, pantotheenzuur (vitamine B5), thiamine (B1) en vezels. De volgende voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 227
 • Vet: 0,5 g
 • Natrium: 4,4 mg
 • Koolhydraten: 70F
 • Vezel: 10,8 g
 • Suikers: 24,2 g
 • Eiwit: 2,4 g
 • Kalium: 1080 mg
 • Ascorbinezuur: 63,8 mg
 • Calcium: 37,4 mg
 • Ijzer: 1,2 mg
 • Magnesium: 55 mg
 • Thamin (B1): 0,2 mg
 • Vitamine B5: 1mg
 • Folaat: 30,8mcg

Koolhydraten

Er zijn 60 gram koolhydraten in een portie broodfruit van één kopje of als je diabetes hebt of koolhydraten telt, is het 4 koolhydraten (1 koolhydratenaantal is gelijk aan 15 gram koolhydraten). Ongeveer 24 gram komt van natuurlijk voorkomende suiker en ongeveer dezelfde hoeveelheid komt van zetmeel. Je profiteert ook van bijna 11 gram vezels.

Ter vergelijking: een kopje aardappelen bevat ongeveer 26 gram van koolhydraten en een kopje gekookte witte rijst (verrijkt) ongeveer 53 gram.

Hoewel het rijk is aan koolhydraten, wordt broodfruit beschouwd als een laag tot matig voedsel op de glycemische index (GI). Deze index wordt gebruikt om te meten hoeveel een voedsel de bloedglucose beïnvloedt als het alleen wordt gegeten. Het kennen van de GI van voedingsmiddelen helpt bij het beheer van de bloedsuikerspiegel, omdat voedingsmiddelen met een hoge GI diabetes moeilijker onder controle kunnen houden.

Vetten

Er zit minder dan een gram vet in een kopje rauw broodfruit, waardoor dit een vetarm voedsel is. De zeer kleine hoeveelheid vet die het bevat, is meervoudig onverzadigd vet. Dit is het vet waarvan bekend is dat het helpt bij het verlagen van LDL (slecht) cholesterol, wat het risico op hartaandoeningen vermindert.

Broodfruit wordt echter vaak bereid met vetten zoals olie, reuzel en boter , die allemaal het vetgehalte verhogen. Als boter of een ander dierlijk vet wordt gebruikt bij de bereiding ervan, verhoogt dit verzadigd vet, wat het risico op hartaandoeningen verhoogt.

Eiwit

Broodfruit is geen belangrijke bron van eiwitten, met ongeveer 2,4 gram per portie. Het eiwit in broodfruit is echter meestal leucine en lycine. Deze essentiële aminozuren moeten in voedingsmiddelen worden geconsumeerd omdat het lichaam ze niet alleen kan produceren.

Vitaminen en Mineralen

Broodfruit is een uitstekende bron van kalium en biedt 1080 milligram per kopje. Ter referentie wordt aanbevolen dat volwassen mannen 3.400 milligram per dag consumeren, terwijl volwassen vrouwen dagelijks 2.600 milligram nodig hebben (op basis van een dieet van 2.000 calorieën per dag). Deze voedingsstof is van belang voor de volksgezondheid omdat niet veel mensen de aanbevolen hoeveelheid consumeren.

Een portie broodfruit van één kopje levert ook bijna 64 milligram vitamine C, of 85% van de aanbevolen dagelijkse inname fof volwassen vrouwen en 71% voor volwassen mannen. Je krijgt ook iets meer dan 37 milligram calcium binnen, wat bijdraagt aan de aanbevolen inname van dit belangrijke mineraal.

Andere vitamines in broodfruit zijn pantotheenzuur, riboflavine, niacine, vitamine K, vitamine E en folaat. Andere mineralen zijn magnesium, mangaan, koper, zink, calcium, ijzer, fosfor en selenium.

Calorieën

Er zitten 227 calorieën in een portie broodfruit van één kopje. Dat maakt het iets hoger dan aardappelen (164 calorieën in een middelgrote aardappel) en iets lager dan verrijkte witte rijst (242 calorieën per kopje).

Samenvatting

Broodfruit is een voedzame bron van koolhydraten die rijk is aan vezels en laag in vet. Een kopje broodfruit bevat een goede dosis kalium, vitamine C en calcium.

Gezondheidsvoordelen

De voedingsstoffen en plantaardige stoffen in deze zetmeelrijke vrucht bieden veel potentiële gezondheidsvoordelen.

Vermindert gewrichts- en spierpijn

Broodvrucht is een rijke bron van geprenyleerde fenolverbindingen. Deze verbindingen omvatten stilbenoïden, flavonoïden, coumarines en xanthonen. Onderzoek wijst uit dat deze verbindingen nuttig kunnen zijn bij de behandeling van reumatische en spierpijn. Deze effecten zijn waarschijnlijk te wijten aan de ontstekingsremmende eigenschappen die deze verbindingen bieden.

Biedt gezondheidsbevorderende plantaardige stoffen

De gunstige effecten van Broodfruit zijn deels te wijten aan de ontstekingsremmende werking van de geprenyleerde fenolverbindingen. Bovendien bieden geprenyleerde fenolverbindingen antioxiderende eigenschappen. Ze zijn ook bestudeerd voor hun anti-diabetische activiteit, obesitaspreventie, cardioprotectie, immuunsysteem stimuleren, neuroprotectie en botbeschermende eigenschappen.

Maakt een voedende meelvervanger

Omdat broodfruit glutenvrij is, biedt het meel een darmvriendelijk alternatief voor mensen met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid. Uit onderzoek blijkt dat broodfruitmeel ook licht verteerbaar is dan tarwemeel.

Bovendien toont onderzoek naar broodfruitzetmeel de voordelen ervan ten opzichte van tarwemeel op water- en oliehoudend vermogen, zwellingsvermogen en viscositeit. Koken met broodmeel lijkt ook de bioactieve stoffen die het bevat niet te veranderen. Broodfruit heeft ook een lage glycemische index in vergelijking met veel veelgebruikte basismeelsoorten, waaronder tarwe, cassave, yam en aardappelen.

Voorkomt bacteriële infecties

Broodvruchtextracten die ethylacetaat en methanol bevatten, blijken antibacteriële effecten te hebben, vooral met betrekking tot bacteriën zoals Streptococcus mutans en Pseudomonas aeruginosa.

Streptococcus mutans wordt gevonden in de mond en draagt bij aan tandplak en gaatjes. Pseudomonas aeruginosa kan leiden tot longontsteking (een longinfectie), bloedinfectie of infectie na een operatie. Meestal is dit risico verhoogd in ziekenhuizen, met mensen die aan de beademing liggen, katheters en met brandwonden of operaties.

Biedt alle essentiële aminozuren

Broodfruiteiwit bevat alle essentiële aminozuren en is vooral rijk aan fenylalanine, leucine, isoleucine en valine. Het heeft een hoger gehalte aan totale essentiële aminozuren dan vergelijkbare basisvoedingsmiddelen, waaronder tarwe, maïs, rijst, aardappel, soja en gele erwt.

Verlaagt het risico op diabetes

Een overzicht van 41 studies merkte op dat, ondanks het feit dat veel van deze studies niet veel botanische informatie over broodfruit gaven, er voldoende bewijs was om te suggereren dat het het potentieel kan hebben om diabetes type 2 te voorkomen.

Ondersteunt de gezondheid van het oog

Broodfruit is rijk aan carotenoïden. Carotenoïden zijn vitamine A-voorlopers, wat betekent dat carotenoïden kunnen worden omgezet in vitamine A. Als zodanig helpen ze om een gezond gezichtsvermogen te behouden.

De inheemse bevolking van Indonesië en de eilanden in de Stille Oceaan hebben van oudsher de vruchtpulp gebruikt als een levertonische en als een behandeling voor levercirrose of hypertensie. Er is echter weinig wetenschappelijk bewijs om deze toepassingen te ondersteunen.

Allergieën

Broodfruit behoort tot de moerbei- of vijgenfamilie. Hoewel moerbeiallergie relatief zeldzaam is, kunt u, als u allergisch bent voor berkenpollen, kruisreactiviteit ervaren, wat resulteert in allergie-achtige symptomen.

Dit wordt het orale allergiesyndroom genoemd en gebeurt wanneer het immuunsysteem eiwitten herkent in voedingsmiddelen zoals rauw fruit die vergelijkbaar zijn met andere waarvoor ze allergisch zijn, waardoor allergische symptomen ontstaan. Koken broodfruit kan helpen voorkomen dat dit gebeurt, omdat het de eiwitten denatureert.

Bijwerkingen

Bepaalde broodvruchtextracten fungeren als 5-alfa-reductaseremmers; daarom, als u andere 5-alfa-reductase remmende stoffen neemt, kan broodfruit hun effect versterken. Geneesmiddelen in deze categorie worden soms gebruikt bij de behandeling van vergrote prostaat en haaruitval bij mannen.

Andere componenten van broodfruit kunnen mogelijk ook interageren met antistollings- en antischimmelbehandelingen.

Variëteiten

Er zijn drie hoofdsoorten broodvruchten die bekend staan als het “broodfruitcomplex”:

 • Artocarpus altilis wordt geteeld op de eilanden in de Stille Oceaan. De vrucht is rond, ovaal of langwerpig en varieert in kleur van geel tot lichtgroen wanneer hij volwassen is. Het kan rauw of gekookt worden gegeten.
 • Artocarpus camansi | is inheems in Nieuw-Guinea. De vrucht is langwerpig en stekelig met een groene tot groenbruine kleur. Het wordt vaak gesneden en gekookt en vervolgens gebruikt in soepen, stoofschotels en salades.
 • Artocarpus mariannensis is inheems in Palau en de Marianen. De vrucht is klein en heeft een kiezelachtige textuur met een donkergroene kleur. Deze vrucht heeft een zoete smaak en aroma.

Wanneer het het beste is

Het is niet waarschijnlijk dat u broodfruit zult vinden in uw plaatselijke supermarkt. Als u een Caribische speciaalzaak in uw regio, het kan broodfruit op voorraad hebben, dat is in het seizoen van juli tot februari.

Als je ervoor kiest om het als groente te gebruiken, zoek dan naar minder rijp fruit met een groengele schil, een stevige textuur en felgroen vruchtvlees. Als je het als vrucht gebruikt, zoek dan naar een geelbruine schil en een zachtere textuur.

Broodfruit kneust gemakkelijk, dus controleer op blauwe plekken of zachte plekken. Wat bruine scheuren is oké, en een beetje wit sap is normaal.

Opslag en voedselveiligheid

In sommige delen van de wereld wordt broodfruit opgeslagen in koud water totdat het wordt gebruikt om blauwe plekken te voorkomen. Als u het liever niet in water bewaart, kunt u het in de koelkast bewaren. Gebakken broodfruit kan één tot twee dagen worden bewaard zonder koeling.

Hoe zich voor te bereiden

Broodfruit is zetmeelrijk, vergelijkbaar met een aardappel. Het kan worden gebakken, gestoomd, gebakken, gebakken of gebruikt in gerechten zoals soepen en stoofschotels. De meesten zijn het erover eens dat de zetmeelrijke textuur relatief flauw is, waardoor het veelzijdig is om te gebruiken in zowel zoete als hartige recepten.

Broodvruchtzaden (broodnoten) kunnen worden gebruikt in verschillende traditionele voedselbereidingen in plaats van yams, die over het algemeen duurder zijn.

De rijpere, zoetere versie van broodfruit wordt vaak vergeleken met een banaan. Het kan worden gebruikt in beignets, pannenkoeken of broodrecepten. Broodfruit kan ook worden gepureerd voor gebruik in hartige dips.

Om broodfruit goed te hanteren, verwijder je eerst de stengel en was je het fruit. Misschien wilt u het fruit in vieren snijden en het in een kern snijden voor eenvoudiger gebruik. De huid kan voor of na het koken worden geschild, maar het kan gemakkelijker zijn om te doen na het koken.

Populaire broodfruitgerechten zijn een aardappelachtige salade, broodfruitcurry, broodfruit gekookt in kokosroom, broodfruit chowder of broodfruit met corned beef. Vlaai, broodvruchtdranken en broodfruitchips komen ook vaak voor.

 • Calorieën: 227
 • Vet: 0,5 g
 • Natrium: 4,4 mg
 • Koolhydraten: 70F
 • Vezel: 10,8 g
 • Suikers: 24,2 g
 • Eiwit: 2,4 g
 • Kalium: 1080 mg
 • Ascorbinezuur: 63,8 mg
 • Calcium: 37,4 mg
 • Ijzer: 1,2 mg
 • Magnesium: 55 mg
 • Thamin (B1): 0,2 mg
 • Vitamine B5: 1mg
 • Folaat: 30,8mcg

Ter vergelijking: een kopje aardappelen bevat ongeveer 26 gram van koolhydraten en een kopje gekookte witte rijst (verrijkt) ongeveer 53 gram.

Broodfruit is een voedzame bron van koolhydraten die rijk is aan vezels en laag in vet. Een kopje broodfruit bevat een goede dosis kalium, vitamine C en calcium.

De inheemse bevolking van Indonesië en de eilanden in de Stille Oceaan hebben van oudsher de vruchtpulp gebruikt als een levertonische en als een behandeling voor levercirrose of hypertensie. Er is echter weinig wetenschappelijk bewijs om deze toepassingen te ondersteunen.

Broodvruchtzaden (broodnoten) kunnen worden gebruikt in verschillende traditionele voedselbereidingen in plaats van yams, die over het algemeen duurder zijn.