Maïsmeel Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Maïsmeel Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Maïsmeel geannoteerd

Foto: Alexandra Shytsman


 • Maïsmeel Nutrition Feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Voedingsmiddelen afgeleid van maïs, waaronder popcorn, maïsmeel en grutten, zijn gemaakt van gedroogde en gemalen maïskorrels. In vergelijking met andere voedingsmiddelen op basis van maïs, is maïsmeel hoger in koolhydraten en bevat het enkele vitamines en mineralen.

Maïsmeel kan worden gebruikt om polenta, maïsbrood, beignets en meer te bereiden. Het is een optie voor mensen die een glutenvrij dieet volgen en kan voordelen hebben voor de gezondheid van het hart en de spijsvertering.

Maïsmeel Nutrition Feiten

Volkoren maïsmeel is een eerlijke bron van thiamine en magnesium. Het is ook een goede bron van selenium. Maïsmeelproducten gemaakt van gedroogde maïs, zoals grutten, polenta en masameel, zijn ook een goede bron van vitamine B6 en folaat.

De USDA biedt deze voedingsinformatie voor een portie van een halve kop (61 gram) volkoren geel maïsmeel.

 • Calorieën: 221
 • Vet: 2,2 g
 • Natrium: 21 mg
 • Koolhydraten: 47g
 • Vezel: 5g
 • Suikers: 0,4 g
 • Eiwit: 4,5 g

Koolhydraten

Een portie maïsmeel van 61 g bevat 221 calorieën en de meeste van die calorieën zijn afkomstig van koolhydraten. In totaal bevat een portie maïsmeel 47 g koolhydraten, die afkomstig zijn van het hoge gehalte aan zetmeel. Je zult ook profiteren van de 5 g per portie vezels, wat helpt bij de spijsvertering.

De glycemische index van maïsmeel wordt geschat op 68 tot 69, afhankelijk van de bereidingswijze. Wanneer gekookt met water, is de GI ongeveer 68. Een GI van 70 of meer wordt als hoog beschouwd.

Vetten

Maïsmeel is vrij laag in vet en bevat 2,2 g per portie, waarvan het grootste deel onverzadigd is. Er zit slechts 0,3 g verzadigd vet in een half kopje maïsmeel.

Eiwit

Maïsmeel levert 4,9 g eiwit per portie van 61 g, wat ongeveer hetzelfde is als quinoa, en meer dan havermout en couscous.

Vitaminen en Mineralen

Maïsmeel levert enkele vitamines en mineralen. De USDA-voedingsbeoordeling toont aan dat een enkele portie maïsmeel 77,5 mg magnesium (20% van de dagelijkse waarde), 147 mg fosfor (11,5% van de dagelijkse waarde) en 175 mg kalium (3,5% van de dagelijkse waarde) levert.

Gezondheidsvoordelen

Als graan en als onderdeel van een gezond dieet kan maïsmeel meerdere gezondheidsvoordelen en -voordelen met zich meebrengen.

Geschikt voor glutenvrije diëten

Maïsmeel – natuurlijk gemaakt van maïs – is een populair glutenvrij graan. Omdat het geen gluten bevat, is het een goede go-to dieettoevoeging voor diegenen die een glutenvrij dieet volgen, of coeliakie of glutengevoeligheden hebben.

Zorg er altijd voor dat u de etiketten van een maïsmeelproduct leest om er zeker van te zijn dat het niet is gemaakt in faciliteiten die ook glutenvoedsel verwerken.

Helpt bij het ondersteunen van een gezonde stoelgang

Een portie maïsmeel levert ongeveer 4,5 gram vezels. Een vezelrijk dieet helpt de stoelgang regelmatig te houden en produceert comfortabele en gezonde ontlasting, zodat uw spijsverteringsstelsel alle voedingsmiddelen goed verwerkt.

Kan helpen bij obesitaspreventie

De vezels en suikermake-up van maïsmeel maken het een nuttige aanvulling op elk dieet dat gericht is op het voorkomen van obesitas en het handhaven van een gezond lichaamsgewicht. Een portie maïsmeel heeft ruim onder de 1 gram suiker, terwijl het ook vezels levert. Daarom kan het met mate een nuttig graanalternatief zijn voor iedereen die op zoek is naar een gezond dieet.

Verhoogt de gezondheid van het hart

Maïs en maïsmeel blijken de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren en het cholesterolgehalte te verlagen. Maïsmeel is relatief hoog in selenium – een kopje heeft 18,9mcg, of 34% van uw dagelijkse aanbevolen waarde – waarvan is gebleken dat het het risico op coronaire hartziekten verlaagt.

Eerdere onderzoeksanalyse heeft aangetoond dat selenium kan helpen bij het verbeteren van hart- en vaatziekten dankzij de antioxiderende eigenschappen.

Allergieën

Allergieën voor maïsmeel – en maïs, in het algemeen – zijn ongewoon maar mogelijk en kunnen leiden tot symptomen zoals piepende ademhaling, diarree, huidontsteking en ademhalingsproblemen. Als u een maïsallergie heeft, vermijd dan maïsmeelgerechten en recepten. Als je voelt dat je een maïsallergie hebt, praat dan met een allergoloog. Maïsallergieën kunnen vaak worden geïdentificeerd door een eliminatiedieet te starten.

Variëteiten

Maïsmeel komt in gele, witte en blauwe variëteiten, waarbij geel het meest wordt aangetroffen. Het is ook vaak verkrijgbaar in grove, medium en fijne grind versies.

Het verkrijgen van het beste maïsmeel gaat helemaal over waar het vandaan komt en of het steengemalen of ontkiemd is. Steengrond is minder bewerkt en heeft daardoor meer voedingsstoffen en een rijkere smaak dan ontkiemd maïsmeel. Sommige ontkiemde maïsmeel is echter verrijkt met toegevoegde vitamines en mineralen die het een voedingsboost geven.

Opslag en voedselveiligheid

Steengemalen maïsmeel mag niet langer dan vier maanden worden gekoeld, maar ontkiemd maïsmeel kan tot acht maanden in de kast in een koele droge ruimte worden bewaard. Maïsmeel kan ook worden ingevroren en gaat tot twee jaar mee.

Polenta, een gekookt maïsmeelgerecht dat beroemd is in Italië, kan worden gekookt in een pap, net als grutten, of het kan worden gebakken, gebakken of gegrild en omgezet in stevige partjes en gebruikt als brood of als bijgerecht om vis, vlees of stoofschotels te begeleiden.

Grits, zoals gewoon maïsmeel, kunnen op een koele droge plaats worden bewaard, maar zodra grits zijn geopend, moeten ze worden overgebracht naar een luchtdichte container of moet het hele pakket worden toegevoegd aan een luchtdichte ritssluitingszak om bederf te voorkomen.

Hoe zich voor te bereiden

Maïsmeel wordt meestal bereid door te mengen met water, boter en het in te dikken op een kookplaat. Maïsmeel kan ook worden toegevoegd aan soepen om het in te dikken of het kan worden gebakken als maïsbrood.

 • Calorieën: 221
 • Vet: 2,2 g
 • Natrium: 21 mg
 • Koolhydraten: 47g
 • Vezel: 5g
 • Suikers: 0,4 g
 • Eiwit: 4,5 g