Onderzoekers gebruikten staatsgegevens om erachter te komen hoeveel levens COVID-vaccins hebben gered. En het is echt goed nieuws.

Search

Hoeveel levens hebben coronavaccins gered in de VS?

Klinische studies tonen aan hoe effectief vaccins individueel zijn, maar de echte wereld laat zien hoe effectief ze zijn op populatieniveau.

Meer dan 200 miljoen inwoners van de VS hebben minstens één prik van een COVID-19-vaccin gekregen met de verwachting dat de vaccins de virusoverdracht vertragen en levens redden.

Onderzoekers kennen de werkzaamheid van de vaccins uit grootschalige klinische proeven, de gouden standaard voor medisch onderzoek.

Uit de studies bleek dat de vaccins zeer effectief zijn in het voorkomen van ernstige COVID-19 en vooral goed in het voorkomen van overlijden. Maar het is belangrijk om elke nieuwe behandeling in de echte wereld te volgen, omdat de voordelen van vaccins op populatieniveau kunnen verschillen van de werkzaamheid die in klinische onderzoeken wordt gevonden.

Sommige mensen in de VS hebben bijvoorbeeld alleen de eerste prik van een vaccin met twee prikken gekregen en zijn daarom minder beschermd dan een volledig gevaccineerde persoon.

Als alternatief hebben gevaccineerde mensen veel minder kans om COVID-19 over te dragen aan anderen, inclusief degenen die niet zijn gevaccineerd. Dit zou vaccins effectiever kunnen maken op populatieniveau dan in de klinische onderzoeken.

Ik ben een gezondheidseconoom en mijn team en ik hebben de effecten bestudeerd van overheidsinterventies zoals vaccinatie op de pandemie.

We wilden weten hoeveel levens vaccins mogelijk hebben gered als gevolg van de COVID-19-vaccinatiecampagnes van de staten in de VS.

Een nauwkeurig model bouwen

In maart 2021, toen wekelijkse gegevens over COVID-19-vaccinaties van de staat betrouwbaar beschikbaar begonnen te worden van overheidsinstanties, begon mijn team de associatie tussen de vaccinatiegraad van de staat en de daaropvolgende COVID-19-gevallen en sterfgevallen in elke staat te analyseren.

Ons doel was om een model te bouwen dat nauwkeurig genoeg was om het effect van vaccinatie te meten binnen het gecompliceerde web van factoren die COVID-19-sterfgevallen beïnvloeden.

Om dit te doen, vergelijkt ons model de COVID-19-incidentie in staten met hoge vaccinatiegraad met staten met lage vaccinatiegraad.

Als onderdeel van de analyse controleerden we op dingen die de verspreiding van het coronavirus beïnvloeden, zoals verschillen per staat in weer en bevolkingsdichtheid, seizoensgebonden veranderingen in sociaal gedrag en niet-farmaceutische interventies zoals thuisblijvende bestellingen, maskermandaten en nachtelijke bedrijfssluitingen.

We hebben ook rekening gehouden met het feit dat er een vertraging is tussen wanneer een persoon voor het eerst wordt gevaccineerd en wanneer hun immuunsysteem bescherming heeft opgebouwd.

Vaccins redden levens

Significante cijfers 140.000 Aantal Amerikaanse COVID-19-sterfgevallen voorkomen door vaccins vanaf 1 mei 2021

Om de sterkte van ons model te controleren voordat we met variabelen spelen, vergeleken we eerst gerapporteerde sterfgevallen met een schatting die ons model produceerde.

Toen we alle beschikbare informatie voedden – inclusief vaccinatiegraad – berekende het model dat er op 9 mei 2021 569.193 COVID-19-sterfgevallen in de VS hadden moeten zijn. Het gerapporteerde dodental op die datum was 578.862, minder dan 2% verschil met de voorspelling van ons model.

Uitgerust met ons goed werkende statistische model, waren we vervolgens in staat om het vaccinatie-effect “uit te schakelen” en te zien hoeveel verschil vaccins maakten.

Met behulp van bijna realtime gegevens over de vaccinatiegraad van de staat, coronavirusgevallen en sterfgevallen in ons model, ontdekten we dat zonder vaccins 708.586 mensen zouden zijn overleden op 9 mei 2021.

“Ons model suggereert dat vaccins 140.000 levens hebben gered tegen 9 mei 2021.”

Dat hebben we toen vergeleken met onze modelschatting van sterfgevallen met vaccins: 569.193. Het verschil tussen die twee getallen is net geen 140.000. Ons model suggereert dat vaccins 140.000 levens hebben gered tegen 9 mei 2021.

Onze studie keek alleen naar de paar maanden net nadat de vaccinatie begon. Zelfs in dat korte tijdsbestek hebben COVID-19-vaccinaties vele duizenden levens gered, ondanks dat de vaccinatiegraad in verschillende staten nog steeds vrij laag is tegen het einde van onze onderzoeksperiode.

Ik kan met zekerheid zeggen dat vaccins sindsdien nog veel meer levens hebben gered – en dat zullen blijven doen zolang het coronavirus er nog is.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Het gesprek op 15 oktober 2021 – en werd met toestemming opnieuw gepubliceerd.