Notenbotervoeding vergelijken

Notenbotervoeding vergelijken
Pindakaas

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Pindakaas bestaat al eeuwen, maar heeft nu concurrentie van andere notenpasta’s zoals cashewboter en amandelboter. Je hebt waarschijnlijk gehoord dat noten goed zijn voor de gezondheid van je hart. Maar zijn de nieuwere en duurdere notenpasta’s beter voor je dan pindakaas? Is het tijd om over te stappen van PBJ sandwiches naar ABJ of CBJ?

Pindakaas vs. Cashewboter vs. Amandelboter

Voedingsinformatie laat zien dat amandel- of cashewboter misschien een beetje beter is, maar niet veel. Hier zijn de feiten over deze drie soorten notenboter.

Pindakaas Voeding

Pindakaas is een uitstekende bron van eiwitten en enkelvoudig onverzadigde vetzuren, en het heeft wat magnesium, kalium, selenium en een paar B-vitamines. Een eetlepel pindakaas heeft 94 calorieën, 3,6 gram koolhydraten, 0,8 gram vezels, 3,6 gram eiwit, 4 gram totale koolhydraten en 8,2 gram totaal vet.

Amandelboter Voeding

Een eetlepel amandelboter heeft 98 calorieën, 3 gram koolhydraten, 1,7 gram vezels, 3,4 gram eiwit en 8,9 gram totaal vet. Amandelboter heeft dus iets meer totaal vet dan pindakaas, maar dat omvat meer enkelvoudig onverzadigd vet en ongeveer de helft van de hoeveelheid verzadigd vet.

Amandelboter heeft ook meer vezels, minder koolhydraten en iets meer calorieën dan pindakaas. Amandelboter bevat meer mineralen dan pindakaas, met uitzondering van selenium. Pindakaas bevat meer B-vitamines.

Cashew Butter Voeding

Cashewboter
bodymindspirit / Alexandra Shytsman

Cashewboter heeft ook iets meer calorieën en vet als pindakaas, maar minder eiwitten en meer koolhydraten. Cashewboter heeft meer ijzer en magnesium dan pindakaas. Cashewboter heeft ook wat meer enkelvoudig onverzadigd vet.

Voordelen van alle notenpasta’s

Pinda’s, cashewnoten en amandelboter bevatten allemaal fytosterolen, de plantaardige versies van dierlijk cholesterol. In tegenstelling tot cholesterol kunnen fytosterolen helpen om het verhoogde cholesterolgehalte bij mensen te verlagen. Het komt erop neer dat het allemaal goede bronnen van eiwitten, mineralen en gezonde vetten zijn.

Je kunt het extra geld uitgeven voor cashew en notenboter als je de smaak verkiest, maar je krijgt niet echt toegevoegde voedingswaarde voor iets dat twee of drie keer zoveel kost.

Ongewenste additieven en ingrediënten vermijden

Misschien moet je een beetje voorzichtig zijn als je pindakaas koopt, omdat sommige merken toegevoegde suikers bevatten die je niet nodig hebt. Veel supermarkten en natuurvoedingswinkels hebben een bulkgedeelte waar je je eigen notenpasta’s uit hun bulknoten kunt malen. Dit voorkomt ongewenste ingrediënten. Thuis kun je zout en een beetje honing, suiker of andere zoetstof toevoegen als je dat wilt.

Allergieën voor notenpasta’s

Merk op dat mensen met pinda-allergieën een hoger risico lopen op boomnootallergieën, dus amandelboter of cashewboter zijn mogelijk geen geschikte vervangers. Praat met uw zorgverlener als u of een van uw familieleden pinda- of notenallergieën heeft.