Nepal’s eerste lokaal gemaakte elektrische motorfiets verleidt benzinepuristen

Met de lancering van zijn slanke e-motorfietsen gelooft startup Yatri Motorcycles dat het Nepalezen kan omzetten in elektrische voertuigen die de giftige lucht van het land kunnen opruimen

– Motorfietsen vormen bijna 80% van de geregistreerde voertuigen in Nepal

— Nepal lijdt onder chronische luchtvervuiling en een hoge invoer van benzine

– Critici wijzen op hoge kosten van e-bikes, gebrek aan laadpalen

KATHMANDU, Nepal, 18 augustus (Thomson Reuters Foundation) – Nepal, een vroege deelnemer aan de benzine-naar-elektrisch race, heeft tienduizenden geëlektrificeerde auto’s, bussen en riksja’s op zijn wegen, maar weinig motorfietsen – de meest populaire vorm van vervoer in het Himalaya-land.

Met de lancering van zijn slanke e-motorfietsen gelooft startup Yatri Motorcycles dat het Nepalezen kan omzetten in elektrische voertuigen die de giftige lucht van het land kunnen opruimen, geld kunnen besparen, de invoer van benzine kunnen verminderen en kunnen helpen zijn klimaatdoelen te bereiken.

“We moeten overschakelen op elektrische voertuigen”, zegt Ashim Pandey, oprichter van Yatri, wat reiziger betekent.

“Het is slechts een kwestie van tijd wanneer batterijtechnologie de energiedichtheidsdrempel overschrijdt om verbrandingsmotoren overbodig te maken.”

Over de hele wereld concurreren fabrikanten om betaalbare, emissiearme voertuigen te ontwikkelen, aangezien een groeiend aantal landen plannen heeft aangekondigd om de verkoop van nieuwe auto’s op fossiele brandstoffen te verbieden in een poging om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Nepal, die het risico loopt op het smelten van gletsjers en hevige moessonregens, beloofde in de Overeenkomst van Parijs van 2015 over klimaatverandering dat 20% van zijn voertuigen tegen 2020 elektrisch zou zijn, maar dit is momenteel 1%, volgens de Climate Action Tracker-website.

Nepal is wereldwijd een kleine uitstoter van koolstof, met 40% van het land onder bosbedekking en het grootste deel van de elektriciteit afkomstig van waterkracht. Maar de uitstoot stijgt, met een toename van de invoer van benzine- en dieselvoertuigen en het verbruik van fossiele brandstoffen.

De regering heeft ambitieuze plannen opgesteld om over te stappen op e-voertuigen door middel van lagere belastingen en douanerechten op invoer en de installatie van meer laadstations.

Maar de implementatie verloopt traag, ondanks de belofte dat e-voertuigen tegen 2030 90% van alle particuliere verkoop van personenauto’s zullen uitmaken.

Het land heeft momenteel ongeveer 700 elektrische auto’s, 5.000 elektrische scooters en 40.000 elektrische riksja’s, volgens de Electric Vehicle Association of Nepal, een lobbygroep.

Wereldklasse

Yatri Motorcycles werd in 2017 opgericht met de droom om elektrische voertuigen van wereldklasse vanaf de grond af aan te ontwerpen, te engineeren en te produceren in Nepal.

“We kijken naar markten buiten de grenzen van Nepal”, zegt Pandey. “We moeten beginnen met het exporteren van geavanceerde technologie en kapitaalgoederen en niet beperkt blijven tot handwerk en boetiekartikelen,” zei hij, verwijzend naar de traditionele export van Nepal.

Pandey, die in 2010 naar Nederland verhuisde om een opleiding tot lucht- en ruimtevaartingenieur te volgen en raceauto’s op waterstof ontwierp toen hij student was aan de Technische Universiteit Delft, heeft een ambitieus 10-jarenplan.

Hij trapte in 2019 af met Project Zero, een topmotor met een digitaal dashboard, ingebouwde 4G-connectiviteit, een keyless start, een actieradius van 240 km en een maximumsnelheid van 140 km/uur die in twee uur oplaadt.

Het overtreft gemakkelijk de meeste tweewielers op de markt, die worden gemaakt in China en India en een lager bereik en snelheid hebben, maar bijna 2.000.000 Nepalese roepies ($ 16.797) kosten – bijna zeven keer die van een benzinemotor.

In april lanceerde Yatri een betaalbaarder model, Project One, voor 500.000 roepies en ontving binnen een week 50 bestellingen.

“De initiële prijs zal dalen zodra we ze op grotere schaal gaan produceren,” zei Pandey. “We zijn goed op weg om onze 200 verkoopmijlpalen voor 2021 te halen.”

Motorfietsen zijn de sleutel tot de overstap naar e-voertuigen omdat ze 80% van de geregistreerde voertuigen van Nepal uitmaken, blijkt uit overheidsgegevens, waardoor forenzen een betaalbaar alternatief krijgen voor de drukke, vaak chaotische, openbare bussen van Nepal.

Maar e-motorfietsen alleen kunnen het transport van Nepal niet koolstofvrij maken. De top drie uitstoters van het land zijn vrachtwagens met 29%, auto’s en bestelwagens met 26% and bussen op 19%, met tweewielers achter op 8%, volgens cijfers van de overheid van 2011.

Met dit in gedachten is het uiteindelijke doel van Yatri om tegen het einde van het decennium e-vans en e-bussen voor wagenparkbeheerders te lanceren.

“Om het probleem van moderne steden op te lossen, moet je het probleem van de ruimte aanpakken,” zei hij.

“Een veilig, comfortabel en aangenaam openbaar vervoersysteem dat aantrekkelijk is om te gebruiken, is wat het probleem van moderne stedelijke mobiliteit zal oplossen.”

Laadpalen

Nepal heeft een lange geschiedenis van experimenteren met e-voertuigen, van trolleybussen die door China in de jaren 1970 werden gebracht tot driewielige minibussen, bekend als Safa Tempos, die in de jaren 1990 werden geïntroduceerd door het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling.

Maar de elektrische bussen klapten door wanbeleid en de Safa Tempo’s zijn door dieselvoertuigen afgetroefd vanwege hun inefficiënte accu’s.

De overheid wil elektrische voertuigen herintroduceren door 300 elektrische bussen te kopen.

Een van de meest urgente uitdagingen bij het stimuleren van de verkoop van e-voertuigen is om meer laadstations te bieden, zei Manish Pandey, een populaire YouTuber die per motor door het land reist.

Een half jaar geleden was de 23-jarige van plan om zichzelf te filmen terwijl hij een langeafstandsreis maakte met een e-scooter, maar uiteindelijk annuleerde hij.

“Er waren geen laadstations op de route en het bereik van elektrische voertuigen is te laag, dus ik kon de reis niet voltooien,” zei hij.

“Met de huidige beschikbaarheid van laadpalen zou ik er zeker niet voor kiezen om elektrisch te rijden.”

Hij wees ook op de hoge kosten van de voertuigen als een groot obstakel om gewone motorrijders te overtuigen om groen te gaan.

“In een arm land als Nepal, met mensen met een slecht milieubewustzijn, ziet bijna elke klant eerst de prijs, in plaats van of de technologie milieuvriendelijk is,” zei hij.

($1 = 119.0700 Nepalese roepies)

Verslaggeving door Aadesh Subedi, Redactie door Jumana Farouky en Katy Migiro. Dit verhaal werd gepubliceerd met toestemming van de Thomson Reuters Foundation, de liefdadigheidstak van Thomson Reuters, die het leven van mensen over de hele wereld behandelt die worstelen om vrij of eerlijk te leven. Bezoeken news.trust.org