Milieuvriendelijk Suikerfeest: de Indonesische vrouwen op een missie om bomen te planten

Moslimvrouwengroep ‘Aisyiyah helpt het milieu en lokale gemeenschappen door bossen te herstellen, klimaatproblemen aan te pakken en het bewustzijn te vergroten over de noodzaak om afval te verminderen

SUKOHARJO, Indonesië – In een grasberm langs een weg die kilometers rijstvelden in de provincie Midden-Java ontleedt, loopt een groep vrijwilligers met ‘Aisyiyah, de oudste islamitische vrouwenbeweging van Indonesië, langs een rij mahonie-, sengon- en teakbomen die ze onlangs hebben geplant.

Een klein eindje rijden verderop baant Ismokoweni, die ‘Aisyiyah’s lokale milieu-afdeling leidt en één naam heeft, zich een weg langs beschilderde grafstenen naar een gebied met beschadigd bos waar de groep ook zaailingen heeft geplant.

Nadat een droogte hier putten had opgedroogd, kochten leden liters water van het lokale nutsbedrijf voor getroffen huishoudens, vertelde Ismokoweni de Thomson Reuters Foundation kort voor Eid al-Fitr, dat het einde van de heilige maand Ramadan markeert.

“We zijn creatieve vrouwen”, zegt Hening Purwati Parlan, nationaal hoofd van ‘Aisyiyah’s milieuvleugel, de LLHPB. “We zijn niet rijk, maar we hebben oplossingen.”

‘Aisyiyah werd in 1917 opgericht om te pleiten voor onderwijs in een tijd dat meisjes geen formele scholing kregen.

Tegenwoordig heeft ‘Aisyiyah, onderdeel van de grotere Muhammadiyah-organisatie van Indonesië, minstens 4 miljoen leden met vestigingen in ’s werelds grootste land met een moslimmeerderheid, waar meer dan 80% van de bevolking van ongeveer 270 miljoen zich identificeert als moslim.

‘Aisyiyah heeft gebruik gemaakt van zijn nationale netwerk om te pleiten voor reproductieve rechten en kindhuwelijken te voorkomen.

Het exploiteert ook duizenden scholen en voert diverse sociale programma’s uit om onder andere borstvoeding te promoten en de voeding van kinderen en moeders te verbeteren.

Alimatul Qibtiyah, een professor die zitting heeft in de Nationale Commissie voor Geweld tegen Vrouwen en een ‘Aisyiyah-lid is, zei dat de groep samenwerkt met de nationale overheid en vele andere organisaties, waaronder van verschillende religies.

De laatste jaren richt het zich steeds meer op het milieu.

“We brengen de Hadith (leringen van de profeet Mohammed) om uit te leggen waarom de impact van klimaatverandering belangrijk is,” zei Hening.

In 2015 heeft het leiderschap van ‘Aisyiyah’ zijn LLHPB-milieuvleugel opgezet om het vermogen van vrouwen om te reageren op klimaatverandering en natuurrampen te vergroten.

‘Aisyiyah heeft ook een ‘Green Ramadan’-programma, waarbij avondgesprekken worden gehouden over hoe gezinnen afval en het gebruik van plastic tijdens de islamitische vastenmaand kunnen verminderen.

“In de Koran wordt uitgelegd dat het belangrijk is om goed te doen in de maand Ramadan”, zei Rahma Susanti, hoofd van de LLHPB in de provincie West-Kalimantan, in een online interview.

“Het beschermen van ons ecosysteem en milieu is een van deze goede dingen.”

Eco-Jihad

Vorige maand, in de aanloop naar de ramadan, riep Hening, een voormalige journalist die nu als milieuconsulent werkt, moslimvrouwen op om een “eco-jihad” te observeren.

“Jihad is een Arabisch woord dat letterlijk streven of worstelen betekent, vooral met een prijzenswaardig doel,” vertelde Hening aan de Thomson Reuters Foundation. “Dus eco-jihad betekent streven naar het beschermen van ons ecosysteem.”

‘Aisyiyah-vrijwilligers zeiden dat de term resoneerde onder vrouwen die rentmeesterschap van het milieu zien als elementair voor hun geloof.

“We moeten er rekening mee houden dat alle schade die we nu aanrichten in de toekomst een fatale impact zal hebben”, zei Rahma in West-Kalimantan.

In de provincie Riau op Sumatra bereidt de LLHPB zich voor om samen te werken met het nationale veenland- en mangroveherstelbureau om aangetaste bossen en land te rehabiliteren.

Vrouwelijke vrijwilligers in Kalimantan helpen ondertussen met inspanningen om bosbranden te voorkomen.

Het onderwijzen van milieuprincipes is niets nieuws in ’s werelds op een na grootste religie, die zegt dat mensen bewakers zijn van de natuurlijke omgeving.

Een studie uit 2013 in de provincie West-Sumatra door Britse en Indonesische onderzoekers wees uit dat het milieubewustzijn toenam toen de boodschap werd overgebracht in islamitische gesprekken en lessen, vooral onder vrouwen.

De Indonesische Ulema-raad, opgericht in 1975 als het belangrijkste administratieve orgaan van het land, heeft sinds 2010 een reeks milieu-edicten uitgevaardigd tegen het verbranden van land en illegale houtkap.

Wortel- en takhervorming

Bosbouwexperts zeggen dat herbebossingsinitiatieven in Indonesië met tal van uitdagingen te maken hebben gehad, zoals zwakke zaailingen en slecht onderhoud zodra de bomen zijn geplant.

“In toenemende mate wordt van gemeenschappen verwacht dat ze een grotere rol spelen bij het planten van bomen.tiatives,” zei Ani Adiwinata Nawir, een wetenschapper bij het in Indonesië gevestigde Center for International Forestry Research.

Het veenland- en mangroveherstelbureau is van plan om samen te werken met gemeenschapsgroepen en bedrijven om een nationale doelstelling te halen om tegen 2024 600.000 hectare mangrovebossen te herplanten.

Het grootste deel van de emissies van Indonesië op het gebied van planeetverwarming komt voort uit landconversie en de regering heeft beloofd om de uitstoot tegen 2030 met ten minste 29% te verminderen vanuit een business-as-usual-scenario, waarvoor radicale hervormingen nodig zijn in de manier waarop land en bossen worden behandeld.

Het Indonesische ministerie van Milieu heeft prioriteit gegeven aan bijna 4 miljoen hectare voor herstel tegen 2030, waarvan het verwacht dat er dit decennium miljarden bomen moeten worden geplant.

De bomen langs de weg in Sukoharjo zijn een fractie van de 4.700 zaailingen die sinds eind vorig jaar door ‘Aisyiyah-vrijwilligers zijn geplant.

In maart kondigde ‘Aisyiyah plannen aan om 5 miljoen fruitbomen in huizen en tuinen te planten, deels om de voedselzekerheid tijdens de coronaviruspandemie te vergroten.

Vrijwilligers zeiden dat het milieuwerk voornamelijk zou worden gefinancierd door donaties en hun eigen fondsenwervende activiteiten.

“Jihad betekent echt strijden”, zei Hening. “Iedereen in zijn leven worstelt om het beste te doen (wat ze kunnen).”

Dit verhaal werd gepubliceerd met toestemming van de Thomson Reuters Foundation, de liefdadigheidstak van Thomson Reuters, die het leven van mensen over de hele wereld behandelt die worstelen om vrij of eerlijk te leven. Het werd oorspronkelijk gepubliceerd op 13 mei 2021. Bezoeken news.trust.org/climate