Dankbaarheidsdagboek: Na het 100 dagen te hebben gebruikt, gebeurde dit

Ik heb mezelf altijd als een dankbaar persoon beschouwd. Lang voordat ik ooit wist wat een dankbaarheidsdagboek was, sprak ik mijn dank uit aan anderen.

Als empaat en intuïtief van aard, vind ik het natuurlijk om rekening te houden met de behoeften van anderen en waardering uit te drukken wanneer iemand zijn uiterste best voor me deed. Focussen op het goede, zelfs in tijden waarin goede dingen schaars waren en niet iets was waar ik veel over nadacht.

meisje dat dankbaarheidsdagboek leest

En toen heb ik een heel zwaar jaar achter de rug. Een jaar waarin niets goed leek te gaan.

Ik zal je niet vervelen met alle details, maar ik weet zeker dat de meesten zijn bezocht door de zwarte wolk die lijkt te taggen met verlies en pijn. De eerste paar stormen zijn gemakkelijk te doorstaan.

Maar wanneer de dagen weken en maanden worden, en het begint te voelen alsof deze inzinking een nieuw bestaan is in plaats van een doorgang, wordt het moeilijk om een ‘dapper gezicht’ te houden.

meisje schrijven in dankbaarheidsdagboek

In mijn geval nam ik contact op met een vriend en vroeg om advies. “Wat moet ik doen als het zo vreselijk misgaat?” was mijn vraag. Haar reactie: begin met schrijven in een dankbaarheidsdagboek.

Als ik eerlijk ben, geef ik toe dat ik bij de suggestie ineenkrimpte. Hoe kon ik dankbaar zijn voor vreselijke dingen – en nog belangrijker, waarom zou ik willen Aan? Tegen mijn eigen oordeel in besloot ik het een kans te geven. De volgende 100 dagen hebben mijn leven veranderd en die ervaring wil ik hier graag met jullie delen.

Wat is de betekenis van dankbaarheid?

Dankbaarheid is een woord waar we allemaal van hebben gehoord, maar weinigen kunnen het definiëren. Henry Ward Beecher zei dat het “de eerlijkste bloesem is die uit de ziel ontspringt” (bloesem). Karl Barth beschreef het in zijn puurste vorm als ‘vreugde’. Aesopus zag het als een teken van een nobele ziel.

dankbaarheid betekenis

Bedenk dat de betekenis van ‘dankbaarheid’ elke maand 135.000 keer wordt gegoogeld. Voor mij zegt dit dat zovelen van ons dankbaarder willen zijn, maar niet echt zeker weten hoe. Hier zijn een paar van de ‘Google’-definities van dankbaarheid / dankbaarheid:

 • Bereidheid om waardering te tonen voor en vriendelijkheid terug te geven
 • Bevestiging van goedheid die in de wereld is
 • Hartelijk en diep dankbaar voor ontvangen dingen/ervaringen
 • Tonen of bedanken voor iets dat wordt verwelkomd of gekoesterd

Over het algemeen is het opzoeken van definities een super saaie bezigheid, maar ik had een beetje een AHA! moment bij het googelen van dankbaarheid. Dit is wat ik vond:

Dankbaarheid/dankbaarheid is een uniek concept omdat het een bijvoeglijk naamwoord, zelfstandig naamwoord of een werkwoord kan zijn. Het kan iemands houding, een gevoel, een staat van zijn en zelfs een manier van leven beschrijven. Dankbaarheid vereist niet altijd actie, maar het uiten ervan kan het leven een stuk helderder maken.

Henri Frederic Amiel verwoordde het zo: “Dankbaarheid is het begin van dankbaarheid. Dankbaarheid is de voltooiing van dankbaarheid. Dankbaarheid kan alleen uit woorden bestaan. Dankbaarheid wordt getoond in daden.

dankbaarheid journaling prompts

En dus precies is dankbaarheid? Dat is aan jou om te beslissen. Mijn persoonlijke concept van dankbaarheid houdt in dat ik gedachten en acties richt op het hier en nu, terwijl ik alles wat ik heb waardeer en deze waardering aan mezelf en anderen laat zien.

Wat is een Dankbaarheidsdagboek?

Iedereen die je vertelt dat ze in een constante staat van dankbaarheid zijn, is een van de twee dingen: verlicht of een leugenaar. Ik classificeer mezelf ook niet als een van beide, dus ik zal je een geheim vertellen – leven in dankbaarheid is een reis die dag na dag, van moment tot moment opnieuw wordt gestart. Een manier om jezelf hiermee op het goede spoor te houden is door elke dag in een dankbaarheidsdagboek te schrijven.

wat is een dankbaarheidsdagboek

Een dankbaarheidsdagboek in zijn eenvoudigste vorm is gewoon een notitieboekje waarin je alle dingen schrijft waar je dankbaar voor bent. Er zijn commercieel ontworpen die aanwijzingen en vragen hebben om je te helpen dieper in je gedachten en gevoelens te duiken. Er zijn ook apps en andere manieren om je reis te documenteren.

Ik heb ze allemaal geprobeerd en ontdekte dat heen en weer schakelen kan helpen om de eentonigheid te doorbreken. Ik raad je aan om ook verschillende media te verkennen. Hiermee kunt u er een (of sommige) vinden waar u zich het meest comfortabel bij voelt.

Dankbaarheid Journal Ideeën om vandaag te beginnen!

Als je eenmaal je gif hebt geplukt, kun je een paar verschillende dingen doen. Ik neem dankbaarheidsdagboeken op in mijn ochtendritueel. Als ik voor het eerst wakker word, vul ik mijn geest met positieve gedachten, beelden binnenbrengen van alles waar ik dankbaar voor ben.

beste dankbaarheid dagboek ideeën

Soms mediteer ik voordat ik schrijf. Andere dagen spring ik meteen in het dagboek en schrijf ik alles op waar ik op dit moment zo blij mee ben in mijn leven.

Er is eigenlijk maar één regel: als het negatief is, schrijf ik het niet. En hoezeer ik ook in de verleiding kom, ik probeer te voorkomen dat ik ook over de toekomst schrijf. Dankbaarheidsmindset gaat over aanwezig blijven in het moment en dingen accepteren zoals ze zijn.

Dankbaarheid Journaal Voorbeeld

Hier is een voorbeeld: ik hou niet echt van koud weer, ook al heb ik op veel koude plaatsen gewoond. Een week ging onze warmwaterboiler uit. Natuurlijk was het midden in de winter. Het duurde een paar dagen om het stuk vervangen te krijgen vanwege een storm.

Je hebt waarschijnlijk nooit warm water gewaardeerd, tenzij je zonder bent gegaan. Zo werkt contrast. Zelfs de gebeurtenissen die vreselijk lijken, kunnen worden omgevormd tot waardering als je daar even de tijd voor neemt.

Dankbaarheid Journal Templates

Je hebt geen dankbaarheidsdagboeksjablonen nodig, maar ze kunnen dingen minder eentonig maken. Dag na dag op blanco papier schrijven “Ik ben er dankbaar voor” kan een beetje oud worden. Dus als ik de dingen een beetje wil opfleuren, doe ik meestal een snelle Google-zoekopdracht naar ‘dankbaarheidsdagboeksjablonen’. Het resultaat: zoveel geweldige vondsten.

Een van mijn all-time favorieten is het 90 Day Gratitude Journal van Develop Good Habits. Elke dag heeft een andere opzet. Op dag 15 wordt bijvoorbeeld gevraagd waar je dankbaar voor bent. en waar je naar uitkijkt. Het vraagt je ook om je favoriete kamer in je huis te beschrijven en te vertellen waarom.

dankbaarheid journaal sjablonen

Hoewel dit misschien een beetje willekeurig is, helpen dit soort vragen je om je te concentreren op de kleine dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen. Omdat het in PDF-vorm is, kunt u het afdrukken, ponsen en in een map plakken en het schrijven laten beginnen.

Wil je niet een heleboel pagina’s afdrukken? Probeer een kleurboek of ander mooi papier te gebruiken en maak in plaats daarvan een bullet journal. Het enige wat je hoeft te doen is cijfers schrijven (1, 2, 3, etc.) of een lijst met opsommingstekens maken en beginnen met schrijven. 5, 10, 15 of 50. Het aantal dingen dat je opsomt is helemaal aan jou. Breek de kleurrijke pennen uit en word dankbaar. Geen voorbereiding nodig.

Dankbaarheid Journal Prompts

Een andere optie voor journaling is om een leeg notitieblok te gebruiken en te reageren op dankbaarheidsdagboekprompts. De mogelijkheden hier zijn eindeloos, maar ik zal enkele van de beste zinstarters opsommen die ik tijdens mijn 100 dagen journaling heb gevonden. Kanttekening – voel je niet onder druk gezet om in volgorde te gaan. Als een bepaalde prompt niet goed voelt, ga dan verder met de volgende.

 • Wat is iets dat je vandaag deed glimlachen? Iets waar je om moest lachen?
 • Wat is je favoriete ding over je ochtendroutine?
 • Noem één persoon die je inspireert. Kun je je leven op de een of andere manier naar hen modelleren?
 • Wat is een nummer/film/boek waar je van houdt? Welke lessen kun je van hen leren?
 • Denk terug aan een willekeurige daad van vriendelijkheid die iemand je liet zien en schrijf erover.
 • Schrijf over feestdagen of speciale gelegenheden waar je dankbaar voor bent.
 • Wat is er goed aan jou? Schrijf zoveel mogelijk positieve dingen over jezelf.
 • Als je de rest van je leven elke dag één activiteit zou kunnen doen, wat zou dat dan zijn? Waarom is deze ene activiteit zo bijzonder/belangrijk.
 • Noem iets heel goeds dat uit een slechte situatie kwam.
 • Schrijf alle dingen op die je leuk vindt aan een speciaal iemand in je leven.

Dit zijn slechts enkele van de vele aanwijzingen die als uitgangspunt kunnen dienen voor je dankbaarheidsdagboek.

Dankbaarheid Journal Books

Voor het grootste deel van mijn reis gebruikte ik vooraf gekochte dankbaarheidsdagboeken. Waarom? Omdat het het ‘werk’ eruit haalde en het proces makkelijker/leuker maakte. Ik hoefde niet constant te zoeken naar dagboekprompts of afgedrukte pagina’s.

Ik ben een boekenjunkie, vooral als het gaat om degenen die zich richten op spirituele oefeningen. Dat gezegd hebbende, zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat ik een paar verschillende tijdschriften heb gekocht. Hier zijn een paar bestsellers die weinig passen bij elk budget.

*Sommige van de onderstaande links zijn affiliate links, wat betekent dat als je ervoor kiest om een aankoop te doen, ik een commissie verdien. Deze commissie brengt u niet extra kosten met zich mee. Klik hier voor meer informatie.*

Goede dagen beginnen met dankbaarheid

dankbaarheidsdagboek

BEKIJK PRIJS

Dit 52 weken durende journaal is een wonderful gids voor diegenen die een jaar lang dankbaarheidsverkenning willen maken. Elke week is vergelijkbaar in die zin dat het begint met een inspirerend citaat, ruimte om elke dag drie dingen te schrijven waar je dankbaar voor bent, evenals een wekelijks checkpoint.

Hoewel het niet iets is dat ik persoonlijk heb gedaan, vind ik het een geweldig idee om er een te kopen voor jou en een vriend of samen op een moeder / dochter-reis te gaan. Er is kracht in cijfers en kan een geweldige ervaring zijn om te delen met degenen van wie je houdt.

Begin waar je bent: een dagboek voor zelfonderzoek

dankbaarheid journaal prompts

BEKIJK PRIJS

In het verleden heb ik me schuldig gemaakt aan het gevoel dat ik niet aan iets kan beginnen totdat de dingen precies goed zijn. Alsof ik misschien pas kan beginnen met het schrijven van een artikel als het helemaal stil is en de sterren allemaal op één lijn staan. Of ik kan het huis niet schoonmaken totdat ik een uitbarsting van energie krijg. Wat er meestal gebeurt in deze situatie is uitstelgedrag en zelfhaat. Het ‘Start Where You Are’ dagboek bestrijdt dit door je in staat te stellen er op elk moment in te springen.

Als je van esthetiek houdt en op zoek bent naar een dagboek dat je niet alleen aan het denken zet, maar ook het oog behaagt, is dit zeker jouw boek. De handlettering en prachtige afbeeldingen complimenteren de dankbaarheidsinstinten en zorgen voor een prachtig dagboek.

F *** This Shit Show Dankbaarheid Journal voor tired-ass vrouwen

dankbaarheid dagboek ideeën

BEKIJK PRIJS

Ik heb deze bijna niet opgenomen omdat de titel crass is, maar ik heb om twee redenen heroverwogen. Ten eerste is het een heel goed dagboek. En de waarheid is dat het leven er soms voor zorgt dat je wilt schelden.

Het is misschien niet het meest politiek correcte tijdschrift dat er is, maar het kan een grappig cadeau zijn voor een vermoeide vrouw die je kent (met een gevoel voor humor, natuurlijk.) Of misschien ben je uitgeput en wil je het zelf gebruiken. Hoe dan ook, dit dankbaarheidsdagboek is er niet een om te missen.

Dankbaarheid Journal Apps

Noem me old-school, maar als het gaat om journaling, ben ik een soort pen en papier soort meisje. Dat gezegd hebbende, kan ik nog steeds dankbaarheidsdagboek-apps waarderen. Als u technisch bent, wilt u misschien het afdrukken overslaan en in plaats daarvan een van deze top 3-apps downloaden:

365 Dankbaarheid Journal App

De 365 dankbaarheidsdagboek-app is gratis om te proberen en helpt je een ‘houding van dankbaarheid’ te omarmen terwijl je contact maakt met duizenden anderen die op dezelfde reis zijn. De voordelen: tonnen dagboekaanwijzingen, een virtuele dankbaarheidspot om herinneringen in op te vangen en een wereldwijde gemeenschap. Oh, en er is zelfs een spel waarbij je punten kunt winnen voor je positiviteit!  Een abonnement is $ 4,99 per maand, maar ze bieden een gratis proefperiode.

Dankbaar: Een Dankbaarheidsdagboek

Deze dankbaarheidsdagboek-app werd ten zeerste aanbevolen door een bevriende therapeut die het aanbeveelt voor patiënten die lijden aan depressie / angst. Maar je hoeft niet emotioneel te worstelen om gebruik te maken van Dankbaar. Net als de andere app biedt het aanwijzingen om je dankbaarheidsdagboek te begeleiden. Hiermee kunt u ook rechtstreeks in de app typen.

Er is dus echt niets anders nodig dan je telefoon als je van plan bent om op deze manier een dagboek bij te houden. Een laatste ding dat ik leuk vind aan deze app is dat het eerdere vermeldingen bijhoudt en opslaat voor eenvoudige weergave in tijdlijnvorm. Op deze manier kun je terugkijken en je groei zien.

Reflectly: Een dagboek voor geluk

Gepromoot als ’s werelds eerste ‘intelligente tijdschrift’, zal Reflectly kunstmatige intelligentie je helpen je dagelijkse gedachten en problemen te structureren en erover na te denken. Ik zie het als een aanpassing van de dankbaarheidshouding en een AI-therapiesessie in één.

Niet iedereen zal zich op zijn gemak voelen om al zijn gedachten te delen met een ‘persoonlijke metgezel’ oftewel robotdagboek. Maar als het je interessant in de oren klinkt, maak dan een wandeling aan de ’techkant’ en download de app vandaag nog.

Ik ben zo dankbaar dat je het hele artikel hebt gelezen:)

Als je erover nadenkt om een dankbaarheidsoefening van welke aard dan ook te starten, hoop ik dat je bereid en klaar bent om de sprong te wagen. Ik heb zeker geen spijt van de tijd die ik heb besteed aan hetzelfde.

Eigenlijk is het precies het tegenovergestelde. Terugkijkend word ik eraan herinnerd dat ‘genoeg een feest is’ (boeddhistisch spreekwoord) en ‘De strijd eindigt wanneer dankbaarheid begint’ (Neale Donald Walsch).

Welk deel van je strijd ben je klaar om op te geven met een mentaliteitsverandering? Ik hoor graag over je persoonlijke dagboekervaring en wat je hoopt te bereiken door dankbaarheidsdagboeken.