10 steden waar het woon-werkverkeer met de fiets het snelst groeit in de VS

Search

Volgens het U.S. Census Bureau deden van de meer dan 154 miljoen Amerikanen die in 2021 naar hun werk pendelden, slechts 616.153 dat op de fiets. Als dit cijfer zowel ongelooflijk klein als verrassend groot lijkt, is dat omdat het dat ook is.

Auto’s en openbaar vervoer waren goed voor meer dan 120 miljoen van alle woon-werkverkeer, waardoor het aantal fietstochten in het niet viel. Maar het aantal fietsers overtrof eigenlijk het aantal mensen dat forens of langeafstandstreinen gebruikte om naar het werk te gaan. Sterker nog, ze hebben het aantal treingebruikers meer dan verdubbeld.

Natuurlijk is dit niet bepaald een appels-met-appels vergelijking – forensentrein gaat van en naar metrogebieden, terwijl fietsers de neiging hebben om binnen de metrogrenzen te pendelen – maar het toont wel aan dat, tegen sommige andere vormen van vervoer, woon-werkverkeer met de fiets een concurrerend vervoermiddel was.

Niet alle steden zijn fietsvriendelijk. Een gebrek aan speciale fietspaden in combinatie met wegsystemen met te veel eenrichtingsstraten werkt in veel steden samen, waardoor woon-werkverkeer met de fiets minder praktisch is dan bus of trein.  Volgens de Bike League is zelfs wandelen een populairder alternatief voor naar het werk gaan dan fietsen.

Maar dit wil niet zeggen dat er geen steden zijn waar het woon-werkverkeer met de fiets toeneemt; integendeel — zeker voor de 10 steden op deze lijst.

Met behulp van gegevens van de Bike League, het Census Bureau, de National Highway Traffic Safety Administration en de websites van verschillende steden, keek Velotric naar de 10 steden in de VS waar het woon-werkverkeer met de fiets het meest is toegenomen. Zesenzeventig steden geïdentificeerd door de Bike League op basis van bevolking en fietsvriendelijkheid werden gerangschikt op basis van hoeveel fietsgebruik tussen 2015 en 2020 per 10.000 mensen toenam. Deze lijst richt zich op woon-werkverkeersgegevens: de reis van huis naar de werkplek en vice versa.

Minder mensen pendelden in 2021 naar het werk in het algemeen vanwege de COVID-19-pandemie, maar in de volgende steden nam het woon-werkverkeer met de fiets toch toe.

#10. Cheyenne (Wyoming)

– Toename van fietsforenzen: 13 meer pendelaars per 10K personen
– Bikers per 10K in 2020: 40
– Bikers per 10K in 2015: 27

Wandelen en fietsen komen vaker voor dan het openbaar vervoer in de hoofdstad van Wyoming. De stadsindeling leent zich voor dergelijke vormen van vervoer. Wat doorgaat voor openbaar vervoer verschilt heel weinig van de rideshare-service – het Cheyenne Transit Program is een op reserveringen gebaseerde service. Maar woon-werkverkeer zal evolueren in Cheyenne en zal een boost geven aan fietsvriendelijke functies.

In 2020 keurde de Cheyenne Metropolitan Planning Organization haar Connect 2045 goed om transportinvesteringen in de komende 25 jaar te bevorderen. Dit programma zal het fietsnetwerk, fietspaden en fietsroutes uitbreiden en accepteert voorstellen met betrekking tot veranderingen in verkeerspatronen, wegbeperkingen en transport in het algemeen. Een van de belangrijkste aandachtspunten van het programma is het oplossen van de ontkoppeling tussen de verschillende fietsnetwerkgebieden om eenvoudige en comfortabelere ritten te creëren.

#9. Detroit (Michigan)

– Toename van fietsforenzen: 14 meer pendelaars per 10K mensen
– Bikers per 10K in 2020: 67
– Bikers per 10K in 2015: 52

In 2009 riep Talking Heads-bandlid en fietsadvocaat David Byrne Detroit uit tot een van de top acht fietssteden ter wereld. In zijn boek “Bicycle Diaries” schreef Byrne over het rijden in de stad: “Ik fiets van het centrum van de stad naar de buitenwijken. Het is een geweldige rit – een tijdlijn door de geschiedenis van een stad, zijn glorie en verraad. “

Hij is misschien niet de enige die tweewielige ritten omarmt. Sinds 2011 zijn fietspaden in de hele stad gegroeid, met meer dan 260 mijl aan fietspaden, waarvan er 50 beschermd zijn en waarvan er vele zijn opgenomen in de planning van het straatbeeld die federale en staatsinvesteringen gebruikte.

#8. Boise (Idaho)

– Toename van fietsforenzen: 14 meer pendelaars per 10K mensen
– Bikers per 10K in 2020: 271
– Bikers per 10K in 2015: 256

Organisaties zoals het Boise Bicycle Project, een coöperatie die het rijden in de stad promoot door fietsen op te knappen en andere initiatieven, heeft de fietsgemeenschap energie gegeven met evenementen en onderwijsmogelijkheden. Op stadsniveau heeft het initiatief van de gemeenteraad van Boise, City Go, het gebruik van het openbaar vervoer en het delen van fietsen sterk gestimuleerd. Dit programma bevat een kaart waarmee gebruikers kunnen betalen voor bussen in het stadscentrum en toegang hebben tot andere voordelen, zoals een Cycle Learning Center, fietslucht- en reparatiestations, opties voor het delen van fietsen en gratis fietsenstallingen op beveiligde locaties.

#7. Wichita (Kansas)

-Increase in fietsforenzen: 21 meer pendelaars per 10K personen
– Bikers per 10K in 2020: 43
– Bikers per 10K in 2015: 21

Wichita heeft meer dan 100 mijl aan fietspaden, waarvan het Arkansas River Path het populairst is. Hoewel Wichitans nog steeds sterk afhankelijk is van andere vormen van vervoer voor woon-werkverkeer, stijgt het aantal fietsforenzen per 10.000 mensen, meer dan verdubbeld sinds 2015. De stad heeft een fietsdeelprogramma in samenwerking met Tandem Mobility.

De stad lanceerde zijn fietsdeelsysteem in mei 2017, dat 200 fietsen en 40 stations omvat, met jaarlijkse abonnementsprijzen van $ 30, gratis ritten onder een uur en een verlaagd studententarief van $ 20.

#6. Washington D.C.

– Toename van fietsforenzen: 22 meer pendelaars per 10K mensen
– Bikers per 10K in 2020: 422
– Bikers per 10K in 2015: 401

In mei 2022 kondigde het District Department of Transportation een initiatief aan, GoDCgo, om het gebruik van fietsen onder mensen die naar het werk pendelen te ondersteunen en duurzaam vervoer te bevorderen. Het initiatief biedt medewerkers van het schooldistrict tot $ 200 voor de aankoop van een nieuwe fiets voor woon-werkverkeer. Vanaf oktober 2022 hebben meer dan 170 schoolmedewerkers gebruik gemaakt van het aanbod.

In het najaar van 2021 kwamen Metro-klanten in aanmerking om het fietsdeelprogramma van de stad te gebruiken in een poging om de vertragingen op het metrosysteem van het district in te halen. Met het programma konden mensen tot 10 gratis fietstochten tot 45 minuten verdienen op stations in de stad, evenals in Maryland en Virginia.

Een vrouw op een fiets die over een straat rijdt
(micheile dot com / Unsplash)

#5. Atlanta (Georgia)

– Toename van fietsforenzen: 27 meer pendelaars per 10K mensen
– Bikers per 10K in 2020: 111
– Bikers per 10K in 2015: 84

Atlanta, hoewel een groot grootstedelijk gebied, heeft het voordeel dat het een van de minst dichte steden in de VS is. Dit feit zou wel eens kunnen bijdragen aan het lage aantal fietsersdoden op de wegen. Een andere factor die bijdraagt, kan zijn dat de stad sinds 2015 een chief bicycle officer heeft die specifiek werkt aan het ontwikkelen van fietsgerelateerde projecten en het promoten van fietsinitiatieven in de hele stad.

De stad heeft een fietsdeelprogramma en accepteert openlijk verzoeken van de gemeenschap om fietsenrekken te installeren binnen het openbare recht van overpad.

#4. New York City, New York

– Toename van fietsforenzen: 28 meer pendelaars per 10K-mensen
– Bikers per 10K in 2020: 132
– Bikers per 10K in 2015: 104

Tussen 2020 en 2021 daalde het aantal ov-rijders in de stad met 31%. Dit ondanks het feit dat New York de enige stad in het land was met een toename van het totale aantal forenzen tijdens COVID-19, naast andere Amerikaanse steden met de meeste fietsforenzen. Met bijna 30.000 mensen per vierkante mijl moesten die forenzen die zich afkeerden van het openbaar vervoer ergens heen.

Bijna 56.000 forenzen kozen er vorig jaar voor om met de fiets naar het werk te gaan in New York City, waardoor het de stad is met de meeste fietsforenzen in het land. Het woon-werkverkeer met de fiets in de stad is de afgelopen 15 jaar verdrievoudigd. Ongeveer 530.000 fietsritten worden dagelijks in de stad gemaakt, volgens het ministerie van Transport van de stad.

Het Groene Golfplan van de afdeling, opgericht in 2019, is een stadsbreed programma dat, naast andere inspanningen, gericht is op het uitbreiden van beschermde fietspaden. Dit initiatief installeerde in 2020 29,5 kilometer aan beschermde fietspaden. Het fietsdeelsysteem van New York, City Bike, is ook populair bij zowel woon-werkverkeer als bezoekers. In augustus 2022 had het systeem 146.000 actieve jaarlijkse leden en 840.000 informele leden, allemaal gemiddeld ongeveer 115.000 ritten per dag.

#3. Boston (Massachusetts)

– Toename van fietsforenzen: 29 meer pendelaars per 10K mensen
– Bikers per 10K in 2020: 218
– Bikers per 10K in 2015: 189

Een van de grootste fietssuccessen van Boston was de instelling van veiligheidszones van 20 mph om het kalmeren van het verkeer te bevorderen en het aantal dodelijke slachtoffers te verminderen als onderdeel van het Neighborhood Slow Streets-programma.

Er is ook een transformatie geweest in fietspaden die beschikbaar zijn voor forenzen in de stad. In 2020 waren de meeste fietspaden van Boston gescheiden van de rest van het verkeer, een aanzienlijke verbetering van het veiligheidsprogramma. Sinds 2018 is het Go Boston 2030-transportplan gericht op het ontwikkelen van complete straten met speciale fietspaden en het vergroten van het bewustzijn van fietsers door voertuigbestuurders met slimme verkeerssignalen en duidelijke bestrating die alleen voor fietsers markeert.

#2. Burlington (Vermont)

– Toename van fietsforenzen: 53 meer pendelaars per 10K peOPLE
– Bikers per 10K in 2020: 624
– Bikers per 10K in 2015: 570

Burlington, gelegen aan Lake Champlain, heeft $ 1,5 miljoen van zijn FY 2022-budget toegewezen aan fiets- en voetgangersverbeteringen in de stad. Beschermde fietspaden en de aanleg van een speciale rijstrook op een drukke rotonde zijn maatregelen waarvan stadsplanners hopen dat het woon-werkverkeer met de fiets verder zal toenemen dan de toename sinds 2015.

Hoewel de Burlington Greenway het sluitstuk van het fietspad in de buurt van het meer is, beschikt de stad ook over fietsvriendelijke wegen, speciale paden en e-bike-verhuur voor bewoners en bezoekers. De stad is sinds 2005 een League of American Bicyclists “Bike Friendly Community”. Het Masterplan Walk Bike 2017 van de stad omvatte initiatieven zoals nieuwe wegmarkeringen, extra fietsenrekken en het herbestemmen van voorrang op geselecteerde corridors voor de toepassing van fietspaden.

#1. Portland (Maine)

– Toename van fietsforenzen: 54 meer pendelaars per 10K mensen
– Bikers per 10K in 2020: 211
– Bikers per 10K in 2015: 157

Nee, de best groeiende fietsbare stad voor forenzen is niet Oregon’s Portland, de “Rip City” die bekend staat als een fietsparadijs. In feite is het aantal fietsforenzen in de Pacific Northwest-stad sinds 2015 sterk gedaald.

In plaats daarvan is het het Portland aan de andere kant van het land. Hoewel de stad Maine bekend staat om ijskoude winters, weten maar weinigen dat het 45 mijl aan fietspaden heeft. Het lanceerde onlangs een fietsdeelprogramma dat 2.220 ritten klokte tijdens de eerste maand. De bike-share vloot bestaat momenteel uit 150 pedaal- en 50 elektrische fietsen.

De stad heeft ook de verdere ontwikkeling van fietsvriendelijke infrastructuur opengesteld voor alle Portlanders via het Better Bikeways Initiative, dat beschikt over een crowdsourced kaartsysteem en een robuust platform voor publieke betrokkenheid.

Dit verhaal is oorspronkelijk gepubliceerd door Stacker en opnieuw gepubliceerd op grond van een CC BY-NC 4.0 Licentie.