Omgaan met intimidatie in de sportschool

Omgaan met intimidatie in de sportschool
Mensen die gewichtsapparaten gebruiken in het fitnesscentrum

Hero Images / Getty Images

Het is jammer, maar veel mensen voelen zich geïntimideerd bij de gedachte om lid te worden van een sportschool. Het is moeilijk om een enorme open ruimte met honderden mysterieuze machines binnen te lopen en wat erger is, is dat de leden in topvorm lijken te zijn en precies weten wat ze doen. Het is niet moeilijk in te zien waarom zoveel mensen denken dat ze te uit vorm zijn om lid te worden van een sportschool.

Het goede nieuws is dat er veel keuzes zijn voor hoe en waar je traint en elke sportschool biedt een ander soort sfeer. De kunst is om er een te vinden die gastvrij voor je voelt.

Waarom sportscholen intimiderend kunnen zijn

Navigeren door de sportschool kan iedereen voor een lus gooien, zelfs ervaren sporters. Het is normaal om die angsten te ervaren wanneer je lid wordt van een sportschool en het is niet moeilijk om te zien waarom als je kijkt naar hoe sommige gezondheidsclubs zijn opgezet.

  • Open ruimtes – Als je op zoek bent naar privacy tijdens trainingen, is lid worden van een grote sportschool misschien niet voor jou. In veel gezondheidsclubs zijn de trainingsruimtes open met cardioapparaten achter elkaar en gewichtsmachines verspreid over de vloer. Sommige groepsfitnessruimtes kunnen zijn bekleed met ramen zodat mensen naar binnen kunnen kijken en sommigen vinden dit ongemakkelijk wanneer ze net beginnen met sporten.
  • Verwarrende machines – Loopbanden, fietsen, elliptische trainers, ballen, banden, gewichtsmachines… al die apparatuur kan erg verwarrend zijn als je ze nog nooit eerder hebt gebruikt. De angst om er dom uit te zien is iets dat we allemaal ervaren bij het proberen van nieuwe dingen en de overweldigende keuzes kunnen bijdragen aan die angst.
  • Agressieve verkopers – De moed opbrengen om een sportschool te bezoeken kan voor sommige mensen moeilijk zijn en als je verlegen bent, kan een agressieve verkoper je nog meer intimideren. Niet alle gezondheidsclubs zijn zo, maar velen zetten je wel onder druk om je aan te melden. Veel mensen merken dat ze hun eerstgeborene ondertekenen zonder er zelfs maar zeker van te zijn dat ze überhaupt een lidmaatschap willen.
  • Hardcore sporters – Elke sportschool heeft vaste klanten en sommige kunnen een beetje intimiderend zijn als je een eerlijke fout maakt (zoals te lang op een machine zitten of je gewichten niet op de juiste plaats terugzetten). Hoewel je zult merken dat de meeste leden behulpzaam en aardig zijn, zijn niet alle sportschoolbezoekers geduldig met nieuwkomers en het kan eng zijn om met dit soort mensen door de sportschool te navigeren.
  • Jezelf vergelijken met anderen Hoewel er een grote verscheidenheid aan sportschoolbezoekers is, groot en klein, zullen er altijd mensen zijn die ‘perfecte lichamen’ lijken te hebben. Veel nieuwkomers kunnen geïntimideerd zijn als ze dit zien, niet onthouden dat iedereen op een bepaald moment als beginner begint en dat het vergelijken van jezelf met anderen niet eerlijk is om te doen.

Vind de juiste sportschool voor jou

Als je de neiging hebt om geïntimideerd te worden door sportscholen, maar je wilt nog steeds een plek waar je kunt trainen, zijn er enkele andere opties voor jou. Het enige dat nodig is, is een beetje tijd en onderzoek om de juiste plek voor u te vinden.

Uw healthclub kiezen

Er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een gezondheidsclub, van locatie tot lidmaatschapskosten en contracten. Maar dat maakt allemaal niet uit als het niet de juiste sfeer heeft.

Wanneer u op zoek bent naar een sportschool, wilt u een plek vinden waar u zich op uw gemak voelt en dat is misschien niet altijd bij de dichtstbijzijnde keten zoals 24 Hour Fitness, Bally’s, Gold’s of Lifetime Fitness. Hoewel dit soort sportscholen meestal een breed scala aan diensten en lessen aanbieden, kunnen de grote ruimtes en soms agressieve verkopers het voor sommigen ongemakkelijk maken. Voor meer geïndividualiseerde en zorgzame aandacht en een gastvrije sfeer, bekijk enkele van deze ideeën.

De YMCA

De YMCA is een non-profit community service organisatie die zich richt op de gezondheid en het welzijn van het gezin. Hoewel elk een andere is, bieden de meeste een ontspannen sfeer, vriendelijk personeel en een geweldige plek voor gezinnen om samen te oefenen en te spelen. Check in bij uw lokale YMCA om te zien wat voor soort programma’s ze te bieden hebben, zowel voor kinderen als volwassenen.

Joodse Gemeenschapscentra

De JCC is een andere gezinsvriendelijke plek die alles biedt, van sportschooltrainingen tot groepsfitnesslessen. Net als de YMCA bieden ze ook tal van kampen en programma’s voor kinderen, evenals kinderopvangdiensten. En je hoeft niet Joods te zijn om mee te doen.

Lokale recreatiecentra

Veel steden en dorpen hebben een parks &recreation department met fitnesslessen (voor volwassenen en kinderen), fitnesscentra, kinderprogramma’s en meer. Dit soort plaatsens zijn vaak casual en ontspannen in plaats van ‘hardcore’ zoals sommige andere soorten sportscholen. Je kunt vaak deelnemen aan fitnesslessen (zoals yoga of tai chi) zonder een lidmaatschap van een sportschool te hoeven betalen en het is een geweldige plek om je buren te ontmoeten zonder het gevoel te hebben dat je in een competitieve sfeer bent.

Neem contact op met uw lokale parkafdeling om erachter te komen wat er beschikbaar is in uw stad.

Sportscholen in ziekenhuizen

Veel ziekenhuizen bieden nu fitnessdiensten aan, wat een goede keuze is, of je nu een medische aandoening hebt of niet. Het personeel van dit soort sportscholen is meestal zeer goed opgeleid en je hebt natuurlijk toegang tot medisch advies als je het nodig hebt.

Clubs alleen voor vrouwen

Dit soort clubs (zoals Curves) bieden meestal circuits van 30 minuten die kracht- en aerobe training in één training combineren. Omdat ze alleen voor vrouwen zijn en geen franje, voelen veel vrouwen zich op hun gemak bij het trainen in dit soort omgevingen.

Een nadeel is dat het te lang doen van dezelfde training kan leiden tot plateaus voor gewichtsverlies en verveling.

De hydraulische machines sluiten gewogen excentrische bewegingen (het verlagen van het gewicht) uit. Hoewel Curves beweert dat dit veiliger is en blessures vermindert, betekent dit eigenlijk dat spieren niet functioneel worden getraind. Spieren moeten het gewicht aankunnen (of het nu met machines is of met het oppakken van een kind) door middel van een volledig bewegingsbereik. Toch kan dit een geweldige plek zijn voor beginners, vooral als je van maand tot maand blijft.

Persoonlijke Trainingsstudio’s

Veel personal training studio’s zijn klein en wat huiselijker dan grote sportscholen. Misschien vind je het comfortabeler om in dit soort omgevingen te trainen en kun je misschien zelfs privésessies met een trainer plannen. Het enige nadeel is dat je het meestal niet kunt gebruiken zoals je een sportschool zou gebruiken (d.w.z. op elk moment verschijnen voor een training), maar alleen voor individuele sessies met je trainer.

Bouw je zelfvertrouwen op in de sportschool

Als je besluit om lid te worden van een sportschool, zijn er enkele dingen die je kunt doen om de ervaring gemakkelijker en aangenamer te maken:

  • Een oriëntatie instellen. Veel sportscholen bieden oriëntaties voor nieuwe leden waarbij een trainer je rondleidt en je leert hoe je de machines moet gebruiken. Deze service is meestal gratis en als je eenmaal weet hoe de machines werken, zul je je veel comfortabeler voelen om voor je trainingen te verschijnen.
  • Huur een personal trainer in. Een personal trainer kan je een volledige training geven op basis van je doelen. Hij of zij kan je ook leren over een goede vorm, je leren hoe je de machines moet gebruiken en je steun en toeverlaat zijn als je nieuwe activiteiten leert.
  • Trainen met een buddy. Het is altijd gemakkelijker om iets met ondersteuning te doen en een sportschool binnenlopen is veel gemakkelijker met een vriend mee. Zoek een vriend of familielid met vergelijkbare doelen om lid te worden van een sportschool met jou, als je kunt.
  • Kies voor minder drukke uren. De meeste sportscholen hebben drukke tijden zoals ’s ochtends vroeg, ’s middags en na het werk. Om de drukte te vermijden, kunt u uw trainingen plannen voor halverwege de middag of zelfs ’s avonds laat, als dat voor u werkt.

Het is belangrijk om te weten dat de sportschool niet voor iedereen is, dus je moet niet het gevoel hebben dat je eraan mee moet doen om een geweldige training te krijgen. Je kunt eenvoudig je eigen thuisgymnastiek opzetten, trainingsvideo’s gebruiken of je trainingen buiten doen. U kunt ook personal trainers thuis inhuren om een-op-een instructie te krijgen zonder de afleiding van andere sporters.

Er zijn veel opties die aan uw behoeften voldoen, dus neem de tijd om de meest comfortabele en ondersteunende trainingsomgeving voor u te vinden.

Als je de neiging hebt om geïntimideerd te worden door sportscholen, maar je wilt nog steeds een plek waar je kunt trainen, zijn er enkele andere opties voor jou. Het enige dat nodig is, is een beetje tijd en onderzoek om de juiste plek voor u te vinden.

Neem contact op met uw lokale parkafdeling om erachter te komen wat er beschikbaar is in uw stad.

Een nadeel is dat het te lang doen van dezelfde training kan leiden tot plateaus voor gewichtsverlies en verveling.

Er zijn veel opties die aan uw behoeften voldoen, dus neem de tijd om de meest comfortabele en ondersteunende trainingsomgeving voor u te vinden.