Nauwkeurigheid van apps in vergelijking met fitnessbanden

Nauwkeurigheid van apps in vergelijking met fitnessbanden
Man op loopband met Smartphone
Gary Burchell/Digital Vision/Getty Images

Heb je een Fitbit nodig of kun je gewoon vertrouwen op een stappenteller-app op je smartphone om je te vertellen hoeveel je gedurende de dag beweegt? Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania stelden ze naast elkaar tellende stappen op de proef met drie mijl per uur op een loopband.

Smartphone stappenteller en activiteit apps

De nieuwste generatie smartphones heeft geavanceerde versnellingsmeterchips die op de achtergrond werken. Ze voelen de hele dag beweging en die gegevens zijn toegankelijk voor apps en kunnen worden omgezet in stappen die de hele dag duren, oefeningen volgen en slaap volgen. De onderzoekers gebruikten een Samsung Galaxy S4 en een iPhone 5s met de Moves-app op elk en de Fitbit-app en Withings Health Mate-app op de iPhone. Voor de test werden de smartphones in broekzakken gedragen terwijl de proefpersonen op een loopband liepen met drie mijl per uur voor 500 en 1500 stappen, elk twee keer.

Draagbare fitnessbanden en heupstappentellers getest

Om hun polsen droeg de proefpersoon de drie populairste fitnessbandjes: Fitbit Flex, Jawbone UP24 en Nike FuelBand. Op hun taillebanden droegen ze de Yamax Digi-Walker SW-200, die in veel stappentellerstudies is gebruikt en als zeer nauwkeurig wordt beschouwd voor onderzoek. Ze droegen ook de Fitbit One en Fitbit Zip om hun taillebanden.

Loopbandtest: 500 en 1500 stappen lopen

Geladen en al deze apparaten tegelijkertijd gedragen, liep elk van de 14 proefpersonen vervolgens op een loopband met drie mijl per uur terwijl onderzoekers visueel hun stappen telden. Ze liepen een set van 500 stappen en een set van 1500 stappen, en de telling op de apps, fitnessbanden en stappentellers werd geregistreerd.

Resultaten

  • De stappentellers van de tailleband hadden de beste nauwkeurigheid en varieerden slechts één procent
  • De Nike FuelBand was het minst nauwkeurig, met zeer variabele resultaten en meestal ondertelling stappen met maar liefst 22 procent
  • De Fitbit Flex- en Jawbone UP24-fitnessbanden om de pols hadden een breder scala aan variatie dan de heupstappentellers, maar kwamen gemiddeld dicht bij het waargenomen stappentelling. De Flex had meer kans om stappen iets te onderschatten.
  • De apps varieerden met +/- zes procent en waren meestal consistent tussen de 500 en 1500 stappen tests.

Het komt erop neer dat de apps behoorlijk goed waren in het tellen van stappen wanneer je je smartphone in je zak draagt terwijl je loopt voor een gestage aanval. Maar de studie testte niet hoe goed de apparaten en apps zich verhielden voor de hele dag activiteit, zoals een doel van 10.000 stappen in verschillende omstandigheden.

Ik heb al deze fitnessbanden, stappentellers en apps gedragen en gebruikt voor gegevens die de hele dag door gegevens. Mijn persoonlijke ervaring is dat het stappengetal op de Nike FuelBand SE inderdaad 10-20 procent minder is dan dat van welke Fitbit dan ook. Dat gezegd hebbende, ik blijf het dragen omdat ik het erg motiverend vind om elke dag mijn Nike Fuel-doel te bereiken.

Het probleem met het gebruik van alleen een smartphone-app is dat je je telefoon overdag niet continu bij je mag dragen. Het aantal stappen is waarschijnlijk minder dan een fitnessband of heupstappenteller die u consequent draagt. Als je er niet om geeft om het missen van sommige van deze ‘levensstijlstappen’, is dat acceptabel.

Kostenfactor

Als je al een smartphone hebt, zijn apps gratis of bijna gratis. Het enige dat nodig is, is het consequent controleren en het gebruik van ingebouwde motiverende functies.

Heup gedragen stappentellers zijn veel goedkoper en de Fitbit Zip is niet alleen minder dan $ 60, maar je kunt ook je stappen gedurende de dag bekijken, zowel op het apparaat als in de Fitbit-app. De Yamax Digi-Walker SW-200 voor minder dan $ 20 is een stand-alone apparaat en maakt geen verbinding met een computer of app.

Draagbare fitnessbanden zijn erg populair, maar kosten $ 90 – $ 150. Zelfs met de hoge kosten en beperkingen van nauwkeurigheid, vinden veel mensen ze motiverend. Ze koppelen aan apps en online dashboards om een verscheidenheid aan trainings- en activiteitsinformatie, slaap, inactiviteit en dieet bij te houden.

Motivatie van fitnessbanden en apps


De auteurs van de studie schreven eerder over de uitdagingen waarmee draagbare apparaten worden geconfronteerd bij het daadwerkelijk motiveren en veranderen van ons gezondheidsgedrag:

  • De gebruiker moet het willen dragen en het zich kunnen veroorloven.
  • De gebruiker moet onthouden om het te dragen en op te laden.
  • Het draagbare apparaat moet nauwkeurig zijn in het volgen van het gerichte gedrag.
  • Het informatiedisplay moet gemakkelijk te begrijpen zijn, actie motiveren en de motivatie ondersteunen.
  • De auteurs merken op dat individuele aanmoediging (zoals badges voor mijlpalen), sociaal concurrentievermogenion en samenwerking (concurreren met vrienden of in een team zitten met mensen met hetzelfde apparaat / app) en effectieve feedbacklussen zijn het beste voor het stimuleren van gedragsverandering.