50 Essentiële toespraken over burgerrechten

Activisten, atleten, acteurs en predikers met soms vurige presentatievaardigheden zijn slechts enkele van de mensen die de boodschap van burgerrechten aan de massa hebben overgebracht.

Wanneer veel mensen denken aan burgerrechten, komt het pad naar gelijkheid voor de zwarte gemeenschap in gedachten, maar oratie is net zo instrumenteel voor burgerrechtenbewegingen, vooral degenen die streven naar gelijkheid voor vrouwen, degenen die ouder zijn en leden van de LBGTQ + -gemeenschap.

Onze partners bij Stacker stelden een lijst samen van 50 essentiële burgerrechtentoespraken met behulp van bronnen zoals BlackPast, TED, American RadioWorks, de Obama Foundation en verschillende andere media en educatieve bronnen.

Bijna iedereen kent de namen en het werk van Martin Luther King Jr., Malcolm X en Barack Obama. Maar wist je dat één presentatrice in het bijzonder intersectionaliteit in haar toespraak centreerde om een veelzeggende test op te nemen die illustreerde hoe zichtbaarheid voor sommigen bijna onbestaande kan zijn? Zelfs een andere belangrijke speler in de burgerrechtenbeweging van de jaren ’60 werd soms het zwijgen opgelegd omdat hij zwart en homoseksueel was.

Opruiend zijn was natuurlijk voor sommige van deze sprekers, terwijl anderen de grens tussen het creëren van verandering en het vermijden van het beledigen van meer conservatieve elementen van de beweging.

Sommige van deze toespraken dateren van vijf decennia in het verleden, maar verschillende andere werden gehouden na de baanbrekende gebeurtenissen van 2020 – van Black Lives Matter-bijeenkomsten tot de Mars op Washington in 2020 – met krachtige redenaars, variërend van activisten tot professionals met doctoraten tot zelfs een basisschoolstudent.

Blijf lezen om 50 essentiële toespraken over burgerrechten te ontdekken.

Martin Luther King Jr.’s ‘The Montgomery Bus Boycott’

Vier dagen nadat Rosa Parks in 1955 weigerde haar zetel op te geven, sprak Martin Luther King Jr. duizenden mensen toe die deel uitmaakten van de daaropvolgende boycot van het bussysteem in Montgomery, Alabama. Hij sprak over de jarenlange intimidatie van zwarte buschauffeurs en het belang van het voortzetten van het protest.

Aanverwant: De beste citaten van Martin Luther King Jr die verder gaan dan de clichés

Malcolm X’s ‘Witte Liberalen en Conservatieven’

Malcolm X sprak in 1963 over de kracht van de stem om het rassenprobleem te veranderen, en merkte op dat slechts 3 miljoen “negerintegratiezoekers” in de “zwarte bourgeoisie” stemmen, maar 8 miljoen niet. Hij stelde voor dat zowel blanke liberalen als conservatieven burgerrechten gebruiken “in dit kromme spel van machtspolitiek” om macht te vergaren.

Martin Luther King Jr.’s ‘Brief uit de gevangenis van Birmingham’

De burgerrechtenleider schreef deze toespraak in 1963 terwijl hij gevangen zat omdat hij bleef protesteren tegen de mishandeling van zwarte mensen. Martin Luther King Jr. sprak over de onderlinge verbondenheid van de mensheid en herinnerde ons eraan dat “onrecht overal een bedreiging is voor gerechtigheid overal – we zitten gevangen in een onontkoombaar netwerk van wederkerigheid, gebonden in een enkel kledingstuk van het lot. Wat iemand direct beïnvloedt, beïnvloedt iedereen indirect.”

Aanverwant: De beste citaten van Martin Luther King Jr’s dochter, Bernice King, over hoop, rechtvaardigheid en liefde

John F. Kennedy’s toespraak uit 1963 over burgerrechten

Nadat in 1963 hulp van de Nationale Garde nodig was om twee zwarte studenten toe te laten op de campus van de Universiteit van Alabama, herinnerde president John F. Kennedy de natie eraan dat Amerikanen van elke kleur openbare scholen moeten kunnen bezoeken, gelijke service moeten krijgen, zich moeten registreren om te stemmen en “genieten van de privileges om Amerikaan te zijn”, waarbij die rechten als een morele kwestie worden geframed. De statistieken die hij citeerde om te bewijzen dat dit niet het geval was, zijn in de loop van de tijd veranderd, maar velen laten zien dat gelijkheid nog niet is bereikt.

John Lewis’ mars op Washington in 1963

Voordat hij Georgia in het Congres vertegenwoordigde, was John Lewis voorzitter van het Student Nonviolent Coordinating Committee (SNCC), dat zich organiseerde met andere burgerrechtenleiders, waaronder Martin Luther King Jr. Lewis stelde zijn “March on Washington” -toespraak op als reactie op de Civil Rights Bill van 1963, waarin hij verklaarde dat “we niet geduldig kunnen zijn” voor banen en vrijheid en dat “we moe zijn. We zijn het beu om geslagen te worden door politieagenten. We zijn het beu om onze mensen keer op keer opgesloten te zien in de gevangenis.”

Martin Luther King Jr.’s ‘I Have a Dream’

Het burgerrechtenicoon riep in 1963 op tot een einde aan racisme voor meer dan 250.000 mensen. Martin Luther King Jr. sprak over het gebrek aan vooruitgang in die tijd, maar bijna 60 jaar later bestaat het politiegeweld dat in deze toespraak wordt veroordeeld nog steeds, zichtbaar in de dood van ongewapende zwarte burgers en de protesten die volgden – misschien wel het meest demonstratief waren de Black Lives Matter-protesten die volgden na de moorden op George Floyd, Ahmaud Arbery en Breonna Taylor in 2020.

Malcolm X’s ‘By Any Means Necessary’

De Nation of Islam-activist sprak in 1964 over de oprichting van een zwarte nationalistische partij op basis van de successen van Afrikaanse broeders in het verkrijgen van “meer onafhankelijkheid, meer erkenning, meer respect als menselijke wezens.” Zijn nieuwe Organisatie van Afrikaanse Eenheid zou de “volledige onafhankelijkheid van mensen van Afrikaanse afkomst … met alle middelen die nodig zijn”, te beginnen in Harlem.

Malcolm X’s ‘The Ballot or the Bullet’

Malcolm X zette zijn opruiende toon in 1964 voort met zijn “The Ballot or the Bullet” -toespraak, waarin hij pleitte voor stemmen, maar meer gewelddadige reacties niet uitsluit. Hij merkte op dat zwarte mensen “moe”, “ontgoocheld” en “gedesillusioneerd” zijn, waardoor een explosieve omgeving ontstaat.

Fannie Lou Hamer’s getuigenis van de Democratische Nationale Conventie in 1964

Voormalig sharecropper en burgerrechtenactivist Fannie Lou Hamer sprak in 1964 over het reizen van 26 mijl om zich te registreren om te stemmen om “eersteklas burgers” te worden, te worden opgewacht door de politie en uiteindelijk te worden uitgezet voor haar inspanningen. In haar toespraak vroeg ze: “Is dit Amerika, het land van de vrijen en het huis van de dapperen, waar we moeten slapen met onze telefoons van de haak?”

Lorraine Hansberry’s ‘De Zwarte Revolutie en de Witte Terugslag’

Niet ver van het commentaar van Malcolm X merkte Lorraine Hansberry het ‘probleem met blanke liberalen’ op, die volgens haar het ongeduld van zwarte mensen die ‘zo vaak in het gezicht zijn geschopt’ niet begrijpen. Haar toespraak in 1964 vermeldde ook dat de oplossing is om hen te laten stoppen met “stoppen met een liberaal te zijn en een Amerikaanse radicaal te worden”.

Joseph Jackson’s ‘The Vote is the Only Effective Weapon in the Civil Rights Struggle’

Baptistenprediker Joseph Jackson sprak in deze toespraak van 1964 over de verwevenheid van burgerrechten en stemrecht. De conservatieve leider smeekte de zwarte gemeenschap om “hun strijd in het stemhokje te voeren”, maar verzette zich tegen de directe actie van veel andere burgerrechtenleiders van die tijd.

Bayard Rustins ‘Negerrevolutie in 1965’

Bayard Rustin is relatief onbekend in de geschiedenis van de burgerrechten, hoewel hij een belangrijke bijdrage leverde aan de beweging en optrad als adjunct-directeur van de Mars op Washington. In deze toespraak van 1964 zei hij dat “de neger het Amerikaanse volk in een revolutionaire situatie dwingt” gericht op beter onderwijs, huisvesting en werkgelegenheid. Sommigen wilden Rustin het zwijgen opleggen omdat hij zwart en homoseksueel was.

James Baldwin’s ‘Pin Drop’

Schrijver en activist James Baldwin sprak in 1965 over hoe het voor zwarte mensen kan lijken dat ze ’thuishoren waar witte mensen je hebben neergezet’. Hij ging in op hoe gentrificatie 55 jaar geleden bestond: “Als iemand ‘Stadsvernieuwing’ zegt, worden negers gewoon op straat gegooid.” Hij waarschuwde ook hoe degenen die worden uitgesloten in opstand zullen komen: “De mensen die deelname aan [the American Dream], door hun aanwezigheid, zal het vernielen.”

Lyndon B. Johnson’s ‘We Shall Overcome’

In 1965, na de gruweldaden van Bloody Sunday, riep president Lyndon B. Johnson op tot stemmen en burgerrechten en verklaarde: “Hun zaak moet ook onze zaak zijn.” Johnson had het jaar ervoor geholpen bij het aannemen van de Civil Rights Act, maar hij had eerder een persconferentie belegd om afbreuk te doen aan de getuigenis van Fannie Lou Hamer over kiezersonderdrukking.

Martin Luther King Jr.’s ‘Our God is Marching On’

Na een vierdaagse mars van Selma naar Montgomery in 1965 sprak Martin Luther King Jr. de menigte toe en stelde de vraag: “Hoe lang zullen vooroordelen de visioenen van mensen verblinden?” — met het vaak herhaalde antwoord: “Niet lang, want de boog van het morele universum is lang, maar het buigt naar gerechtigheid.” King hoopte dat er een einde kwam aan racistische wreedheid, maar de vooruitgang is blijven pieken met afranselingen en sterfgevallen en nieuwe records in het aantal haatgroepen.

Martin Luther King Jr.’s ‘De drie kwaden van de samenleving’

Martin Luther King Jr. sprak over de “drievoudige kwaden” van oorlog, armoede en racisme op de National Conference on New Politics in Chicago in 1967. Zijn gedachten over oorlog hebben het over “geleide raketten en misleide mannen”, terwijl zijn inzichten over armoede en racisme opmerken dat “het kapitalisme is gebouwd op de uitbuiting en het lijden van zwarte slaven en blijft gedijen op de uitbuiting van de armen, zowel zwart als wit, zowel hier als in het buitenland.”

Martin Luther King Jr.’s ‘The Other America’

Gelijkheid voor iedereen was een andere rallykreet van Martin Luther King Jr. In deze toespraak uit 1967 erkende hij dat sommige mensen op een “eenzaam eiland van armoede leven te midden vanf een enorme oceaan van materiële welvaart.”

Martin Luther King Jr.’s ‘I’ve Been to the Mountaintop’

Geen verzameling van burgerrechtentoespraken zou compleet zijn zonder de hoopvolle presentatie van Martin Luther King Jr. van de avond voor zijn moord in 1968. Ondanks de wegversperringen onderweg, waaronder de afranselingen en dood van talloze mensen in de beweging, was de burgerrechtenleider er nog steeds van overtuigd dat “wij, als volk, het beloofde land zullen bereiken.”

Muhammad Ali’s ‘Word wakker en verontschuldig je’

In een gesprek uit 1972 met een Ierse journalist begon Muhammad Ali aan een poëtische beoordeling van hoe het is om als zwarte man geconfronteerd te worden met politiegeweld. De GOAT merkte op: “Beter ver van alles wat ik zie, om te sterven vechtend om vrij te zijn, wat zou een passender einde kunnen zijn … laat me sterven door zwart te zijn, beter dan ik zou moeten gaan, hier tegen de vijand staan is de zoetere dood om te weten.”

Angela Davis’ ‘De poorten naar vrijheid’

Socialist en activist Angela Davis werd geconfronteerd met seksisme terwijl ze opkwam voor hervorming van het strafrecht en burgerrechten voor de zwarte gemeenschap, en werd als gevolg daarvan zelfs gevangengezet. Na haar proces hield ze deze toespraak in 1972, waarin ze suggereerde dat de samenleving “die rijkdom omleidt … en kanaliseer het in voedsel voor de hongerigen, en in kleding voor de behoeftigen; in scholen, ziekenhuizen, huisvesting en alle materiële dingen die nodig zijn.” De ideeën lopen parallel met de huidige roep om hervormingen.

Aanverwant: De beste citaten over hoop, optimisme en cynisme

Aanverwant: De beste citaten over het voeden van de hongerigen

Shirley Chisholm’s ‘De zwarte vrouw in hedendaags Amerika’

De eerste zwarte vrouw die in het Congres werd gekozen, drong er in 1974 bij alle Amerikanen op aan om “tradities te vergeten! Vergeet conventionalismen! Vergeet wat de wereld zal zeggen, of je nu op je plaats bent of niet.” Deze mentaliteit kwam haar goed van pas toen ze haar naam in de hoed stak voor president van de Verenigde Staten.

Jesse Jackson’s ‘Keep Hope Alive’

Tweevoudig presidentskandidaat, activist en organisator Jesse Jackson sprak in 1988 op de Democratische Nationale Conventie over het vinden van een gemeenschappelijke basis, decennia voor de verdeeldheid die de afgelopen jaren werd gezien. “Vooruitgang zal niet komen door grenzeloos liberalisme, noch statisch conservatisme, maar door de kritische massa van wederzijds overleven,” zei Jackson.

John Lewis’ ‘Je kunt mensen niet vertellen dat ze niet verliefd kunnen worden’

De vertegenwoordiger van Georgia en burgerrechtenorganisator stapte in 1996 op tijdens de congresdebatten van de Defense of Marriage Act om de wereld te vertellen: “Je kunt mensen niet vertellen dat ze niet verliefd kunnen worden.” Lewis trok parallellen tussen interraciale en homoseksuele huwelijken in zijn reactie op de formulering in de wet die het huwelijk definieerde als een wettelijke verbintenis tussen één man en één vrouw als man en vrouw.

Henry Louis Gates Jr.’s ‘America Beyond the Color Line’

Harvard-professor en intellectueel Henry Louis Gates Jr. sprak in 2004 met de Commonwealth Club of California over reizen door het hele land om met zwarte mensen te praten over hun ervaringen, vooral met raciale gelijkheid. Zijn interviews vonden overal plaats, van “Ebony Towers” en “Black Hollywood” tot de binnenstad en volledig zwarte gemeenschappen in het zuiden.

Barack Obama’s toespraak op de Democratische Nationale Conventie in 2004

Nog voordat hij tot senator werd gekozen, sprak Barack Obama op de Democratische Nationale Conventie in 2004 vanuit het perspectief van het kind van ouders die hem gezegend achtten om in Amerika te zijn. Zijn toespraak ging over de vooruitgang die het land heeft geboekt, maar ook over hoe ver we moeten gaan.

Barack Obama’s ‘A More Perfect Union’

Toen voormalig president Barack Obama begin 2008 nog kandidaat was, richtte hij zich tot Amerika en zijn erfenis van racisme, sprak hij over de erfzonde van slavernij, en hoe het antwoord al was ingebed in de grondwet “die zijn volk vrijheid en rechtvaardigheid beloofde, en een unie die in de loop van de tijd kon en zou moeten worden geperfectioneerd.” Verder sprak hij over hoe protesten “op straat en in de rechtbanken” ons dichter bij een “rechtvaardiger, gelijkwaardiger, vrijer, zorgzamer en welvarender Amerika” hebben gebracht.

Barack Obama’s inaugurele rede van 2009

Toen president Barack Obama in 2009 werd ingehuldigd, erkende zijn toespraak de diversiteit van het Amerikaanse volk met betrekking tot ras, religie en meer. Zijn toespraak hield hoop uit “dat de oude haatgevoelens op een dag voorbij zullen gaan” en “dat de stammenlijnen spoedig zullen verdwijnen”. Het jaar 2020 heeft ons laten zien dat we dat doel nog niet hebben bereikt, maar de toespraak van Obama beloofde dat we dat op een dag zullen doen.

Bryan Stevenson’s ‘We moeten praten over een onrecht’

Bryan Stevenson is een mensenrechtenadvocaat die de Equal Justice Insti heeft opgerichttute en zijn Legacy Museum, dat mensen informeert over de directe weg van slavernij naar massale opsluiting. In deze TED Talk uit 2012 heeft hij het over onrecht en de impact van de doodstraf in een wereld waar 10% van de mensen in de dodencel uiteindelijk wordt vrijgesproken.

Aanverwant: De beste citaten van activisten over activisme

Barack Obama’s inaugurele rede in 2013

President Barack Obama maakte van de gelegenheid van zijn tweede inauguratie in 2013 gebruik om parallellen te trekken tussen zwarte en vrouwenrechten, waar in Selma en Seneca Falls voor werd gevochten, met de Stonewall-rellen die cruciaal waren voor de homorechtenbeweging. Zijn toewijding aan die zaak werd getoond in zijn commentaar dat “onze reis niet compleet is totdat onze homoseksuele broeders en zusters worden behandeld als iedereen onder de wet”, wat de weg vrijmaakt voor argumenten om de Defense of Marriage Act ongrondwettelijk te verklaren.

Vernā Myers’ ‘Hoe onze vooroordelen te overwinnen? Loop moedig naar hen toe’

In haar TEDx Talk van 2014 adviseerde diversiteitsconsultant Vernā Myers: “Stop met proberen goede mensen te zijn, we hebben echte mensen nodig. Denk niet eens aan kleurenblindheid.”

Yoruba Richen’s ‘Wat de homorechtenbeweging heeft geleerd van de burgerrechtenbeweging’

Filmmaker Yoruba Richen, die deel uitmaakt van zowel de zwarte als de LGBTQ + -gemeenschap, sprak in deze TED Talk van 2014 over haar frustratie over het vermeende conflict tussen de twee werelden, maar besefte dat er echt meer kruising was. Ze onderzocht hoe de LGBTQ + -gemeenschap met succes strategieën en tactieken gebruikte die door de zwarte gemeenschap werden gebruikt in hun eigen burgerrechteninspanningen.

John Lewis’ toespraak op de 50e verjaardag van Bloody Sunday

Vijftig jaar na de Selma-mars die bekend werd als Bloody Sunday vanwege het politiegeweld dat hem en andere demonstranten bijna doodde, keerde John Lewis in 2015 terug naar de Edmund Pettus-brug. Lewis herinnerde iedereen eraan: “We moeten dit moment gebruiken om onszelf opnieuw te verplichten om alles te doen wat we kunnen om het werk af te maken. Er is nog werk aan de winkel. Ga naar buiten en duw en trek totdat we de ziel van Amerika verlossen.”

Aanverwant: Lessen die we kunnen leren van ’s werelds toonaangevende activisten

Jimmy Carter’s ‘Waarom ik geloof dat de mishandeling van vrouwen de nummer één mensenrechtenschending is’

Voormalig president van de Verenigde Staten Jimmy Carter poneerde in deze TEDWomen Talk uit 2015 dat misbruik van vrouwen en meisjes de belangrijkste mensenrechtenschending van onze tijd is, als gevolg van verschillende redenen, waaronder een verkeerde interpretatie van geschriften en “mannen” [who] geef geen kik.” Hij schetste in zijn toespraak ook een aantal misstanden die over de hele wereld aan de orde van de dag zijn. Zijn Carter Center zet zich in voor de bescherming en bevordering van de mensenrechten.

Je kunt Jimmy Carter’s meest inspirerende citaten over mensenrechten en hoop lezen in onze samengestelde gids.

Julian Bond’s ‘Verklaring: We moeten dissent oefenen’

Van het Student Nonviolent Coordinating Committee tot het Southern Poverty Law Center en NAACP, Julian Bond heeft deel uitgemaakt van enkele van de belangrijkste organisaties van de burgerrechtenbeweging. In zijn slottoespraak in 2015 bleef hij pleiten voor protest en afwijkende meningen.

Barack Obama’s ‘Love is Love’

Meer dan twee jaar nadat hij bij zijn tweede inauguratie pleitte voor huwelijksgelijkheid, vierde Barack Obama de ondergang van een deel van de Defense of Marriage Act in 2015 met een toespraak waarin hij verklaarde: “Liefde is liefde.”

Jesse Williams’ 2016 BET Awards speech

Acteur Jesse Williams’ toespraak op de BET Awards van 2016 herinnerde zich de vele zwarte mensen die destijds door de politie werden gedood en zei: “We weten dat de politie er op de een of andere manier in slaagde om blanke mensen elke dag te de-escaleren, te ontwapenen en niet te doden, dus wat er gaat gebeuren is dat we gelijke rechten en gerechtigheid in ons eigen land zullen hebben, of we herstructureren hun functie en die van ons.” In navolging van de eisen van andere burgerrechtenactivisten om nu actie te ondernemen, niet later, merkte hij op dat “het hiernamaals een drukte is, we willen het nu.

Kimberlé Crenshaw’s ‘De urgentie van intersectionaliteit’

Kimberlé Crenshaw begon haar TEDWomen-talk in 2016 met het herdenken van de namen van mensen die destijds door de handen van de politie werden gedood, en voerde een experiment uit dat aantoont dat de vrouwen in die groep relatief onbekend zijn. Discriminatie van zwarte vrouwen “voelt als onrecht in het kwadraat”, beweerde Crenshaw, die later het publiek uitnodigde om #SayHerName te gebruiken om tegen deze vrouwen te getuigen.

Ashton Applewhite’s ‘Let’s End Ageism’

Een vorm van discriminatie die minder wordt overwogen in het gebied van burgerrechten is ageism. In deze TED Talk van 2017 noemde Ashton Applewhite het het ‘laatste sociaal aanvaardbare vooroordeel’. Velen zijn bang om oud te worden, even hoewel de statistieken laten zien dat de realiteit niet overeenkomt met onze angsten. En vooroordelen van welke aard dan ook verdelen ons. Ze smeekte ons om uit het ‘hamsterwiel van leeftijdsontkenning’ te stappen.

Daryl Davis’ ‘Waarom ik als zwarte man KKK-rally’s bijwoon’

De zwarte muzikant Daryl Davis sprak over de ongewone evolutie van een vriendschap tussen hemzelf en een Ku Klux Klan Grand Dragon in zijn TEDx Talk uit 2017. Zijn afhaalmaaltijd uit de ervaring: “Haat komt voort uit angst voor het onbekende. Neem de tijd om te gaan zitten en met je tegenstanders te praten. Je leert iets; ze zullen iets leren.” Te midden van zijn vriendschap onthulde Davis dat de Grand Dragon de Klan daadwerkelijk verliet.

Oprah Winfrey’s Golden Globes-toespraak van 2018

De #MeToo beweging speelde een prominente rol in de acceptatiespeech van Oprah Winfrey toen ze de Cecil B. DeMille Award ontving tijdens de Golden Globes van 2018. Winfrey gaf dankbaarheid aan de vrouwen die misbruik en aanranding overleefden omdat ze “kinderen te voeden en rekeningen te betalen en dromen na te jagen” hadden.

Melinda Epler’s ‘3 manieren om een betere bondgenoot op de werkplek te zijn’

Burgerrechteninspanningen vereisen de medewerking en bijdrage van bondgenoten. Vaak is het niet een werknemer die faalt, maar de cultuur, als gevolg van microagressies en andere barrières. In deze TED Salon-talk van 2018 deelde Melinda Epler specifieke manieren om mensen die met discriminatie worden geconfronteerd te ondersteunen.

Samy Nour Younes’ ‘Een korte geschiedenis van de lange strijd van transmensen voor gelijkheid’

Deze TED Talk uit 2018 over de eeuwenoude geschiedenis van transgenders merkte op dat hun bestaan niet nieuw is en onderzocht zowel de strijd als de triomfen van de gemeenschap. Het onderwerp was en is nog steeds een kwestie van urgentie – meer dan 50 transgender en gender-non-conforme mensen, voornamelijk zwarte en Latinx-vrouwen, werden alleen al in 2021 gedood.

John Lewis’ ‘Good Trouble’

Terugkerend in 2020 naar de Edmund Pettus-brug, waar de politie hem 55 jaar eerder op Bloody Sunday misbruikte, smeekte Georgia Rep. John Lewis de menigte: “Ga daarheen, spreek je uit, spreek je uit. In de weg zitten. Kom in goede problemen, noodzakelijke problemen, en help de ziel van Amerika te verlossen.” Lewis zelf was in de loop der jaren in veel “goede problemen” gekomen en werd meer dan 40 keer gearresteerd als gevolg van burgerlijke ongehoorzaamheid tijdens zijn levenslange strijd voor burgerrechten.

Andre Williams’ 2020 politiegeweld speech

Tijdens een Black Lives Matter-mars in 2020 herinnerde NFL-ster Andre Williams anderen eraan: “Raad eens, ’s ochtends worden we nog steeds zwart wakker en we kunnen niet blijven toestaan dat de mensen de Afro-Amerikaanse gemeenschap onderdrukken.” Hij smeekte hen om ‘de stem voor zwarte mensen te zijn’.

Barack Obama’s ‘Reimagining Policing in the Wake of Continuing Police Violence’

In zijn toespraak als reactie op de golf van politiegeweld in 2020 verklaarde voormalig president Barack Obama: “Ik heb een beetje gebabbel op internet gehoord over stemmen versus protest, politiek en participatie versus burgerlijke ongehoorzaamheid en directe actie. Dit is niet of/of, dit is én/én, om echte verandering teweeg te brengen. Omdat ze bleven marcheren, veranderde Amerika. We zullen weer opstaan, zo gebeurt beweging, zo buigt de geschiedenis.”

John Boyega’s Black Lives Matter-protesttoespraak 2020

De Britse acteur John Boyega sprak zich uit tijdens een Black Lives Matter-protest in 2020 in Londen en zei: “Ik weet niet of ik hierna een carrière ga hebben.” Hij sprak over zijn eigen ervaring en die van anderen en voegde eraan toe: “Elke zwarte persoon begrijpt en realiseert zich de eerste keer dat je eraan werd herinnerd dat je zwart was. Ik wil dat je begrijpt hoe pijnlijk het is om er elke dag aan herinnerd te worden dat je race niets betekent.”

Playon Patrick’s ‘Quarantaine Moorden 2020’

Playon Patrick maakte deel uit van het Obama Foundation Conversation met voormalig president Barack Obama over het opnieuw uitvinden van politiewerk in 2020. Zijn spoken word performance sprak over de ervaring van zwarte jongens in dit land. “We zijn vroege graven voordat we iets anders zijn,” zei Patrick. “Altijd in conflict tussen zwart zijn en mensen zijn. Ik wou dat God ons een keuze kon geven.”

Yolanda Renee King’s 2020 March on Washington toespraak

De kleindochter van de burgerrechtenleider, Yolanda Renee King, channelde MLK in deze krachtige toespraak op de mars van 2020 in Washington. Ze merkte op dat “grote uitdagingen geweldige leiders opleveren: we hebben de selfie en TikToks onder de knie, nu moeten we onszelf beheersen.” Ze verkondigde dat haar generatie “degene zou zijn die van mij naar wij gaat – wij zullen de generatie zijn die systemisch racisme voor eens en voor altijd ontmantelt.”

Ayanna Pressley’s 2020 March on Washington-toespraak

Massachusetts Rep. Ayanna Pressley “laat het spelen” tijdens de 2020 March on Washington, en herinnerde ons eraan: “Een andere wereld is mogelijk. Ja dat is zo mogelijk om rechtvaardigheid en verantwoording te reguleren, mensen over winsten, vreugde over trauma, vrijheid over angst. Ja, het is mogelijk om budgetten te schrijven die zwarte levens echt waarderen. Als het onbekend voelt, komt dat omdat het in Amerika nog nooit is gedaan.”

Martin Luther King III’s 2020 March on Washington-toespraak

De zoon van het burgerrechtenicoon sprak zich uit tijdens de Mars op Washington in 2020, waarin hij sprak over amerika’s “rotsachtige maar rechtvaardige reis naar gerechtigheid” en pleitte voor “het demilitariseren van de politie, het ontmantelen van massale opsluiting en het verklaren dat Black Lives Matter.” Stemmen was een andere focus van deze toespraak, omdat King de luisteraars aanspoorde om “naar de stembussen en de brievenbussen te marcheren” om onze vrijheden te verdedigen.

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd door Stacker. (CC BY-NC 4.0)

Inhoudsopgave