De 7 beste multivitaminen, volgens een diëtist

De 7 beste multivitaminen van 2022, volgens een diëtist

Voedsel is de voorkeursbron van voedingsstoffen, maar als u niet in staat bent om aan uw vitamine- en mineralenbehoeften te voldoen door alleen voedsel, kunnen multivitaminen nuttig zijn om de gaten op te vullen. Voor gezonde volwassenen die een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet eten, is het onwaarschijnlijk dat een multivitamine veel voordeel biedt, en er kunnen potentiële nadelen zijn.”Sommige mensen nemen een multivitamine als vangnet, maar dit kan resulteren in overaanvulling van bepaalde voedingsstoffen,” zegt Lauren Manaker, MS, RDN, LDN, CLEC, CPT.

Als u een restrictief dieet volgt, hele voedselgroepen elimineert, een gediagnosticeerd tekort heeft of een medische aandoening heeft of medicijnen gebruikt die de opname van voedingsstoffen verstoren, wilt u misschien een multivitamine overwegen. Bovendien kan het nemen van multivitaminen die zijn ontworpen voor specifieke levensfasen die verhoogde vitamine- en mineralenbehoeften vereisen, gunstig zijn, zoals voor en tijdens de zwangerschap.

Multivitaminen bevatten meestal essentiële vitaminen en mineralen; sommige multivitaminen bevatten echter ook extra kruiden, probiotica, enzymen en antioxidanten, waarvan er vele weinig tot geen bewijs hebben om het gebruik te ondersteunen – en kunnen al dan niet veilige keuzes voor u zijn. Manaker voegt eraan toe: “Multivitaminen moeten ook vrij zijn van vulstoffen en door derden worden geverifieerd om ervoor te zorgen dat u krijgt waar u voor betaalt. Flessen moeten donker zijn of volledig geblokkeerd voor zonlicht om mogelijke schade te voorkomen.”

bodymindspirit Fit goedgekeurde multivitaminen

 • Beste overall: Thorne Research Basic Nutrients 2 / Day is een NSF Sport Certified supplement en dekt de multivitaminebasen zonder onnodige kruiden of enzymen die in veel multivitaminen op de markt worden aangetroffen.
 • Beste Gummy: Smarty Pants Adult Formula is een NSF-goedgekeurde, veelzijdige multivitamine die kan werken voor mannen en vrouwen van alle leeftijden.

Spreek altijd met een zorgverlener voordat u een supplement aan uw routine toevoegt om ervoor te zorgen dat het supplement geschikt is voor uw individuele behoeften en welke dosering u moet nemen.

Het is belangrijk om te onthouden dat multivitaminen bedoeld zijn om een gezond dieet aan te vullen en er geen te vervangen. Voedselwetenschappelijk onderzoek suggereert dat er voordelen zijn aan het eten van hele voedingsmiddelen die verder gaan dan alleen de individuele voedingsstoffen en dat er iets bestaat dat “voedselsynergie” wordt genoemd – wat betekent dat de som van alle voedingsstoffen in voedsel groter is dan de individuele voedingsstoffen wanneer ze worden geïsoleerd. Vertaling: voedsel is een betere bron van voedingsstoffen dan supplementen, dus haal zoveel mogelijk voedingsstoffen uit het voedsel dat je eet.

 

Is een multivitamine gunstig?

Onderzoek heeft aangetoond dat multivitaminen effectief zijn in het verminderen van het risico op vitamine- en mineralentekort en het waarborgen van voldoende inname van voedingsstoffen.

Mensen die baat kunnen hebben bij het nemen van een multivitamine zijn onder andere:

Degenen die een beperkt dieet eten: Degenen die veganistische of vegetarische diëten volgen, beperkte diëten vanwege een gezondheidstoestand, of degenen die moeite hebben met het eten van een breed scala aan voedingsmiddelen, kunnen baat hebben bij het aanvullen met individuele vitamines of mineralen of het nemen van een multivitamine.

Zwangere mensen en mensen die borstvoeding geven: Multivitaminen tijdens de zwangerschap zijn effectief in het helpen verminderen van het risico op geboorteafwijkingen en andere negatieve geboorte-uitkomsten en kunnen vrouwen die borstvoeding geven helpen hun hogere voedingsbehoeften te bereiken tijdens het geven van borstvoeding. Behoeften tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding zijn anders dan bij andere volwassenen, dus het is het beste om een prenatale specifieke multivitamine te kiezen.

Oudere volwassenen: Als een oudere volwassene een verminderde inname heeft omdat ze moeite hebben met kauwen en slikken, smaakveranderingen hebben of een uitgeputte eetlust hebben omdat ze eenzaam zijn, hebben ze mogelijk een multivitaminesupplement nodig. Bovendien kan hun lichaam een verminderde opname van bepaalde voedingsstoffen hebben, wat een supplement kan rechtvaardigen.

Mensen met een slechte absorptie: Mensen hebben een verminderd vermogen om voedingsstoffen te absorberen vanwege een van de volgende kan baat hebben bij een multivitamine.

 • Spijsverteringsproblemen
 • Aandoeningen die braken of diarree veroorzaken
 • Operaties die het spijsverteringskanaal veranderen
 • Alcoholisme
 • Bepaalde medicijnen

 

Die mogelijk niet profiteren van een multivitamine

Het is belangrijk op te merken dat verschillende multivitaminen verschillende combinaties en doses van voedingsstoffen, die moeten worden beoordeeld met een zorgverlener voordat u met dat supplement begint. Sommige mensen moeten voorzichtig zijn met bepaalde voedingsstoffen. Bijvoorbeeld, ijzer, dat wordt aangetroffen in veel multivitaminen, kan constipatie veroorzaken voor sommige mensen, vooral degenen die al spijsverteringsproblemen hebben. Andere voedingsstoffen zoals kalium kunnen problematisch zijn voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen zoals chronische nierziekte.

Mensen die mogelijk geen baat hebben bij een multivitamine zijn onder andere:

Degenen die een goed uitgebalanceerd dieet eten: Als u een uitgebalanceerd, gevarieerd dieet eet, heeft u waarschijnlijk geen multivitamine nodig, vooral als u niet zwanger bent en geen gezondheidsproblemen heeft.

Degenen die individuele supplementen nemen: “Degenen die een verscheidenheid aan voedingssupplementen nemen, moeten evalueren of het nemen van een multivitamine samen met hun andere pillen zal resulteren in overmatige inname van voedingsstoffen,” zegt Manaker.

Degenen die bepaalde medicijnen gebruiken: Multivitaminen kunnen interageren met bepaalde medicijnen, dus zorg ervoor dat u contact opneemt met een zorgverlener voordat u supplementen inneemt om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn.

 

In dit artikel

Uitbreiden

 • Is een multivitamine gunstig?
 • Wie er misschien niet van profiteert
 • Onze keuzes
 • Hoe we supplementen selecteren
 • Waar moet je op letten?
 • FAQ

 

 

Beste overall

Thorne Research Basisvoedingsstoffen 2/Dag

Thorne Research Basisvoedingsstoffen 2/Dag

Thorne Onderzoek

 

Bekijk op Findyourhealthyplace.com
Bekijk op Pureformulas.com
Bekijk op Thorne.com

Pros

 • NSF gecertificeerd voor sport
 • Veganistisch
 • Bevat veel belangrijke voedingsstoffen

Tegens

 • 2 capsules per portie

Wie beveelt het nog meer aan? De strateeg koos ook voor Thorne Research Basic Nutrients.

We zijn een grote fan van veel van thorne’s producten, omdat ze prioriteit geven aan kwaliteit en vaak certificeringen van derden hebben. De Basic Nutrients 2 / Day is geen uitzondering – het omvat de multivitaminebasen zonder onnodige extra kruiden of enzymen die in veel multivitaminen op de markt worden aangetroffen. Het is ook NSF-gecertificeerd voor sport, een robuuste referentie die de inhoud van supplementen verifieert en ervoor zorgt dat het vrij is van onveilige niveaus van verontreinigingen en stoffen die verboden zijn voor atleten.

Het bevat de actieve vorm van folaat, die uw lichaam kan helpen deze voedingsstof te absorberen en te gebruiken. Het bevat ook vitamine K2, wat voor veel mensen moeilijk te verkrijgen is via een dieet (het wordt voornamelijk aangetroffen in gefermenteerde zuivel). Opkomend onderzoek suggereert dat K2, samen met vitamine D, een rol speelt bij de gezondheid van de botten en hart- en vaatziekten.

Hoewel het meer B-vitamines bevat dan nodig is, kan ons lichaam gemakkelijk overtollige B-vitamines elimineren, en daarom is het niet bekend dat deze voedingsstoffen schadelijk zijn in hoge doses. Aangezien de absorptiesnelheden van persoon tot persoon verschillen, kan een hogere dosis voor sommige mensen gunstig zijn.

Vanwege de grootte van de capsule en de hoeveelheid voedingsstoffen die zijn inbegrepen, is het een dosis van twee capsules, die sommige mensen omslachtig kunnen vinden. U kunt het opsplitsen in verschillende tijden van de dag of beide capsules tegelijkertijd innemen.

Prijs op het moment van publicatie: $ 34 voor 60 tellen ($ 1,13 per portie)

Formulier: Capsule | Portiegrootte: 2 capsules | Porties per verpakking: 30

 

Beste budget

Natuur made multivitamine compleet

Nature Made Multivitamine Tabletten

Amazone

 

Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Bekijk op CVS

Pros

 • USP geverifieerd
 • Glutenvrij
 • Budgetvriendelijk

Tegens

 • Bevat een hogere hoeveelheid ijzer

Nature Made Multi is een favoriet onder mensen die op zoek zijn naar een kwaliteitsvitamine tegen een betaalbare prijs. Het bevat een breed scala aan essentiële voedingsstoffen, waaronder een adequate dosis vitamine D, een vitamine waar je misschien niet genoeg van krijgt. Het is ook door derden gecertificeerd door USP, een van de meest gerenommeerde certificeringsorganisaties.

Houd er rekening mee dat dit supplement 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer bevat. Hoewel ijzersupplementen cruciaal zijn voor mensen met een ijzertekort, vinden sommige mensen dat suppletie met ijzer kan leiden tot gastro-intestinale problemen. Bovendien mag u niet aanvullen met ijzer, tenzij uw zorgverlener het specifiek heeft aanbevolen, omdat overconsumptie van ijzer negatieve gevolgen voor de gezondheid kan hebben.

Prijs op het moment van publicatie: $ 11 voor 130 tellen ($ 0,08 per portie)

Formulier: Capsule | Portiegrootte: 1 capsule | Porties per verpakking: 130

 

Beste voor vrouwen

Garden of Life mykind Organics Women’s Once Daily Multi

Garden of Life mykind Organics Women's Once Daily Multi

Amazone

 

Bekijk op Amazon
Bekijk op IHerb

Pros

 • NSF gecertificeerd
 • Gemaakt van hele voedingsmiddelen
 • Eén tablet
 • Gecertificeerd biologisch, glutenvrij en veganistisch

Tegens

 • Laag in ijzer
 • Heeft geen calcium

Garden of Life mykind Organics Women’s Once Daily Multi controleert veel vakjes op dingen die je misschien in een supplement wilt. Het is gemaakt van alleen biologisch hele voedsel en biedt voldoende hoeveelheden essentiële vitamines en mineralen voor vrouwen, waaronder vitamine D en vitamine K2. Het is door derden getest door NSF op nauwkeurigheid van de hoeveelheden ingrediënten die op het etiket worden vermeld en vrij zijn van schadelijke verontreinigingen.

Deze multi voor vrouwen is geschikt voor verschillende voedings- of ethische behoeften, omdat het koosjer, veganistisch, niet-GMO en glutenvrij is gecertificeerd. Deze multi biedt 100% dagelijkse waarde (DV) van veel vitamines en mineralen, maar het bevat wel 35% DV of minder voor zink, mangaan en ijzer. Het is ook vermeldenswaard dat deze multi geen calcium bevat. Daarom, als u specifiek hogere niveaus van deze voedingsstoffen wilt, wilt u misschien met een zorgverlener de beste multi voor uw behoeften bespreken.

De biologische whole food blend staat vermeld op het etiket en het is het beste om de voedsellijst te controleren als u voedselallergieën heeft. Een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg kan ook helpen bepalen of er mogelijke interacties of zorgen zijn van de voedingsmiddelen die op het etiket worden vermeld met andere medicijnen die u zou kunnen nemen.

Prijs op het moment van publicatie: $ 38 voor 60 tellen ($ 0,63 per portie)

Formulier: Tablet | Portiegrootte: 1 tablet | Porties per verpakking: 60

 

Beste voor mannen

De natuur maakte multi voor hem

De natuur maakte multi voor hem

Vitacost

 

Bekijk op Amazon
Bekijk op Naturemade.com

Pros

 • USP gecertificeerd
 • Topkeuze van ConsumerLab.com
 • Budgetvriendelijk

Tegens

 • Grote capsule

Nature Made Multi for Him is een van de weinige multivitaminen die USP-gecertificeerd is en een topkeuze van ConsumerLab.com, dus je kunt er zeker van zijn dat het een goede keuze is. Een bonus is dat het tegen een lagere prijs komt dan veel andere multi’s. Het bevat voldoende hoeveelheden van de meeste vitaminen en mineralen zonder onnodige grote doses of extra add-ins.

Omdat bloedarmoede door ijzertekort zeldzaam is bij mannen, deze multivitamine bevat geen ijzer, wat minder kans op spijsverteringsstoornissen of constipatie betekent.

Deze tabletten zijn glutenvrij en bevatten geen kunstmatige kleur- of smaakstoffen.

Prijs op het moment van publicatie: $ 14 voor 90 tellen ($ 0,15 per portie)

Formulier: Tablet | Portiegrootte: 1 tablet | Porties per verpakking: 90

 

Beste Gummy

SmartyPants Volwassen Formule Gummies

SmartyPants Volwassen Compleet

Met dank aan VitaminShoppe.com

 

Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Bekijk op IHerb

Pros

 • NSF gecertificeerd
 • Vrij van veel voorkomende voedselallergenen
 • Bevat omega-3 vetzuren

Tegens

 • Toegevoegde suikers
 • Grote portie

NSF goedgekeurd, de Smarty Pants Adult Formula is een goede optie als u op zoek bent naar een veelzijdige multivitamine die kan werken voor mannen en vrouwen van alle leeftijden. Het bevat ook omega-3-vetzuren, die extra gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

Deze gummies zijn vrij van de belangrijkste acht allergenen en bevatten geen kunstmatige smaakstoffen of synthetische kleuren. En de flessen – hoewel plastic – zijn gemaakt van gerecyclede materialen.

Zoals bij de meeste gummies bevatten ze toegevoegde suiker (8 gram), dus houd er rekening mee hoe dit past in je totale toegevoegde suikerinname voor de dag.

Prijs op het moment van publicatie: $ 33 voor 180 tellen ($ 1,10 per portie)

Formulier: Gummy | Portiegrootte: 6 | gummies Porties per verpakking: 30

 

Beste voor 50+

SmartyPants Dames’s Masters 50+ Multivitamine

SmartyPants Women's Masters 50+ Multivitamine

Bron: SmartyPants

 

Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Bekijk op Herbspro.com

Pros

 • NSF gecertificeerd
 • Bevat Luteïne &Zeaxanthine
 • Bevat omega-3’s

Tegens

 • Toegevoegde suikers
 • Grote portie

Mensen ouder dan 50 hebben verschillende voedingsbehoeften, vooral vrouwen. Het kan belangrijk zijn om vitamines te overwegen die de gezondheid van de botten ondersteunen, zoals vitamine D en K2, evenals vitamines die gezond ouder worden kunnen ondersteunen. We houden van SmartyPants Women’s Masters 50+ omdat het veel van de voedingsbodems dekt en is gemaakt door een merk dat prioriteit geeft aan kwaliteit.

Omega-3-vetzuren zijn gekoppeld aan een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder verminderde ontsteking en een lager risico op chronische ziekten, en luteïne en zeaxanthine kunnen bijdragen aan een lager cholesterolgehalte en de gezondheid van het oog te ondersteunen. Net als bij andere SmartyPants-supplementen zijn deze NSF-getest en gecertificeerd, waardoor ze een solide keuze zijn.

Een portie van vier gummies bevat 6 gram suiker, wat overeenkomt met iets meer dan een theelepel waard.

Prijs op het moment van publicatie: $ 37 voor 120 tellen ($ 1,23 per portie)

Formulier: Gummy | Portiegrootte: 4 | gummies Porties per verpakking: 30

 

Het beste voor kinderen

SmartyPants Kids Formula Daily Gummy Multivitamine

SmartyPants Kids Complete Dagelijkse Gummy Vitaminen

Met dank aan Amazon

 

Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Bekijk op IHerb

Pros

 • NSF gecertificeerd
 • Goedgekeurd door ConsumerLab.com
 • Bevat omega-3 vetzuren
 • Vrij van veel voorkomende voedselallergieën

Tegens

 • Toegevoegde suikers

Er zijn maar heel weinig multivitaminen voor kinderen die door derden zijn getest en goedgekeurd, en Smarty Pants Kids Multi met Omega is goedgekeurd door twee – NSF en ConsumerLab.com. Het steeg ook naar de top omdat het vrij is van alle belangrijke acht allergenen en omega-3-vetzuren bevat, met name DHA, wat verband houdt met verbeterd leren en cognitie bij kinderen.

Zoals met de meeste gummy-vitamines, bevat één portie 5 gram toegevoegde suiker, wat relatief hoog is voor jonge kinderen.

Prijs op het moment van publicatie: $ 21 voor 120 tellen ($ .70 per portie)

Formulier: Gummy | Portiegrootte: 4 | gummies Porties per verpakking: 30

 

Hoe we supplementen selecteren

Ons team werkt hard om transparant te zijn over waarom we bepaalde supplementen aanbevelen; u kunt hier meer lezen over onze voedingssupplementmethodologie.

We ondersteunen supplementen die evidence-based zijn en geworteld in de wetenschap. We waarderen bepaalde productkenmerken die we geassocieerd vinden met producten van de hoogste kwaliteit. We geven prioriteit aan producten die door derden zijn getest en gecertificeerd door een van de drie onafhankelijke, externe certificeerders: USP, NSF of ConsumerLab.com.

Het is belangrijk op te merken dat de FDA voedingssupplementen niet beoordeelt op veiligheid en effectiviteit voordat ze op de markt komen. Ons team van experts heeft een gedetailleerde, wetenschappelijk onderbouwde methodologie ontwikkeld om de supplementen te kiezen die we aanbevelen.

 

Wat te zoeken in een multivitamine

Testen door derden

Supplementen die door derden zijn getest, worden naar een laboratorium gestuurd waar ze worden getest om ervoor te zorgen dat ze bevatten wat ze zeggen dat ze bevatten en niet zijn verontreinigd met specifieke risicovolle, veel voorkomende verontreinigingen. Het is echter belangrijk op te merken:

 1. Testen door derden test niet om te zien of een product effectief of veilig is voor iedereen, en het zorgt er niet voor dat het supplement niet zal interageren met andere supplementen of medicijnen.
 2. Niet alle tests van derden zijn gelijk gemaakt. Het is niet ongebruikelijk dat supplementbedrijven laboratoria betalen voor certificaten na het uitvoeren van minimale tot geen tests.
 3. De certificeringen van derden die we kunnen vertrouwen zijn: ConsumerLab.com, NSF en USP. Deze certificeringen zijn echter moeilijk te verkrijgen en / of duur, dus veel bedrijven kiezen ervoor om hun producten niet te laten testen door een van deze drie organisaties.
 4. Soms zijn producten die door deze drie bedrijven zijn getest duurder om te proberen de kosten die ze betalen voor certificering te compenseren.
 5. Alleen omdat een supplement niet wordt getest door een van deze drie bedrijven, betekent niet dat het een slecht product is. Onderzoek de reputatie van de fabrikant en bel de fabrikanturer en hun testlaboratorium om hun protocollen te bepalen om te beslissen of u zich comfortabel voelt bij het consumeren van het supplement.

Omdat multivitaminen voedingsstoffen bevatten die in overmaat giftig kunnen zijn, is het belangrijk om een supplement te kiezen dat door derden is getest en geverifieerd om ervoor te zorgen dat de niveaus op het etiket overeenkomen met wat er in het supplement zit.

Formulier

Multivitaminen zijn verkrijgbaar in capsule- en vloeibare vorm. Gummies bevatten vaak lagere doses van elke voedingsstof en bevatten meestal geen ijzer. Gummy en vloeibare versies bevatten vaak ook toegevoegde suiker, dus controleer de ingrediënten als je je suikerinname in de gaten houdt.

Ingrediënten &potentiële interacties

Het is essentieel om de ingrediëntenlijst en het voedingsfeitenpaneel van een supplement zorgvuldig te lezen om te weten welke ingrediënten en hoeveel van elk ingrediënt is opgenomen, in verhouding tot de aanbevolen dagelijkse waarde van dat ingrediënt. Breng het supplementetiket naar een zorgverlener om de verschillende ingrediënten in het supplement en eventuele interacties tussen deze ingrediënten en andere supplementen en medicijnen die u gebruikt te bekijken.

Medicatie Interacties: Multivitaminen bevatten een verscheidenheid aan vitaminen en mineralen, waarvan sommige kunnen interageren met andere medicijnen of supplementen. Vitamine K, dat in de meeste multivitaminen wordt aangetroffen, werkt bijvoorbeeld samen met warfarine (Coumadin), een bloedverdunner. Als u een bloedverdunner gebruikt, werk dan samen met uw arts of geregistreerde diëtist om te bepalen of een multivitamine veilig voor u is – en zo ja, in welke dosis. Als u andere medicijnen of supplementen gebruikt, zorg er dan voor dat u mogelijke interacties met uw zorgverlener bekijkt.

Opname van voedingsstoffen: Sommige voedingsstoffen kunnen de opname van andere verminderen. IJzer en calcium concurreren om absorptie, daarom zullen de meeste multivitaminen van hoge kwaliteit er één hebben, maar niet beide. Het mineraal dat je nodig hebt, hangt af van je dieet. Hoge doses ijzer kunnen ook de zinkabsorptie remmen.

Toegevoegde ingrediënten: Veel multivitaminen bevatten ook kruiden, antioxidanten, enzymen en probiotica. Omdat het onderzoek naar werkzaamheid en veiligheid aanzienlijk varieert voor elk ander extra ingrediënt, is het het beste om een multivitamine zonder extra ingrediënten te kiezen en de potentiële voordelen van extra supplementen met uw zorgverlener te bespreken.

Multivitamine Dosering

Er is geen standaarddosis voor multivitaminen, hoewel de meeste fabrikanten dagelijkse waarden (DV’s), referentie-innames via de voeding (DRI’s) en adequate innames (AI’s) gebruiken om de dosering van elke vitamine of mineraal te bepalen.

Sommige fabrikanten voegen meer toe dan de aanbevolen hoeveelheid van bepaalde vitamines en mineralen, omdat opkomend onderzoek suggereert dat er extra voordelen kunnen zijn van hogere doses. Bovendien varieert de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen (de hoeveelheid die uw lichaam absorbeert) van supplementen per vitamine- of mineraaltype en -vorm, dus hogere hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen kunnen worden opgenomen, ervan uitgaande dat uw lichaam niet de volledige dosis zal absorberen.

Hoeveel is te veel?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat geen voedingsstoffen in uw multivitamine de bovengrens overschrijden zoals vastgesteld door het National Institute of Health Office of Dietary Supplements.

Je lichaam filtert en elimineert overtollige in water oplosbare vitamines (de B-vitamines en vitamine C), dus het is moeilijk om deze te veel te consumeren. Vetoplosbare vitamines (vitamine A, E, D en K) kunnen echter worden opgeslagen in vetweefsel en zijn gevaarlijk wanneer ze in overmaat worden geconsumeerd. De mineralen ijzer, calcium, jodium, magnesium, selenium, koper, molybdeen en mangaan kunnen ook schadelijk zijn als ze te veel worden geconsumeerd.

U kunt ervoor zorgen dat u de bovengrenzen van micronutriënten niet overschrijdt door uw multivitaminekeuze door uw zorgverlener uit te voeren voordat u begint met het innemen ervan, vast te houden aan gerenommeerde multivitaminen die geen onnodige additieven bevatten en jaarlijks bloedonderzoek te krijgen om ervoor te zorgen dat uw micronutriëntenniveaus binnen het normale bereik liggen.

Veelgestelde vragen

  • Werken multivitaminen?

   Kortom, het hangt ervan af. Of een multivitamine voor u werkt, hangt af van uw specifieke dieet, gezondheidsdoelen en of u het consequent inneemt.

   “Multivitaminen zijn een uitstekende aanvulling als een persoon geen goed uitgebalanceerd dieet eet of als ze hele voedselgroepen elimineren, wat kan resulteren in lacunes in voedingsstoffen. Mensen die bepaalde medicijnen nemen, zoals orale hormonale anticonceptie, kunnen ook baat hebben bij het nemen van een multivitamine, omdat dit medicijn bepaalde vitamineniveaus kan uitputten wanneer ze gedurende een lange periode worden ingenomen, ” zegt Manaker. Andere mensen die baat kunnen hebben bij een multivitamine zijn zwangere mensen, oudere volwassenen en mensen met malabsorptieproblemen.

  • Wanneer is de beste tijd om een multivitamine te nemen?

   Het beste moment van de dag om een multivitamine te nemen, is wanneer u eraan kunt denken om het consequent in te nemen. Er zijn echter voordelen aan het innemen met voedsel of kort na een maaltijd. Veel vitaminen en mineralen – met name die welke in vet oplosbaar zijn – worden het best geabsorbeerd wanneer ze met voedsel worden geconsumeerd. Bovendien vinden sommige mensen dat het nemen van een vitamine op een lege maag kan leiden tot misselijkheid of andere spijsverteringsstoornissen.

   Let ook op mogelijke interacties met andere supplementen of medicijnen die u kunt nemen om het beste schema voor u te bepalen.

  • Moet ik elke dag een multivitamine nemen om effectief te zijn?

   Voedingsbehoeften variëren per individu en zijn afhankelijk van uw specifieke dieet, tekorten aan voedingsstoffen en redenen om een multivitamine te nemen. Sommige voedingsstoffen, zoals vitamine D, foliumzuur, calcium en ijzer, kunnen langer duren om optimale niveaus te bereiken, dus mensen met tekorten kunnen baat hebben bij het dagelijks innemen ervan.

  • Kun je ’s nachts multivitaminen nemen?

   Ja, multivitaminen kunnen ’s nachts worden ingenomen en sommige mensen vinden dat ze ze beter verdragen bij een maaltijd, dus etenstijd of kort daarna kan goed werken. Het is echter belangrijk om aandacht te besteden aan mogelijke interacties tussen voedingsstoffen en voedingsstoffen of interacties met uw medicijnen, in welk geval u uw multivitamine mogelijk op een ander moment van de dag moet innemen dan wanneer u uw andere medicijnen of supplementen inneemt.

  • Voorkomen multivitaminen chronische ziekten?

   Het onderzoek naar de voordelen van multivitaminen bij het afweren van chronische ziekten is gemengd. Hoewel er enig onderzoek is om aan te tonen dat mensen die een multivitamine nemen een betere gezondheid hebben, is het moeilijk om conclusies te trekken uit dit onderzoek. Het meeste onderzoek naar multivitaminegebruik en chronische ziekten is observationeel. Dit soort onderzoek is gebaseerd op deelnemersrapportage, die niet altijd accuraat is.

   Bovendien is aangetoond dat mensen die multivitaminen nemen ook ander gezond gedrag vertonen, zoals het eten van een uitgebalanceerd dieet, sporten en niet roken. Daarom is het moeilijk om te concluderen dat multivitaminen de factor zijn die de gezondheid verbetert.

Spreek altijd met een zorgverlener voordat u een supplement aan uw routine toevoegt om ervoor te zorgen dat het supplement geschikt is voor uw individuele behoeften en welke dosering u moet nemen.