Paardebloem Greens Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Paardebloem Greens Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Paardebloemgroenten geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman

 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

De meesten van ons zouden nooit overwegen om onkruid uit onze tuin te koken, dus het idee om paardenbloemgroenten te eten lijkt misschien vreemd. Hoewel door velen beschouwd als een onkruid, technisch gezien, paardenbloem (Taraxacum) is een kruid. In feite is elk deel van de plant eetbaar en wordt aangenomen dat het verschillende gezondheidsvoordelen biedt. Paardebloemgroenten zitten boordevol gezondheidsbevorderende voedingsstoffen die je misschien twee keer laten nadenken over deze alomtegenwoordige gele bloem.

Paardebloem Greens Nutrition Feiten

Een kopje rauwe paardebloemgroenten (55 g) levert 25 calorieën, 1,5 g eiwit, 5,1 g koolhydraten en 0,4 g vet. Paardebloemgroenten zijn een uitstekende bron van vitamine A, ijzer en calcium. De volgende voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 25
 • Vet: 0,4 g
 • Natrium: 42 mg
 • Koolhydraten: 5,1 g
 • Vezel: 1,9 g
 • Suikers: 0,4 g
 • Eiwit: 1,5 g
 • Vitamine K: 428,1 mcg
 • Ijzer: 1,7 mg
 • Vitamine A: 279,4mcg

Koolhydraten

Verse paardebloemgroenten bieden slechts 5 gram koolhydraten per kopje, met ongeveer 2 gram vezels. Ze zijn van nature erg laag in suiker.

Vetten

Paardebloemgroenten zijn op zichzelf geen belangrijke bron van vet, maar vet kan tijdens de bereiding worden toegevoegd.

Eiwit

Een kopje verse paardebloemgroenten bevat 1,5 gram eiwit. Zoals de meeste planten bieden paardebloemgroenten niet alle essentiële aminozuren van het lichaam, dus het is belangrijk om een verscheidenheid aan eiwitrijk voedsel te consumeren om aan uw voedingsbehoeften te voldoen.

Vitaminen en Mineralen

Paardebloemgroenten zijn rijk aan vitamine A, C, E en K en bieden ook het mineraal calcium. Ze bieden ook wat kalium, ijzer, folaat en magnesium. Het type ijzer in paardebloemgroenten is niet-heem, waardoor het minder goed opneembaar is, maar het is nog steeds een verstandige keuze voor niet-vleeseters om voldoende van het mineraal te verkrijgen.

Paardebloemgroenten zijn uitzonderlijk vanwege de hoeveelheid vitamine K die ze bieden. Eén kopje bevat 357% van uw dagelijkse aanbevolen hoeveelheid op basis van een dieet van 2.000 calorieën per dag. Vitamine K speelt een rol bij het voorkomen van osteoporose en coronaire hartziekten.

Calorieën

Een kopje rauwe paardebloemgroenten (55 g) levert 25 calorieën, waardoor het een zeer caloriearm voedsel is. Ongeveer 69% van de calorieën komt uit koolhydraten, 20% uit eiwitten en 11% uit vet.

Samenvatting

Paardebloemgroenten zijn een caloriearm, zeer voedzaam voedsel vol met vitamine K, calcium, vitamine E, ijzer en vitamine C. Ze zijn ook een behoorlijke bron van vezels.

Gezondheidsvoordelen

Paardebloemgroenten zijn een voedzame groente, gevuld met heilzame vitamines, mineralen en fytochemicaliën. Dit is wat je te winnen hebt door paardebloemgroenten aan je dieet toe te voegen.

Helpt het gezichtsvermogen te beschermen

Paardebloemgroenten zijn een goede bron van vitamine A. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor deze vitamine wordt gegeven als retinolactiviteitsequivalenten (RAE) en de meeste volwassenen hebben 700 tot 900 microgram per dag nodig. Paardebloemgroenten leveren 279 microgram in een portie van één kopje.

Andere vormen van vitamine A zijn ook aanwezig in paardebloemgroenten: luteïne en zeaxanthine. Omdat luteïne en zeaxanthine zich ophopen in het netvlies, zijn ze bijzonder gunstig bij het voorkomen van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.

Helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel

Paardebloemwortels hebben verschillende bioactieve stoffen die werken tegen symptomen van diabetes type 2. Paardenbloemen zijn bijvoorbeeld rijk aan inuline, een soort vezels waarvan is aangetoond dat ze de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Ze bevatten ook chlorogeenzuur, dat zowel de afscheiding van als de insulinegevoeligheid beïnvloedt. Bovendien kunnen de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van paardenbloem beschermen tegen langetermijncomplicaties van diabetes type 2 (zoals hartaandoeningen).

Bevordert wondgenezing

De vitamine C en vitamine K in paardenbloemgroenten komen beide van pas bij een blessure. Vitamine K bevordert de bloedstolling om overmatig bloedverlies te voorkomen. Vitamine C is een voorloper van collageen, dat het lichaam helpt de huid opnieuw op te bouwen voor wondherstel. Vitamine C is ook een krachtige antioxidant die ondersteunt het immuunsysteem.

Kan de gezondheid van het hart verbeteren

In studies op konijnen vermindert paardenbloem effectief triglyceriden en LDL (slechte cholesterol) terwijl het HDL (goede cholesterolwaarden) verhoogt. Hoewel er meer menselijke studies nodig zijn om oorzaak en gevolg te bewijzen, zijn de voedingsstoffen in paardebloemgroenten veelbelovend voor de gezondheid van het menselijk hart.

Paardenbloem bevat kalium, waarvan bekend is dat het de bloeddruk verlaagt. Paardenbloemen zijn van nature laag in vet en suiker en rijk aan vezels. Ze zijn ook een goede bron van hart-gezonde vitamines zoals folaat en vitamine C.

Kan helpen voorkomen darmkanker

In beperkt in-vitro (reageerbuis) onderzoek is aangetoond dat paardenbloemwortelextract de dood van darmkankercellen bevordert zonder schade toe te brengen aan gezonde omliggende cellen. Hoewel meer onderzoek bij mensen nodig is, heeft paardenbloemwortel het potentieel om kankercellen te doden die resistent zijn geworden tegen medicamenteuze behandeling. Omdat paardenbloemwortel over het algemeen niet-toxisch is, kan het een goede aanvulling zijn op conventionele kankertherapie.

Allergieën

Volgens de American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology (AAAAI), als u allergisch bent voor andere leden van de Compositae familie (zoals artisjokken, ambrosia of kamille), kunt u een allergische reactie op paardenbloem ervaren. Symptomen kunnen maagklachten, diarree of brandend maagzuur zijn.

Van paardenbloem is aangetoond dat het contactdermatitis veroorzaakt bij kinderen na het hanteren van de plant. Latexallergieën kunnen ook worden veroorzaakt door paardenbloemsap. Als u een allergie voor paardenbloem vermoedt, neem dan contact op met uw arts voor een volledige evaluatie.

Bijwerkingen

Paardebloemgroenten zijn waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen wanneer ze worden geconsumeerd in hoeveelheden die meestal in voedsel worden aangetroffen. Het is echter onbekend of paardebloemgroenten veilig zijn voor consumptie tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Paardenbloemen vertonen oestrogene activiteit met het potentieel om de groei van hormoongevoelige kankercellen te verhogen. De werkzaamheid van bloedverdunners kan ook worden beïnvloed door de vitamine K in paardenbloemgroenten. Vanwege de diuretische effecten van paardenbloem, kan het interfereren met lithium of plaspillen. Voordat ze paardenbloem eten, moeten mensen die diabetesmedicatie, immunosuppressiva of cytochroom P450-substraatgeneesmiddelen gebruiken, met hun arts praten.

Iedereen die een laag FODMAP-dieet volgt voor het beheer van het prikkelbare darmsyndroom (PDS) moet zich ervan bewust zijn dat paardenbloemgroenten inuline bevatten, een fructooligosaccharide die opflakkeringen kan veroorzaken voor degenen die er gevoelig voor zijn.

Wanneer het het beste is

Veel supermarkten hebben nu paardenbloemgroenten vanwege hun toegenomen populariteit. Boerenmarkten, natuurvoedingswinkels en biologische markten hebben ook de neiging om ze te dragen. Zoek naar frisse, heldergroene bladeren met minimale vlekken. Paardebloemwortels en -bloemen zijn het beste als ze nog jong en zacht zijn in het vroege voorjaar.

Opslag en voedselveiligheid

Het foerageren van paardenbloem vanuit uw tuin of openbare ruimtes wordt niet aanbevolen. Het is moeilijk om te weten waaraan deze greens zijn blootgesteld of waarmee ze zijn bespoten. Om veilig te zijn, consumeer paardenbloemgroenten die uitsluitend voor menselijke consumptie worden gekweekt.

Was paardenbloemen goed onder stromend water zodra je ze mee naar huis neemt. Zoek naar insecten en grond die aan de onderkant kunnen worden vastgeplakt. Bewaar schone paardebloemgroenten in de koelkast op dezelfde manier als u andere verse groenten zou bewaren.

Een grote kom bedekt met plasticfolie of een verzegelde plastic zak met een papieren handdoek erin helpt paardenbloemgroenten langer fris te houden door vocht te absorberen. Kook of consumeer binnen 3 tot 5 dagen, maar gooi altijd greens weg die zichtbare tekenen van verval vertonen.

Hoe zich voor te bereiden

Verse, jonge paardebloemgroenten kunnen worden toegevoegd aan salademixen.Paardenbloembloemen kunnen ook vers of gekookt worden gegeten, gekookt in beignets, ingelegd of gebruikt om wijn of gelei te maken.

Het koken van volwassen paardebloemgroenten in kokend water gedurende 10 minuten zal de bitterheid verminderen.Wortels die 2 jaar oud zijn, kunnen worden gebrand en gemalen voor gebruik als koffievervanger.

 • Calorieën: 25
 • Vet: 0,4 g
 • Natrium: 42 mg
 • Koolhydraten: 5,1 g
 • Vezel: 1,9 g
 • Suikers: 0,4 g
 • Eiwit: 1,5 g
 • Vitamine K: 428,1 mcg
 • Ijzer: 1,7 mg
 • Vitamine A: 279,4mcg

Paardebloemgroenten zijn een caloriearme, zeer voedzame food boordevol vitamine K, calcium, vitamine E, ijzer en vitamine C. Ze zijn ook een behoorlijke bron van vezels.