Wat is het Low-FODMAP-dieet?

Wat is het Low-FODMAP-dieet?
Low FODMAP dieet

bodymindspirit / Debbie Burkhoff


 • Achtergrond
 • Hoe het werkt
 • Voors en tegens
 • Veel voorkomende mythes en vragen
 • Hoe het vergelijkt
 • Slag
 • Volgende in Low-FODMAP Dieetgids

  Wat te verwachten op het Low-FODMAP-dieet

Het low-FODMAP-dieet is gebaseerd op de theorie dat het beperken van voedsel met een hoog FODMAP-gehalte ongemakkelijke spijsverteringssymptomen vermindert, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, gas, diarree en constipatie. Onderzoek suggereert dat dit dieet patiënten met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) en de ziekte van Crohn kan helpen.

FODMAP verwijst naar een groep koolhydraten met een korte keten die bijdragen aan spijsverteringsproblemen. Ze zijn te vinden in veel gewone voedingsmiddelen, waaronder yoghurt, tarwe, bonen en bepaalde groenten en fruit. Volgers van het low-FODMAP-dieet vermijden deze voedingsmiddelen en houden zich aan een lijst met low-FODMAP-voedingsmiddelen om opflakkeringen te voorkomen.

Het is een vorm van een eliminatiedieet, maar een fodmap-arm dieet is nog steeds rijk aan voedzame voedingsmiddelen.

Wat experts zeggen

“Het Low-FODMAP-dieet vermindert bepaalde koolhydraten om de symptomen van PDS te helpen verlichten. Er is kwaliteitsonderzoek naar de effectiviteit van dit dieet. Omdat het gaat om het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, zijn experts het erover eens dat het nuttig is om met een professional samen te werken om keuzes voor langdurig gebruik te maximaliseren. ” –Wilg Jarosh, MS, RD

Achtergrond

De FODMAP-theorie werd in 2005 geïntroduceerd door een Australisch onderzoeksteam onder leiding van Peter Gibson en Susan Shepherd. Ze publiceerden hun hypothese dat overmatige FODMAP’s bijdragen aan een verhoogde gevoeligheid voor de ziekte van Crohn, een inflammatoire darmziekte (IBD).

Wat is een FODMAP?

FODMAP staat voor fermenteerbare oligo-, di-, monosacchariden en polyolen. Dit zijn koolhydraten met een korte keten die water in het spijsverteringskanaal trekken, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en gevoeligheid. Het eten van een groot volume fodmap-voedingsmiddelen kan er zelfs voor zorgen dat ze in de darm fermenteren, wat bijdraagt aan verdere symptomen.

Door te kijken naar de toegenomen inname van FODMAP’s in westerse samenlevingen en de ontwikkeling van de ziekte van Crohn, konden Gibson en Shepherd hun hypothese ondersteunen. Ze suggereren een fodmap-arm dieet om de ziekte van Crohn te voorkomen en te beheersen. Bij verder onderzoek is het dieet sterk geassocieerd met een vermindering van IBS en andere vormen van IBD.

Het dieet werd kort na de eerste studie gepopulariseerd en is sindsdien zwaar onderzocht en geaccepteerd als een effectieve behandeling voor PDS.

Hoe het werkt

Het fodmap-arme dieet bestaat uit zeer specifieke voedingsmiddelen om te vermijden en voedsel om te eten. Bij elke voedselgroep worden sommige voedingsmiddelen als hoog in FODMAP’s beschouwd, terwijl andere laag zijn. Appels en bananen zijn bijvoorbeeld beide vruchten, maar alleen de laatste wordt als fodmap-laag beschouwd.

Sommige conforme voedingsmiddelen op het fodmap-arme dieet zijn:

 • Vrucht: Banaan, bosbessen, meloen, aardbeien, sinaasappels, citroenen, tomaten, druiven, etc.
 • Groente: Wortelen, paprika’s, sperziebonen, aardappelen, pompoen, spinazie, boerenkool, aubergine, enz
 • Korrels: Zilvervliesrijst, haver, quinoa, amarant, bulgar, spelt, etc.
 • Noten en zaden: chiapitten, pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten, paranoten, pinda’s, pecannoten, walnoten, pijnboompitten en macadamianoten.
 • Dierlijke producten: rundvlees, kip, varkensvlees, eieren, kalkoen, vis, boter, lactosevrije melk, mozzarella kaas, etc.
 • Ander: tofu, tempeh, amandelmelk, bruine suiker, ahornsiroop, suiker, oliën, kruiden, specerijen, koffie, thee, etc.

Het eten van een fodmap-arm dieet is iets ingewikkelder dan het simpelweg vermijden van bepaalde voedingsmiddelen. Dit komt omdat sommige voedingsmiddelen hogere niveaus van FODMAP’s bevatten wanneer ze in grotere porties worden geconsumeerd. Daarom zijn het type voedsel en de hoeveelheid voedsel belangrijk.

Volgers kunnen bijvoorbeeld slechts 1/8 van een avocado per keer consumeren en bepaalde noten moeten worden beperkt tot 10. Evenzo moet kokosmelk worden beperkt tot 1/2 kopje en bulgar moet worden beperkt tot 1/4 kopje gekookt. Kunstmatige zoetstoffen zijn toegestaan op het dieet, maar suikeralcoholen niet. Suikeralcoholen eindigen meestal op -ol.

De lijst met low-FODMAP-voedingsmiddelen is uitgebreid, maar dat geldt ook voor die van voedsel met een hoog FODMAP-gehalte dat moet worden vermeden. Enkele voorbeelden zijn watermeloen, honing, glucose-fructosestroop, de meeste zuivelproducten, bloemkool, knoflook, uien, asperges, peulvruchten, gerst, rogge, sojamelk, pasta, enz.

Voors en tegens

Veel studies bevestigen de voordelen van een fodmap-arm dieet. In een onderzoek uit 2011, 76% van de mensen met PDS die een fodmap-arm dieet volgden, meldden tevredenheid over hun symptoombestrijding tijdens het dieet. Een fodmap-arm dieet kan ook gunstig zijn voor patiënten met andere gastro-intestinale aandoeningen. Onderzoek suggereert dat de spijsverteringsvoordelen van een fodmap-arm dieet minder buikpijn, gas, opgeblazen gevoel, diarree en constipatie omvatten.

Met zoveel niet-conforme voedingsmiddelen kan een fodmap-arm dieet moeilijk te volgen zijn. Experts zijn van mening dat een fodmap-arm dieet alleen op korte termijn en met de hulp van een professional moet worden gedaan. Het dieet is ook beperkend en volgers moeten een verscheidenheid aan conforme voedingsmiddelen consumeren om voedingstekorten te voorkomen. Spijsverteringsproblemen kunnen ook worden hervat zodra volgers terugkeren naar een dieet hoger in FODMAP’s.

Veel voorkomende mythes en vragen

Het fodmap-arme dieet kan ingewikkeld en moeilijk te begrijpen zijn. Als zodanig is het gemakkelijk om verkeerde informatie te verspreiden of te geloven. Hier zijn enkele veel voorkomende mythen over het fodmap-arme dieet en de feiten die het record rechtzetten.

Mythe: Je kunt geen dierlijke producten eten op een fodmap-arm dieet.

Sommige dierlijke producten zijn voedsel met een hoog FODMAP-gehalte, maar veel dierlijke producten zijn toegestaan op het dieet. Conforme dierlijke producten omvatten vlees, vis, eieren en zeer weinig zuivelproducten. Lactosevrije zuivelproducten zijn toegestaan, evenals de volgende kazen: Brie, camembert, mozzarella en Parmezaanse kaas.

Mythe: Het fodmap-arme dieet is een verandering van levensstijl op de lange termijn.

De low-FODMAP is ontworpen om tijdelijk te zijn. Het bestaat uit verschillende fasen die kunnen verschillen, maar meestal bestaan uit eliminatie, herintroductie en onderhoud. De eliminatiefase is de meest restrictieve en duurt meestal twee tot zes weken. Vervolgens zullen voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte langzaam opnieuw worden geïntroduceerd om te identificeren welke voedingsmiddelen spijsverteringssymptomen veroorzaken. Verdraaglijk voedsel kan worden opgenomen in uw voedingsmiddelen op lange termijn, terwijl triggerende voedingsmiddelen met mate moeten worden geconsumeerd of helemaal moeten worden vermeden.

Mythe: Je kunt geen gluten eten op een fodmap-arm dieet.

Het fodmap-arme dieet is niet volledig glutenvrij, hoewel glutenvrije voedingsmiddelen worden aanbevolen. Sommige glutenbevattende voedingsmiddelen zijn rijk aan FODMAP’s, terwijl andere lager zijn. Bulgar en spelt zijn low-FODMAP voedingsmiddelen die gluten bevatten.

Hoe het vergelijkt

Het fodmap-arme dieet is zowel vergelijkbaar als verschillend van veel populaire diëten. Dit is hoe het zich verhoudt:


Eliminatie Dieet

 • Verwijdert tijdelijk bepaalde voedingsmiddelen om voedselgevoeligheden te bepalen die ongewenste symptomen veroorzaken
 • Staat sommige fodmap-voedingsmiddelen toe, zoals bepaalde granen, peulvruchten, fruit en groenten

Zuivelvrij dieet

 • Aanbevolen voor mensen met een melkallergie of lactose-intolerantie
 • Zowel dit dieet als het fodmap-arme dieet verminderen of elimineren voedingsmiddelen die lactose en vetrijke bronnen van zuivel bevatten

Specifiek koolhydraatdieet

 • Strikt graanvrij, lactosevrij en sucrosevrij dieet voor mensen met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, coeliakie, IBD en IBS
 • Niet zo onderzocht als het fodmap-arme dieet
 • Heeft een andere reeks beperkingen (bijv. geen zetmeel, zaden, granen, enz.), Maar een bredere selectie van groenten en fruit

Slag

Het wordt sterk aanbevolen om het fodmap-arme dieet te volgen onder toezicht van een gezondheidswerker. De oprichters van Monash University raden aan om een diëtist te raadplegen om een low-FODMAP-plan voor u te maken.

Zodra u een professional hebt geraadpleegd, kunt u aan de slag gaan door te winkelen voor boodschappen met een lage FODMAP en creatief te worden met conforme recepten. Hoewel het meest beperkende deel van het fodmap-arme dieet tot 6 weken duurt, kunt u binnen een paar weken minder symptomen ervaren.

Een woord van bodymindspirit

Gastro-intestinale gezondheidsproblemen treffen miljoenen mensen. Het low-FODMAP-dieet is een van de go-to-therapieën geworden voor mensen die ongemakkelijke spijsverteringssymptomen ervaren, vooral gerelateerd aan IBS en IBD.

Omdat het fodmap-arme dieet van korte duur is, is het geen langetermijnoplossing voor uw spijsverteringssymptomen. Hoewel er geen remedie is voor sommige spijsverteringsaandoeningen, is het fodmap-arme dieet een methode om uw symptomen te beheersen en opflakkeringen te voorkomen.

Dit dieet kan worden gebruikt als een tijdelijk programma om voedingsmiddelen te identificeren die ongemak veroorzaken. Zodra u het dieet hebt voltooid, kunt u mogelijk vaststellen welke fodmap-voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte voor u aanvaardbaar of triggerend zijn. Hiermee kunt u voedselkeuzes maken die u aanmoedigen om te betalenl je beste.

“Het Low-FODMAP-dieet vermindert bepaalde koolhydraten om de symptomen van PDS te helpen verlichten. Er is kwaliteitsonderzoek naar de effectiviteit van dit dieet. Omdat het gaat om het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, zijn experts het erover eens dat het nuttig is om met een professional samen te werken om keuzes voor langdurig gebruik te maximaliseren. ” –Wilg Jarosh, MS, RD

FODMAP staat voor fermenteerbare oligo-, di-, monosacchariden en polyolen. Dit zijn koolhydraten met een korte keten die water in het spijsverteringskanaal trekken, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en gevoeligheid. Het eten van een groot volume fodmap-voedingsmiddelen kan er zelfs voor zorgen dat ze in de darm fermenteren, wat bijdraagt aan verdere symptomen.