Mayim Bialik’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Actrice Mayim Chaya Bialik werd geboren op 12 december 1975 in San Diego, Californië. Haar naam, die hebreeuwse oorsprong heeft, was de bijnaam van haar overgrootmoeder Miriam. Mayim heeft een zeer productieve carrière in televisie gehad, te beginnen in 1987, toen ze haar televisiedebuut maakte in de fantasy-dramaserie Schoonheid en het Beest. Gedurende de jaren ’80. Mayim had gastrollen in verschillende populaire tv-shows van dat decennium, waaronder De feiten van het leven en Doogie Howser, MD, inclusief terugkerende rollen in Webster, MacGyver, en de hoofdrol in kortstondige sitcom Molloy. Ze nam ook haar eerste filmrol aan in het komedie-drama van 1988. Stranden, datzelfde jaar gevolgd door horrorfilm Pompoenkop.

Bialik’s doorbraakrol was als het titulaire personage in de sitcom van NBC Bloesem, die vijf seizoenen duurde (1990-1995.) Na het succes van de show verscheen Mayim in een aflevering van de populaire spelshow Waar in de wereld is Carmen Sandiego? en van de horror anthologie serie De Verborgen Kamer. Mayim had ook een grote rol in Woody Allen’s komische tv-film Drink het water niet. Vanaf 1995 deed ze voornamelijk voice-over rollen in animatieseries zoals T.hij Real Adventures van Jonny Quest, Hey Arnold!, Johnny Bravo, Disney’s Reces, Aaahh!!! Echte Monsters, Extreme Ghostbusters en Kim Mogelijk. Haar enige filmkrediet tijdens dit decennium was in de komediefilm Kalamazoo? in 2005.

Na zijn middelbare school in 1993 ging Mayim neurowetenschappen studeren aan de Universiteit van Californië, Los Angeles, met een minor in Hebreeuwse en Joodse studies. Ze had haar aanwezigheid uitgesteld vanwege haar acteerverplichtingen, maar studeerde uiteindelijk af in 2000. Bialik keerde terug naar UCLA in 2005, met een pauze van acteren, om in 2007 een Doctor of Philosophy-graad in de neurowetenschappen te behalen. Ze hervatte haar acteercarrière in 2007, met gastrollen in Beteugel je enthousiasme en red genade en Beenderen, evenals het landen van een terugkerende rol voor twee seizoenen in Het geheime leven van de Amerikaanse tiener.

In 2010 verscheen Mayim als zichzelf in de televisiespelshow Wie wil miljonair worden? tijdens het achtste seizoen. Datzelfde jaar werd ze gecast in de tv-nerdy sitcom van CBS. De oerknaltheorie, eerst als gastster in het derde seizoen en vervolgens stijgend naar de status van hoofdcast voor de rest van de show (van 2011 tot 2019.) Hoewel ze al sinds haar kindertijd in de showbusiness zat, bracht haar vertolking in de show haar hernieuwde bekendheid en verdiende haar vier Emmy Award-nominaties voor Outstanding Supporting Actress in a Comedy Series, en werd ze bij verschillende gelegenheden genomineerd als onderdeel van de hoofdcast. Bialik heeft haar rol in De oerknaltheorie’s spin-off serie, Jonge Sheldon, in twee afleveringen in 2020 en 2022.

Na het succes van de CBS-sitcom heeft Mayim voornamelijk deelgenomen aan spelshowprogramma’s als gastheer of jurylid, zoals MasterChef Junior, Drop the Mic, Celebrity Show-Off, Match Game, en meest recent, Gevaar! (vanaf 2021 tot heden) en Celebrity Jeopardy! (in 2022.) Sinds 2021 speelt ze de hoofdrol en treedt ze op als uitvoerend producent in televisieserieseries. Noem mij Kat. In 2022 maakte Bialik haar schrijf- en regiedebuut met de dramafilm. Zoals ze ons hebben gemaakt.