Moet je Dance Fitness proberen?

Moet je Dance Fitness proberen?
Vrouwen die dansfitness beoefenen

istockphoto

  • Wat het is
  • Stijlen
  • Cross-training
  • Voordat u vertrekt
  • Online lessen

Fitnessliefhebbers branden al jaren de dansvloer op, rocken de calorieën af op het geluid van hartverwarmende deuntjes en gemakkelijk te beheersen bewegingen. Dansfitnessinstructeurs passen hun choreografie voortdurend aan en ontwikkelen nieuwe lessen geïnspireerd op stijlen variërend van hiphop en Latin dans tot ballroom en ballet.

Een van de beste dingen van dansfitnesslessen is dat ze toegankelijk zijn voor bijna alle fitnessniveaus. Ze bieden ook een gemakkelijke en leuke manier voor mensen om actief te worden met een breed scala aan aanbiedingen.

Wat is Dance Fitness?

Dansfitness onderscheidt zich van technische of traditionele dans in die techniek en ingewikkelde choreografie zijn niet de belangrijkste focus. Deelnemers besteden geen maanden aan het perfectioneren van een routine in afwachting van een show of recital; integendeel, ze verschijnen, werken zich in het zweet terwijl ze hun best doen om een instructeur te volgen en vertrekken met een goed gevoel over hun training.

Cardio-gebaseerde dansfitness

Veel dansfitnesslessen hebben een focus op cardiovasculaire oefeningen. Instructeurs plannen een eenvoudig te volgen choreografie die deelnemers in beweging houdt in een poging hun hartslag te verhogen. Stijlen als Zumba, Jazzercise, LaBlast, Hip Hop Abs, TurboJam en Bokwa vallen allemaal in deze categorie.

Langzamere dansfitness

Sommige lessen richten zich op verschillende elementen van fysieke fitheid. Barre-klassen werken bijvoorbeeld aan het verbeteren van balans, coördinatie, kernkracht en flexibiliteit, terwijl ze ook de kracht van kleinere, stabiliserende spieren verbeteren.

Op dezelfde manier helpt paaldansen de flexibiliteit te verbeteren en dansstijlen die dans combineren met yoga of vechtsporten (zoals Yoga Trance Dance of Nia) brengen een mind-body element naar dansgerichte workouts.

Als je van dansen houdt en je bent op zoek naar een leuke manier om je fysieke conditie te verbeteren, is er zeker een op dans gebaseerde optie die bij je past.

Geschikt voor alle niveaus

De meeste dansfitnesslessen zijn geschikt voor alle niveaus, tenzij anders vermeld. De meeste zijn ook low-impact. Omdat deelnemers zich geen zorgen hoeven te maken over hardlopen, springen of andere oefeningen met hoge intensiteit en hoge impact, hebben lessen minder kans om letsel te veroorzaken of leiden tot overmatige pijn.

Bovendien is de choreografie gemakkelijk aan te passen. Om de bewegingen minder uitdagend te maken, maak je ze kleiner. Of intensiveer een training door stappen toe te voegen en je bewegingen te overdrijven. De meeste lessen zijn vriendelijk voor alle fitnessniveaus.

Dat gezegd hebbende, sommige vormen van dans – met name gespecialiseerde lessen, zoals paalfitness- en barre-lessen – bieden verschillende vaardigheidsniveaus en intensiteiten. Vraag je sportschool of studio of er lesniveaus zijn die je moet overwegen voordat je naartoe gaat.

Afgezien van mensen met ernstige verwondingen of gezondheidsproblemen, kunnen de meesten comfortabel deelnemen aan dansfitnesslessen en zich goed voelen over de ervaring. Raadpleeg uw arts voordat u met een oefenprogramma begint als u zich zorgen maakt.

Stijlen van Dansfitness

Het is een goed idee om vertrouwd te raken met de verschillende stijlen van danstrainingen voordat je ze uitprobeert. Sommige lessen zijn avontuurlijker (of zelfs gewaagder) dan andere – en met opzet.

Cardio dans

Deze lessen kunnen heupwiegen en borstkloppers omvatten, maar hun tempo is snel en hun bedoeling is om je te laten zweten. Cardio danslessen zijn vaak gebaseerd op bepaalde stijlen of vormen van dans.

Zumba is bijvoorbeeld losjes gebaseerd op Latin-dans, Bokwa op Afrikaanse dans, Doonya op Bollywood-dans, LaBlast op ballroomdans, Jazzercise op jazzdans, Kerboomka op club-stijldans en Broadway Bodies op Broadway-dans.

Misschien merk je dat je de voorkeur geeft aan een of andere vorm. Hoewel ze allemaal zijn ontworpen om uw cardiovasculaire conditie te verbeteren.

Barre Trainingen

Barre workouts zijn ballet-geïnspireerde routines die elementen van yoga, Pilates en krachttraining met lichte gewichten bevatten. Houding en juiste vorm zijn een primaire focus, omdat instructeurs studenten door bewegingen leiden die balans, stabiliteit en kernkracht uitdagen.

Je vindt hoge herhalingen, kleine isolerende ‘pulsen’ en langzame bewegingen in barreklassen. De trainingen zijn over het algemeen low-impact en matige intensiteit.

Waar barre echt schittert, is in de focus op spierkracht en toning, waardoor het een uitstekende cross-training optie is voor hardlopers, fietsers en zware lifters. Populaire barre workouts zijn onder andere Physique 57, Barre3, The Bar Method, Pop Physique en Pure Barre.

Mind-Body Dans

Mind-body dans bevat meestal elementen van yoga, tai chi of vechtsporten in een vloeiende routine. Deze trainingen bieden gecombineerde voordelen, variërend van verbeterde cardiovasculaire gezondheid tot verbeterde flexibiliteit en verminderde stress.

De lessen zijn meestal low-impact en laag tot matig in intensiteit, perfect voor beginners die op zoek zijn naar een manier om te ontspannen in de oefening. Goede voorbeelden zijn Nia en Yoga Trance Dance.

Sensuele Dans

Sensuele danslessen zijn een beetje meer seksueel en omvatten alles van buikdansen tot paaldansen. Opties zoals burleske stijl of stripteaselessen hebben meestal een sterkere focus op het verhogen van uw hartslag, terwijl paal- en luchtklassen zich richten op totale lichaamskracht en flexibiliteit.

Dansfitness combineren met andere workouts

Er zijn vijf componenten van fitness: spierkracht, spieruithoudingsvermogen, cardiovasculair uithoudingsvermogen, flexibiliteit en lichaamssamenstelling. Omdat de meeste danslessen niet zijn uitgerust om al deze te richten, is het een goed idee om je favoriete training aan te vullen met cross-trainingsroutines.

  • Cardiogerichte danslessen zoals Zumba kan worden gecombineerd met krachttraining en stretching om te werken aan spierkracht en flexibiliteit.
  • Flexibiliteit en spieruithoudingsvermogen klassen zoals barre kan worden gecombineerd met kickboksen of bootcamps om het cardiovasculaire uithoudingsvermogen en de spierkracht te verbeteren.

Wat u moet weten voordat u gaat

Als je nieuw bent in dansfitness en geïnteresseerd bent in het proberen van een les, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden, zodat je voorbereid bent.

Onderzoek de instructeur

Sommige fitnessinstructeurs zijn beter dan anderen. Men kan betere feedback geven, een betere vorm modelleren of betere vaardigheden op het gebied van klassenbeheer hebben. Anderen zijn misschien beter gekwalificeerd, hebben meer certificeringen en meer ervaring.

Doe je onderzoek naar instructeurs (de meeste sportscholen en studio’s bieden bios voor hun coaches). Neem vervolgens de tijd om een paar lessen te proberen. Je beste ervaring met dans komt wanneer je verliefd wordt op de training en de instructeur.

Draag geschikte kleding

Om deel te nemen aan de meeste dansfitnesslessen, heb je alleen comfortabele atletische kleding en een paar sportschoenen nodig. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te vragen naar studiospecifieke regels en richtlijnen over kleding en uitrusting.

De meeste barre studio’s vereisen bijvoorbeeld dat deelnemers tijdens de les op blote voeten gaan of een paar studiosokken meenemen met speciale grepen op de zolen. Evenzo suggereren paallessen dat deelnemers een korte, nauwsluitende korte broek dragen en vragen dat dansers geen lotion aanbrengen voor de les, omdat de blote huid beter is voor het vastpakken van de paal.

Zijn online dansfitnesslessen effectief?

Thuistrainingen zijn een geweldige optie als geld of tijd barrières zijn. Studiolessen kunnen prijzig zijn en ze werken mogelijk niet altijd met uw schema. Het goede nieuws is dat online trainingsplatforms en dvd’s uitstekende opties zijn voor het opnemen van dansfitness thuis.

Er zijn een paar opvallende beperkingen, zoals de meeste mensen die geen balletbaren of palen in hun huis hebben. Maar als u op zoek bent naar een eenvoudige cardiodansles of een barre-routine die een stoel gebruikt in plaats van de barre, zijn er veel hoogwaardige opties beschikbaar.

Een woord van bodymindspirit

Het is niet ongebruikelijk dat nieuwe sporters zich ongemakkelijk voelen wanneer ze voor de eerste keer dansfitnesslessen proberen. Zelfs “gemakkelijke” choreografie kan lastig zijn om op te pakken als je het niet gewend bent om het te doen. In plaats van de handdoek in de ring te gooien, positioneer je jezelf aan de zijkant of achterkant van het klaslokaal en concentreer je je op het hebben van plezier.

Je voelt je misschien zelfbewust, maar niemand anders let erop of je de stappen onder de knie hebt of niet. Na een paar lessen raak je gewend aan de methoden en begin je je comfortabeler te voelen met de bewegingen, zodat je jezelf kunt vermaken en de voordelen die de training biedt.

Als je van dansen houdt en je bent op zoek naar een leuke manier om je fysieke conditie te verbeteren, is er zeker een op dans gebaseerde optie die bij je past.

Afgezien van mensen met ernstige verwondingen of gezondheidsproblemen, kunnen de meesten comfortabel deelnemen aan dansfitnesslessen en zich goed voelen over de ervaring. Raadpleeg uw arts voordat u met een oefenprogramma begint als u zich zorgen maakt.