Meditatie Beginnersgids: Hoe te beginnen met mediteren op de gemakkelijke manier

Meditatie Beginnersgids: Hoe te beginnen met mediteren op de gemakkelijke manier

Als je nu nog niet van meditatie hebt gehoord, zou je hier vandaag niet zijn geland. En je hebt geluk, want meditatie is het belangrijkste hulpmiddel dat de kwaliteit van mijn leven heeft verbeterd.

Nu, als je nog nooit eerder meditatie hebt gedaan, kan het een beetje intimiderend en eng klinken. Je hebt waarschijnlijk spirituele mensen het voor langere tijd horen doen, waarvan je denkt dat het waarschijnlijk iets is dat je nooit zult bereiken.

Hoe ga je je gedachten zo lang stilzetten? Hoe kunnen mensen zich er jaren en jaren op concentreren en in totale gelukzaligheid lijken te zijn? Klinkt onbereikbaar voor mensen zoals jij en ik, nietwaar?

keel chakra meditatie

Maar je hoeft niet ontmoedigd te raken, er zijn zoveel soorten meditatie (en meditatietools) dat je gewoon een manier van bemiddeling moet vinden die voor jou werkt.

Als ik iets kan vinden dat voor mij werkt en het ga doen, dan kan jij dat ook. In dit artikel bespreken we wat meditatie is, hoe het je helpt en de verschillende vormen van meditatie waaruit je kunt kiezen, vanuit het oogpunt van een complete beginner.

Wat is Meditatie?

Meditatie kan worden gedefinieerd als de gewoonte om de geest te concentreren op het bereiken van vrede en rust. Het gaat om het bereiken van een staat van ontspanning, innerlijke vrede en spirituele superioriteit.

Kortom: wanneer je op welke manier dan ook mediteert, probeer je een bepaalde staat te bereiken waarin je geest volledig leeg is. Je denkt nergens aan. Geen zorgen over de volgende of voorbije dag, geen willekeurige gedachten, geen to-do lijst, helemaal niets.

meisje mediteren op liefdesspreuk

Er is een reden waarom veel mensen meditatie ondersteunen voor een spiritueel doel wanneer je een volledig kalme gemoedstoestand bereikt, de magie begint echt plaats te vinden en je naar een upgrade in je leven te brengen.

De voordelen van mediteren

Laat me dus meer uitleggen waarom meditatie zo belangrijk is en wat de voordelen van innerlijke stilte zijn.

Spirituele voordelen van meditatie

De eerste is ook de meest voor de hand liggende voor mij en dat zijn de spirituele voordelen, want laat me je vertellen, mijn vriend, die voordelen zijn enorm.

Maar laten we een beetje back-up. De reden dat ik begon te mediteren was dat ik weet dat het zo belangrijk is voor chakra-genezing, energiegezondheid, communiceren met spirit en meer leren over je ziel.

En dat is allemaal helemaal waar! Meditatie is niet alleen nuttig, maar ook van vitaal belang voor het initiëren van het proces van ascensie, het ontwikkelen van paranormale vermogens en het vinden van de waarheid die in je kern ligt.

paranormale vermogens

Hoe doet zij dat? Eigenlijk is het vrij simpel. Het komt er allemaal op neer dat wanneer je erin geslaagd bent om je geest tot zwijgen te brengen, je ego uit de weg is. Er is niets aan de hand daarboven in dat hoofd van jou.

Wat gebeurt er dan? Het opent de weg voor spirit om zichzelf bekend te maken en het stelt je in staat om de deuropeningen naar het hiernamaals op te merken. Het stelt je in staat om toegang te krijgen tot het engelenrijk, andere dimensies, informatie over je eigen zielsoorsprong en geschiedenis, en nog veel meer.

De mogelijkheid om toegang te krijgen tot de ‘app’ van je ziel en de wereld van de Geest is er altijd geweest. Het is alleen dat je te druk was met het gebruik van allerlei andere apps met betrekking tot je dagelijkse menselijke functioneren dat je vergat dat deze master-app zelfs bestond.

In het begin ervaar je misschien niet veel, maar als je begint met een beoefening van dagelijkse meditatie en vertrouwd raakt met hoe je eigen innerlijke zelf voelt, zul je steeds meer gaan ervaren totdat je een verschuiving naar een hoger bewustzijn initieert en ascendeert.

Fysieke voordelen van meditatie

Laten we nu eens kijken naar de fysieke voordelen, omdat meditatie op veel manieren nuttig is naast de voor de hand liggende spirituele.

Allereerst wil ik alleen maar vermelden dat dit artikel bedoeld is als een kort overzicht geschreven in een gebruiksvriendelijke taal. Het is niet bedoeld als een academisch rapport over dit onderwerp, dus ik ga niet in detail treden en je alleen de belangrijkste punten geven.

positieve energie en vrede thuis

Juist, nu dat uit de weg is, laten we er eens in gaan. Hier zijn enkele door onderzoek ondersteunde fysieke voordelen van meditatie:

  • Verminder stress (en dus verbeteringen van gerelateerde aandoeningen zoals IBS of PTSS)
  • Beter geheugen en minder geheugenverlies
  • Verlaging van de bloeddruk
  • Vermindering van ontsteking en zure reflux

Neem de tijd om ze op te merken als yje voelt het niet meteen, het zal gebeuren na een paar keer goed mediteren. Heb geduld. Wees aanwezig.

Mentale voordelen van meditatie

Over het algemeen zijn de mentale verbeteringen die de mensen die begonnen met mediteren delen:

  • Vermindering angst
  • Vermindering van depressief denken
  • Beter slapen

En al snel zul je merken dat meerdere verschillende voordelen van meditatie tegelijkertijd beginnen te gebeuren. Die nacht is de tijd om zelfs de tijd die je besteedt aan mediteren te verhogen.

Emotionele voordelen van meditatie

Er zijn ook verschillende emotionele voordelen van meditatie, naast wat ik zei over angst en depressie.

Er zijn aanwijzingen dat meditatie positieve gevoelens voor jezelf en anderen kan vergroten. Het bevordert dus zelfliefde en liefde voor anderen.

Dat is niet nieuw. Dit is eigenlijk wat er gebeurt wanneer je je verbindt met de liefdevolle, alles doordringende, bron van energie. Je hele bewustzijn stijgt op van klein, ego-gebaseerd en angstig naar uitgestrekt, op eenheid gebaseerd en liefdevol.

lucide droommeditatie

Mijn ervaring is dat je hartchakra groen begint, dan verschuift en je roze in het midden begint te zien, en dan eindelijk ontgrendel je het hoogste niveau. Je begint goud in het centrum te zien en universele liefde te ervaren.

Een ander ding dat ik heb opgemerkt, is dat je emotioneel beter wordt in het loslaten van dingen en niet zo veel alledaagse problemen tot je laat doordringen.

Dat betekent niet dat je nooit woede, frustratie of angst voelt, alleen dat je in staat bent om die negatieve emoties los te laten van je geest-lichaam-geest ecosysteem.

Verschillende soorten meditatie

Nu we het wat en waarom van dit alles hebben behandeld, laten we het eindelijk hebben over hoe te mediteren! Zoals ik al eerder zei, zijn er verschillende manieren waarop je meditatie kunt beoefenen. Het is geen one size fits all soort deal.

Een ding dat ik wil zeggen is dat ik een zeer no-nonsense ben, houd het simpel, soort gal dus ik ga geen jargon naar je gooien. Ik hou niet van ingewikkelde woorden.

Ik ga gewoon een aantal verschillende methoden opsommen die je kunt proberen, geschreven vanuit mijn eigen persoonlijke perspectief, en trouwens, sommige van hen overlappen elkaar.

Oké, dus ga door de onderstaande punten en kies er een om uit te proberen waarvan je denkt dat het bij je past. En voel je vrij om er meer dan één uit te proberen als je het niet zeker weet!

Mindfulness Meditatie

Ik weet zeker dat je al eerder van de term mindfulness hebt gehoord. De Oxford Dictionary definieert mindfulness als: “Een mentale toestand die wordt bereikt door iemands bewustzijn op het huidige moment te richten, terwijl hij rustig zijn gevoelens, gedachten en lichamelijke sensaties erkent en accepteert, gebruikt als een therapeutische techniek.”

Het hele idee is om je te concentreren en aandacht te besteden aan je ademhaling en lichaamssensaties. Je vertraagt en focust je op het huidige moment. Het is een vorm van meditatie die iedereen kan doen.

Het enige wat je hoeft te doen is in een comfortabele positie zitten terwijl je een rechtopstaande wervelkolom hebt, ogen gesloten en uitkijken voor lucht die in en uit je longen stroomt.

Meditaiton

Een ding waar ik naartoe ga, is de 7 seconden-regel. Jij haal diep adem, houd het 7 seconden vast en adem dan uit. Focus je dus op de ademhaling en word je gewoon bewust van hoe je lichaam voelt!

Mindfulness is iets dat niet noodzakelijkerwijs ademhaling betekent. Je kunt mindfulness beoefenen op het werk, in de trein, etc. Stop gewoon en concentreer je op je lichaam en ademhaling om je geest leeg te maken. Je kunt ook je ogen openhouden, zodat je er niet uitziet als een weirdo in de trein!

Visualisaties

Om eerlijk te zijn hebben mindfulness meditaties hun plaats, maar zelf geef ik de voorkeur aan visualisaties. Waarom is dat? Want helderziendheid is een van mijn sterkste paranormale kanalen.

Ik ben een heel visueel persoon en ik geloof dat iedereen een stijl van meditatie heeft die perfect bij hen past op basis van hun dominante leerstijl en gevoel.

Als je een echt visueel persoon bent, zul je ook genieten van visualisaties.

helderziend verbetert visuele verbeelding

Dit is wat je doet. Je gaat comfortabel zitten of liggen, sluit je ogen en stelt je iets voor. Je kunt je bijvoorbeeld op een strand wanen en volledig aanwezig zijn in die innerlijke visie.

Dat is maar één voorbeeld. De meeste meditaties in mijn artikelen en materialen zijn visualisaties. Ik vraag je om naar wat kalmerende audio te luisteren en je iets voor te stellen.

In het geval van aarden vraag ik je bijvoorbeeld om je een gouden koord (of wortels van een boom) voor te stellen die vanuit je hart naar beneden gaat, door de zolen van je voeten, en helemaal tot in de kern van de aarde.

Dat is visualisatie. Ze zijn geweldig voor het ontwikkelen van helderziendheid. Ik begon met chakra visualisatie en aarding. Nu begin ik met zoiets, of andere visualisaties proberen contact te maken met spirituele dierengidsen, reizen naar andere verre plaatsen in ons universum of zoeken naar tekenen van mijn engelen.

Geluidsmeditaties

Dit is een andere vorm van meditatie die kan resoneren met mensen die helderhorend en gevoelig voor geluid zijn.

Deze is super eenvoudig omdat er geen ‘werk’ van jouw kant aan te pas komt. Je kunt letterlijk zoeken naar elk meditatienummer op YouTube en ernaar luisteren. Ik ga vaak voor 432hz of 528hz.

Je sluit gewoon je ogen terwijl je comfortabel zit of ligt en luistert. Denk nergens aan, luister gewoon.

geboortestenen en geluid

Voor mij doe ik zowel visualisaties als sound healing. Dus terwijl ik een visualisatie doe, luister ik naar een van mijn favoriete meditatietracks om me alleen te helpen.

Ik kan mediteren zonder audio en ik heb het gedaan terwijl ik in een vliegtuig zat, zelfs, maar ik resoneer veel met geluidsgenezing en het helpt me om sneller in een meditatieve gemoedstoestand te komen.

Elke vorm van audio is trouwens voldoende en hoeft geen speciale meditatietrack te zijn. Je kunt luisteren naar natuurgeluiden, spelen op een harmonium of klankschalen gebruiken om je meditaties te begeleiden. Elk geluid dat echt tot je ziel spreekt, zal het beste werken.

Begeleide meditatie beginnersgids

Geleide meditaties zijn in feite een overlap van visualisaties en geluid. Het enige verschil is dat iemand anders het ‘werk’ voor je doet en je instrueert om iets in het bijzonder te visualiseren terwijl er wat kalmerende muziek op de achtergrond speelt.

Dit is perfect voor beginners en dit is hoe ik beginners voorstel om te beginnen met mediteren. De chakra en aardingsmeditaties, zijn ook geleide meditaties die je gemakkelijk zou moeten kunnen volgen.

Het enige wat ik hoefde te doen was luisteren naar iemand die me door de stappen leidde terwijl ik in gedachten volgde. Het is zo eenvoudig! Ik raad het ten zeerste aan voor beginners. Als je het eenmaal genoeg hebt gedaan, kun je hetzelfde proces volgen zonder een leidende stem. Je kunt alleen naar audio luisteren en de meditatie 100% zelf doen.

Mantra Meditatie

Mantra-meditatie is in feite chanten. Dit is wat mijn ouders doen. Ze zitten in de lotushouding, concentreren zich op hun ademhaling en zingen een bepaalde mantra.

Deze is ook goed voor geluidsgevoelige mensen of mensen met sterke stemmen, zoals zangers bijvoorbeeld.

Je begint met je te concentreren op je ademhaling, net zoals ik beschreef in de mindfulness-sectie, en dan zeg je langzaam en doelbewust een bepaald woord hardop, waarbij je al je intentie erachter zet.

chakra kleuren grafiek

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te zeggen dat de chakra klinkt, zoals ‘om’ voor het derde oog. Zeg het gewoon hardop langzaam, aandachtig en herhaaldelijk. Je zou ervoor kunnen kiezen om door alle chakrageluiden te gaan om je chakra’s te helen.

Een ander ding dat je zou kunnen doen, is affirmaties op dezelfde manier chanten of andere woorden zoals “stil zijn” of “loslaten”. De woordkeuze is echt aan jou. Maar alles wat met intentie wordt gedaan, is krachtig, dus kies je woorden zorgvuldig!

Bewegingsmeditatie

Dit is perfect voor mensen die het gevoel hebben dat ze niet stil kunnen zitten of voor mensen die erg fysiek en op sensatie gebaseerd zijn.

Wat is bewegingsmeditatie? Bewegingsmeditatie omvat zaken als yoga, tai chi en qi gong. Elk type bewuste activiteit waarbij beweging betrokken is.

Dit hoeft overigens niet per se een soort yoga of vechtsport te zijn. Je kunt zelfs een loopmeditatie doen.

yoga en meditatie

Mijn man is geweldig in loopmeditaties, of mindful wandelen. Het valt me niet gemakkelijk, maar volgens hem kijk je alleen maar naar je omgeving terwijl je een wandeling maakt, laat je de zintuiglijke informatie binnenkomen, maar denk je er niet aan of verwerk je het op geen enkele manier.

Idealiter zou je dit in de natuur doen. En met ‘natuur’ bedoel ik niet dat je moet gaan wandelen. Als je van wandelen houdt, geweldig, anders kun je mindful wandelen langs de zee of in een tuin oefenen. Aan jou de keuze!

Thee-meditatie en andere soorten meditatie

Elke oefening die bewust wordt gedaan, op een manier die je laat focussen, terwijl je een rustige geest cultiveert, is een vorm van meditatie.

Theemeditatie is het bewust drinken van thee. Dat houdt in dat je zelf een lekker kopje thee zet, eraan ruikt, de warmte van het kopje voelt en het langzaam drinkt. Terwijl je de thee drinkt, concentreer je je op het gevoel van tde warme thee stroomt door je lichaam.

thee-meditatie lezen

Hetzelfde idee kan op alles worden toegepast. Zelfs kleding strijken, schoonmaken, make-up en huidverzorging aanbrengen, of koffie zetten. Ik ben hier serieus!

Ik deed mijn eigen make-up voor mijn bruiloft en het proces van het aanbrengen van de make-up was zo ontzettend rustgevend voor mij. Waarom? Omdat mijn geest helemaal leeg was toen ik me concentreerde op de taak om make-up aan te brengen. Het is een handmatige activiteit, geen mentale en dat is de sleutel.

Douchen is ook een vorm van meditatie, waarbij je je gewoon concentreert op het warme water, dat je lichaam reinigt en geen pijn doet.

Heb je wel eens goede ideeën bedacht? Dit komt omdat je in een meditatieve staat bent gekomen en je geest vrijelijk psychische en mediumistische informatie kan stimuleren en ontvangen.

Begin nu met je eerste meditatie

De vorm van meditatie kan letterlijk alles zijn, dus laat je op geen enkele manier beperken!

Als je het niet zeker weet, probeer er dan meer dan één en kies de vorm van meditatie die je het beste zal helpen om snel en met minimale inspanning een volledig kalme gemoedstoestand te bereiken.

En onthoud dat hoe lang je het doet helemaal aan jou is! Als ik mediteer ga ik meestal ongeveer 20 minuten voordat ik van nature ‘wakker word.’

Resoneer je met een van deze soorten meditatie? Ben je nu klaar om een meditatie van 2 minuten te beginnen? Doe het en laat ons na afloop weten hoe je je voelt in de reacties hieronder!