Ongeordend eten: wat het is en hoe het verschilt van eetstoornissen

Ongeordend eten: wat het is en hoe het verschilt van eetstoornissen
Vrouw met een bord eten

Getty Images / Kelvin Murray


 • Wat is ongeordend eten?
 • Ongeordend eten versus eetstoornissen
 • Tekenen en symptomen
 • Oorzaken van ongeordend eten
 • Omgaan met ongeordend eten
 • Veelgestelde vragen

Hoewel er eetgedrag is waarvan de meeste mensen het erover eens zijn dat het ongezond is, betekent dat niet dat iedereen van tijd tot tijd vrijgesteld is van het vallen in die patronen. Voor sommigen kan dit lijken op het eten voorbij het punt van volheid of overgeven aan negatieve emoties. Of misschien heb je gemerkt dat je de neiging hebt om te jojoën, slingerend van rage naar rage. Hoewel je misschien een onderbuikgevoel hebt dat dit gedrag je niet helpt, is het belangrijk om op te merken hoe ernstig ze zijn en te evalueren of je al dan niet op weg bent naar een eetstoornis.

De waarheid is dat er vaak een dunne lijn is tussen een ongezond eetgedrag (ongeordend eten) en een gediagnosticeerde eetstoornis. Hoewel de twee nogal wat overlap hebben, zijn ze niet hetzelfde.

Als u vermoedt dat u of iemand om wie u geeft een eetstoornis heeft, is het het beste om een diagnose over te laten aan een gekwalificeerde professional. Sommige basisrichtlijnen voor het begrijpen van het verschil tussen ongeordend eten en eetstoornissen kunnen echter als een nuttige basis dienen.

Wat is ongeordend eten?

Volgens de Academie voor Voeding en Diëtetiek wordt “ongeordend eten gebruikt om een reeks eetgedragingen te beschrijven die al dan niet de diagnose van een eetstoornis rechtvaardigen.”

Met andere woorden, iedereen met een eetstoornis heeft ongeordend eten, maar niet iedereen met ongeordend eten voldoet aan de diagnostische criteria voor een specifieke aandoening zoals anorexia nervosa of boulimia. In plaats daarvan kan ongeordend eten lijken op bepaalde overtuigingen of gedragingen die de gezondheid of een goede relatie met voedsel niet bevorderen.

Hoe ongeordend eten verschilt van eetstoornissen

Eetstoornissen zijn ernstige, soms zelfs fatale, aandoeningen die verband houden met ernstige stoornissen in gedrag, gedachten en emoties. Deze worden meestal gediagnosticeerd door criteria die worden beschreven in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). Erkende eetstoornissen omvatten anorexia nervosa, boulimia nervosa, ARFID, eetbuistoornis en andere gespecificeerde voedings- en eetstoornissen (OSFED), een diagnose die dient als een verzamelnaam voor minder goed onderzochte aandoeningen zoals orthorexia nervosa of specifieke voedselfobieën.

Een eetstoornis heeft vaak ernstige gevolgen voor de lichamelijke gezondheid (zoals ernstige ondervoeding of extreme gewichtstoename of -verlies); ongeordend eten zal zich op deze manier minder snel manifesteren. Dat gezegd hebbende, ongeordend eten kan nog steeds de kwaliteit van leven van een persoon drastisch beïnvloeden. Het hebben van een relatie met voedsel dat beladen is met angst, beperking of schuldgevoel kan de vreugde van eten stelen, je vermogen om te socialiseren beperken en zelfs gezondheidsproblemen zoals depressie en angst verergeren. Ongeordend eten is ook vaak de eerste stap naar een ‘officiële’, diagnosticeerbare eetstoornis.

Tekenen en symptomen van ongeordend eten

De ervaring van elke persoon met een eetstoornis is uniek, dus tekenen en symptomen kunnen variëren.

Tekenen van ongeordend eten

 • Vermijd strikt bepaalde voedingsmiddelen (zelfs als je ervan geniet) omdat ze misschien dikmakend zijn
 • Jezelf niet toestaan om te eten als je honger hebt
 • Eten om negatieve gevoelens zoals schuldgevoelens, verveling of verdriet te verzachten
 • Het uitsluiten van grote voedselgroepen als onderdeel van een “clean eating” regime
 • Angst voelen voor bepaalde voedingsmiddelen of voedselgroepen
 • Vaak op “crash” of rage diëten
 • Angst ervaren over eten met anderen
 • Angst voor gewichtstoename

Als u of een geliefde te maken heeft met een eetstoornis OF ONGEORDEND ETEN, neem dan contact op met de hulplijn van de National Eating Disorders Association (NEDA) voor ondersteuning op 1-800-931-2237.

Voor meer bronnen over geestelijke gezondheid, zie onze National Helpline Database.

Oorzaken van ongeordend eten

Van sociale media tot glossy tijdschriftomslagen, de samenleving is gevuld met berichten over hoe we eruit moeten zien en eten. Dieetcultuur is een waarschijnlijke boosdoener achter de ongeordende relatie van veel mensen met voedsel. Al in 2006 onthulde onderzoek dat ongeordend eten waarschijnlijk werd aangedreven door de “cultus van dunheid” die in de media werd gepromoot.

Een andere belangrijke factor in de ontwikkeling van ongezonde voedingspatronen kan een geschiedenis van trauma zijn. Volgens een studie uit 2018 is blootstelling aan trauma werd geassocieerd met ongeordend eten bij vrouwen, vooral vrouwen van kleur.

Je sociale kring kan je ook leiden tot een aantal niet-zo-gezonde overtuigingen en gedragingen rond voedsel. Opmerkingen van ouders over wat er op het bord ligt of vrienden die geobsedeerd zijn door macronutriënten kunnen ook van invloed zijn op hoe je bepaalde voedingsmiddelen bekijkt. Het zijn niet alleen persoonlijke invloeden die deze impact kunnen hebben; sommige onderzoeken hebben een verband gevonden tussen het gebruik van sociale netwerksites en onregelmatig eetgedrag , waarbij sociale vergelijking de meest waarschijnlijke oorzaak is.

Hoe om te gaan met ongeordend eten

Als je een aantal voedingspatronen hebt geïdentificeerd die je wilt veranderen, zijn er stappen die je kunt nemen om ongeordend eten te beteugelen, afwijkend van eetstoornisgebied.

Praat met een veilig persoon

Het delen van je gevoelens met een vertrouwde vriend of familielid is misschien wel de beste plek om te beginnen. Het zoeken naar een professionele counselor die gesprekstherapie kan bieden voor ongeordend eten is ook een verstandige manier van handelen. Een geregistreerde diëtist – vooral iemand die gespecialiseerd is in ongeordend eten – kan een andere nuttige bron zijn.

Beoefen Mindfulness

Het beoefenen van mindful en intuïtief eten kan ook een lange weg gaan naar het helen van je relatie met voedsel. Door principes van bewustzijn van het huidige moment tijdens maaltijden op te nemen en zelfcompassie te oefenen, zul je jezelf opnieuw trainen om zowel van voedsel te genieten als het in de juiste hoeveelheden te consumeren.

Vermijd diëten

Blijf uit de buurt van diëten die calorieën of bepaalde voedselgroepen sterk beperken. Hoewel ze voor een korte tijd gewichtsverlies of andere gezondheidsresultaten kunnen produceren, doen deze eetplannen vaak meer schade en blijken ze niet duurzaam te zijn.

Ruim uw sociale feeds op

Hoewel sociale media, tv en muziek allemaal reguliere elementen van de samenleving zijn, verspreiden ze ook snel schadelijke berichten. Als je merkt dat je worstelt met ongeordend eten, is het doen van een audit van wat je ziet en hoort op sociale platforms een geweldige manier om schadelijke, triggerende berichten uit je leven te verwijderen.

Wanneer moet u een zorgverlener raadplegen?

U heeft altijd het recht om met uw zorgverlener te praten over problematische gevoelens of gedragingen rond voedsel. Maar sommige tekenen en symptomen rechtvaardigen zeker een bezoek aan een arts, diëtist of therapeut.

Als je een aanzienlijke hoeveelheid gewicht hebt gewonnen of verloren of fysieke symptomen ervaart zoals vermoeidheid of duizelingen als gevolg van niet eten, is het tijd om hulp te zoeken. Evenzo, als u het gevoel heeft dat ongezonde eetpatronen uw kwaliteit van leven verstoren (zoals u ervan weerhouden om met vrienden te dineren of obsessieve gedachten te veroorzaken), aarzel dan niet om een afspraak te maken met een gezondheidswerker.

Een woord van bodymindspirit

Vanwege hun vele overeenkomsten kan het moeilijk zijn om ongeordend eten los te weken van een volwaardige eetstoornis. Een bezoek aan een arts, diëtist of professional in de geestelijke gezondheidszorg kan het record rechtzetten op welke u ervaart. Met de juiste interventies kun je jezelf op het pad vinden naar een grotere liefde voor voedsel – en misschien zelfs meer respect voor jezelf.

Veelgestelde vragen


 • Wat zijn de risico’s van ongeordend eten?

  Ongeordend eten kan gemakkelijk leiden tot een eetstoornis, dus het is belangrijk om dit gedrag eerder dan later aan te pakken. Het is ook mogelijk dat ongeordend eten een negatieve invloed heeft op je dagelijks leven, of het nu gaat om het emotioneel naar beneden halen, het verstoren van je plezier in eten in een sociale omgeving of het beïnvloeden van je voedingsstatus.


 • Hoe beïnvloedt de dieetcultuur ongeordend eten?

  De samenleving is vaak verzadigd met berichten over het “juiste” dieet dat zal leiden tot gewichtsverlies of zelfs fysieke perfectie. Deze alomtegenwoordige marketing speelt in op veel ongeordend eetgedrag en overtuigingen. Dat gezegd hebbende, dieetcultuur is slechts een van de vele factoren die mensen naar ongezonde voedingspatronen kunnen leiden.


 • Wat is intuïtief eten?

  Intuïtief eten is een door de diëtist ontwikkelde benadering van eten volgens de fysieke signalen van honger en volheid van je lichaam. Veel mensen vinden de 10 principes van eten met bewuste, oordeelvrije intentie nuttig voor het overwinnen van ongeordend eten.

 • Vermijd strikt bepaalde voedingsmiddelen (zelfs als je ervan geniet) omdat ze misschien dikmakend zijn
 • Jezelf niet toestaan om te eten als je honger hebt
 • Eten om negatieve gevoelens zoals schuldgevoelens, verveling of verdriet te verzachten
 • Het uitsluiten van grote voedselgroepen als onderdeel van een “clean eating” regime
 • Angst voelen voor bepaalde voedingsmiddelen of voedselgroepen
 • Vaak gaande op “cuitslag” of rage diëten
 • Angst ervaren over eten met anderen
 • Angst voor gewichtstoename

Als u of een geliefde te maken heeft met een eetstoornis OF ONGEORDEND ETEN, neem dan contact op met de hulplijn van de National Eating Disorders Association (NEDA) voor ondersteuning op 1-800-931-2237.

Voor meer bronnen over geestelijke gezondheid, zie onze National Helpline Database.

U heeft altijd het recht om met uw zorgverlener te praten over problematische gevoelens of gedragingen rond voedsel. Maar sommige tekenen en symptomen rechtvaardigen zeker een bezoek aan een arts, diëtist of therapeut.

Als je een aanzienlijke hoeveelheid gewicht hebt gewonnen of verloren of fysieke symptomen ervaart zoals vermoeidheid of duizelingen als gevolg van niet eten, is het tijd om hulp te zoeken. Evenzo, als u het gevoel heeft dat ongezonde eetpatronen uw kwaliteit van leven verstoren (zoals u ervan weerhouden om met vrienden te dineren of obsessieve gedachten te veroorzaken), aarzel dan niet om een afspraak te maken met een gezondheidswerker.