Maïszetmeel Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Maïszetmeel Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Maïzena

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Maïzena is een wit, dicht poeder dat wordt gemaakt van het endosperm van maïskorrels. Het wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel in voedingsmiddelen zoals jus, soepen en stoofschotels. Sommige koks gebruiken maïzena in plaats van bloem om hun gewenste consistentie in bepaalde recepten te krijgen. Het wordt ook gebruikt in gebakken goederen of om vlees en groenten te coaten.

Maïszetmeel wordt over het algemeen in zeer kleine hoeveelheden gebruikt wanneer het aan recepten wordt toegevoegd. Het draagt zeer weinig calorieën bij en geen substantiële vitamines of minimaal. Het heeft een minimale impact op je dagelijkse voeding.

Maïzena Voedingsfeiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor een portie van 1 eetlepel (8 gram) maïzena.

 • Calorieën: 30
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 7g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g

Koolhydraten

Maïzena levert ongeveer 30 calorieën per eetlepel, voornamelijk uit koolhydraten. Er zijn 7 gram koolhydraten, 0 gram suiker en 0 gram vezels. De koolhydraten in maïzena komen uit zetmeel.

Ondanks het hoge zetmeelgehalte heeft onderzoek gesuggereerd dat ongekookte maïzena een laag-glycemisch voedsel is. Studies tonen aan dat het langzaam wordt opgenomen in het spijsverteringsstelsel.Onderzoek heeft echter ook gemeld dat voedingsmiddelen met maïzena (zoals stoofpot of pudding) een hoge glycemische index kunnen hebben.

Er moet echter worden opgemerkt dat onderzoek naar de glycemische index van maïzena beperkt is en dat beschikbare studies meestal klein en beperkt in omvang zijn. De Universiteit van Sydney, die een grote database van voedingsmiddelen en hun glycemische index bijhoudt, geeft geen nummer voor maïzena.

Vetten

Er zit geen vet in een portie maïszetmeel van één eetlepel. Zelfs een volle beker bevat minder dan een gram vet.

Eiwit

Maïzena levert geen eiwitten. Een portie van één eetlepel levert nul gram op en zelfs een volle kop levert slechts 0,3 gram op.

Vitaminen en Mineralen

Maïzena biedt geen significante vitaminen of mineralen. Zelfs als het in grotere hoeveelheden wordt geconsumeerd dan typisch is in recepten, draagt het poeder geen significante micronutriënten bij.

Gezondheidsvoordelen

Veel mensen die maïszetmeel af en toe in recepten gebruiken, merken mogelijk geen substantiële impact op hun gezondheid door het poeder in hun dieet op te nemen. Maar er zijn enkele manieren waarop maïszetmeel de gezondheidsresultaten in bepaalde omstandigheden kan beïnvloeden.

Kan nuttig zijn bij de behandeling van hypoglykemie

Er zijn aanwijzingen dat een dieet met ongekookte maïzena nuttig kan zijn voor degenen die hypoglykemie beheren.

Een onderzoeksoverzicht gepubliceerd door de American Diabetes Association onderzocht studies die het gebruik van op maïzena gebaseerde nachtelijke snack en het vermogen ervan om nachtelijke hypoglykemie te verminderen, met name bij mensen met type 1 of type 2 diabetes onderzoeken. In één studie meldden onderzoekers dat rauwe maïzena nachtelijke hypoglykemie verminderde door te dienen als een glucosereservoir in het darmkanaal, waar het langzaam wordt verteerd gedurende een periode van 6 tot 8 uur.

In een andere studie ontdekten onderzoekers dat wanneer deelnemers met type 1 diabetes gedurende vier weken een bedtijdsupplement van ongekookte maïzena namen, ze een vermindering van 70% ervoeren in de frequentie van zelfgerapporteerde hypoglykemie 3 uur na inname van het supplement.

Maakt vloeistoffen gemakkelijker door te slikken

Mensen die moeite hebben met slikken – een aandoening die dysfagie wordt genoemd – kunnen mogelijk maïzena gebruiken om de viscositeit van hun vloeistoffen te verhogen om het slikken gemakkelijker te maken. Dysfagie is een aandoening die vaker voorkomt naarmate we ouder worden. Verdikte vloeistoffen worden vaak gebruikt bij het beheer van dysfagie om de boluscontrole te verbeteren. Een bolus is een kleine massa gekauwd voedsel. Verdikte vloeistoffen helpen ook aspiratie te voorkomen en de slikveiligheid te verbeteren.

Maïszetmeel is een verdikkingsmiddel dat traditioneel wordt gebruikt om vloeistoffen te verdikken voor mensen met dysfagie. Meer recent zijn verdikkingsmiddelen op basis van gom op grotere schaal gebruikt, maar er is een aantal ceenmaal verscheurd over de veiligheid van gom verdikkingsmiddelen, vooral bij zuigelingen.

Helaas kunnen verdikkingsmiddelen, waaronder maïzena, leiden tot vloeistoffen die onsmakelijk zijn. Deze verdikte dranken verhogen ook het gevoel van volheid, wat resulteert in weinig motivatie en een slechte fysiologische drive om ze te consumeren, wat problematisch kan zijn als gewichtsbehoud een probleem is.

Gezonder alternatief voor glucosestroop

Sommige bewerkte voedingsmiddelen en zelfs thuisrecepten vragen om glucosestroop als verdikkingsmiddel. U kunt bijvoorbeeld fructose-glucosestroop zien als ingrediënt in sommige producten, zoals fruittaarten. Soms kan maïzena worden gebruikt in plaats van glucosestroop. Deze substitutie kan gezondheidsvoordelen opleveren, maar het bewijs dat dit voordeel ondersteunt, is beperkt.

In een beperkte studie vergeleken onderzoekers gezondheidsresultaten toen een kleine groep mannen (21 totaal, 10 hyperinsulinemie en 11 niet-hyperinsulinemische mannen) een dieet consumeerde met 20% van de calorieën afkomstig van fructose of maïszetmeel met een hoog amylosgehalte. Hoge amylose maïzena is een soort maïzena die is vervaardigd om een hoger niveau van amylose en minder amylopectine te hebben.

Na vijf weken ontdekten onderzoekers dat wanneer hun studiedeelnemers een dieet met veel verzadigde vetzuren en cholesterol consumeerden, fructose de niveaus van risicofactoren geassocieerd met hartaandoeningen verhoogde, vooral bij hyperinsulinemische mannen. Maïszetmeel leek niet dezelfde stijgingen te bieden.

De studie heeft echter beperkingen. Ten eerste werd het in 1989 uitgevoerd op slechts een kleine groep mannen. Er is wat recenter gerelateerd onderzoek geweest, maar die studies werden uitgevoerd op muizen. Ook zal de typische consument waarschijnlijk geen hoge amylose maïzena in de winkelschappen vinden. Ze kunnen deze potentiële voordelen alleen behalen als voedselfabrikanten het gebruiken in plaats van glucosestroop of fructose-glucosestroop in bewerkte voedingsmiddelen.

Glutenvrij alternatief in recepten

Degenen met tarweallergieën of die coeliakie, niet-coeliakie glutengevoeligheid hebben, of die om andere redenen een glutenvrij dieet volgen, kunnen maïszetmeel gebruiken in plaats van meel in recepten. In recepten die u bijvoorbeeld vragen om meel te gebruiken om voedsel te coaten voordat u gaat frituren of meel gebruiken om sauzen of jus in te dikken, kunt u de meeste merken maïszetmeel gemakkelijk gebruiken als een veilig en eenvoudig alternatief.

Het is echter belangrijk om je maïzena zorgvuldig te kiezen en er een te zoeken die specifiek aangeeft dat het glutenvrij is. Pure maïzena is glutenvrij en is een veel voorkomend ingrediënt in glutenvrije voedingsmiddelen.

Dat gezegd hebbende, maïzena is onderhevig aan kruisbesmetting. Veel merken die maïzena maken, maken ook andere soorten meel. Als dezelfde apparatuur wordt gebruikt om maïszetmeel en een glutenbevattend graan te produceren en te verwerken, is de maïzena mogelijk niet echt glutenvrij.

Kan van invloed zijn op gewichtsverlies

Onderzoekers hebben overwogen of een dieet met een hoog amylose maïzena al dan niet nuttig kan zijn bij de behandeling van obesitas. Wetenschappers hebben gepostuleerd dat de langzame glycemische reactie op maïzena kan helpen de eetlust te verminderen, de verzadiging te verhogen en de totale energie-inname te verminderen.

In een onderzoek onder jonge gezonde vrouwen waren de resultaten echter niet overweldigend positief. Wanneer de vrouwen een drank consumeerden die het hoge amylose maïszetmeel of glucose bevatte, verminderde het maïszetmeel de eetlust of energie (calorie) inname niet, hoewel de glucoseabsorptie werd vertraagd.

Allergieën

Mensen met een maïsallergie moeten maïzena vermijden. Het American College of Allergy, Asthma &Immunology zegt dat een allergische reactie op maïs symptomen kan veroorzaken die variëren van mild tot ernstig. Deze symptomen kunnen zijn braken, maagproblemen, piepende ademhaling of ademhalingsmoeilijkheden, zwakke pols, huidveranderingen waaronder netelroos, zwelling van de lippen of tong, duizeligheid of verwarring. In ernstige gevallen kan anafylaxie optreden.

Bijwerkingen

Wanneer het in typische hoeveelheden als voedsel wordt geconsumeerd, is maïzena veilig voor de meeste mensen. Er zijn enige zorgen geweest over de inademing van maïszetmeel in beroepsomgevingen, maar deze gevallen zijn zeldzaam. Ook degenen die allergisch zijn voor maïszetmeel moeten zich ervan bewust zijn dat het Was gebruikt op chirurgische handschoenen totdat de FDA het in 2016 verbood.

Variëteiten

Wanneer u voedsel op uw lokale markt koopt, ziet u mogelijk enkele producten die “gemodificeerde maïzena” als ingrediënt bevatten. Sommige consumenten die genetisch gemodificeerde (GMO) voedingsmiddelen proberen te vermijden, kunnen zich zorgen maken over het product.

Echter, modified maïszetmeel is gewoon zetmeel dat is gemodificeerd voor voedselverwerkingsdoeleinden. Het kan bijvoorbeeld zijn aangepast om de houdbaarheid van een product te verbeteren. Het geeft niet aan of de maïs waarvan het is gemaakt GGO of niet-GMO was. Als u een niet-GMO maïzena wilt, zoek dan naar het niet-GMO-label op het product dat u kiest.

Wanneer het het beste is

Maïzena is het hele jaar door verkrijgbaar in de bakafdeling van supermarkten.

Opslag en voedselveiligheid

Maïzena moet in een afgesloten container worden bewaard en op een koele, droge plaats worden bewaard. Volgens de USDA zou het ongeveer 18 maanden vers moeten blijven als het op de juiste manier wordt bewaard. Maïzena mag niet worden ingevroren.

Hoe zich voor te bereiden

Maïszetmeel kan in veel recepten worden gebruikt die meel als verdikkingsmiddel vereisen. Het is een van de vele koolhydraatarme verdikkingsmiddelen die handig kunnen zijn om in de keuken te hebben. Maar maïzena is dikker, dus gebruik ongeveer één eetlepel maïzena voor elke twee eetlepels bloem die het recept nodig heeft.

Wanneer u maïzena gebruikt om warm voedsel (zoals jus, soepen of stoofpot) in te dikken, meng het altijd eerst met een kleine hoeveelheid koud water of plantaardige melk. Roer dan geleidelijk door de hete vloeistof. Houd er echter rekening mee dat als u een grote partij soep of stoofpot maakt om in te vriezen, maïzena niet de beste keuze is voor verdikkingsmiddelen. Wanneer maïzena bevroren is, breekt het af. Dus wanneer je romige soep of stoofpot ontdooit, zal het vloeibaar en dun zijn.

Sommige koks voegen ook een kleine hoeveelheid maïzena toe aan recepten voor gebakken goederen om structuur toe te voegen aan lekkernijen zoals brownies, brood, cakes en koekjes.

 • Calorieën: 30
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 7g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g

Dat gezegd hebbende, maïzena is onderhevig aan kruisbesmetting. Veel merken die maïzena maken, maken ook andere soorten meel. Als dezelfde apparatuur wordt gebruikt om maïszetmeel en een glutenbevattend graan te produceren en te verwerken, is de maïzena mogelijk niet echt glutenvrij.