Allergie bij huilbaby’s

Allergie bij  huilbaby’s in Leidschendam

Cliënten uit Leidschendam, Voorburg, Leidschendam-Voorburg, Den Haag, Leidschenveen, Mariahoeve, Voorschoten, Leiden. Zuid-Holland, heel het land! Voel je welkom!

Wanneer is een baby een huilbaby?

In Nederland spreekt men van een huilbaby als een kind tenminste drie dagen in de week, drie uur per dag huilt, gedurende een periode van drie weken. Dit is het criterium dat artsen aanhouden. Het maakt niet uit of dit aaneengesloten is of met tussenpozen.Gemiddeld huilt een kind van een paar weken twee uur per dag. Op de leeftijd van drie maanden is dat nog maar één uur.

Ik denk dat daar nog wel een paar nuances in aan te brengen zijn. Er zijn moeders die ik spreek, die zeggen dat als ze van dit criterium zouden uitgaan, ze ook een huilbaby zouden moeten hebben.Hun baby huilt wel vaak maar is altijd te troosten en meestal is duidelijk waarom de baby huilt. Volgens mij heb je dan een baby die misschien  meer dan gemiddeld huilt, maar die geen huilbaby is.

Er zijn ook moeders die aangeven dat hun baby maar blijft huilen zonder dat ze weten wat de oorzaak is. Vaak is dit al een tijd zo, maar door vermoeidheid, verschillende en tegenstrijdige adviezen en twijfel of er nou iets aan de hand is of niet, maar blijven tobben.

Tegen deze moeders kan ik alleen maar zeggen: Zoek hulp!! Blijf niet aanmodderen zodat je je steeds wanhopiger en machtelozer gaat voelen. Misschien is je baby een huilbaby en daar is meestal iets aan te doen. In ieder geval is het raadzaam uit te zoeken of het zo is. Dan heb je zekerheid en kun je gaan zoeken naar oplossingen.

Onderneem dus actie!!!!!
En laat je niet met een kluitje in het riet sturen!!!!!!!!!

allergie bij huilbaby's , allergietesten

Het huilen zelf

Kenmerken van het huilen:

 • De baby huilt meer dan jij normaal vindt. Voor een kleine baby is dit gemiddeld meer dan 3 uur per dag.
 • De huilbuien beginnen en stoppen plotseling
 • De baby huilt niet, maar krijst heel erg
 • De baby is niet te troosten

Andere kenmerken van een huilbaby kunnen zijn:

 • De baby heeft veel darmkrampen
 • De baby heeft veel last van winderigheid
 • De baby overstrekt zich
 • De baby is ook tussen het huilen door onrustig en schrikachtig
 • De baby reageert heftig op licht en geluid
 • De baby is heel actief
 • De baby slaapt moeilijk in en is snel weer wakker
 • De baby heeft een onregelmatig slaap- waak- en eetritme
 • De baby kan een groeiachterstand hebben

allergie bij huilbaby's , allergietesten

De gevolgen voor ouders en het gezin

Over het algemeen raakt het hele gezin van slag. Iedereen heeft last van slaapgebrek, stress door de situatie en zorgen over hoe het verder moet en of dit nu normaal is of niet. Het gezin raakt in een neerwaartse spiraal. Men durft niet de straat op te gaan, of boodschappen te doen, en visites worden afgezegd.

Onderzoek door een arts

 • Laat uw kind eerst door een arts helemaal onderzoeken. Vraag extra te letten op: liesbreuk met beklemming, blaasontsteking, nierproblemen, gebroken sleutelbeen, anuskloofje, oorontstekingen, allergieën en intoleranties.
 • Vraag of de baby getest kan worden op allergieën en/of intoleranties. Hoe meer bewijs, hoe beter. (n.b. als de baby speciale flesvoeding nodig heeft, kunt u de arts vragen om een verklaring, zodat de verzekeraar dit vergoedt.)
 • Bespreek de bevalling!! Kinderen die geboren zijn met vacuümpomp of tang hebben een risico op nekproblemen en/of verschoven wervels. Dit kan ook in andere situaties wel eens optreden, zoals bij een snelle bevalling (veel druk op hoofd/nek gehad).
 • Als uw kind eczeem of uitslag heeft, laat dit dan zien.
 • Vertel verder hoe het kind zich gedraagt en hoe u ermee omgaat.
 • Zeg het als u het niet meer ziet zitten. Vraag regelmatig om een vertrouwde oppas zodat je er zelf niet aan onderdoor gaat.Uw kind kan ook tijdelijk in het ziekenhuis worden opgenomen om u tot rust te laten komen.

Wat kan ik voor je doen?

 • Als de arts verder niets voor u kan of wil doen, neem dan contact op met BODY MIND & SPIRIT. Als eerste moet er naar de voeding gekeken worden.
 • Als de voeding niet goed is voor de baby helpen andere dingen meestal ook niet!!!
  Dus: voeding op plaats 1, daarna verder zoeken als dit de oorzaak niet blijkt te zijn.
 • Het belangrijkste is: testen op allergieën of intoleranties. In 9 van de 10 gevallen komen er allergieën of intoleranties uit als ik test. Dit is de ervaring met de mensen die bij mij komen. Het is dus geen statistisch gemiddelde. Vaak vermoeden de moeders al dat de baby reageert op de voeding die ze krijgen. Als voeding de oorzaak is, kan dit weggelaten worden uit het dieet van de moeder als deze borstvoeding geeft. Bij flesvoeding wordt gekozen voor een voeding waar de baby wel tegen kan, bijvoorbeeld koemelkvrije of gehydrolyseerde voeding.(Dit is voeding waarin de eiwitten zijn voorverteerd) Ik test uit welke dat moet zijn. Er zijn veel verschillende merken en niet ieder kind is hetzelfde.

Ik vraag naar hoeveel de baby huilt, wanneer het huilen optreedt, of het kind te troosten is, maar vooral ook naar hoe de moeder dit huilen ervaart. Het wordt vaak ervaren als niet normaal en ontroostbaar huilen. Meestal heeft de moeder het gevoel dat er iets niet klopt. Dat neem ik serieus. In principe huilt een baby nooit voor niets. Er moet dus iets aan de hand zijn. Verder vraag ik of de belangrijkste klachten bij allergieën of intoleranties aanwezig zijn: huidklachten, longklachten, vreemd of onhandelbaar gedrag en maag- en darmproblemen.

Voor meer informatie over Prognos: Klik hier allergie bij huilbaby's , allergietesten

Oorzaken

 1. De meest voorkomende oorzaak is: darmkrampjes (vaak als gevolg van allergieën of intoleranties)
 2. Verschoven halswervels door een verlossing met de vacuümpomp, tang of bij een hele snelle bevalling waardoor er veel druk heeft gestaan op hoofd/nek.
 3. Stress

Oplossingen

1. Wat kan ik doen als mijn baby allergisch is of intolerant?

Laat de baby testen met de Prognos® meetapparatuur. Deze apparatuur is wetenschappelijk onderbouwd: reproduceerbaar en betrouwbaar gebleken tijdens onderzoek en testen in ruimtestation MIR.

Voor meer informatie over Prognos: Klik hier
allergie bij huilbaby's , allergietesten

2. Wat kan ik doen aan darmkrampjes?
Een baby met darmkrampjes is te herkennen aan veel huilen en onrustig gedrag (vooral na een voeding), veel trappelen en het optrekken van beentjes, plotseling wakker schrikken en huilen (al is hij net in slaap gevallen). De baby is verder gezond en groeit normaal.
Bijna iedere baby heeft darmkrampjes omdat ze geboren worden met onrijpe darmen. De darmflora moet zich nog ontwikkelen en de darmen zijn daardoor snel geprikkeld.Het duurt een jaar voordat de darmflora zich helemaal heeft ontwikkeld. Het hoeft echter geen jaar te duren voordat de klachten over zijn!!

 • Zorg voor de juiste voeding. Laat allergietesten doen.

Voor meer informatie over de Prognos® meetapparatuur: Klik hier.
Voor meer informatie over allergieën en intoleranties: Klik hier

 • Masseer de baby met (vette) basisolie (bijvoorbeeld zoete amandelolie of Calendula babyolie van Weleda) met daarin een beetje venkelolie en/of roomse kamille. Maak draaiende bewegingen met de klok mee op de buik. (Dit mag alleen met de klok mee, niet tegen de klok in: anders werk je juist de dikke darm tegen). Als de baby huilt en dit niet verdraagt, doe het dan vooral als de baby rustig is.
 • Gebruik een probioticum (de goede darmbacteriën in poedervorm), advies hierover kunt u in BODY MIND & SPIRIT krijgen.
  Meer lezen over wat probiotica nu eigenlijk is: klik hier voor het artikel dat ik geschreven heb over probiotica.
 • Probeer je baby rustiger te laten drinken. Vaak drinkt de baby de eerste 10 minuten te snel. Er komt dan een te grote hoeveelheid voeding in de maag waardoor krampjes kunnen ontstaan en er kan te weinig worden gedronken waardoor er geen verzadiging ontstaat (Om verzadiging te kunnen bereiken moet de achtermelk gedronken kunnen worden. Dit is het laatste beetje melk dat uit je borst komt als je denkt dat de baby klaar is met drinken. Je herkent dit aan de roomachtige structuur en aan het hele langzame drinken van de baby).

allergie bij huilbaby's , allergietesten

Bij borstvoeding: 1 minuut drinken – 4 minuten op pink laten zuigen -1 minuut drinken -4 minuten pink – 5 minuten drinken (alles aan dezelfde borst) en zo verder. Pas als de achtermelk is weggedronken, aanleggen aan de andere borst en net zo lang laten drinken totdat de baby vanzelf loslaat.

Bij flesvoeding: Zorg voor een goede speen. Als het gaatje te groot is, krijgt de baby te snel voeding binnen en ook teveel lucht. Geef de baby 30 cc te drinken, laat de baby daarna 4 minuten zuigen op de pink, onderbreek weer als de volgende 30 cc ook binnen 5 minuten is opgedronken.

 • Wees ervan verzekerd dat de baby geen last heeft van verstopping. Als de baby verstopping heeft: gebruik een probioticum, advies is in BODY MIND & SPIRIT te krijgen. Maak de baby rond als hij moet poepen. Laat de baby zijn voetjes tegen je afzetten. Smeer een beetje vaseline aan de anus of geef de baby af en toe een zetpilletje van Viburcol, merk: Heel. Dit zijn homeopathische zetpillen die je kunt gebruiken als de baby zich niet lekker voelt door verstopping of darmkrampen of na een vaccinatie, als ze tandjes krijgen en bij alle kinderziekten (geef paracetamol alleen op advies van een arts!!!!)
 • Geef de baby een theelepel venkelthee per dag (niet meer: dit werkt averechts!) Als je borstvoeding geeft, drink je twee of drie kopjes venkelthee per dag
 • Draag de baby liggend op de buik op je arm. Dit is de zogenaamde haptonomische houding.

allergie bij huilbaby's , allergietesten

 • Doe gymoefeningetjes: fietsen met de beentjes, knietjes bij elkaar en richting buikje duwen. Andere oefeningetjes leer je op de cursus babymassage.
 • Leg de baby op zijn buik op het aankleedkussen en masseer stevig de billen. Als het buikje iets tegen de ondergrond wordt aangedrukt, gaat de baby vaak windjes laten.
 • Als je zelf wilt uitproberen of je baby op koemelk reageert en je geeft borstvoeding, laat dan 14 dagen melk- en melkproducten staan en kijk of er verbetering optreedt. Zelf dien je wel een calcium/magnesiumpreparaat te gebruiken anders kom je deze stoffen tekort en dat is niet verantwoord. Let Op: gebruik niet alleen een calciumsupplement!!!! Na 14 dagen kun je pas beoordelen of dit werkt, soms merk je het al eerder. Dit is een sterke aanwijzing dat de baby een koemelkallergie zou kunnen hebben. Je kunt altijd bellen om hierover te overleggen.

3. Wat kan ik doen als ik denk dat mijn baby verschoven wervels zou kunnen hebben?

 • Zoek een goede osteopaat of manueel therapeut of laat u door uw huisarts daarnaar doorverwijzen. Ik heb al veel moeders gesproken die daar de oplossing gevonden hebben (mits er niet (ook) een allergie in het spel is.) De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden dit. Als je huisarts geen verwijzing wil geven, kun je er gewoon zelf heen gaan (sinds 2006 is een verwijzing geen noodzaak meer!!). Als het niet al te ernstig is, zijn een paar consulten vaak al genoeg.

4. Stress

Wat kan ik doen aan een onrustige baby?
U zou een keuze kunnen maken uit de volgende tips. U kunt ook enkele combineren, maar probeer niet teveel tegelijk .
Een of twee dingen kun je uitproberen.

1. Gebruik Kindival van VSM, dit werkt rustgevend

2. Verdamp lavendelolie (etherische olie) in een aromalampje: 4 druppels in wat water. Laat nooit een brandend lampje op de kinderkamer achter. Gebruik niet teveel olie en laat het lampje niet te lang branden. Dit werkt averechts. Dit kunt u ook proberen met sinaasappelolie, mandarijnolie of rozenolie. Deze oliën werken allen ontspannend. U kunt ook 1 druppel van de olie op een punt van het matras laten vallen (doe dit alleen niet met mandarijnolie, want deze is groen en krijgt u nooit meer uit het beddengoed). De andere oliën zijn kleurloos. Gebruik nooit meer dan 1 druppel, anders werkt het averechts.

3. Masseer de baby met bovengenoemde oliën (één tegelijk). Als iets werkt, daar consequent mee doorgaan en niets anders gebruiken.

Ga een cursus baby massage doen: klik hier

4. Uit nieuw onderzoek is het negatieve effect van koffie gebleken. Drink als je borstvoeding geeft geen koffie. Ben je een liefhebber, bouw langzaam af, anders krijg je afkickverschijnslen (dit is geen grapje wat sommige van mijn cursisten dachten!) zoals een enorme hoofdpijn.
Bij baby’s is bovendien het systeem dat cafeine moet afbreken nog onvoldoende ontwikkeld, met als gevolg dat de cafeine zich “opstapelt”.

 

allergie bij huilbaby's , allergietesten

4. Onderneem niet teveel met de baby. Veel kinderen raken tegenwoordig overprikkeld door alle indrukken die ze krijgen. Sjouw niet langs de winkels, langs oma en dan nog even naar cursus en ‘s avonds bij de oppas. Je zult merken dat je baby ontregeld raakt. Hij/zij moet rustig aan de buitenwereld kunnen wennen.

5. Laat de baby ook niet te vaak bij verschillende verzorgers/babysitters achter. Een paar vertrouwde gezichten kan de baby onthouden (mama, papa, oma, opa, en maximaal 2 oppassen).

allergie bij huilbaby's , allergietesten

6. Let erop dat sommige kinderen zichzelf in slaap huilen. Als je dit proces iedere keer verstoord door ze op te nemen, ontstaat er een groot probleem. Je zult zelf moeten ontdekken hoe jouw baby in elkaar steekt. Tegenwoordig is men van mening dat je baby’s niet moet laten huilen. Normaal gesproken is dit ook zo, je kunt een kleine baby niet verwennen. Maar pas ervoor op dat je te snel in een patroon belandt waarbij de de baby niet de kans geeft om zelf in slaap te leren vallen. Heb je hiermee problemen: lees ook tip 7.

7. Leer hoe je de baby kunt inbakeren. Dit is weer helemaal terug en wordt anders gedaan dan vroeger. Het is een fantastische methode die ik vaak aanraad. Ik hoor ook van veel mensen dat het inderdaad werkt!

Wat is inbakeren?

Als de baby wordt ingebakerd, wordt het kind voor het slapen van de schouders tot de tenen in doeken gewikkeld. Dit voorkomt onwillekeurige bewegingen, waadoor de baby beter slaapt. Vroeger dacht men dat het de huid van de baby versterkte en misvormingen van het lichaam voorkwam. In de twintigste eeuw hechtte men meer waarde aan het gevoel van vrijheid en raakte het in onbruik. In landen als Rusland, Roemenië, Bolivia, Turkije, Griekenland en Lapland is het inbakeren wel blijven bestaan, maar daar wordt het anders gedaan dan hier.

In sommige gevallen mag niet worden ingebakerd. Dit geldt als kinderen een displastische heup hebben, als ze koorts hebben, de eerste 24 uur na een vaccinatie in verband met eventuele ontwikkeling van koorts, bij ernstige infecties van de luchtwegen, bij neurologische afwijkingen of als de baby een duidelijke voorkeurshouding heeft.

Vraag advies aan consultatiebureau of huisarts.

Goede boeken hierover zijn: “Inbakeren brengt rust” van Ria Blom en “Regelmaat en inbakeren” van dezelfde auteur. In dit boekje wordt het inbakeren beschreven zoals het wordt gebruikt in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en door deskundigen van consultatiebureaus. (€ 19,90 Uitgeverij Christofoor).

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis heeft onderzoek naar huilbaby’s en inbakeren gedaan. De conclusie was dat ritme en regelmaat in combinatie met inbakeren leidt tot rustige baby’s.

Op internet kun je naar de volgende adressen:

www.inbakeren.nl
www.rustenregelmaat.nl
www.debakermat.nl

Hier kun je ook vinden hoe je inbakerdoeken kunt kopen. Je hebt tegenwoordig ook inbakerzakken.
Lees ook de andere tips op deze site.

allergie bij huilbaby's , allergietesten

Zo zien we ons kind toch het liefst!

Andere tips:

 • Praat erover met directe familie en goede vrienden: een luisterend oor is heel belangrijk.
 • Heb je een manier gevonden om je baby te troosten, pas dit dan consequent toe, ook als het troosten lang duurt.
 • Zorg voor rust en regelmaat. Deze ouderwetse maatregel blijkt niet zo slecht te zijn. We leven in een te drukke maatschappij die teveel van ons eist. We eisen vaak ook teveel van onszelf.
 • Doe vooral ook wat je moederhart je ingeeft.
 • Ben je bang dat je de baby iets aan zult doen, schakel dan onmiddellijk huisarts en/of consultatiebureau in.
 • Reageer niet alleen op je baby als deze huilt, maar probeer met de baby te spelen als deze niet huilt.
 • Ga babymassage doen. Als het niet lukt in een groep omdat dat te druk is voor de baby, vraag dan, als het kan, privé les. Of kijk in de groep hoe je een baby masseert (dat kan iedereen leren, want het is heel gemakkelijk) en doe het dan thuis met je baby.
 • Let op het tempo waarin je de baby benadert: pas anders je tempo aan.
 • Als je borstvoeding geeft, houd dan een voedseldagboekje bij en kijk of je een verband kunt vinden tussen wat je eet en de reactie van de baby. Belangrijk is wel te weten dat sommige reacties heel snel komen (bijvoorbeeld uitslag de volgende dag) en dat andere reacties pas na enkele dagen zichtbaar worden. Soms is het dus op deze manier moeilijk te bepalen waar de baby niet tegen kan (Zelf werk ik hier niet zo vaak mee, omdat ik test met de Prognos® meetapparatuur, dan weet je gelijk waar de baby niet tegen kan.)
 • Speel niet druk met je baby voor het slapen gaan.
 • Verdamp lavendel of sinaasappelolie in een aromalampje. Deze hebben een rustgevende invloed op het zenuwstelsel. Je kunt dit ook gebruiken in een massageolie: één of twee druppels in een handje olie is genoeg.
 • Probeer het huilen te accepteren, terwijl je ondertussen zoekt naar oplossingen. Hoe meer je je verzet, hoe erger het huilen vaak wordt.
 • Zoek steun bij andere moeders zoals de Steungroep Hulp met Huilkindjes.
 • Gebruik Bachbloesemremedies als ondersteuning voor jezelf en voor de baby.
  Meer informatie over Bachbloesemtherapie? : Klik hier
 • Gebruik de slendang of draagdoek voor veel lichamelijk contact. Bovendien heb je dan altijd je baby bij je en je handen vrij. Het bewegen vinden de baby’s ook prettig (denk maar aan de auto). Als het niet helpt tegen het huilen (soms moeten ze eraan wennen dus oefen regelmatig) dan stop je hiermee. Als een baby erg overprikkeld is, heeft het een averechts effect. Toch is het de moeite waard om het te proberen.
 • Houd de baby zoveel mogelijk in een ronde (foetus)houding
 • Vraag naar de troostkoffer bij de Thuiszorg

allergie bij huilbaby's , allergietesten

Liefde is voor een baby het allerbelangrijkste

Links

algemene links:
www.huilbaby.nl
www.vbn.borstvoeding.nl 

met betrekking tot het kiss-syndroom/ verschoven wervels:
www.kiss-kinderen.nl
www.meldrum.nl/crano1.html

over inbakeren:
www.inbakeren.nl
www.rustenregelmaat.nl
www.debakermat.nl

inbakeringservaringen:
www.pacco.nl