Bananenmelk Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Bananenmelk Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Bananenmelk

 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Veel mensen zijn geïnteresseerd in zuivelalternatieven die de romigheid van melk kunnen bieden zonder het potentieel voor allergie. Nu is er een alt-melk gemaakt van een verrassende bron: bananen (vaak gemengd met zonnebloempitten of haver). Bananenmelk biedt een niet-allergene optie voor degenen die geen zuivel kunnen verdragen. En – in tegenstelling tot sommige notenversies – wordt bananenmelk niet belast met duurzaamheidskwesties zoals overmatig watergebruik bij de productie.

Bananenmelk smaakt natuurlijk naar bananen, wat sommige mensen misschien een afknapper vinden. Maar zelfs als je niet altijd hunkert naar bananensmaak op je ochtendgranen, kun je genieten van de gladde textuur in andere bereidingen, zoals smoothies of in gebakken goederen. Je krijgt niet hetzelfde eiwitgehalte of probiotica uit bananenmelk die je in koemelk zou krijgen, maar voor een uniek, plantaardig alternatief kan het het proberen waard zijn.

Voedingswaarde feiten

Een kopje bananenmelk (8 oz.) biedt 60 calorieën, 1 g eiwit, 9 g koolhydraten en 3 g vet. Bananenmelk is een goede bron van kalium, vitamine B6 en calcium.

De USDA verstrekt momenteel geen voedingsinformatie voor bananenmelk. Voeding kan van merk tot merk verschillen, dus voor de meest nauwkeurige informatie, controleer het etiket op de bananenmelk die je hebt gekocht. De volgende voedingsfeiten zijn voor 1 kopje (8 oz.) Mooala-bananenmelk.

Bananenmelk Voedingsfeiten

 • Calorieën: 60
 • Vet: 3g
 • Natrium: 15 mg
 • Koolhydraten: 9g
 • Vezel: 1g
 • Suikers: 4g
 • Eiwit: 1g
 • Calcium: 300 mg
 • Kalium: 350 mg
 • Vitamine B6: 0,1 mg

Koolhydraten

De koolhydraten in bananenmelk zijn afkomstig van de van nature voorkomende suiker, vezels en zetmeel in bananen, evenals een kleine hoeveelheid koolhydraten uit zonnebloempitten. Vezels zijn een complex koolhydraat en kunnen helpen om de eetlust en bloedsuikerspiegel te reguleren. Als u uw koolhydraatinname in de gaten houdt, kan bananenmelk een betere keuze zijn dan koemelk, omdat het negen gram per kopje bevat, vergeleken met de 12 van zuivelmelk.

Vetten

Omdat de twee primaire ingrediënten – water en bananen – vetvrij zijn, is bananenmelk relatief laag in vet. De kleine hoeveelheid vet die het bevat, wordt geleverd door zonnebloempitten en is meestal de gezondere, onverzadigde variëteit. Een kopje bananenmelk heeft geen detecteerbaar verzadigd vet en geen transvetten, die worden geassocieerd met kanker, hartaandoeningen en diabetes type 2.

Eiwit

Bananenmelk bevat niet veel eiwitten, met slechts 1 gram per kopje, dus verwacht niet dat het veel toevoegt aan je dagelijkse behoefte. Vergeleken met de acht gram eiwit in koe- of sojamelk is dit bijzonder laag.

Vitaminen en Mineralen

Als je denkt aan voedingsstoffen in bananen, denk je waarschijnlijk aan kalium. Net als de vrucht levert bananenmelk een aanzienlijke hoeveelheid van dit mineraal. Een portie bananenmelk van één kopje levert 350 mg kalium, of 8% van uw dagelijkse behoefte.

Maar daar stoppen de voedingsstoffen niet. Bananen zijn van nature rijk aan vitamine B6, wat het immuunsysteem en het zenuwstelsel helpt goed te functioneren. Bananenmelk is ook vaak verrijkt met calcium. Een enkele portie van Mooala’s originele smaak klopt 25% van uw dagelijkse waarde.

Calorieën

Een portie bananenmelk (een kopje, 8oz of 237 ml) bevat 60 calorieën, meestal uit koolhydraten.

Samenvatting

Bananenmelk is een zuivelvrij melkalternatief dat goede hoeveelheden kalium, calcium en vitamine B6 per portie biedt. Deze relatief nieuwe alt-melk is ook vetvrij en caloriearm, en vrij laag in koolhydraten en suikers.

Gezondheidsvoordelen

Naast het rijke kaliumgehalte heeft bananenmelk nog enkele andere gezonde eigenschappen.

Allergievriendelijk

Voor veel mensen is bananenmelk een welkom alternatief wanneer zuivel- en notenallergieën de melkopties beperken. Bananen behoren niet tot de top acht voedingsmiddelen die verantwoordelijk zijn voor 90% van de voedselallergieën in de Verenigde Staten.

Caloriearm

Degenen die calorieën willen verminderen voor gewichtsverlies, zullen een vriend vinden in bananenmelk. Met 60 calorieën per kopje bevat het de helft van de calorieën van koemelk. Het vervangen van bananenmelk door zuivelmelk is een eenvoudige manier om calorieën in gebakken goederen te verminderen, smoothies, en tijdens de maaltijd als onderdeel van een plan voor gewichtsverlies.

Ondersteunt de gezondheid van de botten

Het calcium in bananenmelk kan worden toegevoegd door verrijking, maar dat verandert niets aan de gezondheidsvoordelen. Calcium helpt je lichaam botten op te bouwen, maar ook om een stabiele hartslag te behouden en bloed te transporteren.

Compatibel met veganistisch dieet

Als je veganist bent, heb je geluk. In zijn meest basale vorm wordt bananenmelk gemaakt van alleen bananen en water – commerciële bereidingen zijn over het algemeen vrij van dierlijke producten. (Lees voor de zekerheid altijd etiketten.)

Kan de bloeddruk verlagen

Het lichaam heeft kalium nodig om veel essentiële functies uit te voeren, en elke dag voldoende krijgen kan helpen de bloeddruk te verlagen, nierstenen te voorkomen en de gezondheid van de botten te ondersteunen. Bananenmelk levert misschien maar 10% van je dagelijkse waarde, maar elk klein beetje telt.

Allergieën

Hoewel allergieën voor bananen ongewoon zijn, moet je bananenmelk vermijden die zonnebloempitten bevat als je allergisch bent voor zonnebloempitten. Evenzo, als u gevoelig of allergisch bent voor haver, controleer dan het etiket op uw bananenmelk; Het merk Banana Wave gebruikt haver (maar geen zonnebloempitten) in zijn bananenmelk.

Bijwerkingen

Voor de meeste mensen vormden bananen en hun melk een gezonde aanvulling op het dieet. Maar als u om gezondheidsredenen, zoals nierziekte, een kaliumarm dieet nodig heeft, moet u mogelijk uw consumptie van bananenmelk beperken.

Bananen bevatten een aminozuur genaamd tyramine, dat bij sommige mensen in verband is gebracht met migraine. Als je weet dat tyramine migraine veroorzaakt, wil je wegblijven van grote hoeveelheden bananenmelk. Evenzo moeten mensen die medicijnen gebruiken die monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers) worden genoemd, mogelijk ook voedingsmiddelen met tyramine beperken.

Variëteiten

Omdat bananenmelkleveranciers relatief weinig zijn, is er geen grote diversiteit aan opties voor deze drank. Eventuele variaties zullen meestal in toegevoegde smaak zijn, zoals chocolade, mango of aardbei. Maar controleer de verpakking zorgvuldig om er zeker van te zijn dat je melk krijgt die is gemaakt van bananen, niet koemelk of sojamelk met bananenaroma.

Opslag en voedselveiligheid

Bananenmelk is niet bederfelijk, maar zodra je het opent, moet je het in de koelkast bewaren en binnen zeven tot 10 dagen gebruiken. Het is ook het beste om de fles een goede shake te geven voordat je gaat drinken, omdat de inhoud kan bezinken.

Hoe zich voor te bereiden

Wanneer u een fles kant-en-klare bananenmelk koopt, is er geen voorbereiding nodig. Gewoon openen en gieten. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen bananenmelk te maken. De meeste recepten omvatten gewoon het blitzen van een banaan, water en smaakstoffen naar keuze in een blender.

Je kunt bananenmelk vervangen door zuivel- of notenmelk op ontbijtgranen, als een solodrank of in recepten. Houd er rekening mee dat de kenmerkende bananensmaak misschien niet elk recept aanvult.

 • Calorieën: 60
 • Vet: 3g
 • Natrium: 15 mg
 • Koolhydraten: 9g
 • Vezel: 1g
 • Suikers: 4g
 • Eiwit: 1g
 • Calcium: 300 mg
 • Kalium: 350 mg
 • Vitamine B6: 0,1 mg

Bananenmelk is een zuivelvrij melkalternatief dat goede hoeveelheden kalium, calcium en vitamine B6 per portie biedt. Deze relatief nieuwe alt-melk is ook vetvrij en caloriearm, en vrij laag in koolhydraten en suikers.

Bananen bevatten een aminozuur genaamd tyramine, dat bij sommige mensen in verband is gebracht met migraine. Als je weet dat tyramine migraine veroorzaakt, wil je wegblijven van grote hoeveelheden bananenmelk. Evenzo moeten mensen die medicijnen gebruiken die monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers) worden genoemd, mogelijk ook voedingsmiddelen met tyramine beperken.