Mensen doen de ‘Betty White Challenge’ om de zorg van het overleden icoon voor dieren te eren

Search

Betty White liet een erfenis na van dierenbelangenbehartiging – en inspireerde anderen om zich aan te sluiten bij doneren, adopteren en ondersteunen

Op wat haar 100e verjaardag zou zijn geweest, komen mensen samen om wijlen Betty White te eren – door te doneren aan een dierenasiel of redding in haar naam.

White, die op 31 december 2021 overleed, stond bekend om haar hoofdrollen in The Golden Girls en Mary Tyler Moore Show – en werd ook gevierd voor het behouden van een sterk gevoel voor humor gedurende haar hele leven.

Betty White in een blauwe jurk op een awardshow
Betty White bij de Emmy Awards van 1988. / Foto met dank aan Alan Light (CC BY 2.0)

“Ik zal haar vreselijk missen en de dierenwereld waar ze zo van hield ook.”

“Hoewel Betty op het punt stond 100 te worden, dacht ik dat ze voor altijd zou leven”, zei Jeff Witjas, White’s agent en goede vriend, in een verklaring aan PEOPLE.

“Ik zal haar vreselijk missen en de dierenwereld waar ze zo van hield ook. Ik denk niet dat Betty ooit bang was om te overlijden omdat ze altijd bij haar meest geliefde man Allen Ludden wilde zijn. Ze geloofde dat ze weer bij hem zou zijn.”

Wat is de Betty White Challenge?

In de dagen na haar dood stond het internet vol met mensen die haar leven eerden. En veel mensen besloten dat een van de beste manieren om dit te doen was door haar passie voort te zetten door zorg voor dieren te tonen.

De #BettyWhiteChallenge, roept de beweging dieren – en Betty White – geliefden op om $ 5 (of welk bedrag dan ook) te doneren aan een opvangcentrum of redding voor of op haar verjaardag, 17 januari – en White “de beweging te geven die ze verdient.”

“Vrijwel onmiddellijk na de pers over haar overlijden begonnen we donaties te ontvangen”, zei Susan Taylor in een interview met MarketWatch. Taylor is de uitvoerend directeur van Actors and Others for Animals, een non-profitorganisatie die financiële hulp biedt aan eigenaren van gezelschapsdieren om hun huisdieren in Californië te steriliseren of te castreren.

Volgens Taylor ontving haar non-profitorganisatie donaties van 105 mensen van in totaal meer dan $ 5000 – allemaal in naam van White – in slechts de vier dagen na haar dood.

En de campagne overspoelt de Verenigde Staten – en zelfs wereldwijd – om geld en steun in te zamelen voor grote en kleine non-profitorganisaties die allerlei soorten dieren ondersteunen.

Betty White’s dierengeschiedenis van dierenbelangenbehartiging

White was een levenslange dierenadvocaat die werkte om een verschil te maken in het leven van dakloze huisdieren en pleitte voor dierenrechten over de hele wereld.

“Betty White heeft een levenslange toewijding getoond aan het helpen van dieren in nood, inclusief toegewijde ondersteuning voor lokale opvangcentra en dierenwelzijnsinspanningen, het fel promoten en beschermen van dierenbelangen in haar entertainmentprojecten en het persoonlijk adopteren van veel geredde dieren”

“Betty White heeft een levenslange toewijding getoond aan het helpen van dieren in nood, inclusief toegewijde ondersteuning voor lokale asielen en dierenwelzijnsinspanningen, het fel promoten en beschermen van dierenbelangen in haar entertainmentprojecten en het persoonlijk adopteren van veel geredde dieren,” vertelde Matt Bershadker, ASPCA president en CEO, vandaag in een e-mail.

Volgens PEOPLE gebruikte ze 100% van de contributie van haar fanclub, Bet’s Pets, om goede doelen voor dierenredding te ondersteunen.

Betty White met olifanten in de dierentuin
Actrice en auteur Betty White bezoekt de Smithsonian’s National Zoo. Op deze foto: Betty White en Ambika en Shanthi, twee van de Aziatische olifanten van de dierentuin. / Foto credit: Smithsonian’s National Zoo (CC BY-NC-ND 2.0)

In een interview met TV Guide in 2009 beschreef White haar dierenbelangenbehartiging: “Ik ben de gelukkigste persoon ter wereld. Mijn leven is verdeeld in absolute helft: half dieren, half showbusiness. Ik moet in de showbusiness blijven om mijn dierenwerk te betalen!”

Ze ondersteunde organisaties zoals American Humane en de Best Friends Animal Society, was sinds 1974 lid van de raad van bestuur van de non-profit Greater Los Angeles Zoo Association (GLAZA) en was vrijwilliger bij de Los Angeles Zoo &Botanical Gardens.

In 2009 ontving White de Jane Goodall Institute Global Leadership Award for Lifetime Achievement.

Tweet met afbeeldingen: Dr. Jane Goodall &the Jane Goodall Institute @JaneGoodallInst Happy birthday to fellow animal lover @BettyMWhite #BettyWhite and late birthday to fellow trimate #DianFossey!  @SavingGorillas

Volgens de president van GLAZA hielp White ervoor te zorgen dat de dieren van de dierentuin kwaliteitshabitats en verrijking hadden – iets waar de dierentuin van Los Angeles nu bekend om staat.

Ze heeft ook fondsen opgezet om onmiddellijke steun te bieden aanr wildlife reddingsinspanningen in de nasleep van natuurrampen, zoals de bosbranden in Australië in 2020, hebben geholpen om de wereld een betere plek te maken voor mensen die worden bijgestaan door geleidehonden, en nog veel meer.

Hoe deel te nemen aan de ‘Betty White Challenge’

U kunt lid worden van de #BettyWhiteChallenge door een donatie te doen aan uw lokale asiel of redding – of aan dierenreddingsorganisaties.

Als je al een diergerelateerde non-profitorganisatie in gedachten hebt, doe daar dan een donatie.

Zo niet, dan kunt u zoeken naar lokale dierenasielen in uw gemeenschap en een donatie doen ter ere van Betty White.

Je kunt ook doneren aan nationale en wereldwijde dierenreddingsorganisaties zoals Best Friends – een non-profitorganisatie die “het grootste opvangcentrum van het land voor dakloze dieren exploiteert; biedt adoptie, sterilisatie/castratie en meer” of IFAW – een wereldwijde organisatie die “dieren redt en rehabiliteert en helpt hun natuurlijke habitat te beschermen.”

Of je nu $ 5, $ 50 of $ 500 hebt, je donatie kan een enorm verschil maken. Vooral omdat duizenden Betty White-fans van over de hele wereld deze week meedoen om hetzelfde te doen.

Je kunt je ook aanmelden als vrijwilliger bij een lokaal asiel – of zelfs overwegen om de verantwoordelijkheid op je te nemen om een huisdier te verzorgen of te adopteren.

En vergeet ten slotte niet om te delen over welke acties op sociale media dan ook met de hashtag #BettyWhiteChallenge. (Voel je vrij om dit artikel ook op te nemen – om anderen te inspireren om zich bij je aan te sluiten.)

Lees meer goed nieuws over dieren hier op goodgoodgood.nieuws — of in De Diereneditie van de Goodnewspaper, onze gedrukte krant vol goed nieuws.