Overheids- en non-profitacties hielden waarschijnlijk miljoenen Amerikanen uit voedselonzekerheid tijdens de pandemie

Ondanks de diepgaande impact van de COVID-19-pandemie op de kwetsbaren in de Verenigde Staten, bleef het percentage Amerikanen in voedselonzekere huishoudens in 2020 stabiel op 10,5%, blijkt uit cijfers die op 8 september 2021 zijn vrijgegeven.

Hoewel ongewijzigd ten opzichte van 2019, zijn de nieuwe cijfers om twee belangrijke redenen belangrijk.

Ten eerste is voedselonzekerheid – de staat van niet in staat zijn om voldoende voedsel voor jezelf of je gezin te verstrekken – een van de leidende, zo niet de leidende, indicator van welzijn voor kwetsbare Amerikanen geworden.

En met 38,3 miljoen voedselonzekere Amerikanen is het aantal getroffen mensen nog steeds hoog.

Ten tweede onderstreept het feit dat het totale tarief niet is gestegen ondanks een ernstige economische neergang het belang van overheidsingrijpen als het gaat om het krijgen van voedsel naar Amerikanen die het nodig hebben.

Overheidsingrijpen

Dat de voedselonzekerheid stabiel bleef, was te wijten aan verschillende overheidsacties. De regering-Trump en het Congres financierden economische hulp- en stimuleringspakketten die de inkomens van miljoenen Amerikanen aanvulden.

Voor sommige huishoudens betekenden deze maatregelen dat hun inkomen hoger was dan vóór de COVID-19-pandemie. Als gevolg hiervan hadden deze gezinnen genoeg geld om een voedselveilig dieet te betalen.

Ondertussen heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw op tijdelijke basis het maximale Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP) -voordeel voor alle ontvangers verstrekt.

Deze beleidswijziging betekende een enorme toename voor veel gezinnen – tot ongeveer $ 620 per maand voor een gezin van vier.

En de agrarische toeleveringsketen was enorm succesvol in het licht van een wereldwijde pandemie. Dit succes betekende dat er weinig voedseltekorten waren en slechts kleine prijsstijgingen.

Non-profit ondersteuning

Het belang van charitatieve voedselhulp kan ook niet worden overschat.

Voedselbanken en voedselpantry’s reageerden behendig en snel op een ongekende toename van de vraag en boden hulp aan ten minste 60 miljoen Amerikanen in 2020. Dit was een stijging van 50% ten opzichte van 2019.

Het is echter niet allemaal goed nieuws. De kloof in voedselonzekerheid tussen blanke en zwart geleide huishoudens is van 2019 tot 2020 groter geworden. In 2019 waren de tarieven 7,9% van de door blanken geleide huishoudens en 19,1% van de door zwart geleide huishoudens; in 2020 waren dat 7,1% en 21,7%.

Dat betekent dat zwarte Amerikanen ongeveer drie keer meer kans hebben om voedselonzeker te zijn dan witte mensen.

Gerelateerde verhalen:
— Wat is wederzijdse hulp — En hoe kan ik meedoen?
– Hoe Feeding America zijn activiteiten heeft verschoven tijdens de coronaviruspandemie
— Maak kennis met de app die mensen helpt bij het vinden van publieke voordelen
Onderzoekers gebruikten staatsgegevens om erachter te komen hoeveel levens COVID-vaccins hebben gered. En het is echt goed nieuws.

Maar alles zou veel, veel erger zijn geweest, zowel tijdens de COVID-19-pandemie als vóór de pandemie, ware het niet dat SNAP bestond.

Van dit voedingsprogramma is aangetoond dat het voedselonzekerheid in studie na studie verlicht.

Zoals de reactie van de regering op de COVID-19-pandemie heeft aangetoond, kunnen de Verenigde Staten, geloof ik, een “recht op voedsel” in de Verenigde Staten verzekeren door overheidsinterventies, vooral door uitbreidingen van uitkeringen en SNAP-geschiktheid.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Het gesprek en werd ter beschikking gesteld aan Good Good Good.