Banana Chip Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Banana Chip Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Banaan Chips

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Bananenchips zijn een zoete traktatie gemaakt door dunne plakjes onderrijpe bananen te bakken (Musa acuminata |) en besprenkel ze met suiker of honing. Sommige thuiskoks maken ook bananenchips door bananenschijfjes te bakken of uit te drogen.

Hoewel rauwe bananen gezonde voedingsstoffen kunnen bieden (zoals vezels, kalium, vitamine B6 en vitamine C), bieden bananenchips geen significante vitamines of mineralen omdat een enkele portie relatief klein is en slechts een klein deel van de hele banaan gebruikt. Omdat bananenchips rijk kunnen zijn aan vet en suiker, moet deze snack met mate worden geconsumeerd.

Banana Chip Voedingsfeiten

De volgende voedingsgegevens worden verstrekt door de USDA voor 1 kopje bananenchips (72 gram).

 • Calorieën: 374
 • Vet: 24,2 g
 • Natrium: 4,3 mg
 • Koolhydraten: 42g
 • Vezel: 5,5 g
 • Suikers: 25g
 • Eiwit: 1,7 g

Koolhydraten

Er zitten 374 calorieën en meer dan 40 gram koolhydraten in een kopje bananenchips, dat over het algemeen een paar porties bevat. Een kopje bevat ook ongeveer 5 gram vezels en ongeveer 25 gram suiker. De suiker in bananenchips komt van een combinatie van suiker die van nature voorkomt in bananen en suiker die tijdens de verwerking wordt toegevoegd om de chips zoeter te maken.

De glycemische lading van een portie van een ons (28 g) bananenchips wordt geschat op ongeveer 23, waardoor dit een hoog glycemisch voedsel is. Glycemische belasting houdt rekening met de portiegrootte wanneer de impact van een voedingsmiddel op de bloedsuikerspiegel wordt geschat.

Vetten

Er zit ongeveer 24g vet in een portie bananenchips. Ongeveer 20 gram vet is verzadigd vet, 1,4 g is enkelvoudig onverzadigd en 0,5 g is meervoudig onverzadigd.

Eiwit

Een kopje bananenchips levert slechts 1,7 gram eiwit.

Vitaminen en Mineralen

Bananenchips zijn geen belangrijke bron van vitaminen of mineralen.

Gezondheidsvoordelen

Hoewel een hele rauwe banaan bepaalde gezondheidsvoordelen kan bieden, is het niet waarschijnlijk dat je deze voordelen krijgt wanneer je een enkele portie bananenchips consumeert. Als je genoeg gefrituurde bananenchips consumeert om dezelfde vitamines en mineralen te krijgen die door een hele banaan worden geleverd, zul je ook aanzienlijk vet, koolhydraten en calorieën consumeren.

Dit kan nuttig zijn als een snelle, handige, betaalbare energiebron. Als u uw eigen bananenchips bakt, kunt u de hoeveelheid suiker beheren of weglaten om af te stemmen op uw smaakvoorkeuren en gezondheidsbehoeften.

Kan helpen gewichtsverlies

Bananenchips kunnen een gezonder alternatief zijn voor chips, zelfs als ze worden gefrituurd. Volgens USDA-gegevens biedt een vergelijkbare portie chips ongeveer hetzelfde aantal calorieën als bananenchips, maar minder dan één gram (0,6 g) vezels. Bananenchips leveren meer dan een gram.

Hoewel dit geen substantiële hoeveelheid vezels is, kan het toevoegen van deze voedingsstof aan uw dieet u helpen om u langer vol te voelen na het eten. Studies tonen een verband aan tussen verhoogde vezelinname en succesvol gewichtsverlies in caloriebeperkte diëten.

Kan helpen de bloeddruk te verlagen

Bananen kunnen een goede bron van kalium zijn. Van kalium is bekend dat het gunstige effecten heeft op de bloeddruk, vooral in combinatie met een natriumarm eetplan.

Bananenchips kunnen een zeer kleine hoeveelheid kalium bevatten. Maar deze snack is waarschijnlijk ook lager in natrium dan vergelijkbare snacks zoals crackers of chips. Een enkele portie bananenchips levert minder dan één gram (0,84 mg) natrium volgens USDA-gegevens, terwijl een vergelijkbare portie chips 95 mg natrium levert.

Allergieën

Mensen met het orale allergiesyndroom (soms ook wel pollen-voedselgevoeligheidssyndroom genoemd) kunnen reageren wanneer ze bananenchips consumeren. Andere voedingsmiddelen zoals avocado’s, komkommer, kiwi en meloen kunnen ook een reactie veroorzaken.

Orale allergiesymptomen omvatten over het algemeen jeuk rond de mond, het gezicht, de lip, de tong en de keel en verschijnen over het algemeen direct na het consumeren van het fruit. Mensen met ambrosia-allergieën kunnen ook een reactie hebben wanneer nadelenuming bananenchips of andere voedingsmiddelen die zijn gemaakt met bananen.

Veel verpakte bananenchipmerken maken hun producten met kokosolie of palmolie. Hoewel er weinig meldingen zijn van kokosnootallergie of reacties op kokosolie, weten allergie-experts niet zeker of het consumeren van voedingsmiddelen gemaakt met deze oliën noodzakelijkerwijs veilig is voor mensen met kokosallergie.

Bijwerkingen

Het is niet waarschijnlijk dat u nadelige effecten zou ondervinden van het consumeren van bananenchips.

Variëteiten

Bananenchips in winkels kunnen worden gemaakt met een verscheidenheid aan verschillende ingrediënten. Meestal hebben ze suiker of een andere zoetstof toegevoegd, maar een paar merken voegen zout toe om de chips een hartige smaak te geven.

Bij het winkelen voor bananenchips, zie je misschien ook een vergelijkbaar product genaamd weegbreechips. Bakbananen lijken erg op bananen en de chips smaken waarschijnlijk vergelijkbaar met bananenchips.

Wanneer het het beste is

Bananen zijn het hele jaar door verkrijgbaar in bijna alle supermarkten. Dus als je deze chips thuis maakt, vind je de ingrediënten gemakkelijk op je lokale markt. Bananenchips zijn ook verkrijgbaar in de meeste supermarkten.

Opslag en voedselveiligheid

De manier waarop je bananenchips bewaart, hangt af van hoe ze worden gemaakt. Als u bananenchips koopt, volgt u de richtlijnen op de verpakking. De meeste tassen bevatten een “houdbaarheidsdatum”. Over het algemeen kun je de chips enkele weken in je voorraadkast bewaren. In de winkel gekochte bananenchips vereisen geen koeling en bevriezen niet goed.

Als je thuis bananenchips maakt, kun je ze vers houden door ze in een luchtdichte container te bewaren. Nadat je de chips hebt uitgedroogd, gebakken of gebakken, plaats je ze in een zak of andere hersluitbare container en verwijder je zoveel mogelijk lucht.

Hoe zich voor te bereiden

Als je thuis je eigen bananenchips wilt maken, kun je de ingrediënten controleren en een gezondere versie maken die nog steeds plezierig is. Om het vetgehalte lager te houden, is het bakken of uitdrogen van de chips de beste keuze. Gebruik een voedsel dehydrator of je oven om de chips te maken.

Om de chips in de oven te maken, begin je met onderrijpe bananen. Rijpe bananen zullen te zacht zijn en hun vorm niet goed vasthouden. Snijd de banaan in dunne ovalen.

Leg de plakjes banaan op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met citroensap en laat ze gewoon of bestrooi ze licht met suiker, kaneel of je favoriete specerij. Bak ongeveer een uur op 200 graden. Verwijder vervolgens de schaal, draai de plakjes om en breng de bakplaat nog eens 30 minuten terug naar de oven of totdat ze knapperig zijn.

 • Calorieën: 374
 • Vet: 24,2 g
 • Natrium: 4,3 mg
 • Koolhydraten: 42g
 • Vezel: 5,5 g
 • Suikers: 25g
 • Eiwit: 1,7 g

Hoewel dit geen substantiële hoeveelheid vezels is, kan het toevoegen van deze voedingsstof aan uw dieet u helpen om u langer vol te voelen na het eten. Studies tonen een verband aan tussen verhoogde vezelinname en succesvol gewichtsverlies in caloriebeperkte diëten.

Als je thuis bananenchips maakt, kun je ze vers houden door ze in een luchtdichte container te bewaren. Nadat je de chips hebt uitgedroogd, gebakken of gebakken, plaats je ze in een zak of andere hersluitbare container en verwijder je zoveel mogelijk lucht.