Orkaan Ida Relief: goed nieuws uit Louisiana &hoe u kunt helpen

Zestien jaar na orkaan Katrina trof orkaan Ida zondag hard het zuidoosten van Louisiana. Volgens de New York Times liepen winden van 150 mph door de stad: van het wrak hebben een miljoen mensen in Louisiana (inclusief heel New Orleans) geen stroom. Op het moment van publicatie van dit stuk zijn er drie doden gevallen door de storm.

Een goed nieuws van de orkaan is dat de voorzorgsmaatregelen van de stad na Katrina grotendeels hebben gewerkt. Schade als gevolg van de harde wind heeft de reddings- en herstelinspanningen echter bemoeilijkt en vertraagd. Neergehaalde elektriciteitskabels en bomen blokkeren wegen en neergehaalde mobiele telefoontorens hebben velen zonder mobiele of internetservice achtergelaten. Vanwege de omvang van de schade kan de stroom naar verluidt tot 6 weken uitvallen.

Terwijl we wachten tot het overstromingswater zich terugtrekt, herstelteams werken om wegen vrij te maken, reddingsploegen de gestranden bereiken en elektrische bemanningen werken om de stroom te herstellen, zullen er zeker nieuwe behoeften ontstaan: het opruimen en herbouwen van huizen en gebouwen, toegang tot voedsel en onderdak, en meer.

Hier zijn enkele van de mensen en organisaties die in Louisiana werken na orkaan Ida, en hoe u ook kunt helpen:

Waar komen mensen al opdagen om te helpen in Louisiana?

In de context van het liefdesverdriet, de pijn en het onrecht van de wereld, zei Fred Rogers ooit:

TOEN IK EEN JONGEN WAS EN IK ENGE DINGEN IN HET NIEUWS ZAG, ZEI MIJN MOEDER TEGEN ME: “ZOEK DE HELPERS. JE ZULT ALTIJD MENSEN VINDEN DIE HELPEN.”

Bij Good Good Good is dat wat we doen. We zoeken de helpers. En we vinden ze altijd.

Op dit moment besteden reddings- en hulpploegen in Louisiana het grootste deel van hun tijd en aandacht aan het reageren op deze tragedie – en minder tijd aan het delen van het goede dat ze doen en zien. Bovendien zijn hoogspanningslijnen en mobiele telefoontorens uitgevallen, wat de communicatie-inspanningen bemoeilijkt. Er wordt dus veel goed nieuws gecreëerd – maar het is nog niet allemaal openbaar beschikbaar.

In de komende dagen verwachten we nog veel meer verhalen te zien van helpers die uit Louisiana komen via lokale journalisten, sociale media en contacten ter plaatse – en wanneer we dat doen, zullen we dit verhaal bijwerken.

Hier zijn de helpers die we tot nu toe hebben gezien:

De chef-koks van World Central Kitchen zijn al ter plaatse om maaltijden te serveren aan mensen die door de storm zijn getroffen – en degenen die helpen met herstelinspanningen.

Elektrische bemanningen uit naburige staten (zoals Jacksonville, Florida en Houston, Texas) sturen vrachtwagens en teams om de stroom zo snel mogelijk te herstellen.

Met veel aandacht gericht op New Orleans, is de in Louisiana gevestigde Cajun Navy op weg naar kleinere steden om wegen vrij te maken.

Houston’s Jim “Mattress Mack” McIngvale kondigde een enorme hulpinspanning aan om gezinnen te helpen die door de storm zijn getroffen, en stuurde een konvooi van 30 vrachtwagens met “alle normale dingen voor orkanen”, zoals water, niet-bederfelijk voedsel, luiers, formule, dierenvoeding, toiletartikelen en meer – allemaal gedoneerd door Houstonians. Mattress Mack opende ook zijn meubelwinkel, Gallery Furniture, voor alle evacués uit Louisiana om gratis te verblijven.

Vóór orkaan Ida: Na orkaan Katrina investeerde New Orleans $ 14,5 miljard in een overstromingsbeschermingssysteem dat werkte om te voorkomen dat de stad zou overstromen. En het is bewezen behoorlijk effectief. Eén organisatie, Glass Half Full, creëerde een glasrecyclingcentrum dat gebruikte flessen in zandzakken veranderde om de gemeenschap te beschermen.

Hoe u kunt helpen of hulp kunt krijgen als u in Louisiana bent:

Zorg voor je fysieke veiligheid.

Als je in fysiek gevaar bent of gered moet worden, vraag dan om hulp van de Cajun Navy. Als je bent geëvacueerd, adviseren ambtenaren in Louisiana om niet terug te keren totdat het veilig is om dit te doen. Hoogspanningslijnen liggen nog steeds plat, wegen zijn geblokkeerd door bomen en puin.

Als je veilig bent bij home, blijf daar.

Neergehaalde gsm-torens en hoogspanningslijnen hebben de herstel- en reddingspogingen bemoeilijkt. Terwijl de autoriteiten werken om de wegen vrij te maken, als je veilig thuis bent, probeer dan van de wegen af te blijven om het verkeer te minimaliseren.

Zorg ook voor je mentale gezondheid.

Ida is een van de grootste stormen die de VS heeft getroffen, en met deze stormlanding in Louisiana op de 16e verjaardag van orkaan Katrina, roept het waarschijnlijk veel traumatiserende herinneringen op.

Of je nu op je plek bent beschut tijdens orkaan Ida, of je getriggerd voelt door de overeenkomsten in verwoesting die orkaan Katrina heeft veroorzaakt – neem contact op met Crisis Text Line voor ondersteuning. Sms SHARE naar 741741 om een vrijwillige Crisis Counselor te bereiken.

Als je de middelen hebt, sluit je dan aan bij de Cajun Navy.

De Cajun Navy is op zoek naar vrijwilligers en u kunt dit formulier invullen om deel te nemen aan hun hulpinspanningen.

Hoe te helpen als je niet in Louisiana bent

Steun bestaande hulpinspanningen en mensen die al in Louisiana zijn. Hoewel er in de toekomst misschien mogelijkheden zijn om dit te doen, is het op dit moment niet veilig om naar de staten te reizen die door de storm zijn getroffen om persoonlijk te helpen.

Om ervaren lokale vrijwilligers te ondersteunen die mensen redden en benodigdheden verstrekken, doneer aan Cajun Marine Relief.

De Cajun Navy is een grassroots vrijwilligersorganisatie die bestaat uit de lokale bevolking met boten en andere middelen om reddingsinspanningen te helpen.

Doneer om Cajun Navy te steunen

Om een gevestigde lokale waterbeschermingsorganisatie te ondersteunen bij hun rampenbestrijdingsinspanningen, doneer aan Stel je waterwerken voor.

Imagine Water Works is een in New Orleans gevestigde organisatie die zich richt op waterbeheer, behoud en milieukwesties zoals klimaatverandering. Ze organiseren ook zowel rampenparaatheid als hulpinspanningen in het gebied wanneer dat nodig is.

Doneer om Imagine Water Works te steunen

Om mensen die door de storm zijn getroffen te helpen voeden, doneer je aan Wereld Centrale Keuken.

World Central Kitchen biedt voedsel aan mensen in nood in de nasleep van natuurrampen, waar en wanneer ze ook over de hele wereld toeslaan. World Central Kitchen, opgericht door de wereldberoemde chef-kok José Andrés, activeert chef-koks over de hele wereld om ervoor te zorgen dat mensen aan deze basisbehoefte voldoen.

Doneer om World Central Kitchen te steunen

Om te helpen zorgen voor dieren die door de storm zijn getroffen, doneert u aan de Louisiana SPCA.

Hoewel ze voor de storm veel dieren hebben geëvacueerd, helpt de LOUISIANA SPCA ook bij het redden en verzorgen van achtergebleven dieren.

Doneer om de Louisiana SPCA te ondersteunen

We zullen dit verhaal bijwerken naarmate we meer Helpers vinden – en mogelijkheden om Helpers te worden. Deel dit verhaal om meer mensen te helpen de ondersteuning te krijgen die ze nodig hebben.