Birthstone 101: een complete gids over alle geboortestenen per maand

Birthstone 101: een complete gids over alle geboortestenen per maand

Kristallen en edelstenen worden al eeuwenlang gebruikt, gebruikt voor hun helende eigenschappen door oude culturen zoals de Egyptenaren, en door juweliers vandaag in horloges, ringen en andere bling.

Geboortestenen verwijzen naar de specifieke edelsteen met betrekking tot elk van de sterrenbeelden. Elk sterrenbeeld komt – ruwweg – overeen met een maand, dus het kristal of de edelsteen met de best overeenkomende energie is bekend om te helpen bij de genezing, zelfbewustzijn, verwijdering van blokkades en onevenwichtigheden en zelfontwikkeling van het individuele teken.

In dit artikel verkennen we de basisprincipes van geboortestenen, hoe ze werken, hoe ze zich ermee kunnen verbinden en welke geboortestenen betrekking hebben op elk sterrenbeeld.

Geboortestenen per maand

Voordat we in de magische wereld van kristalhealing springen, beginnen we met een overzicht van de geboortestenen per maand.

geboortestenen per maand

Elke maand heeft zijn eigen kristal en elk kristaltype belichaamt zijn eigen energie en dus helende vibratie (frequentie).

Hieronder vind je een overzicht van de Birthstones per Maand:

 • Januari: Granaat
 • Februari: Amethist
 • Maart: Aquamarijn, Bloodstone
 • April: Diamant
 • Mei: Emerald
 • Juni: Parel, Maansteen
 • Juli: Ruby
 • Augustus: Peridoot, Spinel
 • September: Saffier
 • Oktober: Opaal, Toermalijn
 • November: Topaas, Citrien
 • December: Turkoois, Zirkoon, Tanzaniet

Let. Wij zijn zelf de beslissers of we open willen staan voor de magische voordelen van de kristalkoningin en het koninkrijk.

Net als een stroom die een volledig circuit nodig heeft om te werken, heeft de geest grote kracht om alle verschillende wonderen van kristallen te openen en te ontvangen, of om zichzelf af te sluiten, hetzij door angst, ongeloof of onwil om te genezen en te evolueren.

Hoe werken geboortestenen?

Als je nog niet weet hoe geboortestenen en chrysanten in het algemeen werken, laten we het dan kort uitleggen! Geboortestenen zijn, net als alle andere Kristallen, bewuste entiteiten die subtiele energie uitzenden. Net zoals wij mensen een elektromagnetisch energieveld hebben, hebben geboortestenen dat ook.

geboortestenen edelstenen

Kristallen bestaan al duizenden jaren en zijn rechtstreeks gevormd uit de aarde en de energieën van moeder aarde. Ze beginnen hun leven als een microkristallijn collectief- de microkristalstructuren groeien om de grotere kristallen te creëren die we vandaag zien.

Grotere kristallen die niet uit microkristallijne lagen zijn gevormd, worden gevormd uit heet wasbekken op het aardoppervlak, dat ook bekend staat als pegmatiet.

Laad Birthstones op met je gedachten

Al het leven op aarde heeft een spiritueel-energetisch element. Alles in het universum kan ook worden gezien als werkend op een wet van vibratie en frequentie. Met andere woorden, alles is met elkaar verbonden, intrinsiek verbonden door tijd en ruimte.

En er zijn zoveel factoren die deze tijd en ruimte kunnen beïnvloeden, de geest is een krachtig hulpmiddel. Het kan creëren, vernietigen, beïnvloeden en beïnvloeden. De geest kan subatomaire deeltjes opnieuw vormen, herstructureren en op een bepaald niveau veranderen door je gedachten en intenties die worden uitgezonden.

geboortestenen betekenissen en kleuren

Nu heeft dit een aantal fascinerende implicaties, vooral wanneer je de helende voordelen van kristallen en geboortestenen wilt gaan benutten.

Als de geest zo’n krachtig effect heeft om de fysieke realiteit te beïnvloeden, stel je dan eens voor wat we kunnen doen met kristallen en geboortestenen die al voorgeprogrammeerd en metafysisch geladen zijn!

Zoals we later in meer detail zullen onderzoeken, kunnen we de kracht van onze geest benutten door de natuurlijke wet van vibratie en frequentie om de kwaliteiten van de kristallen en geboortestenen te verbeteren, wat vervolgens het helende effect op ons verder versterkt.

In wezen kunnen we geboortestenen en andere kristallen opladen met de kracht van onze gedachten en intenties.

De wet van frequentie en vibratie

Wetenschappers en kwantumfysici hebben een aantal verbazingwekkende dingen ontdekt met betrekking tot de wet van frequentie en vibratie, en de kracht van onze geest.

Niet alleen zijn onze gedachten krachtige beïnvloeders en vormgevers en makers van de realiteit, maar ze kunnen ook worden gebruikt om de koers van een actie en toekomstige doelen te veranderen.

geboortestenen helder kwarts

Er werd een experiment uitgevoerd genaamd ‘het dubbelspleetexperiment’, waarbij wetenschappers het effect van een waarnemer op subatomaire deeltjes die naar een scherm reizen, vastlegden.

Zonder al te veel in detail te treden, foun zed dat de aanwezigheid van een waarnemer, d.w.z. het menselijk oog (waarneming), de loop en richting van de subatomaire deeltjes actief veranderde.

Laat dat even bezinken.

Bovendien is er veel onderzoek gedaan dat ontdekt dat we de moleculaire structuren van planten, water en onze eigen cellen kunnen veranderen vanuit de gedachten die we projecteren.

Experimenten van verschillende onderzoekers in de 20e en 21e eeuw zijn tot de conclusie gekomen dat de werkelijkheid zelf uiteindelijk een illusie is; het zijn onze gedachten, emoties en subtiele intenties die de wereld creëren die we zien.

Dus, hoe verhoudt dit zich tot geboortestenen en andere kristallen? Voordat je hier verder op ingaat, stel ik voor dat je Dr. Emoto onderzoekt en kirlian-fotografie opzoekt.

Deze man alleen, Dr. Emoto, zal enig licht werpen op de kracht die jullie hebben om de werkelijkheid vorm te geven en te beïnvloeden. Kirlian fotografie zal je helpen begrijpen hoe je omgaat met je omgeving en alle bewuste entiteiten daarin.

Geboortestenen zijn bewuste entiteiten

Geboortestenen en andere kristallen zijn gevormd door enorme hoeveelheden energetische druk en astrologische invloed van de elementen en planeten.

Weet je hoe de Zon je beïnvloedt en je een vol leven geeft, je passie geeft en helpt bij je vitaliteit?

En je bent je zeker bewust van de invloed van de maan door zijn link naar de onderbewuste rijken, hoe de maan emoties regeert en je kan verbinden met krachtige symboliek en beelden in dromen? Welnu, de andere planeten zijn ook voortdurend met ons in interactie.

geboortestenen gids

Er is een energetisch en subtiel element in het leven. Wetenschappers noemen het elektromagnetisme, of een elektromagnetisch energieveld.

Spiritualisten en metafysici noemen het een aura, de “energetische bubbel” die ons omringt en interactie heeft met de aura’s van andere mensen, dieren, planeten en planten.

Wat de terminologie ook is, er is een subtiele en onzichtbare spirituele energie die door alles en het universum stroomt.

Kristallen (en dus geboortestenen) worden rechtstreeks uit de aarde gevormd, maar ze worden ook gevormd uit de etherische en astrale energieën van de planeten. Dit betekent dat ze de energetische frequenties absorberen die geassocieerd worden met elke planeet; eenmaal gevormd zenden ze subtiele trillingen uit.

En deze vibraties kunnen een zeer diepgaand effect hebben op onze gezondheid, bewustzijnsniveau en mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel welzijn.

Verbinding maken met geboortestenen: hoe te reinigen, op te laden en te aarden

Het belangrijkste om te weten over je geboortesteen is dat deze moet worden gereinigd en opgeladen voor gebruik.

Dit betekent dat, voordat je verbinding maakt met zijn helende eigenschappen door middel van meditatie, intentie-instelling of een andere techniek, je ervoor moet zorgen dat de edelsteen van een pure en schone energetische vibratie is; vrij van negatieve energie en invloeden van buitenaf.

Reinigen en opladen zijn de twee belangrijkste vormen voor kristalgenezing of enig kristalwerk, maar aarden is iets dat je ook kunt doen.

Deze handleiding kan worden toegepast op alle geboortestenen – januari tot december.

Geboortestenen Reiniging

Reiniging is essentieel. Om je geboortesteen te reinigen, laat je hem rusten onder zacht koud stromend water. Er is geen vaste regel, sommige mensen zeggen dat het slechts een paar minuten in water moet worden gespoeld, terwijl anderen 10 – 15 zeggen.

Je kunt je granaat edelsteen ook een paar uur in een kom koud water laten staan, hoewel het raadzaam is om het eerst nog steeds af te spoelen.

kristal reinigende geboortestenen

Wat is het doel van reiniging?Reinigen met water is het opruimen, het opruimen van de edelsteen van alle negatieve energie en psychische onzuiverheden.

Kristallen pikken onze gedachten, gevoelens, emoties en algehele energie op, ze absorberen frequenties op een subtiel niveau.

Dit betekent dat ze gereinigd (en opgeladen) moeten worden voordat je het beste gebruik kunt maken van hun helende effecten.

heldere geboortesteen

Je moet je edelsteen ook reinigen nadat je hem, bijvoorbeeld als hanger of beschermingssteen, voor een lange periode hebt gedragen. Na meditatie moet het ook worden gereinigd en opgeladen.

Birthstones Opladen

Er zijn twee hoofdmethoden voor opladen. De eerste is in zonlicht. Je geboortesteen absorbeert de kracht en het licht van de zonnestralen en laat hem daarom een paar uur tot 12 uur in direct zonlicht staan.

Als je gebalanceerde energie wilt, kun je de granaat verder in maanlicht plaatsen, met name tijdens een Nieuwe of volle maan of maansverduistering. Een nog beter moment om je Birthstones op te laden is tijdens je eigen persoonlijke Maanfase!

Ten tweede kun je kristallen opladen door de kracht van je intentie. Het klinkt eenvoudig, maar is zeer effectief! Plaats je gereinigde en geladen steen in je linkerhand met je handpalm plat. Plaats dan onze rechterpalm over de top een paar centimeter verderop….

hand vasthouden kristal

Zorg ervoor dat je je van binnen vredig en ontspannen voelt, en meditatie wordt sterk aanbevolen. Door in een meditatieve staat te komen, kun je dieper voelen, je verbinden met je hartruimte en hogere zelf – je hogere geest- en toegang krijgen tot je onderbewustzijn.

Het is in de onderbewuste rijken waar transformatie begint en waar kristalgenezing echt werkt. Vergeet niet dat alles subtiele energie is, de universele wetten van frequentie en vibratie zijn hier aanzienlijk van toepassing.

Zodra je je gecentreerd en verbonden voelt met zowel je innerlijke wereld (je kunt je hart voelen kloppen, zuurstof door je lichaam laten circuleren en je bloed pompen) en terwijl je je bewust bent van de helende krachten en metafysische eigenschappen van de edelsteen, stel dan enkele intenties in.

geboortestenen voor elke maand

Deze intenties kunnen voor alles zijn wat je wenst, zoals genezing, groei, transformatie, wijsheid, aarding, inspiratie, creatieve vonk, bescherming… Uiteindelijk kun je je steen met een specifieke intentie opladen.

Geboortestenen Aarding

Als je verbinding wilt maken met de aardingskwaliteit van het kristal en er rekening mee wilt houden dat dit vooral geldt voor edelstenen voor de wortel of basischakra; je kunt ze begraven in wat compost.

aarding geboortestenen

Zorg ervoor dat de aarde fris is en ‘schoon’ aanvoelt. Stel je voor dat de aarde, aarde of compost die je kiest je edelsteen omvat in liefdevolle en helende omhelzing, het zuivert van alle onzuiverheden en negativiteit.

Je kunt het daar maximaal 12 uur laten staan. Aarding moet worden gedaan als de laatste fase, na het reinigen en opladen. Het hoeft ook niet!

Waarzeggerij: Werken met je geboortestenen

Waarzeggerij is een integraal aspect van genezing en het werken met kristallen. Waarzeggerij wordt ook wel de waarzeggende kunsten genoemd. Het is in wezen het gebruik van de elementen van de natuur om kristallen te reinigen en te zuiveren voordat ze worden gebruikt voor genezing.

Waarzeggerijmethoden kunnen enkele van de eerder gedeelde methoden omvatten, zoals reinigen, opladen en aarden, maar het kan zich ook uitstrekken tot ceremonie en ritueel.

geboortestenen betekenissen

Net als het leven zelf, is er een aspect van heiligheid aan edelstenen. Al het leven is heilig en degenen die met kristallen en speciale edelstenen werken, erkennen aandachtig het heilige aspect van zichzelf en het leven.

Dagelijkse of cyclische ceremonies kunnen zowel je kristallen volledig opgeladen houden, als je eigen zelf in een hoge trillingsfrequentie. Waarzeggerij is verbinding maken met het goddelijke, hetzij door te werken met de elementen zoals genoemd, hetzij door andere helende modaliteiten te introduceren; zoals geluid, wierook, palo santo, salie en heilige harsen zoals wierook.

witte salie om geboortestenen te reinigen

Wanneer je een reis begint om kristallen in je leven te integreren, kan het hebben van een heiligdom of altaar, hoe klein ook, echt helpen bij het ontwikkelen en versterken van je verbinding met je geboortesteen. Het is daarom sterk aan te raden.

Omdat we al hebben onderzocht reinigen, opladen, aarden, laten we eens kijken naar de energetische kwaliteiten van de elementen. Dit zal je helpen om de ware betekenis en waarde van het werken met je geboortesteen te begrijpen.

Na het verkennen van elementaire energie zullen we andere vormen van waarzeggerij bekijken en de beste manieren om de helende energieën en kwaliteiten van je kristallen te benutten.

Elementaire energieën en geboortestenen

Net als astrologische invloeden en de planeten die betrekking hebben op elke specifieke edelsteen, hebben de elementen van de natuur intrinsieke effecten op de vorming en helende eigenschappen van kristallen.

Het is belangrijk bij het onderzoeken van de invloed van de elementen dat je rekening houdt met het effect ervan op kristallen. Kristallen belichamen meestal de kwaliteiten van een element, aarde, lucht, vuur, water of ether.

Er zijn metafysische en energetische eigenschappen verbonden aan de elementen.

Aarde Energie

Aarde-energie is aardend. Kristallen die een sterke aarde-energie belichamen, brengen stabiliteit, veiligheid, comfort en bescherming. Ze versterken een gevoel van aarding, organisatie en structuur. Deze edelstenen hebben voornamelijk betrekking op naar de aarde of wortelchakra, het eerste chakra.

De bijbehorende kleur voor de wortelchakra is rood, waarbij bruin en zwart de primaire kleuren zijn. Dit betekent dat rode, bruine en zwarte edelstenen overeenkomen met de wortelchakra (als algemene regel).

geboortestenen voor januari

Kristallen met een sterke aarde-energie dragen bij aan verhoogde gevoelens van plicht, verantwoordelijkheid, bruikbaarheid en fysieke kracht.

Kristallen die sterk zijn in aarde-energie kunnen worden verbonden met en gebruikt om een van de andere elementen in evenwicht te brengen.

Als je bijvoorbeeld sterk bent in water en een beetje te gevoelig, over-emotioneel of dromerig, zal het verbinden met een aardsteen je echt helpen aarden en wat benodigde structuur terugbrengen in je leven.

Hetzelfde geldt voor als je bijzonder vurig bent. Vuur is geweldig, het is gepassioneerd, expressief en kan grote vreugde, opwinding en creatieve passie en ambitie in je leven brengen.

Maar te veel hiervan kan je ervan weerhouden om je dromen te leven en succes te behalen. Een aard edelsteen zou daarom de bruikbaarheid, aarding en fundamentele stabiliteit brengen die je nodig hebt.

Je ontvangt aarde-energie van het voedsel dat je eet. Voedingsmiddelen die mineralen, vitamines en sporenelementen bevatten die essentieel zijn voor het lichaam, kunnen uw verbinding met aardstenen verbeteren.

Edelstenen met veel aardenergie zijn onder andere: Cornelian, chrysoprase, lapis lazuli (aarde/vuur), jade (aarde/lucht), rookkwarts, bloedsteen (aarde/vuur), granaat en alle rode, bruine en zwarte stenen.

Lucht Energie

Luchtenergie is zuiverend en verheffend. Het brengt gevoelens van lichtheid en verbonden zijn met geest en subtiele waarneming.

Kristallen die sterk zijn in luchtenergie hebben vaak betrekking op communicatie, expressie en spraak. Als je worstelt met schrijven en communicatie, of als je je stem op welke manier dan ook wilt verbeteren, zou het gebruik van luchtsterke edelstenen enorm helpen.

amethist geboortesteen

Naast de link met communicatie, is luchtenergie nauw verbonden met intuïtie en het hogere zelf en de geest.

Alle vormen van intellect, cognitief denken en processen, en mentale stimulatie wordt geassocieerd met lucht, daarom zijn luchtelementale kristallen vaak populair bij diepe denkers, schrijvers, degenen die zich bezighouden met studie en leren, geleerden, dichters en filosofen.

Sommige luchtsterke kristallen kunnen ook geweldige creatieve expressie, fantasierijke verbeteringen en inspiratie brengen!

geboortesteen turkoois

Luchtenergie verhoogt iemands vibraties naar de geest. Lucht stijgt op en is zuiverend. We weten allemaal hoe we prana- of levenskrachtenergie opnemen via onze adem en hoe we deze kosmische krachten kunnen inademen. Luchtenergie helpt bij spirituele groei wanneer een individu zich niet in contact voelt met zijn intuïtie of hogere zelf.

Edelstenen met veel luchtenergie: amber, amazoniet, amethist, citrien, topaas, turkoois (aarde/lucht), mosagaat, moldaviet, paars fluoriet, smaragd en diamant (lucht/vuur).

Vuur energie

Vuur is passie, opwinding en inspiratie. Kristallen met vuurenergie zijn verheffend, zuiverend, expansief en stimulerend. Ze brengen creatieve expressie en inspiratie – vuur is in wezen je levenskracht, de universele energie die verantwoordelijk is voor vitaliteit, energie en wil (actie).

tijgers oog geboortesteen

Vuur kan worden gebruikt om de gevoelige en emotionele aard van water in evenwicht te brengen, inspiratie en optimisme te brengen in het intellect en de intuïtie van lucht, en een extra “oomph” toe te voegen aan de gedetailleerde en gestructureerde plannen van de aarde.

Mensen die sterk zijn in vuurenergie hebben vaak een grote passie en levenslust, maar zijn misschien niet zo afgestemd op de emotionele, intuïtieve en spirituele rijken; zoals die sterk in water. Kennis hebben van de helende krachten van kristallen zal hierbij helpen.

saffier geboortesteen

Door samen te smelten met de vuurenergie van een steen, leert men zich te concentreren op de levenskrachtenergie. Dit geeft je een kracht die zuiverend, stimulerend, expansief en actiegericht is.

Edelstenen met veel vuurenergie: robijn, obsidiaan, opaal, peridoot, gebruikt kwarts, saffier, tijgeroog, pyriet en vuuragaat.

Water energie

Waterenergie is intuïtief, emotioneel en yin van aard. Yin vertegenwoordigt in wezen flow, aanpassingsvermogen, emotionele verbinding en wijsheid, en het vermogen om met gemak, kalmte en gratie door het leven te navigeren.

Kristallen die sterk zijn in waterenergie kunnen intuïtie helpen, verhoogde gevoeligheid ontwikkelen en emotionele calm, balans en innerlijke rust/ sereniteit.

rozenkwarts geboortestenen

Vanwege de sterke link met intuïtie, kunnen waterstenen worden gebruikt voor elke activiteit die verband houdt met creatieve, artistieke of fantasierijke expressie en kunnen ze ook worden verbonden met het verbeteren van spirituele en psychische kwaliteiten. Dit komt door de associatie van water met het onderbewuste.

Water als element verbindt ons met het onderbewuste, waardoor we de schaduwaspecten van het leven, de verborgen emoties, gevoelens, indrukken en interne energiestromen verder kunnen verkennen. Dit is in wezen waar het zijn intuïtie vandaan haalt.

Mensen die sterk zijn in water zijn vaak emotioneel, gevoelig, aanpasbaar en artistiek of fantasierijk begaafd; ze hebben meestal een directe verbinding met intuïtieve, psychische en spirituele niveaus van subtiele waarneming.

aquamarijn geboortesteen

Water edelstenen kunnen deze gevoeligheden verfijnen.

Ons lichaam bestaat voor meer dan 70% uit water, dus waterenergie heeft een sterk effect op onze energievelden. Kruidenbaden en zwemmen versterken deze velden, terwijl water ook onze emoties reinigt en zuivert. Waterkwaliteiten zijn stromen, overgeven, harmoniseren en accepteren.

Edelstenen met veel waterenergie: aventurijn, aquamarijn, calciet, maanstenen, parel, opaal, koraal, toermalijn, sugiliet, rhodochrosiet en rozenkwarts (water/aarde).

Geboortestenen en geluid

Kristallen kunnen worden opgeladen, geprogrammeerd en gezuiverd door geluidsfrequenties. Net zoals onze gedachten en de kracht van onze geest kunnen worden gebruikt om onze kristallen te programmeren en op te zetten voor succes, activeert geluid in wezen kristallen op een unieke manier. Alles in het universum bestaat in wezen in een staat van vibratie en frequentie.

geboortestenen en geluid

Wetenschappers hebben ontdekt dat objecten kunnen worden verplaatst met hoogfrequente akoestische trillingen (geluidsgolven) en hebben al geleerd hoe ze dingen kunnen laten zweven!

Omdat edelstenen zijn gevormd door middel van hoogvierende frequenties die vanuit de ruimte worden geprojecteerd en uitgezonden, zijn ze niet anders.

Hieronder staan enkele voorbeelden van geluidstherapie voor je geboortesteen. Deze kunnen worden uitgevoerd nadat uw steen is gereinigd en opgeladen.

 1. Natuurgeluiden. Deze zijn specifiek gunstig voor aarding en aarde verbindende stenen. Natuurgeluiden kunnen vogels zijn die tekenen, regenwoudgeluiden en zacht stromend water. De laatste en walvis- en dolfijngeluiden kunnen worden gespeeld om de helende eigenschappen van waterstenen, zoals aquamarijn, te beïnvloeden.
 2. Binaurale beats. Binaural beats zijn unieke geluidsgolven die een reeks verschillende effecten belichamen. Je kunt binaural beats onderzoeken en de juiste geluidsfrequenties uitstralen naar de gerelateerde kristallen! Bijvoorbeeld, 30-100 Hz (Gamma) induceert transcendentaal bewustzijn en kan helpen bij het verwerken van informatie van de hogere geest en cognitief functioneren. Dit kan daarom worden gebruikt om de kwaliteiten van lapis lazuli of amethist te verbeteren.
 3. Bekkens, klankschalen, bellen en stemvorken. Deze instrumenten kunnen worden gekocht om je kristallen een boost te geven. Het spelen van helder kwarts in een klankschaal, bijvoorbeeld, zou de reeds aanwezige metafysische eigenschappen versterken en activeren. De helende energie zou dus een ‘boost’ krijgen.

Geboortestenen en zout (aarde), lucht en ether gereedschappen

Himalaya-rotskristallen, steenzout en zeezoutkristallen kunnen allemaal worden gebruikt om etherische en astrale onzuiverheden te reinigen en vrij te geven.

Je kunt je kristal gewoon 12- 24 uur in een kleine kom van deze zouten laten staan, en de aarde-energie zal hebben gediend als een vorm van neutralisator, aardingslader en activator!

geboortestenen zout

Het reinigen van je kristal met salie, wierookhars, pure wierook of palo santo zal het auraveld van je kristallen zuiveren, negatieve of ongewenste slepende energieën verwijderen en een algemeen reinigend en helend effect hebben.

Deze methode wordt idealiter als laatste uitgevoerd, na het reinigen, opladen en aarden (en voor of na het geluid).

klaar om te werken met je Birthstone en zijn betekenis!?

Ik hoop dat dit artikel je nieuwe inzichten heeft gegeven over hoe kristallen, en meer specifieke geboortestenen, werken en wat ze voor je kunnen doen. Het zijn niet alleen prachtige sieraden, ze bevatten ook een overvloed aan helende krachten.

Dus ik ben super benieuwd of je na het lezen van dit artikel klaar bent om met je Birthstone aan de slag te gaan? Ik hoor er graag meer over en help je graag met je reis, indien mogelijk.

P.s. Als je op zoek bent naar edelstenen die help je om een specifiek chakra te deblokkeren, bekijk ook dit artikel over chakrastenen!