Hoe weet ik of mijn baby voedselallergieën heeft?

voedselallergieën bij baby

Voedselallergieën kunnen bij baby’s moeilijk te herkennen zijn. De enige manier om zeker te weten of je kind een voedselallergie heeft, is een formele diagnose van een zorgverlener.

Toch zijn er enkele tekenen en symptomen van voedselallergieën die je misschien herkent.

Sommige kunnen mild zijn en op zichzelf schijnbaar niet specifiek. Baby’s kunnen bijvoorbeeld last hebben van een verstopte neus, jeuk op de huid of hoesten als gevolg van een voedselallergie.

Maar andere symptomen, zoals ademhalingsmoeilijkheden, kunnen ernstig zijn en vereisen spoedeisende hulp.

In dit artikel leest u op welke symptomen u moet letten, hoe u ze bij uw baby kunt herkennen en wat als mild of ernstig wordt beschouwd. Je leert ook hoe lang het duurt voordat de symptomen optreden en hoe je allergische reacties bij je kind kunt voorkomen.

Kan elke baby een voedselallergie hebben?

Ja. Maar baby’s met een naast familielid met een voedselallergie lopen een groter risico er zelf een te krijgen. Het is vooral belangrijk om op tekenen bij deze kinderen te letten.

Ongeveer 3% van de zuigelingen en bijna 9% van de 1-jarigen zijn allergisch voor minstens één voedingsmiddel.1

Een kind kan een reactie krijgen door het eten van een problematisch voedingsmiddel of door het drinken van moedermelk die eiwitten van het voedingsmiddel bevat, die afkomstig zijn uit het dieet van de moeder.

Gelukkig zijn de meeste voedselallergische reacties mild. Hoe

Lichaamsdeel Symptomen Ernstig?
Ogen Jeuk, water geven, zwelling Nee
Neus Benauwd, loops, jeukend, niezend Nee
Mond Zwelling, jeuk Nee
Keel Heesheid, hoesten, zwelling Soms
Longen Moeite met ademhalen, piepende ademhaling Ja
Hart Lage bloeddruk, bleke huid, bewustzijnsverlies Ja
Spijsvertering Misselijkheid, braken, buikpijn, reflux, diarree Nee
Huid Jeuk, eczeem, netelroos, zwelling Nee

 

Milde tekenen en symptomen van voedselallergie

Voedselallergieën kunnen veel symptomen veroorzaken. Als een kind te jong is om je te vertellen wat er aan de hand is, weet je misschien helemaal niets van sommige van hen.

Andere symptomen kunnen merkbaar zijn, maar hebben tal van andere mogelijke oorzaken, waardoor ze gemakkelijk aan iets heel anders kunnen worden toegeschreven.

De sleutel is om kennis te nemen van welke symptomen de neiging hebben om samen te gebeuren en of ze snel na het eten opkomen.

Koliek

Koliek is geen specifieke ziekte of diagnose. Het is een beschrijvende term die betekent dat je baby minstens drie uur per dag, drie dagen per week, minstens drie weken ontroostbaar huilt.

Het is meestal een voorspelbaar patroon. Je kunt een koliekspreuk herkennen aan de symptomen:

 • Hoog huilen
 • Moeite om gekalmeerd te worden
 • Rood gezicht, mogelijk met bleke huid rond de mond
 • Opgetrokken benen, verstijfde armen, gebalde pasvormen of gebogen rug

Terwijl een voedselallergie koliek kan veroorzaken, kunnen verschillende andere dingen dat ook. Deze omvatten overprikkeld zijn, een onvermogen om zichzelf te kalmeren of een spijsverteringsprobleem.

Er is geen manier om allergiegerelateerde koliek te onderscheiden van elk ander type koliek. Let in plaats daarvan op eventuele andere symptomen die ermee gepaard kunnen gaan.

Het kan reflux zijn

Zorgverleners geloven nu dat sommige baby’s met koliek zure reflux hebben. Een percentage van die baby’s kan een koemelkallergie hebben die de aandoening veroorzaakt. Uw kinderarts kan refluxmedicatie voorschrijven of kan voorstellen om over te schakelen naar een andere formule.

Jeuk

Een voedselallergie kan overal jeuk veroorzaken. Maar een baby zal het niet kunnen laten zien op de manier waarop jij dat doet.

Voordat ze oud genoeg zijn om een jeuk te kunnen krabben, kan een jeukende baby kronkelen in een poging om de jeukende plek ergens tegenaan te wrijven. Ze kunnen ook kieskeurig zijn.

Nogmaals, een vermoedelijke jeuk is niet genoeg om een voedselallergie te suggereren. Maar het is een belangrijk onderdeel van het hele plaatje.

Eczeem

baby eczeem

Eczeem is een schilferige, jeukende uitslag die rood en rauw kan worden. Het kan voorkomen bij een voedselallergie of om andere redenen.

Deze aandoening kan er anders uitzien, afhankelijk van de leeftijd van uw kind:

 • 0-6 maanden: Eczeem zit meestal op de wangen, kin, voorhoofd en hoofdhuid. Soms verspreidt het zich ook naar andere gebieden. Het kan er rood en huilerig uitzien.
 • 6-12 maanden: Eczeem bevindt zich meestal op de ellebogen en knieën, waar de huid wordt gewreven van het kruipen. Een geïnfecteerde uitslag kan een gele korst vormen.
 • 2-5 jaar: Eczeem bevindt zich hoogstwaarschijnlijk in de plooien van de knieën en ellebogen of op de polsen, handen en enkels. Het kan er droog, schilferig en dik uitzien.

Eczeem is zeldzaam in het luiergebied vanwege het extra vocht daar.

Voor baby’s die een hoog risico lopen of al eczeem hebben, toont onderzoek aan dat twee dingen het aantal en de ernst van eczeem-opflakkeringen in de eerste vier maanden van het leven kunnen verminderen:

Om de huid van uw baby te kalmeren, kan uw kinderarts aanbevelen:

 • Havermoutbaden
 • Niet-steroïde huidproducten, zoals vaseline
 • Koude kompressen
 • Natte wraps

Voor ernstige jeuk kunnen ze antihistaminica of steroïde crèmes aanbevelen.

Netelroos

Netelroos baby

Netelroos zijn roze of rode bultjes met bleke centra. Ze kunnen overal van een halve centimeter tot enkele centimeters breed meten, behoorlijk jeuken en kunnen een onregelmatige vorm hebben.

Als netelroos zich slechts in één gebied bevindt, zijn ze waarschijnlijk te wijten aan iets waarmee uw kind fysiek in contact is gekomen, zoals speeksel of stuifmeel van huisdieren.

Als ze zich echter over het hele lichaam bevinden, kunnen ze wijzen op een allergische reactie of een infectie. Deze netelroos kan zelfs uit het ene gebied verdwijnen om in een ander gebied op te duiken. Toch is slechts ongeveer 3% van de gevallen als gevolg van voedselallergieën.

Milde netelroos hoeft niet te worden behandeld. Ze zouden binnen ongeveer zes uur vanzelf weg moeten gaan.

U kunt uw kind een allergiemedicijn geven dat geschikt is voor hun leeftijd om de symptomen te verlichten. Als ze ouder zijn dan een jaar, is Benadryl vaak de eerste keuze. Uw kinderarts kan een aanbeveling doen als u niet zeker weet wat u moet gebruiken.

Zwelling van het gezicht, de lippen en de ogen

Je baby kan een “gezwollen” blik in zijn gezicht krijgen, vooral in de lippen en rond de ogen, als hij een allergische reactie op een voedingsmiddel heeft. Dit wordt angio-oedeem.

Het behandelen van de allergie met antihistaminica zou het angio-oedeem moeten helpen verdwijnen. Zonder behandeling zal de zwelling waarschijnlijk binnen een paar dagen verdwijnen.

Dit symptoom wordt als mild beschouwd, tenzij uw baby ook zwelling in de tong en keel heeft.

Orale allergie syndroom

Sommige baby’s krijgen netelroos, jeuk of zwelling rond hun mond na het eten van rauwe groenten en fruit. Dit is van het orale allergiesyndroom (ook wel pollenvoedselallergiesyndroom genoemd), wat een kleine reactie is. Het komt meestal voor omdat iemand allergisch is, niet voor het voedsel zelf, maar voor stuifmeel van bomen of grassen. Sommige voedingsmiddelen bevatten eiwitten die vergelijkbaar genoeg zijn met de eiwitten in het stuifmeel om deze symptomen te veroorzaken.

Spijsverteringsproblemen

Voedselallergieën kunnen leiden tot verschillende spijsverteringssymptomen:

 • Buikpijn: Het is moeilijk om dit in te schatten bij een baby. Sommige tekenen kunnen ontroostbaar huilen en hun knieën naar hun borst trekken.
 • Braken: Zorg ervoor dat je je baby niet neerlegt als hij heeft overgegeven, omdat hij braaksel in zijn longen kan inademen (aspiraat).
 • Dunne ontlasting of diarree: Dit kan slijm of bloed bevatten.

Als uw baby chronisch braken of bloed of slijm in zijn luier heeft, wil uw zorgverlener misschien wat diagnostische tests uitvoeren. Ze kunnen ook voorstellen om over te schakelen naar een speciale formule.

Doe bij braken en/of diarree je best om je baby gehydrateerd te houden. Als ze niets kunnen onderdrukken of tekenen van uitdroging beginnen te vertonen, zoek dan meteen medische hulp.

Uitdroging Symptomen

 • Geen tranen als ze huilen
 • Droge lippen en tong
 • Laag aantal natte luiers (zes per dag is normaal voor baby’s)
 • Ingevallen ogen
 • Verzonken zachte plek
 • Droge, rimpelige huid
 • Diepe, snelle ademhaling
 • Koele, vlekkerige handen en voeten

Klassieke allergiesymptomen

Een voedselallergie kan je baby klassieke allergiesymptomen geven:

 • Verstopte, loopneus die chronisch kan worden (allergische rhinitis)
 • Niezend
 • Hoesten
 • Jeukende, tranende ogen

Deze symptomen worden over het algemeen behandeld met allergiemedicijnen.

Recap

Een voedselallergie kan uw baby een reeks mogelijke allergiesymptomen geven, zoals koliek, jeuk en netelroos. Een enkel symptoom is niet genoeg om een voedselallergie te suggereren. Meer dan één keer samen gebeuren, en kort na het eten van het probleemvoedsel, is een sterkere hint dat een voedselallergie de schuld is.

Ernstige voedselallergiereacties bij baby’s

Anafylaxie of anafylactische shock is een ernstige, mogelijk levensbedreigende allergische reactie.

Anafylaxie is zeldzaam bij baby’s. Wanneer het gebeurt, kan het beginnen met plotselinge netelroos en moeite met ademhalen of slikken.

Symptomen zullen hoogstwaarschijnlijk optreden direct nadat uw baby is geïntroduceerd in een nieuw voedsel of formule. Samen met typische allergiesymptomen hierboven, let op:

 • Piepende ademhaling, moeite met ademhalen: Luister naar een jankend of ratelend geluid. Ze kunnen naar adem happen of hun lippen in de boeien slaan om te ademen.
 • Zwelling van mond, gezicht of keel: Dit wordt een zorgwekkend symptoom wanneer het de ademhaling of het slikken schaadt.
 • Bleke, blozende huid: Dit symptoom kan moeilijk te herkennen zijn als uw baby netelroos heeft. Het kan wijzen op een dalende bloeddruk.
 • Bewustzijnsverlies: Dit is een teken van gevaarlijk lage bloeddruk.

Wanneer medische noodhulp krijgen

Bel onmiddellijk 112 als uw baby:

 • Ontwikkelt netelroos na het eten van noten, eieren, vis of schaaldieren, het nemen van medicijnen of blootstelling aan een bekend allergeen
 • Heeft wijdverspreide netelroos en is jonger dan 1 jaar oud
 • Plotseling hoest of klinkt hees
 • Heeft moeite met slikken
 • Heeft ongewoon kwijlen
 • Heeft onduidelijke spraak
 • Handelt of ziet er ziek uit
 • Heeft andere symptomen waar u zich zorgen over maakt

Wanneer verschijnen de symptomen?

Symptomen van een voedselallergie verschijnen over het algemeen snel – binnen een paar minuten nadat uw baby het voedsel heeft gegeten.

Netelroos en anafylaxie – samen of afzonderlijk – ontwikkelen zich tussen 30 minuten en twee uur na het eten van het probleemvoedsel.

Je baby kan in het begin een voedingsmiddel prima verdragen, maar later een allergie ontwikkelen. Allergieën kunnen zich op elk moment in het leven ontwikkelen.

Voedingsmiddelen die het meest waarschijnlijk een reactie veroorzaken

Elk voedsel kan een allergische reactie veroorzaken. 90% van hen wordt echter veroorzaakt door:

De meerderheid van de kinderen die allergisch zijn voor melk, eieren, tarwe of soja ontgroeien hun voedselallergieën tijdens de kindertijd. Andere allergieën kunnen langer duren of permanent zijn.

Herhaling

Voedingsmiddelen die het meest waarschijnlijk een probleem zijn, zijn melk, eieren, tarwe, soja, pinda’s, noten, vis en schaaldieren. Voedselallergie symptomen verschijnen over het algemeen binnen enkele minuten na het eten van het problematische voedsel. Anafylaxie kan optreden binnen een venster van twee uur. Ernstige allergieën zijn een medisch noodgeval dat het bellen van 911 rechtvaardigt.

Wat te doen als u een voedselallergie vermoedt

Ga altijd naar de spoedeisende hulp of bel meteen 911 als u een ernstige allergische reactie bij uw kind vermoedt.

Als je vermoedt dat je baby een voedselallergie heeft en ze lijken slechts milde symptomen te hebben:

 • Houd een eetdagboek bij: Schrijf op wat je baby eet en drinkt, samen met de tijden en eventuele symptomen die zich binnen de komende twee uur voordoen. Let ook op symptomen die niet voedselgerelateerd lijken te zijn.
 • Check op behandelingen: Bel het kantoor van uw kinderarts om te vragen welke allergiemedicijnen veilig zijn voor uw kind.
 • Ga naar uw kinderarts: Maak een afspraak met de vaste arts van uw kind. Ze kunnen uw kind doorverwijzen naar een allergoloog voor verder onderzoek.

Allergische reacties voorkomen

Als u geen allergieën heeft, is het niet nodig om mogelijke voedselallergenen tijdens de zwangerschap te vermijden. Er is geen bewijs dat dit allergieën bij de baby voorkomt.

De beste manier om het risico op allergische reacties van uw baby te minimaliseren, is door borstvoeding te geven. Het is het minst waarschijnlijk om een reactie uit te lokken. Als je baby echter een reactie op je moedermelk lijkt te hebben, kan dit zijn omdat hij allergisch is voor eiwitten uit voedsel dat je hebt gegeten en die via je melk worden doorgegeven.

Borstvoeding gedurende 4 tot 6 maanden kan ook het risico van uw baby op eczeem, piepende ademhaling en een allergie voor koemelk verminderen.

Zodra je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, introduceer je vast voedsel met enkele ingrediënten, zoals appel- of pompoenbabyvoeding of rijstgranen.

Ruim nieuwe voedingsmiddelen uit met een paar dagen. Als je baby dan een reactie heeft, is het gemakkelijk om erachter te komen welk voedsel het probleem is.

Sommige mensen wachten om hun baby voedsel met een hoger risico te geven, zoals eieren en pinda’s, maar experts zeggen dat het uitstellen van de blootstelling aan die voedingsmiddelen hun risico op voedselallergieën daadwerkelijk kan verhogen.

Als je eenmaal weet dat je baby allergisch is voor iets, is de beste manier om een reactie te voorkomen, het probleemvoedsel en alles wat ze zou kunnen bevatten of ermee in contact is gekomen, ijverig te vermijden.

Samenvatting

Ongeveer 3% van de baby’s heeft voedselallergieën en ongeveer 9% van de 1-jarigen. Symptomen verschijnen snel na het eten van voedingsmiddelen zoals melk, eieren, noten en vis. Milde symptomen kunnen koliek, eczeem, netelroos en loopneus zijn.

Ernstige reacties (anafylaxie) treden binnen twee uur op. Anafylaxie omvat piepende ademhaling of ademhalingsmoeilijkheden, zwelling van de mond en keel en mogelijk bewustzijnsverlies. Anafylaxie is altijd een noodgeval dat onmiddellijke medische aandacht vereist.

Je kunt allergieën voorkomen door borstvoeding te geven. Het één voor één introduceren van voedingsmiddelen met één ingrediënt kan u helpen reacties te associëren met hun oorzaken.

Conclussie

Het kan zorgwekkend en stressvol zijn om een baby met een voedselallergie te hebben. Je moet vooral waakzaam zijn over hun dieet en voorbereid zijn op een noodgeval.

Het goede nieuws is dat veel kinderen uiteindelijk voedselallergieën ontgroeien. In feite, hoe eerder de eerste reactie van het kind, hoe groter de kans dat ze het ontgroeien.