Hoe om te gaan met angst voor je race

Geavanceerde training voor een 5K-race in 4 weken
Vrouw die op straat in de stad loopt

Moof / Cultura / Getty Afbeeldingen

  • Focus op wat u kunt controleren
  • Behoud gezonde gewoonten
  • Vind stressverlichtende activiteiten
  • Bekijk uw training
  • Word spraakzaam
  • Plan je race-outfit
  • Maak een raceplan
  • Medicijnen beheren
  • Tips voor verschillende afstanden

Ben je bang voor een aankomende 5K, 10K, marathon of andere race? Het maakt niet uit of het hardloopevenement een eerste uitdaging is of dat je een doorgewinterde professional bent; bijna iedereen wordt nerveus voor de wedstrijddag.

Maar er zijn manieren om door je zenuwen heen te werken, zodat je geen mandje bent in de dagen voorafgaand aan je race.

De eerste stap om je zenuwen voor de wedstrijddag te beheersen, is om te begrijpen dat je angst normaal is. In feite zouden de meeste coaches je vertellen dat je je zorgen moet maken als je niet nerveus voor uw evenement.

Natuurlijk zal dat je onbehagen waarschijnlijk niet volledig verlichten. Probeer deze strategieën om je zelfverzekerd te voelen in de dagen voorafgaand aan je race.

Focus op wat u kunt controleren

Er zijn genoeg variabelen waar je op de wedstrijddag geen controle over hebt. Het weer is bijvoorbeeld helemaal uit je handen. Je er zorgen over maken kan je gek maken. Beheer in plaats daarvan de dingen die u nodig hebt kunnen controle: pre-race slaap, voeding en hydratatie.

Pro Tip

Maak je agenda leeg in de 2-3 avonden voor je evenement. Plan ontspannende activiteiten zoals lezen of een massage krijgen in de uren voor je normale bedtijd. Dit zal helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren

Plan op dezelfde manier uw maaltijden om ervoor te zorgen dat u een gezond dieet eet en veel vocht drinkt voor het evenement. Vermijd alcohol en junkfood.

Behoud gezonde gewoonten

In stressvolle tijden is het gemakkelijk om te vergeten dat je voor jezelf zorgt. Maar als je gezonde gewoonten kunt behouden, doe je je lichaam een plezier. Je kunt eenvoudige stappen nemen om te voorkomen dat je verkouden wordt, geblesseerd raakt of oververmoeid raakt voor je race.

Pro Tip

Wees extra voorzichtig om je handen te wassen en vermijd (indien mogelijk) door ziektekiemen geteisterde openbare plaatsen in de week voorafgaand aan je hardloopevenement. Draag zonnebrandcrème om te voorkomen dat je verbrandt. Andere zelfzorgactiviteiten zoals diepe ademhaling, korte dutjes en snelle en gemakkelijke trainingssessies kunnen ook uw immuniteit verbeteren.

Vind stressverlichtende activiteiten

Mind/body activiteiten zoals yoga of meditatie zijn een geweldige manier om je lichaam en geest te ontspannen. Natuurlijk zijn niet alle vormen van yoga ontspannend, dus wees voorzichtig met het type dat je kiest als je een les volgt. Je wilt geen nieuwe fysieke uitdagingen introduceren voor je grote dag.

Ook is aangetoond dat tijd buitenshuis doorbrengen stress vermindert. Pak een picknick in, maak een wandeling of breng de middag door in je achtertuin om de buitentijd te maximaliseren.

Pro Tip

Bekijk de lijsten in je healthclub of lokale studio en kijk of herstellende yoga, yoga Nidra of geleide meditatie wordt aangeboden. Deze lessen bieden ontspanningsvoordelen zonder je spieren te belasten.

Bekijk uw training

Het is normaal om voor de race te beginnen twijfelen aan je marathongereedheid. Om deze angsten te bestrijden, bekijk je je maandenlange training. Denk terug aan de lange runs die je hebt voltooid, het snelheidswerk dat je hebt gedaan of de trainingen die je hebt voltooid.

Pro Tip

Bekijk trainingslogboeken of dagboeken als u deze hebt. Herinner jezelf eraan dat je hard hebt gewerkt en veel hebt opgeofferd om klaar te zijn voor de race. Als je geen trainingslogboek hebt, bekijk dan gewoon je agenda en herinner jezelf aan de offers die je hebt gebracht om jezelf naar de racedag te krijgen.

Word spraakzaam

Je bent niet de enige die zich angstig voelt voor de wedstrijddag. Als je met een groep hebt getraind, is de kans groot dat je trainingsmaatjes ook nerveus zijn. Neem contact met ze op en vraag ze hoe ze zich voelen. Misschien heb je getraind met een vriend met wie je je zorgen kunt bespreken.

Hoewel overmatig focussen op angst waarschijnlijk niet zal helpen, zal het hebben van een paar korte gesprekken je helpen om je minder geïsoleerd te voelen. Een band opbouwen over je gedeelde angsten en twijfels zal je helpen ontspannen en beseffen dat je in goed gezelschap bent.

Pro Tip

Als je solo hebt getraind, wanhoop dan niet. Profiteer van pre-race functies om contact te maken met anderen. Er kan bijvoorbeeld een race-expo zijn voor je event waar je je startnummer moet ophalen. Start een gesprek of woon een pre-race talk of lezing bij.

Plan je race-outfit

Plan in de 2-3 dagen voor je race wat je voor, tijdens en na gaat dragen. Beslis of je een tas wilt controleren (veel races bieden deze service aan, zodat je kleding en andere items in een veilige omgeving kunt opwarmen en afkoelen). Leg je outfits klaar en pak je koffers, zodat ze klaar zijn om te gaan.

Voor items die je nog niet kunt inpakken (zoals je telefoon), maak je een paklijst. Alles op orde krijgen zal helpen om je angsten te verlichten. Wachten tot het laatste moment om in te pakken zal je angst vergroten en de kans dat je iets vergeet.

Pro Tip

Je racedagoutfit moet bestaan uit je favoriete, meest comfortabele hardloopkleding die je talloze keren hebt gelopen. Je moet niets nieuws dragen op de racedag. Vasthouden aan wat je bekend is, zal je angst helpen verlichten en je helpen onverwachte problemen zoals schuren of garderobestoringen te voorkomen. Zorg ervoor dat je een paar verschillende outfits hebt gepland als het warmer of kouder is dan verwacht.

Maak een raceplan

Zorg voor een plan voor reizen van en naar het evenement, de eindtijd en familiebijeenkomsten na de race om je angsten te verlichten. Zelfs als het je eerste hardloopevenement is en je geen specifiek tijdsdoel hebt, zal het hebben van een raceplan je het gevoel geven dat je meer controle hebt.

Praat met een hardloopcoach of buddy over hoe je de race moet benaderen. Probeer een ruwe schatting te krijgen van je eindtijd, zodat je een algemeen idee hebt van je tempo. Neem een kijkje op de renbaan en praat met andere lopers die de wedstrijd hebben gedaan, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Pro Tip

Zorg ervoor dat je geen uren en uren besteedt aan het analyseren en onderzoeken van het parcours en je race-aanpak. Het is goed om informatie te hebben om je meer in controle te voelen, maar erdoor geobsedeerd zijn kan leiden tot meer angst.

Medicijnen beheren

Fysieke activiteit en lichaamsbeweging worden aanbevolen door experts die een vorm van angststoornis beheren. Studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging biedt anxiolytisch effecten – wat betekent dat het helpt om mensen die mogelijk lijden te ontspannen en te kalmeren. Maar deelname aan een race kan op korte termijn voor extra stress zorgen.

Als u bent gediagnosticeerd met een angststoornis, vooral met medicatie, praat dan met uw zorgverlener over verschillende manieren om de verhoogde stress op de dagen voor uw race te beheersen. Ontdek bovendien hoe u uw medicatie kunt beheren in de dagen voorafgaand aan en tijdens het evenement.

Praat met uw provider over eventuele specifieke zorgen die u zou kunnen hebben (paniekaanvallen, verlies van slaap vóór de race, of effecten van medicatie op de prestaties). Specifieke studies en richtlijnen met betrekking tot medicatie en hardloopprestaties zijn beperkt, maar uw zorgverlener kan uw medische geschiedenis, diagnose, medicijnen evalueren en persoonlijk advies geven.

Tips voor verschillende afstanden

De stress die je voelt in de dagen voor je hardloopevenement kan iets anders zijn, afhankelijk van de afstand van je evenement. Een marathonloper zal bijvoorbeeld waarschijnlijk andere gedachten ervaren dan iemand die een 5K loopt. Gebruik deze tips om je zelfverzekerd te voelen bij elk evenement op afstand.

5K

Kortere races zijn vaak kleinere races. Als dit je eerste evenement is, maak je je misschien zorgen over het eindigen als laatste, het verliezen van je weg of het moeten lopen voor een deel van het parcours. U kunt er zeker van zijn dat er vrijwilligers onderweg zullen zijn om uw evenement te begeleiden. En het is heel gebruikelijk dat wandelaars deelnemen aan deze evenementen. Dus zelfs als je voor een deel ervan rent, ben je waarschijnlijk niet de laatste finisher.

10K

Langere hardloopevenementen kunnen meer stress veroorzaken. Je kunt je zorgen maken over het timen van je hydratatie, eten en toiletreizen voor de race.

Verlicht uw stress door naar het evenement te gaan met voldoende tijd over. Stop minstens een uur voor het evenement met eten en bezoek de badkamer, zelfs als je het gevoel hebt dat je dat niet hoeft te doen. Geef jezelf voldoende tijd om in je kraal te komen en in de rij te staan voor het startschot.

Marathon en Halve Marathon

Vooral als je voor het eerst een marathon of halve marathon loopt, kunnen deze evenementen erg stressvol zijn. Houd er rekening mee dat veel hardlopers die meedoen dit voor het eerst doen. Zeer weinig mensen aan de startlijn voelen zich 100 procent zeker van hun vermogen om hun doeltijd te bereiken of zelfs te finishen.

Troost je met de wetenschap dat je tot gelijkgestemde fitnessvrienden behoort. En vergeet niet dat de meeste van je vrienden eenre familie maakt zich veel minder zorgen over je eindtijd dan jij. Waarschijnlijk zijn ze onder de indruk van je training en deelname.

Maak je agenda leeg in de 2-3 avonden voor je evenement. Plan ontspannende activiteiten zoals lezen of een massage krijgen in de uren voor je normale bedtijd. Dit zal helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren

Wees extra voorzichtig om je handen te wassen en vermijd (indien mogelijk) door ziektekiemen geteisterde openbare plaatsen in de week voorafgaand aan je hardloopevenement. Draag zonnebrandcrème om te voorkomen dat je verbrandt. Andere zelfzorgactiviteiten zoals diepe ademhaling, korte dutjes en snelle en gemakkelijke trainingssessies kunnen ook uw immuniteit verbeteren.

Bekijk de lijsten in je healthclub of lokale studio en kijk of herstellende yoga, yoga Nidra of geleide meditatie wordt aangeboden. Deze lessen bieden ontspanningsvoordelen zonder je spieren te belasten.

Bekijk trainingslogboeken of dagboeken als u deze hebt. Herinner jezelf eraan dat je hard hebt gewerkt en veel hebt opgeofferd om klaar te zijn voor de race. Als je geen trainingslogboek hebt, bekijk dan gewoon je agenda en herinner jezelf aan de offers die je hebt gebracht om jezelf naar de racedag te krijgen.

Als je solo hebt getraind, wanhoop dan niet. Profiteer van pre-race functies om contact te maken met anderen. Er kan bijvoorbeeld een race-expo voor je evenement zijn waar je je startnummer moet gaan ophalen. Start een gesprek of woon een pre-race talk of lezing bij.

Je racedagoutfit moet bestaan uit je favoriete, meest comfortabele hardloopkleding die je talloze keren hebt gelopen. Je moet niets nieuws dragen op de racedag. Vasthouden aan wat je bekend is, zal je angst helpen verlichten en je helpen onverwachte problemen zoals schuren of garderobestoringen te voorkomen. Zorg ervoor dat je een paar verschillende outfits hebt gepland als het warmer of kouder is dan verwacht.

Zorg ervoor dat je geen uren en uren besteedt aan het analyseren en onderzoeken van het parcours en je race-aanpak. Het is goed om informatie te hebben om je meer in controle te voelen, maar erdoor geobsedeerd zijn kan leiden tot meer angst.

Praat met uw provider over eventuele specifieke zorgen die u zou kunnen hebben (paniekaanvallen, verlies van slaap vóór de race, of effecten van medicatie op de prestaties). Specifieke studies en richtlijnen met betrekking tot medicatie en hardloopprestaties zijn beperkt, maar uw zorgverlener kan uw medische geschiedenis, diagnose, medicijnen evalueren en persoonlijk advies geven.